kozanitvbanner1363x131pix

banner 728x90 PJC 4

b834pix

ecofloor230

ΤΕΝΤΟΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ 1

pantelidisGIF834pix

asepop 2021 a

artinhouse2

garden hall banner1

musicart834pix

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα

noisi1

Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δ. Μακεδονίας: «Κάρτα Αξιοπρέπειας» χαρακτήρισε την Κάρτα Αναπηρίας ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ (απάντηση στην δράση για τα άτομα με αναπηρία «πανελλήνια καμπάνια ενημέρωσης και εκπαίδευσης «Σειρά σου»)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτ. Μακεδονίας (ΠΟΑ.με.Α.) μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία ΕΣΑμεΑ, αποτελεί

το Δευτεροβάθμιο κοινωνικό-συνδικαλιστικό όργανο που στόχο έχει την υποστήριξη των μελών-φορέων της για ζητήματα αναπηρίας και χρόνιας πάθησης.

Λίγα λόγια για την Κάρτα Αναπηρίας…….

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Πρόεδρος Ι. Βαρδακαστάνης: «Κάρτα Αξιοπρέπειας» η Κάρτα Αναπηρίας, παρουσίαση στο υπ. Εργασίας. 6 Δεκεμβρίου 2022

Ι. Βαρδακαστάνης: Η υλοποίηση της κάρτας αναπηρίας, που για πρώτη φορά προτάθηκε από την ΕΣΑμεΑ το 1991, αποτελεί την πλήρη δικαίωση της θέσης του αναπηρικού κινήματος ότι πρέπει να έχει χαρακτηριστικά ταυτότητας. Με την κάρτα παρέχεται η δυνατότητα απεικόνισης των στοιχείων και χαρακτηριστικών του/της κατόχου διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων. Έτσι, βάζουμε τέλος στη δημόσια χρήση της γνωμάτευσης της αναπηρίας για πάνω από 500.000 άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στη χώρα μας. Τα χαρακτηριστικά αυτά διασφαλίστηκαν κατά προτεραιότητα και στη μελέτη που υλοποίησε το Ινστιτούτο της ΕΣΑμεΑ (ΙΝ-ΕΣΑμεΑ) αναφορικά με το σχεδιασμό της κάρτας αναπηρίας. Με μεγάλη μας χαρά και δικαίωση η κάρτα αναπηρίας αποτελεί πλέον την κάρτα αξιοπρέπειας για κάθε μία και κάθε έναν από εμάς.

   Κάρτα «αξιοπρέπειας» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης τη νέα Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας, η οποία υλοποιήθηκε από το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με την ΕΣΑμεΑ, ενώ η μελέτη για την κάρτα πραγματοποιήθηκε από τον Ινστιτούτο της Ε.Σ.ΑμεΑ (IN-ΕΣΑμεΑ).

Η Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας: εκδίδεται άμεσα, μέσω της Εθνικής Πύλης Αναπηρίας (epan.gov.gr) και δεν απαιτούνται δικαιολογητικά. Η δε διάρκεια της είναι αντίστοιχη της διάρκειας ισχύος της Γνωστοποιησης Απόφασης Πιστοποίησης της Αναπηρίας (ΓΑΠΑ) από τα ΚΕΠΑ. Οι κάτοχοι της, θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στο ψηφιακό μητρώο ατόμων με αναπηρία, με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω. Έχει ηλεκτρονική μορφή (αποθηκεύεται και στο κινητό τηλέφωνο στην εφαρμογή gov.gr Wallet) και φυσική εκτυπώσιμη έντυπη μορφή. Η κάρτα αναπηρίας, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το Ψηφιακό Μητρώο Αναπηρίας, στο οποίο καταγράφονται τα άτομα με αναπηρία. Μέσω της Κάρτας, η οποία αντλεί τα στοιχεία της από το αντίστοιχο ψηφιακό Μητρώο, τα άτομα με αναπηρία μπορούν να πιστοποιούν την ιδιότητά τους, προκειμένου να ασκούν τα αντίστοιχα δικαιώματα τους.

Η Κάρτα Αναπηρίας που αποδεικνύει την ταυτότητα του κατόχου της και τη ιδιότητα του ατόμου με αναπηρία έναντι κάθε δημόσιας αρχής και τρίτου αντικαθιστά οποιοδήποτε έγγραφο ή πιστοποιητικό χρησιμοποιείται σήμερα. . Οι κάτοχοι με την επίδειξη της θα εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα σε υπηρεσίες εξυπηρέτησης κοινού, χρησιμοποιώντας την ως δικαιολογητικό αντί της πιστοποίησης αναπηρίας, χωρίς να απαιτείται να μοιραστούν τα ευαίσθητα προσωπικά –και ιδίως ιατρικά- τους δεδομένα.

Κάποιες κατηγορίες αναπηρίας θα έχουν στη κάρτα τη σήμανση «Σ» ότι χρειάζονται συνοδό, ώστε και οι συνοδοί τους να απολαμβάνουν την ίδια παροχή.

_________________________________________________________

       Η ανωτέρω ενημέρωση για τη Κάρτα Αναπηρίας έρχεται σε απάντηση σε δράση για τα άτομα με αναπηρία «πανελλήνια καμπάνια ενημέρωσης και εκπαίδευσης «Σειρά σου», που αποτελεί  μια πρωτοβουλία του Nevronas.gr, της ομάδας OpenSchoolDays, της ΑΜΚΕ BRAINSHOT, που στόχο έχει να καταστεί αναγνωρίσιμο  και λειτουργικό ένα διακριτικό σήμα για τους γονείς και τους συνοδούς αυτιστικών και ατόμων με νοητική αναπηρία, προκειμένου να τους παραχωρείται προτεραιότητα σε χώρους όπου υπάρχει αναμονή, χωρίς την άβολη ανάγκη εξηγήσεων» [ https://nevronas.gr/ptolema-da-einai-seira-soy], με τον τίτλο «Όταν το βλέπω ξέρω, είναι σειρά μου να δώσω σειρά» που πραγματοποιήθηκε στην Πτολεμαΐδα το Σάββατο 27 Ιανουαρίου με πρωτοβουλία των campaignambassadors της πόλης της Πτολεμαΐδας και τη συμμετοχή πολλών Συλλόγων Γονέων Δημοτικών σχολείων της πόλης.

Επίσης Θα πρέπει να τονίσουμε την άμεση παρέμβαση-τοποθέτηση (με σχετική ανοιχτή επιστολή) φορέα μας, του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρία Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τη Πτολεμαΐδα και τους προβληματισμούς που έθεσε για τη σχετική δράση η οποία και μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους.

     Η θέση της Π.Ο.Α.μεΑ Δ.Μ είναι κάθετη και δηλώνει ότι αντίστοιχες δράσεις που αφορά στα άτομα με αναπηρία δεν έχουν θέση στο χώρο μας. Κοινωνικοί φορείς, κοινωνικές οργανώσεις δε μπορούν να προβαίνουν σε οποιαδήποτε δράση/ενέργεια που αφορά στα άτομα με αναπηρία χωρίς τη σύμφωνη απόφαση - έγκριση και συμμετοχή των ιδίων των ατόμων με αναπηρία ή και δια των αντιπροσωπευτικών τους οργανώσεων τοπικά, για ότι τους αφορά δίνοντας χρώμα και φωνή, στο «ΤΙΠΟΤΑ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ» σε μια συμπεριληπτική κοινωνία.

Το Εθνικό Αναπηρικό Κίνημα αποτελεί τη πλέον θεσμικά κατοχυρωμένη οντότητα που στόχο έχει την ισότιμη συμμετοχή και πρόσβαση των Ατόμων με Αναπηρία Χρόνιες Παθήσεις και των οικογενειών τους στην κοινωνία δια της Δικαιωματικής Προσέγγισης, όπως επιτάσσει τόσο το Ελληνικό Σύνταγμα-Κείμενη Νομοθεσία όσο και η Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία που ψήφισε και η χώρα μας με το νόμο 4074/2012.

 

Για το ΔΣ

Πρόεδρος:     Γιώτας Ηλίας (Π.Ε Κοζάνης)

Α΄Αντιπρόεδρος:   Λότσιος Αθανάσιος (Π.Ε Κοζάνης)

Β΄Αντιπρόεδρος:     Σεμασιώτης Παναγιώτης (Π.Ε Καστοριάς)

Γεν. Γραμματέας:   Καφτεράνης Ευάγγελος (Π.Ε Κοζάνης)

Αναπλ. Γραμματέας:   Σιδηροπούλου Αγνή (Π.Ε Φλώρινας)

Ταμίας:     Συμεωνίδης Μάριος (Π.Ε Κοζάνης)

Αναπλ. Ταμίας:   Παπαγιάννης Βασίλειος (Π.Ε Φλώρινας)

Οργανωτικός Γραμματέας:   Μήγγος Μιχαήλ (Π.Ε Κοζάνης)

Αναπλ. Οργαν. Γραμματέας:   Κόραβος Νικόλαος (Π.Ε Γρεβενών)

 

______________________________________

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα

 

 

 

 

 

 

Προβληματισμοί - τοποθέτηση για την πανελλήνια καμπάνια «Σειρά σου»

Ο Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρία Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με την παρούσα ανοιχτή επιστολή επιθυμεί να εκφράσει τους προβληματισμούς του για την «πανελλήνια καμπάνια ενημέρωσης και εκπαίδευσης «Σειρά σου», που αποτελεί  μια πρωτοβουλία του Nevronas.gr, της ομάδας OpenSchoolDays, της ΑΜΚΕ BRAINSHOT, που στόχο έχει να καταστεί αναγνωρίσιμο  και λειτουργικό ένα διακριτικό σήμα για τους γονείς και τους συνοδούς αυτιστικών και ατόμων με νοητική αναπηρία, προκειμένου να τους παραχωρείται προτεραιότητα σε χώρους όπου υπάρχει αναμονή, χωρίς την άβολη ανάγκη εξηγήσεων» [ https://nevronas.gr/ptolema-da-einai-seira-soy], με τον τίτλο «Όταν το βλέπω ξέρω, είναι σειρά μου να δώσω σειρά» και θα πραγματοποιηθεί στην Πτολεμαΐδα το Σάββατο 27 Ιανουαρίου με πρωτοβουλία των campaignambassadors της πόλης της Πτολεμαΐδας και τη συμμετοχή πολλών Συλλόγων Γονέων Δημοτικών σχολείων της πόλης μας.

Τα σημεία που προκαλούν τον σκεπτικισμό μας έχουν ως εξής:

  1. Δεν ενημερωθήκαμε ως Σύλλογος Γονέων Παιδιών και Νέων και Ενηλίκων με Αναπηρία για μια τέτοια διοργάνωση από τους πανελλήνιους θεσμούς που εκπροσωπούν την αναπηρία, ΕΣΑΜΕΑ και ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ, οι οποίοι και δεν συμμετέχουν σε αυτή την εκστρατεία.
  2. Δεν εκφράστηκε από εμάς -τους γονείς- ούτε και συζητήθηκε με εμάς-τους γονείς- η αντίστοιχη αναγκαιότητα. Αυτό σημαίνει ότι δεν «συμπεριληφθήκαμε».Ούτε καν ερωτηθήκαμε. Ούτε και υπάρχει συλλογικότητα σε δράση που αφορά στην Αναπηρία και απευθύνεται-περιορίζεται στη βαθμίδα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και αφήνει εκτός τους εφήβους, τους νέους αλλά και τους ενήλικες με Αναπηρία. Η όλη δράση προχωρά «για εμάς χωρίς εμάς»
  3. Θεωρούμε ότι υποβαλλόμαστε σε μια διαδικασία στοχοποίησης, φορώντας ένα σήμα που δεν κρίνεται καθόλου απαραίτητη η προβολή του. Και μόνο μόνο το γεγονός ότι το φέρει επάνω του κάποιος αποτελεί «εξήγηση», ετικετοποίηση.

Δεν είναι μόνο τα αυτιστικά άτομα ή τα άτομα με νοητική αναπηρία που απαιτείται για αυτά προτεραιότητα, είναι και οι ηλικιωμένοι, είναι τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας, είναι οι καρκινοπαθείς, είναι οι μητέρες με αμαξίδια, είναι οι «αόρατες αναπηρίες», οι ψυχικές, τα αυτοάνοσα κλπ. Τι θα γίνει σε αυτές τις περιπτώσεις; Σκοπεύουμε να προχωρήσουμε στο καρφίτσωμα σημάτων για όλες τις παραπάνω και άλλες τόσες κατηγορίες-ανάγκες των ανθρώπων;

  1. Τέτοιου είδους δράσεις προκαλούν σύγχυση στην κοινωνία, καθώς αποτελούν επιφανειακή προσέγγιση της Αναπηρίας, με εορτασμούς χωρίς λόγο -που ελάχιστα ή και καθόλου μπορούν να παρακολουθήσουν αυτιστικά άτομα
  2. Η ανάγκη ουσιαστικής καλλιέργειας απέναντι στην αναπηρία αντικαθίσταται και μάλιστα με ένα άλλοθι, το «Σειρά σου», ένα ακόμα σύνθημα, που δε δημιουργεί σχέση αλλά σου δίνει «προβάδισμα», σε αφήνει για μια ακόμα φορά κατ’ ουσίαν μόνο σου με το αυτιστικό ή το νοητικά ανάπηρο παιδί σου. Κάποιος υποχωρεί, δίνει σειρά, δε συμπορεύεται, δεν συμμερίζεται, δεν κατανοεί. Κάνει το εύκολο, όχι το άλμα.
  3. Επιπλέον, η αναπηρία έχει ήδη «προστατευτεί» μέσα στο οικείο «σήμα» προτεραιότητας. Δεν εξυπηρετεί σε τίποτα ένα ακόμα σήμα. Τουναντίον, μας βάζει σε σκέψεις για την προέλευσή του, την καμπάνια του, την αυθαιρεσία ενδεχομένως της πρωτοβουλίας -ακόμα και του ίδιου του σήματος- χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ ή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ. Αναρωτιόμαστε αν κρύβονται πίσω από αυτές τις δράσεις άλλες παράμετροι που σκοπό έχουν την όποια εκμετάλλευση του αναπηρικού κινήματος

Ας αφήσουμε την ίδια την ανθρωπιά -όχι τη συμπόνια ή τον οίκτο- αλλά τον ίδιο τον Άνθρωπο να αποφασίσει, να αντιδράσει, να βοηθήσει. Όπως θα το κάνει -ή δεν θα το κάνει- σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, σε οποιονδήποτε άλλον άνθρωπο –ανάπηρο ή και μη ανάπηρο.

Με αυτές τις σκέψεις θέλουμε να τοποθετηθούμε στα πράγματα όπως αφορούν εμάς, τους γονείς και κηδεμόνες ΑμεΑ.

Όποιος θέλει πραγματικά να έρθει μαζί μας, υπάρχουν δρόμοι για να μας συναντήσει.

Όχι όμως η επιπλέον σηματοδότηση.

Το Δ.Σ.

Πληροφορίες για τα cookies

Τα cookies είναι σύντομες αναφορές που αποστέλλονται και αποθηκεύονται στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή του χρήστη μέσω του προγράμματος περιήγησης όταν αυτό συνδέεται στο Ιντερνέτ. Τα cookies μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή και αποθήκευση δεδομένων του χρήστη όσο αυτός είναι συνδεδεμένος, για να του παράσχουν τις ζητούμενες υπηρεσίες και που ορισμένες φορές τείνουν να μην διατηρούν. Τα cookies μπορεί να είναι τα ίδια ή άλλων:

  • Technical cookies (τεχνικά cookies) που διευκολύνουν την πλοήγηση των χρηστών και τη χρήση των διαφόρων επιλογών ή υπηρεσιών που προσφέρονται από τον ιστό, όπως προσδιορίζουν τη συνεδρία, επιτρέπουν την πρόσβαση σε ορισμένες περιοχές, διευκολύνουν τις παραγγελίες & τις αγορές, συμπληρώνουν φόρμες & εγγραφές, παρέχουν ασφάλεια, διευκολύνουν λειτουργίες (βίντεο, κοινωνικά δίκτυα κλπ.).
  • Customization cookies (cookies προσαρμογής) που επιτρέπουν στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους (γλώσσα, πρόγραμμα πλοήγησης - browser, διαμόρφωση, κ.α.).
  • Analytical cookies (cookies ανάλυσης) που επιτρέπουν την ανώνυμη ανάλυση της συμπεριφοράς των χρηστών του Ιντερνέτ, επιτρέπουν την μέτρηση της δραστηριότητας του χρήστη και την ανάπτυξη προφίλ πλοήγησης για την βελτίωση των ιστότοπων.

Ως εκ τούτου, όταν έχετε πρόσβαση στον ιστότοπο μας, σύμφωνα με το Άρθρο 22 του Νόμου 34/2002 των Υπηρεσιών Κοινωνίας της Πληροφορίας, στην αναλυτική επεξεργασία των cookies ζητάμε τη συγκατάθεση σας για τη χρήση τους, με σκοπό να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας. Χρησιμοποιούμε την υπηρεσία του Google Analytics για τη συλλογή ανώνυμων στατιστικών πληροφοριών όπως για παράδειγμα ο αριθμός των επισκεπτών στον ιστότοπο μας. Τα cookies που προστίθενται από την υπηρεσία Google Analytics διέπονται από τις πολιτικές απορρήτου του Google Analytics. Αν επιθυμείτε μπορείτε να απενεργοποιήσετε τα cookies από το Google Analytics.

Παρακαλούμε, σημειώστε ότι μπορείτε να ενεργοποιήσετε ή απενεργοποιήσετε τα cookies σύμφωνα με τις οδηγίες του προγράμματος πλοήγησης σας (browser).