kozanitvbanner1363x131pix

MediRenatus834

MediaHome834p

1

b834pix

ecofloor230

pantelidisGIF834pix

asepop 2021 a

artinhouse2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα

noisi1

"ΤΑΞική ΕΝότητα": Εργατικό Κέντρο στην υπηρεσία των αναγκών των εργαζόμενων ή στην υπηρεσία της εργοδοσίας και των κυβερνήσεων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Μετά από απόφαση του Δ.Σ του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί το 38ο Συνέδριο του.

Το Συνέδριο πραγματοποιείται σε μια περίοδο που:

Η ακρίβεια στα τρόφιμα κατατρώει το εισόδημα των εργαζομένων που η συντριπτική τους πλειοψηφία βλέπουν τους μισθούς τους καθηλωμένους. Κάθε φορά που μπαίνουμε στο σουπερ-μάρκετ παθαίνουμε ηλεκτροσόκ και το ίδιο συμβαίνει σχεδόν σε όλα τα βασικά είδη πρώτης ανάγκης.

- Που πληρώνουμε πανάκριβο ρεύμα και θέρμανση με την εργατική τάξη της περιοχής να βυθίζεται στην ενεργειακή φτώχια για να βγάζουν «απρόσμενα» τεράστια κέρδη οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Αυτά μας έφερε η ‘πράσινή’ ανάπτυξη τους που στο όνομα της πίνουν νερό οι εργοδοτικοί- κυβερνητικοί συνδικαλιστές του ΕΚΚ. Δεν μας έφερε βεβαία μόνο την φτώχια αλλά και την καταστροφή του περιβάλλοντος με την άναρχη και ανεξέλεγκτη εγκατάσταση ΑΠΕ σε βουνά και λαγκάδια.

- Η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων εργάζεται χωρίς συλλογικές συμβάσεις εργασίας , στις εργολαβίες και τα οκτάμηνα στη ΔΕΗ, στην κατασκευή φωτοβολταικών πάρκων, σε μια σειρά χώρους εργασίας. Εργοστάσια και επιχειρήσεις της περιοχής έχουν γίνει γκέτο με την συνδικαλιστική δράση στην ουσία απαγορευμένη. Αυτό είναι το φιλοεπενδυτικο περιβάλλον που θέλουν να διαμορφώσουν στην περιοχή μας.

- Σε μια περίοδο που η χώρα μας εμπλέκεται ενεργά σε δυο πολεμικές συγκρούσεις. Οι προχθεσινές δηλώσεις Δενδια για την διάθεση της ελληνική κυβέρνηση σαν ηγηθεί η Ελλάδα στην στρατιωτική αποστολή στην Ερυθρά θάλασσα σηματοδοτεί την πιο βαθιά εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο με τεράστιους κινδύνους για τους εργατική ταξη και το λαό.

- Την στιγμή που όλοι μας βάζουµε το χέρι βαθειά στην τσέπη για τις σπουδές των παιδιών μας, την ίδια ώρα ιδιωτικοποιούν πανεπιστήμια, καταργούν σχολικές επιτροπές μετατρέπουν την μόρφωση των παιδιών μας σε ένα ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα που θα είναι για λίγους.

- Την ώρα που βλέπουμε οι δημόσιες δομές υγείας να χτυπάνε κόκκινο και αυτοί με το «νέο» ΕΣΥ, που θα εμπορευματοποιήσει παραπέρα , θα οδηγήσουν σε μετατροπή των νοσοκομείων της Περιοχής σε Κέντρα Υγείας.

Και απέναντι σε όλα αυτά ζούμε το επιτελικό κράτος των επιχειρηματικών ομίλων που είναι γρήγορο, όταν πρόκειται να υπερασπιστεί τα δικαιώματα τους, εμφανίζεται όμως ανίκανο να προστατεύσει τη ζωή και το βιός των εργαζομένων με αποτέλεσμα να σκοτώνονται τα νιάτα στα Τέμπη, να καιγόμαστε , να πνιγόμαστε από έλλειψη μέτρων προστασίας από φυσικές καταστροφές,.(Αλεξανδρούπολη, Θεσσαλία κ.α).

Απέναντι σε όλα αυτά και πολλά άλλα, ζήσαμε για τρία χρόνια την γύμνια του εργοδοτικού συνδικαλισμού στο ΕΚΚοζάνης.

Τι έκανε αυτά τα 3 χρόνια πλειοψηφία του Δ.Σ του Εργατικού Κέντρου? Αποτέλεσε άξιο υπερασπιστή της κυβερνητικής πολιτικής της Ν.Δ. Στήριξε όλες τις αποφάσεις της, συνέβαλε όσο μπορούσε να μην εκφραστούν αγωνιστικά οι εργαζόμενοι.

  • Την περίοδο της πανδημίας κατέβασαν ρολά την στιγμή που οι εργαζόμενοι κινδύνευαν στους χώρους δουλειάς από ελλιπή μέτρα προστασίας.
  • Έλειπαν από όλες της μεγάλες μάχες που έδωσε η εργατική τάξη και ο λαός της περιοχής. Από τις μεγάλες διαδηλώσεις για να αποδοθούν ευθύνες για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα τα Τέμπη, τις κινητοποιήσεις ενάντια στην άναρχη και ανεξέλεγκτη εγκατάσταση ΑΠΕ, για την Παιδιατρική του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης, από τις απεργίες ενάντια στο έκτρωμα Γεωργιάδη. Ακόμα και στις απεργίες που συμμετείχαν πήγαιναν ταξιδάκι στη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης χωρίς καμιά προσπάθεια οργάνωσης της εδώ στην Κοζάνη.
  • Ανέλαβαν συγκεκριμένο λόγο ώστε να περάσει χωρίς αντιδράσεις των εργαζόμενων η απολιγνιτοποίηση , αφού απο την πρώτη στιγμή συμμετείχαν σε επιτροπές για την καλύτερη προώθηση της.

Από την άλλη η ΠΑΣΚΕ αδυνατεί να αντιπαρατεθεί στην ουσία με την ΔΑΚΕ αφού κινούνται στην ίδια γραμμή του κοινωνικού εταιρισμού του εργοδοτικού συνδικαλισμού.

Στην ουσία έχουν μετατρέψει το Εργατικό Κέντρο σ’ ένα παραμάγαζο της κυβέρνησης και των εργοδοτών.

Επειδή αυτή την πολιτική υπερασπίζονται, εμφανίζουν και σωματεία ‘διάττοντες αστέρες’ με διαβλητές διαδικασίες εκλογών (χωρίς αποδεικτικό ταυτοπροσωπίας) η με ψηφοφορίες που είναι διάτρητες. Τα περισσότερα από αυτά δεν εκδώσει ούτε μια ανακοίνωση, δεν τα ξέρει κανένας εργαζόμενος στην περιοχή της Κοζάνης.

Εμεις έγκαιρά για το επικείμενο συνέδριο ζητήσαμε να γίνει διαπαραταξιακή ομάδα η οποία θα ελέγξει από κοινού τα δικαιολογητικά των σωματείων για ενδεχόμενες παρατυπίες. Μας απάντησαν αρνητικά και μας ενημέρωσαν ότι θα είχαμε αυτή τη δυνατότητα κατά τη διάρκεια Δ.Σ. Αλλά ούτε στο Δ.Σ μας έδωσαν αυτή την δυνατότητα. Οπότε καλεστήκαμε να ψηφίσουμε για την συμμετοχή σωματείων στο Συνέδριο χωρίς να γνωρίζουμε σε ποιον κλάδο η επιχείρηση έχουν αναφορά, πότε έγιναν οι εκλογές τους, που έγιναν , πόσοι ψηφίσαν κτλ. Για ένα μόνο σωματείο που έχουμε εικόνα το σωματείο μεταλλευτικών επιχειρήσεων διαπιστώσαμε νοθεία μιας εμφανίζονται ότι ψήφισαν άνθρωποι που καμία σχέση δεν έχουν με το σωματείο αυτό. Αυτό το σωματείο απορρίφθηκε κατά το συνέδριο της Ομοσπονδία μετάλλου.

Στην ίδια ρότα και η ΠΑΣΚΕ η οποία εμφανίζει ένα σωματείο ΣΤΥΕ με 16 αντιπροσώπους με διάτρητες διαδικασίες.  

Παράλληλα εντύπωση μας κάνει ότι στον οικονομικό απολογισμό για το τρίχρονο που πέρασε, για το έτος 2021 που ήταν χρόνος που ο μισός ήταν μέσα στην πανδημία εμφανίζονται για έξοδα κίνησης και διαμονής ένα ποσό περίπου στις 30000. Αλήθεια ποια ήταν αυτή η δραστηριότητα του προεδρείου μέσα σε χρονιά πανδημίας που στοίχισε τόσο? Και ορισμένοι από αυτούς χρηματοδοτούνται για κινήσεις και από τον Σπάρτακο και από τη ΓΕΝΟΠ.

          Οι δυνάμεις που συσπειρώνεται στην Ταξική Ενότητα έκαναν προσπάθεια να αναδείξουν βασικά προβλήματα από απασχολούν τους εργαζόμενου της περιοχής όπως:

  • Να οργανωθεί η μάχη ενάντια στα νομοσχέδια εκτρώματα του Χατζηδάκη και Γεωργιάδη όπου οργανώθηκαν μεγάλες μαχητικές συγκεντρώσεις συσπειρώνοντας και άλλους φορείς της περιοχής.
  • Με αφορμή το έγκλημα στα Τέμπη μαζί με φοιτητικούς συλλόγους οργανώθηκε μία από τις μεγαλύτερες απεργιακές συγκεντρώσεις όπου συντάραξε και συγκίνησε η μεγάλη παρουσία της νεολαίας.
  • Βρεθήκαμε στο πλευρό των συλλόγων γονέων της περιοχής όπου κινητοποιήθηκαν για τη ενίσχυση της παιδιατρικής κλινικής του Μαμάτσειο Νοσοκομείου.
  • Οργανώθηκαν παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς για ζητήματα υγείας και ασφάλειας όπως στην ΕΠΑΔΥΜ και το εργοτάξιο κατασκευής της νέα πτέρυγας του νοσοκομείου. Για την απλήρωτη δουλειά στους εργολαβικούς της ΔΕΗ.

Μπροστά σε όλες τις εξελίξεις το Συνέδριο του Ε.Κ Κοζάνης έπρεπε να αποτελεί ένα σταθμό για την εργατική τάξη της περιοχής. Μια ζωντανή , συλλογική διαδικασία όπου αντιπρόσωποι από όλους τους κλάδους των εργαζομένων από κοινού οργανώνουν την πάλη τους ενάντια στην πολιτική που τους μαυρίζει τη ζωή.   Αντί γι’ αυτό το Συνέδριο με ευθύνη της πλειοψηφίας θα είναι μια διαδικασία επικύρωσης ενός πλαστού συσχετισμού, χωρίς ουσιαστική συζήτηση, μακριά από τις ανησυχίες και τα πρόβλημα της εργατικής τάξης της περιοχής.

Σήμερα καλούμε τους εργαζομένους της περιοχής να σκεφτούν μπροστά στην όξυνση των προβλημάτων που φέρνει η πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ και της εργοδοσίας, τι εργατικό κίνημα, τι εργατικό κέντρο χρειαζόμαστε?

Στην υπηρεσία της εκάστοτε κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων η των συμφερόντων της εργατικής τάξης. Εργατικό Κέντρο που το μέλημα του θα είναι το πώς θα περάσει η αντεργατική πολιτική χωρίς αντιδράσεις η που θα οργανώνει την κοινή πάλη των εργαζόμενων ενάντια της.

Εργαζόμενε, εργαζόμενη

Μπροστά στο "Συνέδριο" του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης, η Ταξική Ενότητα απευθύνεται σε εσάς, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο, ώστε οι διαδικασίες του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, να αποκτήσουν το χαρακτήρα που τους πρέπει και απαιτούν οι δύσκολες εποχές που ζούμε: Ενός πραγματικού Εργατικού Συνεδρίου, με συνέδρους - αντιπροσώπους εκλεγμένους μέσα από ζωντανές διαδικασίες, χωρίς νοθείες και αλχημείες που αλλοιώνουν τους συσχετισμούς, με τα προβλήματα της τάξης μας σε πρώτο πλάνο, μακριά από τις απαιτήσεις των εργοδοτών και των κυβερνήσεών τους.

Απευθυνόμαστε σε σένα που θυμώνεις βλέποντας την κατάντια που έχουν φέρει το εργατικό κίνημα στην Κοζάνη, εσύ που παρακολουθείς με αηδία τα φαινόμενα σήψης, που έχεις ανησυχία για το πώς θα αντιπαλέψουμε την λαίλαπα που έχουμε μπροστά μας να μπεις δυναμικά στον αγώνα. Γιατί για να τελειώνουμε με τα φαινόμενα εκφυλισμού του εργατικού κινήματος προϋποθέτει την μαζική είσοδο των εργαζομένων στα συνδικάτα.

          Είμαστε εδώ και παλεύουμε για ένα κίνημα που θα βάζει μπροστά τις ανάγκες και τα συμφέροντα των εργατών, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Που θα συγκρούεται με τις απαιτήσεις του κεφαλαίου, που θα παλεύει κάτω από τη σημαία των δικών του συμφερόντων και της προοπτικής που έχει ανάγκη η εργατική τάξη, μιας προοπτικής που μπορεί να εξασφαλίσει την ικανοποίηση των αναγκών μας. Μπορούμε να τα καταφέρουμε

Συνάδελφε- συναδέλφισσα

Σήμερα που όλα τα προβλήματα της λαϊκής οικογένειας οξύνονται, που η επίθεση της κυβέρνησης εντείνεται σε όλα τα δικαιώµατα μας, είναι η ώρα να οργανώσουμε τον αγώνα:

-   Για ουσιαστικές αυξήσεις μέσα απο την υπογραφή ΣΣΕ.

-   Είναι η ώρα να διεκδικούμε ρεύμα και θερμανση φθηνό για όλο το λαό.

-   Κατάργηση των έμμεσων φόρων. (ΦΠΑ, ΕΚΦ και πλαφόν στις τιμές της ενέργειας και των καυσίμων). Κατάργηση του χρηματιστήριου ενέργειας.

-   Δωρεάν δημόσια υψηλού επιπέδου ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους.

-   Δωρεάν δημόσια υψηλού επίπεδου εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες.

-   Καμία εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Την ώρα αυτή που μιλάμε οι αγρότες οργανώνουν τα μπλόκα του αγώνα ενάντια στην πολιτική που τους ξεκληρίζει, οι φοιτητές αγωνίζονται ενάντια στην δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων που θα μετατρέψουν την γνώση σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα αποκλείοντας τα παιδιά των εργατικών – λαϊκών οικογενειών .

Αυτή τη ώρα τα σωματεία είναι η ώρα να οργανώσουμε μαζική πανεργατική Απεργία στις 28 Φλεβάρη την μέρα που συμπληρώνονται ένα χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη. Να πούμε δεν πάει άλλο μπροστά στα κέρδη τους προτάσσουμε τις ζωές και τα δικαιώματα μας.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς να συζητήσουν και να οργανώσουν αυτή την πάλη σε συντονισμένα με τους αυτοαπασχολούμενους και μικροεμπόρους της πόλης, τους βιοπαλαιστές αγρότες και την φοιτητική και μαθητική νεολαία.

Πληροφορίες για τα cookies

Τα cookies είναι σύντομες αναφορές που αποστέλλονται και αποθηκεύονται στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή του χρήστη μέσω του προγράμματος περιήγησης όταν αυτό συνδέεται στο Ιντερνέτ. Τα cookies μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή και αποθήκευση δεδομένων του χρήστη όσο αυτός είναι συνδεδεμένος, για να του παράσχουν τις ζητούμενες υπηρεσίες και που ορισμένες φορές τείνουν να μην διατηρούν. Τα cookies μπορεί να είναι τα ίδια ή άλλων:

  • Technical cookies (τεχνικά cookies) που διευκολύνουν την πλοήγηση των χρηστών και τη χρήση των διαφόρων επιλογών ή υπηρεσιών που προσφέρονται από τον ιστό, όπως προσδιορίζουν τη συνεδρία, επιτρέπουν την πρόσβαση σε ορισμένες περιοχές, διευκολύνουν τις παραγγελίες & τις αγορές, συμπληρώνουν φόρμες & εγγραφές, παρέχουν ασφάλεια, διευκολύνουν λειτουργίες (βίντεο, κοινωνικά δίκτυα κλπ.).
  • Customization cookies (cookies προσαρμογής) που επιτρέπουν στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους (γλώσσα, πρόγραμμα πλοήγησης - browser, διαμόρφωση, κ.α.).
  • Analytical cookies (cookies ανάλυσης) που επιτρέπουν την ανώνυμη ανάλυση της συμπεριφοράς των χρηστών του Ιντερνέτ, επιτρέπουν την μέτρηση της δραστηριότητας του χρήστη και την ανάπτυξη προφίλ πλοήγησης για την βελτίωση των ιστότοπων.

Ως εκ τούτου, όταν έχετε πρόσβαση στον ιστότοπο μας, σύμφωνα με το Άρθρο 22 του Νόμου 34/2002 των Υπηρεσιών Κοινωνίας της Πληροφορίας, στην αναλυτική επεξεργασία των cookies ζητάμε τη συγκατάθεση σας για τη χρήση τους, με σκοπό να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας. Χρησιμοποιούμε την υπηρεσία του Google Analytics για τη συλλογή ανώνυμων στατιστικών πληροφοριών όπως για παράδειγμα ο αριθμός των επισκεπτών στον ιστότοπο μας. Τα cookies που προστίθενται από την υπηρεσία Google Analytics διέπονται από τις πολιτικές απορρήτου του Google Analytics. Αν επιθυμείτε μπορείτε να απενεργοποιήσετε τα cookies από το Google Analytics.

Παρακαλούμε, σημειώστε ότι μπορείτε να ενεργοποιήσετε ή απενεργοποιήσετε τα cookies σύμφωνα με τις οδηγίες του προγράμματος πλοήγησης σας (browser).