Επιτελικό χάος / Κινδυνεύει να κλείσει η γραμμή sos 15900 για τα θύματα έμφυλης βίας – Σε στάση εργασίας οι απλήρωτοι-ες εργαζόμενοι
Oρατός είναι ο κίνδυνος να κλείσει η τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, η οποία παρέχει άμεση βοήθεια και συμβουλευτική σε 24ωρη βάση,
365 ημέρες το χρόνο, σε γυναίκες θύματα έμφυλης βίας.
Αιτία σύμφωνα με όσα λέει στο tvxs η πρόεδρος του συλλόγου εργαζόμενων στη Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (πρώην ΓΓ ισότητας των φύλων) Στέλλα Παλαιολόγου, η αδράνεια της κυβέρνησης ως προς την απορρόφηση του σχετικού κονδυλίου ΕΣΠΑ, η μη συγκρότηση στην πραγματικότητα του αυτοτελούς νέου υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και η μη ανάληψη ευθύνης από κανένα υπουργείο για το χάος που έχουν προκαλέσει οι δυσλειτουργίες.
Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι -ες προχωρούν σε στάση εργασίας σήμερα 12:00 έως τις 17:00 καθώς οι 17 συμβασιούχοι συνάδελφοί τους είναι απλήρωτοι τρεις μήνες.
Δεν μπορεί να είσαι απλήρωτος 3 μήνες και να καλείσαι να βοηθήσεις θύματα έμφυλης βίας
« Η γραμμή έχει πάρει παράταση έως τέλος μήνα. Θα πρέπει να προχωρήσει σε νέα ένταξη νέο ΕΣΠΑ. Θα έπρεπε να κινηθούν έγκαιρα για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία της. Μέχρι μια βδομάδα πριν όμως, δεν υπήρχε καν επικεφαλής στην αρμόδια ομάδα για να κάνει το αίτημα να προχωρήσει η διαδικασία. Είναι και υποτίμηση του αντικειμένου και κακή οργάνωση» λέει η κ. Παλαιολόγου.
«Η λειτουργία της γραμμής 15900 βρίσκεται στον αέρα. Αν και ήταν γνωστό ότι η προγραμματική περίοδος έληγε τον Νοέμβριο, δεν έγινε καμία ενέργεια ώστε να ενταχθεί στο νέο προγραμματικό σχεδιασμό για τις οριζόντιες παρεμβάσεις του δημόσιου τομέα. Από τον Δεκέμβριο έχει δοθεί παράταση με υπουργική απόφαση έως 29/2, ωστόσο και πάλι οι απαιτούμενες διαδικασίες δεν έχουν γίνει» προσθέτει η κα Παλαιολόγου η οποία σε σχέση με τους απλήρωτους εργαζόμενους εξηγεί πως είναι η δεύτερη φορά που ανακοινώνεται στάση εργασίας.
«Την προηγούμενη δεν προχωρήσαμε γιατί μας διαβεβαίωσε η κ. Ζαχαράκη πως θα επιλυθεί το πρόβλημα κάτι που δεν έγινε.
Ποιος είναι ο τομέας εργασίας των 17 εργαζόμενων που παραμένουν απλήρωτοι-ες;
«Οι 12 απασχολούνται στη γραμμή sos 15900, 2 στο παρατηρητήριο για την ισότητα των φύλων και 3 στο γραφείο ισότητας (Help desk).
Γιατί όμως παραμένουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι;
«Όταν δημιουργήθηκε το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας υποστηριζόταν διοικητικά από υπ. Εργασίας, δεν έχει Οικονομικές και Διοικητικές υπηρεσίες, μόνο τρεις γραμματείες και πολιτικά γραφεία. Οι προμήθειες… τα πάντα, προέρχονταν από το υπ. Εργασίας. Δεν έχει γίνει καμία μετάβαση στο νέο υπουργείο.
Το σχέδιο ήταν μέχρι τέλος χρόνου να γίνει η μετάβαση. Δεν έγινε και από το υπ. Εργασίας έκαναν παράταση με νομοθετική ρύθμιση για να μας καλύπτει διοικητικά. Δεν υπήρξε με λίγα λόγια σχεδιασμός ώστε να ολοκληρωθεί το υπουργείο αυτό.
Μάλλον δεν τους βγήκε ακριβώς όπως τα θέλανε, δεν το σχεδίασαν σωστά, δεν υπάρχει συνεννόηση μεταξύ των υπουργείων. Οι εργαζόμενοι, εργάζονται σε προγράμματα συγχρηματοδοτούμενα από ΕΣΠΑ. Δεν αποφασίζουν καν ποια επιτελική δομή προγραμμάτων θα μας αναλάβει.
Είναι ευθύνη όλων. Και του κ. Άδωνη Γεωργιάδη, που ήταν πριν στο Υπουργείο Εργασίας και της νυν υπουργού κ. Μιχαηλίδου και του υπουργείου Ανάπτυξης και βέβαια του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας στο οποίο υπάγεται η ΓΓ Ισότητας και Ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Οι εργαζόμενοι περιφέρονται από τον έναν στον άλλο, είναι σαν να ζητιανεύεις να πληρωθείς. Μετά, πως να σηκώσεις τηλέφωνο να υποστηρίξεις θύματα κακοποίησης;»
Στην ερώτηση αν η ΓΓ κ. Δημαδάμα έχει ενημερωθεί απαντάει πως:
«Έχουμε θέσει τα θέματά μας, μας λέει ότι μας καταλαβαίνει, αλλά δεν προχωράει τίποτα». Δυστυχώς γενικότερα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου επικρατεί μια εντελώς ερασιτεχνική αντιμετώπιση, μια ασόβαρη κατάσταση. Όταν είσαι πολιτική ηγεσία, δεν μπορείς να λες: συμπάσχω με τα θύματα έμφυλης βίας και να μην κάνεις τα στοιχειώδη. Να κινδυνεύουμε να μην έχουμε γραμμή σε λίγες μέρες» καταλήγει η πρόεδρος του συλλόγου Εργαζόμενων.
Οι λεγόμενες διοικητικές δυσκολίες της μετάβασης δε φαίνεται πάντως να υπήρξαν εμπόδιο για την καταβολή των μισθών υπουργών και μετακλητών
Η ανακοίνωση των εργαζόμενων, γράφει μεταξύ άλλων, πως προβλήματα στη μισθοδοσία υπάρχουν διαχρονικά από το 2011 κι έπειτα ωστόσο εντάθηκαν τελευταία.
«Τα φαινόμενα εντάθηκαν όταν μετά το 2019 η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε την έμπνευση να καταργήσει τη ΓΓ Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εσωτερικών και να την ανασυστήσει ως ΓΓ Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων στο Υπουργείο Εργασίας, και στη συνέχεια, το 2023, ως ΓΓ Ισότητας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων στο νεοσύστατο Υπουργείο Κοινωνική Συνοχής και Οικογένειας.
Οι μεταβολές κι οι μετονομασίες της πρώην ΓΓ Ισότητας των Φύλων, μπορεί να έχουν πολλαπλούς στόχους: από το να εξυπηρετήσουν το νεοσυντηρητικό αφήγημα της κυβέρνησης που θέτει την ισότητα των φύλων υπό την ομπρέλα της «οικογένειας» ή απλά για να δημιουργήσουν νέους υπουργικούς θώκους ή και τα δύο. Όποιος και να είναι ο στόχος, το επιτελικό κράτος δεν κατάφερε να έχει ένα πρακτικό σχέδιο για τη μετάβαση. Το γεγονός ότι από το 2019 ο ισχύον οργανισμός της ΓΓΙΑΔ είναι αυτός του Υπουργείου Εσωτερικών (ΠΔ 141/2017) είναι ενδεικτικός.
Το σίγουρο είναι ότι θύματα των επιτελικών σχεδιασμών είναι ο αδύναμος κρίκος των συναδελφισσών -ων ΙΔΟΧ για τις οποίες -ους δεν ξέρουν ποιος πρέπει να εξασφαλίσει την καταβολή των δεδουλευμένων τους καθώς εμπλέκονται δύο Υπουργεία (του οποίου ΥΚΟΙΣΟ τη διοικητική οικονομική υποστήριξη εξακολουθεί να παρέχει ακόμη μετά από 7 μήνες το Υπουργείο Εργασίας).
Οι λεγόμενες διοικητικές δυσκολίες της μετάβασης δε φαίνεται πάντως να υπήρξαν εμπόδιο για την καταβολή των μισθών ούτε των υπουργών- υφυπουργών -γενικών γραμματέων των δύο υπουργείων ούτε και των μετακλητών των γραφείων τους.
ΠΗΓΗ: www.tvxs.gr