kozanitvbanner1363x131pix

MediRenatus834

MediaHome834p

1

b834pix

ecofloor230

pantelidisGIF834pix

asepop 2021 a

artinhouse2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα

noisi1

Η επιτυχημένη παράσταση «Φαίδρας Άτοπος» με την Ηρώ Μουκίου έρχεται στην Αίθουσα Τέχνης του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης για μία παράσταση, την Παρασκευή 19 Απριλίου

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η παράσταση «Φαίδρας Άτοπος», μετά την θριαμβευτική υποδοχή του κοινού στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας και στην Αθήνα, στο πλαίσιο της περιοδείας σε

μεγάλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, έρχεται στην «Αίθουσα Τέχνης» την Παρασκευή 19 Απριλίου και ώρα 21:00, για μία παράσταση.

Η παράσταση απέσπασε διθυραμβικές κριτικές!

Ο συγκλονιστικός μονόλογος για τη γυναικεία ψυχή – που όμως αφορά όλους - τον έρωτα και τις βλαβερές συνέπειες του, τη σάρκα και τις αδυναμίες της.

Ένας ύμνος στο δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, τις ανισότητες που υφίσταται η γυναίκα σε κάθε κοινωνία από το πριν έως το τώρα ίσως και το μετά.

Ένα ρεσιτάλ για δύο σολίστ. Μία ηθοποιό και έναν μουσικό.

Φαίδρα βασίλισσα, μητέρα ,σύζυγος , ερωμένη. Από την Κρήτη στην Αθήνα. Θύμα κ θύτρια .Η παράσταση με αφορμή το μύθο της Φαίδρας επιχειρεί μια ανατομία στα σκοτάδια της ανθρώπινης επιθυμίας και τα όριά της. Πόσο η μοίρα μας κατευθύνει; Έχουμε εμείς μερίδιο ευθύνης για τις επιλογές μας τελικά; Τι σημαίνει «ηθική» και πώς διαμορφώνεται ανά τους αιώνες; Στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, της αμιγούς λογικής, θα την καταδικάζαμε; Ερωτήματα που η ίδια η αντιηρωίδα θέτει στον εαυτό της, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να εξηγήσει τα στρεβλά της ζωής της. Μια εξωπραγματική πραγματικότητα αποκαλύπτεται καθώς ξετυλίγει την ιστορία της. Η Φαίδρα μιλά για τη Φαίδρα με ό, τι αυτό συνεπάγεται. Λυρισμός, χιούμορ, κυνισμός, ρεαλισμός, τραγωδία σε ρυθμό παραληρηματικό.

Η σαρωτική ερμηνεία της Ηρώς Μουκίου ακροβατεί στην κυριολεξία πάνω σε μια δοκό, υπό τους ήχους αρχαίας επτάχορδης λύρας, δια χειρός του σπουδαίου Νίκου Ξανθούλη επί σκηνής.

_________________

Η επιτυχημένη παράσταση Φαίδρας Άτοπος της Δήμητρας Μήττα σε σκηνοθεσία Αντώνη Καραγιάννη με την Ηρώ Μουκίου και τη μουσική σύμπραξη και εκτέλεση επί σκηνής του Νίκου Ξανθούλη έρχεται «Αίθουσα Τέχνης» του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης, την Παρασκευή 19 Απριλίου και ώρα 21:00

_________________ 

Ταυτότητα παράστασης ΦΑΙΔΡΑΣ ΑΤΟΠΟΣ

Κείμενο: Δήμητρα Μήττα

Σκηνοθεσία: Αντώνης Καραγιάννης

Φαίδρα: Ηρώ Μουκίου

Πρωτότυπη μουσική με αρχαία επτάχορδη λύρα και εκτέλεση επί σκηνής: Νίκος Ξανθούλης

Σκηνικά: ORI M

Κοστούμια: ORI M & ΒΕΣΤΙΑΡΙΟ

Κίνηση / Σχεδιασμός φώτων / VIDEO TRAILER: Αντώνης Καραγιάννης

Επικοινωνία: Νταίζη Λεμπέση email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Γραφιστικά: Αντρέας Βούλγαρης για την CreatADV

Φωτογραφίες: Γιώργος Ζαρζώνης , Χριστίνα Φυλακτοπούλου.

Διάρκεια παράστασης 60΄

Παραγωγή: texnispoliteia

 

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Προπώληση: 12 Ευρώ 

Ταμείο την ημέρα της παράστασης: 15 Ευρώ 

Προπώληση: https://www.ticketservices.gr/event/fedras-atopos/

στα γραφεία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ (Τριών Ιεραρχών 2 Κοζάνη τ.κ. 50100 τηλ. 2461024062) και στο βιβλιοπωλείο Αθανασιάδης.

FB-IMG-1711745442071

 

 

________________________________________________

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ – ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΦΑΙΔΡΑΣ ΑΤΟΠΟΣ»

ΚΡΙΤΙΚΕΣ

https://www.periou.gr/anthoula-daniil-konstantinos-bouras-dyo-paralliles-theaseis-mias-parastasis-faidras-atopos-tis-dimitras-mitta-se-skinothesia-antoni-karagianni-sto-theatro-en-athinais/

 

Μια λάβα ηφαιστείου. Ένας χείμαρρος αφρισμένος. Ένα ερωτικό παραλήρημα μέσα σε μια ζωή ενταφιασμένη είναι η εικόνα της Φαίδρας. Η Ηρώ Μουκίου μπήκε στα άδυτα της ψυχής της. Την ερμήνευσε με δύναμη. Βλέπουμε να αργοσαλεύει στη σκηνή, να εκστασιάζεται, να ζωντανεύει αυτή την αδιόρατη άνθιση του έρωτα. Οι κινήσεις της θυμίζουν κυματισμό θάλασσας. Το εύκαμπτο σώμα της αφηγείται όσα δεν αντέχει ο λόγος….. Δίνει δύναμη στη νεκρόπολή της, ενώ ακούγεται σαν χάδι η μουσική του παγκοσμίου φήμης καθηγητή Νίκου Ξανθούλη, που παίζει επί σκηνής, την επτάχορδη αρχαία λύρα σαν αχτίδα φεγγαριού.

Ήταν μια αξέχαστη παράσταση!

Εύα Νικολαϊδου efsyn.gr

 

ΣΥΝΦΑΙΔΡίΑ. Αλληλουχία λέξεων για την αναπαράσταση μιάς Φαίδρας που λέγεται (Ά) τοπος

 

Αυτή η Φαίδρα είναι πράγματι ά-τοπος; Ή ο (΄Α)τοπος ανήκει στην Φαίδρα ως ιδιότητά της;

Τι θα πει αυτό όταν, στην παράσταση του δραματικού μονολόγου της Δήμητρας Μήττα, σκηνοθετημένου από τον Αντώνη Καραγιάννη, η Φαίδρα κατακτά, βήμα προς βήμα, ανέλιξη προς ανέλιξη, με τον στρόβιλο του επιθανάτιου χορού της όλον τον χώρο, έστω της σκηνής, μετατρέποντάς τον σε δική της τοποθεσία – η λέξη όπως την εννοούμε μιλώντας για φυσικό τοπίο, όχι για τοποθέτηση; όταν από την πρώτη στιγμή, και του κειμένου και της παράστασης, ιδίως της ερμηνείας/παρουσίας των δύο επί σκηνής σωμάτων, που εκφορτίζεται διηγούμενη τον πόθο της για έναν έφηβο παρόντα/απόντα που την αγνοεί αλλά συγχρόνως, μ’ αυτήν την αγνόηση, της ανοίγει τον δρόμο προς την μεταθανάτια αιχμή, η υλικότητα έχει την πρωτοκαθεδρία;

 Δεν αρκεί όμως η παραπάνω επιχειρηματολογία . εκτός από αυτήν και συν αυτήν, προκύπτει μία άλλη εξίσου αν όχι περισσότερο σημαντική/σημαδιακή.

Γράφει ο Δημήτρης Δημητριάδης 

 

Απήλαυσα μια ερμηνεία που επέβαλε την… προσήλωση. Η Ηρώ Μουκίου επί σκηνής απογειώθηκε…. και πήρε και εμάς μαζί της, σε ένα άλλο επίπεδο υποκριτικής. Σε μια υπερβατική και ατμοσφαιρική διάσταση απόδοσης συναισθημάτων, συμβολισμών, εκφοράς λόγου, κίνησης. Συνομίλησε και προσδιόρισε την αυτοκριτική της γυναίκας, αιώνιο θύμα και θύτης συγχρόνως και δια μέσου των μελωδιών που αιωρήθηκαν στο χώρο από τους ήχους της αρχαίας επτάχορδης λύρας, δια χειρός του σπουδαίου Νίκου Ξανθούλη.

Γιάννης Γαβρίλης reformer.gr

 

Είναι καταπληκτική και πολύ μελετημένη η ερμηνεία της Ηρώς Μουκίου. Νοιώθεις ότι ερμηνεύει μια τεράστια χορογραφία. Συνομιλεί με τη μουσική του μοναδικού Νίκου Ξανθούλη και την υπέροχη ερμηνεία του, που ξεδιπλώνει τις πτυχές του ψυχισμού της. Η μοίρα είναι μια προσπάθεια ισορροπίας πάνω σε μία δοκό, σαν μια ακροβασία ενορχηστρωμένη από τον Νίκο Ξανθούλη.

Μαρία Μαρή In2Life.gr

 

Η παράσταση σε κείμενο Δήμητρας Μήττα και σκηνοθεσία Αντώνη Καραγιάννη είναι καθηλωτική. Με την υπέροχη, σπαρακτική, σαρωτική, συγκλονιστική Ηρώ Μουκίου – παρακολουθούμε μια κορυφαία ηθοποιό σε ένα ρεσιτάλ ερμηνείας- και τον κορυφαίο μουσικό μας Νίκο Ξανθούλη με αρχαία επτάχορδη λύρα επί σκηνής.

Βίβιαν Μητσάκου Theaterproject365

 

Το βαθιά ερωτικό και ποιητικό κείμενο της Δήμητρας Μήττα, ευτυχεί ακουμπώντας πάνω στην πλήρους ευαισθησίας κι εσωτερικότητας σκηνοθεσία του Αντώνη Καραγιάννη και στη δυνατή καθηλωτική ερμηνεία της Ηρώς Μουκίου. Η συνοδεία της μουσικής- αρχαία Λύρα- από τον Νίκο Ξανθούλη εντείνει τη μαγεία…

Τυχεροί όσοι βιώσουν αυτή την θεατρική εμπειρία, μπαίνοντας βαθιά στη μαγεία της!

Λένα Σάββα Theatro.gr

 

Η Ηρώ Μουκίου στη «Φαίδρας Ατοπος» είναι στην καλύτερη στιγμή της ,με μια σαρωτική ερμηνεία στο μονόλογο για τη γυναικεία ψυχή.

Δήμητρα Ζάρκου Newsbeast.gr

 

Ο μονόλογος «Φαίδρας Άτοπος» της Δήμητρας Μήττα και σκηνοθεσία Αντώνη Καραγιάννη, αποτελεί μια συμπαγή, παθιασμένη θεατρική εμπειρία, με επιβεβαιωμένες τις προσδοκίες της στη σφραγίδα που αφήνει στο θεατρικό γίγνεσθαι της φετινής σεζόν.

Η Ηρώ Μουκίου υποστηρίζει το δυνατό κείμενο, με υποκριτικό σθένος και ταλέντο. Δεν παίζει απλώς επιδέξια, ερμηνεύει σε βάθος, με τέτοια δραματικότητα που «χτυπάει» κατευθείαν στο θυμικό του θεατή. Ο Νίκος Ξανθούλης , ενδύει την παράσταση με εσωτερικότητα, διαμορφώνοντας ένα σύμπαν με υπέροχη λυρικότητα.

Ζωή Τόλη. Enetpress.gr

 

Στο σύνολο της η «Φαίδρας Άτοπος» της Δήμητρας Μήττα σε σκηνοθεσία Αντώνη Καραγιάννη, είναι μια παράσταση λυτρωτική που αξίζει να παρακολουθήσετε αγγίζοντας τα όρια της ανθρώπινης επιθυμίας. Η Ηρώ Μουκίου μας μαγεύει με την υποκριτική της δεινότητα και το πάθος της. Ακροβατεί κυριολεκτικά σε μια δοκό ισορροπίας βιώνοντας στο έπακρο τα πάθη που ταλανίζουν την ηρωίδα της. Επί σκηνής και ο εξαιρετικός Νίκος Ξανθούλης με την αρχαία λύρα του! Μια σπουδαία στιγμή και για τους δύο καλλιτέχνες!

Μαριάντζελα Ψωμαδέλλη Radioalchemy.gr

 

Ένας ειλικρινής παρακλητικός μονόλογος της Δήμητρας Μήττα, μια μελέτη στα σκοτάδια της ανθρώπινης ψυχής που με τη σκηνοθεσία του Αντώνη Καραγιάννη, μαγνητίζει το θεατή.

Μια Ηρώ Μουκίου που σαρώνει, εξωτερικεύοντας την εσωτερική συναισθηματική της ένταση, άλλοτε χαράς και άλλοτε θρήνου και απόγνωσης, με ζηλευτή εκφραστικότητα. Ο εξαιρετικός Νίκος Ξανθούλης συνομιλεί επί σκηνής με τη Φαίδρα, πότε ως Ιππόλυτος και πότε ως Θησέας , μέσω του συμβόλου της μουσικής, την αρχαία επτάχορδη λύρα που εμφανίζεται επί σκηνής μετά από 1600 χρόνια.

Ένα υποβλητικό ρεσιτάλ!!!!

Ελενα Χατζοπούλου Sinwebradio.com

Ένας συγκλονιστικός μονόλογος για την γυναικεία ψυχή, τον έρωτα, τη σάρκα, τις αδυναμίες της και την ισχύ των εξουσιαστικών δομών.

Η Ηρώ Μουκίου κινείται επί 60΄ με ένταση στην άδεια σκηνή του θεάτρου. Χορεύει με ερωτικό παροξυσμό, ανυψώνεται και καταρρέει σωματικά, προκαλεί τον περίγυρό της και πληγώνεται ανεπανόρθωτα. ….- η απουσία της είναι η θέση των γυναικών στην ιστορία της πατριαρχικής κοινωνίας… Τον μονόλογό της σπάνε ανά διαστήματα οι ήχοι της αρχαίας επτάχορδης λύρας, δια χειρός του σπουδαίου Νίκου Ξανθούλη.

Θανάσης Αντωνίου   Zeitgeist.gr

 

Η Ηρώ Μουκίου πιστή στην ηρωίδα της, παρουσιάζεται απογυμνωμένη στο κοινό. Εξαίρετη κινησιολογικά και με ένα βαθύ λόγο και συνάμα απαλό, μας μεταφέρει στην πραγματικότητα μιας γυναίκας που αγωνίζεται να κυριαρχήσει στον εαυτό της και στους γύρω της.

Το αριστοτεχνικό παίξιμο αυτού του σπάνιου οργάνου – αρχαία λύρα – δια χειρός Νίκου Ξανθούλη, αγκαλιάζει την ηρωίδα όταν θέλει να βρεθεί στο φως, ενώ παράλληλα την απομονώνει στα σκοτάδια της.

Ελένη Χριστοδουλάκη Arts.mediaguru.gr

 

Μια διαφορετική οπτική ματιά, σε έναν μύθο που στέκεται στο σήμερα. Η Ηρώ Μουκίου ερμηνεύει τη Φαίδρα ουσιαστικά και με τρόπο εύστοχο. Γεμίζει το χώρο. Βλέμματα, εκφράσεις αλλά και αμεσότητα με το κοινό, αποκαλύπτουν την ηρωίδα. Στον χώρο ο Νίκος Ξανθούλης με την επτάχορδη λύρα του, μας μεταφέρει στη μυθική εκείνη εποχή. Μουσική επιβλητική.

Οι δύο πρωταγωνιστές είναι εκεί για να συμπληρώσουν εξαιρετικά ο ένας τον άλλον, χωρίς να έχουν αλληλεπίδραση.

Πάρης Μακρίδης Keymash.gr

 
Η παράσταση προσκαλεί τον θεατή σε ένα πνευματικό και συναισθηματικό ταξίδι αισθήσεων και φαντασίας στον αρχαιοελληνικό μύθο που εκείνος μπορεί να επιλέξει ελεύθερα ποιον ρόλο θέλει στη ζωή του, του θύτη ή του θύματος. Κατερίνα Δημητρακοπούλου Quinta-theatre.gr

 

Εξαιρετική παράσταση από κάθε άποψη. Κείμενο, σκηνοθεσία. Η Ηρώ Μουκίου σε μια καθηλωτική ερμηνεία ζωής. Ένας καλοδουλεμένος μονόλογος υψηλών προδιαγραφών. Εξαιρετική μουσική από τον Νίκο Ξανθούλη με αρχαία λύρα.

Γιώργος Λιναρίτης Art Magazino.gr

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 

Πληροφορίες για τα cookies

Τα cookies είναι σύντομες αναφορές που αποστέλλονται και αποθηκεύονται στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή του χρήστη μέσω του προγράμματος περιήγησης όταν αυτό συνδέεται στο Ιντερνέτ. Τα cookies μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή και αποθήκευση δεδομένων του χρήστη όσο αυτός είναι συνδεδεμένος, για να του παράσχουν τις ζητούμενες υπηρεσίες και που ορισμένες φορές τείνουν να μην διατηρούν. Τα cookies μπορεί να είναι τα ίδια ή άλλων:

  • Technical cookies (τεχνικά cookies) που διευκολύνουν την πλοήγηση των χρηστών και τη χρήση των διαφόρων επιλογών ή υπηρεσιών που προσφέρονται από τον ιστό, όπως προσδιορίζουν τη συνεδρία, επιτρέπουν την πρόσβαση σε ορισμένες περιοχές, διευκολύνουν τις παραγγελίες & τις αγορές, συμπληρώνουν φόρμες & εγγραφές, παρέχουν ασφάλεια, διευκολύνουν λειτουργίες (βίντεο, κοινωνικά δίκτυα κλπ.).
  • Customization cookies (cookies προσαρμογής) που επιτρέπουν στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους (γλώσσα, πρόγραμμα πλοήγησης - browser, διαμόρφωση, κ.α.).
  • Analytical cookies (cookies ανάλυσης) που επιτρέπουν την ανώνυμη ανάλυση της συμπεριφοράς των χρηστών του Ιντερνέτ, επιτρέπουν την μέτρηση της δραστηριότητας του χρήστη και την ανάπτυξη προφίλ πλοήγησης για την βελτίωση των ιστότοπων.

Ως εκ τούτου, όταν έχετε πρόσβαση στον ιστότοπο μας, σύμφωνα με το Άρθρο 22 του Νόμου 34/2002 των Υπηρεσιών Κοινωνίας της Πληροφορίας, στην αναλυτική επεξεργασία των cookies ζητάμε τη συγκατάθεση σας για τη χρήση τους, με σκοπό να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας. Χρησιμοποιούμε την υπηρεσία του Google Analytics για τη συλλογή ανώνυμων στατιστικών πληροφοριών όπως για παράδειγμα ο αριθμός των επισκεπτών στον ιστότοπο μας. Τα cookies που προστίθενται από την υπηρεσία Google Analytics διέπονται από τις πολιτικές απορρήτου του Google Analytics. Αν επιθυμείτε μπορείτε να απενεργοποιήσετε τα cookies από το Google Analytics.

Παρακαλούμε, σημειώστε ότι μπορείτε να ενεργοποιήσετε ή απενεργοποιήσετε τα cookies σύμφωνα με τις οδηγίες του προγράμματος πλοήγησης σας (browser).