Θυμάστε τον πόλεμο Ιράν - Ιράκ; Ξεκίνησε το 1980 και κράτησε οχτώ χρόνια!
1980: Αρχίζει ο «παράλογος» πόλεμος Ιράν - Ιράκ
Στις 22 του Σεπτέμβρη 1980 τα ιρακινά στρατεύματα εισβάλλουν στο ιρανικό έδαφος με σκοπό να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο του διαύλου Σατ Αλ Αράμπ και καταστρέφουν τα μεγάλα διυλιστήρια του Αμπαντάν και το λιμάνι του Χοραμσάρ, ενώ η Τεχεράνη κλείνει τα στενά του Ορμούζ, όπου εγκλωβίζονται δεκάδες δεξαμενόπλοια, με αποτέλεσμα την εκδήλωση πανικού σ' όλο τον κόσμο για πιθανότητα μεγάλης πετρελαϊκής κρίσης. Αρχίζει ο πόλεμος Ιράν-Ιράκ.
Τα βαριά σύννεφα στις σχέσεις Βαγδάτης-Τεχεράνης είχαν παρουσιαστεί από το δεύτερο εξάμηνο του 1979. Αυτό που εμφανιζόταν ως διαφορά ήταν η κυριαρχία του πλωτού διαύλου Σατ Ελ Αράμπ. Πρόκειται για μια τεράστια υδάτινη αρτηρία, στην οποία συνενώνονται οι δυο μεγάλοι ποταμοί του Ιράκ, ο Τίγρης και ο Ευφράτης, καταλήγοντας στο μυχό του Περσικού Κόλπου. Η στρατηγική σημασία της αρτηρίας είναι τεράστια, καθώς αυτός που την κατέχει ελέγχει όχι μόνο τα τεράστια υδάτινα αποθέματα, αλλά και τα αποθέματα των πετρελαίων του Περσικού Κόλπου. Το Σατ Ελ Αράμπ αποτελούσε προαιώνια εστία αιματηρών ανταγωνισμών μεταξύ Περσών και Αράβων. Το 1975, με τη συμφωνία του Αλγερίου, η κυριαρχία του Σατ Ελ Αράμπ μοιράστηκε στο Ιράν και στο Ιράκ. Το καλοκαίρι του 1980 ο Σαντάμ Χουσεΐν εγείρει θέμα, ζητώντας την απόλυτη ιρακινή κυριαρχία στη συγκεκριμένη περιοχή.
Ωστόσο, πίσω από τις ιρακινές διεκδικήσεις υπήρχαν πολλά και ποικίλα συμφέροντα. Εκείνη την εποχή το Ιράν συνταρασσόταν από την επανάσταση, που οδήγησε στην ανατροπή του Σάχη και στην εγκαθίδρυση του ισλαμικού καθεστώτος. Η κατάληψη της αμερικανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη και η ομηρία των Αμερικανών διπλωματών συντηρούσαν τη σύγκρουση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Απ' την άλλη, ο Σαντάμ Χουσεΐν πίστευε ότι η αποδυνάμωση του ιρανικού στρατού τού έδινε τη δυνατότητα για έναν σύντομο και νικηφόρο πόλεμο, απ' τον οποίο θα έβγαινε κυρίαρχος της περιοχής και το Ιράκ θα καθίστατο η πρώτη περιφερειακή δύναμη. Για τις ΗΠΑ, ο πόλεμος Ιράν-Ιράκ ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία προκειμένου να αποκαταστήσουν και να ενισχύσουν τα ερείσματά τους στην περιοχή. Οι διεθνείς αναλυτές συνέκλιναν τότε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενθάρρυνε τον Σαντάμ να προχωρήσει στην επίθεση.
Ο πόλεμος Ιράν-Ιράκ κράτησε πολλούς μήνες, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν, οι οικονομίες των δύο χωρών καταστράφηκαν και στον τελικό «λογαριασμό» κερδισμένοι βγήκαν οι Αμερικανοί.
πηγή κειμένου: https://www.rizospastis.gr/
video: