kozanitvbanner1363x131pix

MediaHome834p

CaseIH 970x250

TeoStores970x250

eco floor νέα διευθυνση 001

asepop970x250

spartakosBanner2

KALOMENIDIS ORIZONTIO

GARDEN 834 2024

musicart834pix

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα

noisi1

Έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Πουλαντσακλή «100 χρόνια Ακρινή 1923 - 2023, λαϊκοί οργανοπαίχτες του χωριού μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ΠΗΓΗ: www.efxinospontos.gr ]

Με επιτυχία έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Πουλαντσακλή «100 χρόνια Ακρινή 1923 – 2023. Μουσικοί της Ακρινής. Λαϊκοί οργανοπαίχτες του χωριού μου»

, το μεσημέρι της Κυριακής 16 Ιουνίου 2024, στο Πολύκεντρο Ακρινής,

σε μία εκδήλωση που διοργάνωσε ο Ποντιακός Σύλλογος Ακρινής.

 .............................

BIBLIO.POYLANTZAKLHS.GIORGOS.MOYSIKOI.AKRINHS.EKDOSEIS.ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ.A.E.16.6.2024. 11

ΠΗΓΗ: www.efxinospontos.gr

Στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου που εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο Αφοί Κυριακίδη ΕΚΔΟΣΕΙΣ Α.Ε., συμμετείχαν κάτοικοι της Ακρινής και των γύρω χωριών, φίλοι, γνωστοί και συνεργάτες του καλλιτέχνη, από τη Δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη.

TSANTEKIDHS.KOSTANTINOS.AKRINH.POYLATZAKLHS.BIBLIO.16.6.2024.IMG 0405

Τους παρευρισκομένους καλωσόρισε εκ μέρους του Ποντιακού Συλλόγου Ακρινής ο Κωνσταντίνος Τσαντεκίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στους κατοίκους του, που είναι ένα καθαρά ποντιακό χωριό με καταγωγή από το Ατα παζάρ και έδωσε το λόγο στους εκπροσώπους του χωριού να χαιρετίσουν την εκδήλωση.

BIBLIO.POYLANTSAKLHS.AKRINH.IEREAS.XRHSTOS.16.6.2024.IMG 0414 2

Χαιρετισμό απηύθυνε ο ιερέας της Ακρινής πατέρας Χρήστος, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσπάθεια που έκανε και κάνει ο Γιώργος Πουλαντσακλής προκειμένου να αναδείξει την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του χωριού και τους λαϊκούς οργανοπαίχτες.

BIBLIO.POYLANTSAKLHS.AKRINH.ELEFTHERIADOY.SOFIA.16.6.2024.IMG 0414 3

Ακολούθως η νέα πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου Ακρινής Σοφία Ελευθεριάδου, τόνισε πως ο σύλλογος με τις δράσεις που πραγματοποιεί κρατάει τα νέα παιδιά στα βήματα της παράδοσης του ποντιακού ελληνισμού και ενισχύει προσπάθειες όπως αυτή του συγχωριανού Γιώργου Πουλαντσακλή.

BIBLIO.POYLANTSAKLHS.AKRINH.ANTONIADHS.GIORGOS.16.6.2024.IMG 0414 1

Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε ο Γεώργιος Αντωνιάδης, νέος πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ακρινής του Δήμου Κοζάνης, ο οποίος ευχαρίστησε τον καλλιτέχνη και συγγραφέα Γιώργο Πουλαντσακλή για την συγγραφή του βιβλίου που είναι μια ανεκτίμητη προσφορά για την κοινότητά, μιας και καταγράφει την ιστορία, τις μνήμες και την πολιτιστική κληρονομιά του χωριού, με την παρουσίαση που κάνει στους 62 οργανοπαίχτες της Ακρινής. Η αναγνώριση της συμβολής τους στη μουσική παράδοση του χωριού μας είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς διαφυλάσσει και προβλάλλει την πολιτιστική μας ταυτότητα και κληρονομιά.

POYLATZAKLHS.AKRINH.BIBLIO.KOSMOS.16.6.2024.IMG 0437

Η προσπάθεια να συγκεντρώσει ο Γιώργος Πουλαντσακλής και να παρουσιάσει αυτά τα στοιχεία αποτελεί πηγή έμπνευσης για όλους μας και συμβάλει στην ενίσχυση της συλλογικής μας μνήμης και υπερηφάνειας. Σας ευχαριστούμε θερμά για την αφοσίωση και το έργο σας, που θα αποτελέσει πολύτιμο κειμήλιο για τις επόμενες γενιές. 

Ακολούθησε η παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Πουλαντσακλή, με τον συντονισμό της εκδήλωσης από τον δημοσιογράφο Φόρη Πεταλίδη, διευθυντή της εφημερίδας ΕύΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ και ομιλητές τον Παναγιώτη Εμμανουηλίδη, τον Παύλο Γαλεγαλίδη και τον Ευστάθιο Κοτίδη.

Ο Φόρης Πεταλίδης

PETALIDHS.FORIS.AKRINH.POYLANTZAKLHS.BIBLIO.16.5.2024.IMG 0420

Όπως είπε ο δημοσιογράφος Φόρης Πεταλίδης, με καταγωγή από το γειτονικό Ρυάκιο Κοζάνης, οι λαϊκοί οργανοπαίχτες της Ακρινής και των γύρω χωριών, ήταν αυτοί που κράτησαν την παράδοση του ποντιακού ελληνισμού και το πρωί ήταν αγρότες, κτηνοτρόφοι, χτίστες και εργάτες και τα βράδυα στα πανηγύρια, τους χορούς και τις εκδηλώσεις, διασκέδαζαν τον κόσμο, για να ξεφύγει από την φτώχεια του. Και αυτούς τους λαϊκούς οργανοπαίχτες της Ακρινής, τους κατέγραψε και τους παρουσιάζει στο κοινό ο Γιώργος Πουλαντσακλής.

Αυτούς τους λαϊκούς παραδοσιακούς οργανοπαίχτες του ποντιακού ελληνισμού, παιδιά στη εφηβεία και στη νεότητά μας, ακούγαμε και μεγαλώσαμε μαζί τους, πηγαίνοντας από χωριό σε χωριό, στα γλέντια της περιοχής Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας, κατέληξε ο Φόρης Πεταλίδης.

Ο Παναγιώτης Εμμανουηλίδης

EMMANOYHLIDIS.PANAGIOTHS.POYLATZAKLHS.AKRINH.16.6.2024.IMG 0448

Πρώτος ομιλητής της παρουσίασης του βιβλίου ήταν ο Παναγιώτης Εμμανουηλίδης, πτυχιούχος πληροφορικής ΑΕΙ και μεταπτυχιακός φοιτητής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, ο οποίος είχε και την επιμέλεια της δομής του βιβλίου, τονίζοντας πως αυτό που τον εξέπληξε ήταν το πλήθος των οργανοπαιχτών και η συνεχιζόμενη μετάδοση της μουσικής γνώσης από γενιά σε γενιά στην Ακρινή. Τόσο οι δεινοί εκτελεστές, όσο και οι μουσικές οικογένειες διατήρησαν αυτήν την φωτιά που καίει μέσα τους ως καλλιτέχνες.

Ο Παύλος Γαλεγαλίδης

GALAGALIDHS.PAVLOS.AKRINH.POYLANTZAKLHS.16.6.2024.IMG 0445

Ακολούθως μίλησε ο Παύλος Γαλεγανίδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Θεσσαλονίκης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ) και πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου», ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε:

Πρώτα απ' όλα οφείλω να επισημάνω πώς ήταν ιδιαίτερη τιμή για μένα η πρόσκληση του αγαπητού φίλου Γιώργου Πουλαντζακλή να παραστώ στην παρουσίαση του βιβλίου του και ακόμη μεγαλύτερη τιμή αλλά και υποχρέωση να πω δυο λόγια για το βιβλίο αυτό.

Με τον Γιώργο μας συνδέει μία μακροχρόνια αδελφική θα έλεγα φιλία και μία εποικοδομητική συνεργασία κυρίως σε θέματα και δράσεις που αφορούν τον ποντιακό χώρο.

Πέραν των άλλων εκτιμώ πώς είναι άριστος επαγγελματίας ως αστυνομικός και πολυτάλαντος ως μουσικός. Σήμερα μας εκπλήσσει  ακόμα περισσότερο και ως ερευνητής και συγγραφέας.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθώ και στην σπουδαία οικογένεια του, στην ακούραστη και δυναμική σύζυγό του Καίτη και στα εξαιρετικά του παιδιά Κωνσταντίνο, Μελίνα, Συμεών και Σωτήρη.

BIBLIO.POYLANTZAKLHS.GIORGOS.MOYSIKOI.AKRINHS.AFOI.KYRIAKIDH.EKDOSEIS.A

Όσον αφορά το βιβλίο με τίτλο "100 χρόνια Ακρινή" είναι στην ουσία το αποτέλεσμα της ενδελεχούς έρευνας από τον συγγραφέα και αφορά την προέλευση αλλά κυρίως την εξαιρετική μουσική παράδοση των Ακρινιωτών και των εκφραστών αυτής.

Η μακροχρόνια και επίμονη έρευνα και καταγραφή των στοιχείων του βιβλίου αυτού αποτελεί μία εξαιρετική παρακαταθήκη της μουσικής κουλτούρας της περιοχής αλλά και των 62 λαϊκών όργανο παιχτών στους οποίους αναφέρεται.

Είναι ένα πολιτιστικό μουσικό μνημόσυνο, μία ηθική καταξίωση για αυτούς που έφυγαν και επιβράβευση και κίνητρο να συνεχίσουν για αυτούς που ζουν μέχρι σήμερα.

Αποτελεί έναν συνδετικό κρίκο όλων των μουσικών της Ακρινής για πάνω από έναν αιώνα και μία τεράστια πηγή πληροφοριών για τις μελλοντικές γενιές.

Ξεφυλλίζοντας τις σελίδες του βιβλίου η σκέψη μας ταξιδεύει σε περασμένες δεκαετίες και μεταφερόμαστε σε γλέντια, σε γιορτές, σε πανηγύρια. Εκεί όπου οι αυτοδίδακτοι πολλές φορές λαϊκοί οργανοπαίχτες ήταν αυτοί που διασκέδαζαν τους καταπονημένους εργάτες γης,  τους κτηνοτρόφους και άλλους βιοπαλαιστές.

Για όλα αυτά λοιπόν θέλω να συγχαρώ το Γιώργο, το έργο το οποίο πραγματικά  συναρπάζει τον αναγνώστη  και τον καθιστά κοινωνό τις μουσικής παράδοσης των Ακρινωτών και γενικότερα της ποντιακής μουσικής παράδοσης. Να είναι λοιπόν καλοτάξιδο. Και πάλι συγχαρητήρια Γιώργο.

Ο Ευστάθιος Κοτίδης

BIBLIO.POYLANTZAKLHS.GIORGOS.MOYSIKOI.AKRINHS.EKDOSEIS.KYRIAKIDH.A.E.KOTIDHS.EFSTATHIOS.16.6.2024. 8

Τελευταίος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Ευστάθιος Κοτίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Χειρουργικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με καταγωγή από το Τσοτύλι Κοζάνης, ο οποίος τόνισε πως τον Γιώργο Πουλαντσακλή τον γνώρισε ως μουσικό όταν θέλησε να ασχοληθεί με την εκμάθηση της ποντιακής λύρας.

Όπως είπε ο Ευστάθιος Κοτίδης, το βιβλίο του Γιώργου Πουλαντσακλή, είναι μια αξιοζήλευτη εργασία όπου καταγράφει τους λαϊκούς οργανοπαίχτες της Ακρινής και τις μουσικές οικογένειες του χωριού, από την έλευση των κατοίκων από το Άταπαζάρ και στη συνέχεια το ρίζωμά τους στην Ακρινή, όπου έζησαν και δημιούργησαν για περισσότερο από 100 χρόνια. Τόνισε μάλιστα, πως είναι σημαντικό που ο Γιώργος Πουλαντσακλής δίνει το έναυσμα και στις νέες γενιές να ασχοληθούν με την παράδοση και τον πολιτισμό των Ελλήνων του Πόντου.

BIBLIO.POYLANTZAKLHS.GIORGOS.MOYSIKOI.AKRINHS.EKDOSEIS.ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ.A.E.16.6.2024. 10

Στη συνέχεια ο συγγραφέας του βιβλίου και καλλιτέχνης Γιώργος Πουλαντσακλής, ευχαρίστησε όλους όσους παραβρέθηκαν στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου και βοήθησαν στην συγκέντρωση του υλικού για να παρουσιαστεί όσον τον δυνατόν πληρέστερα η ιστορία της Ακρινής και οι μουσικές οικογένειες.

BIBLIO.POYLANTZAKLHS.GIORGOS.MOYSIKOI.AKRINHS.EKDOSEIS.ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ.A.E.MPANTA.16.6.2024. 12

Ακολούθησε το μουσικό μέρος της εκδήλωσης, όπου φίλοι του Γιώργου Πουλαντσακλή από την Φιλαρμονική Μπάντα απέδωσαν ορχηστρικά κόμμάτια.

BIBLIO.POYLANTZAKLHS.GIORGOS.MOYSIKOI.AKRINHS.EKDOSEIS.ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ.A.E.MOYSIKO.ERGASTHRI.16.6.2024. 2

Επίσης ορχηστρικά κομμάτια από την μουσική παράδοση του ποντιακού ελληνισμού απέδωσαν καλλιτέχνες από το Μουσικό Εργαστήρι του Συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου».

BIBLIO.POYLANTZAKLHS.GIORGOS.MOYSIKOI.AKRINHS.EKDOSEIS.ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ.A.E.DHMOTIKO.16.6.2024. 3

Την εκδήλωση έκλεισαν παιδιά του δημοτικού σχολείου Ακρινής με την καθοδήγηση της διευθύντριας Δήμητρας Φίλιου, τα οποία απέδωσαν το μουσικό κομμάτι.

AKRINH.POYLATZAKLHS.MATHITRIA.DHMOTIKOY.16.6.2024.IMG 0505

«Εμείς είμες, εμείς είμες, τη ποταμί παιδία, σα μέσα μου λαΐσκουνταν μαχαίρια και φλουρία…».

BIBLIO.POYLANTZAKLHS.GIORGOS.MOYSIKOI.AKRINHS.EKDOSEIS.ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ.A.E.16.6.2024. 9

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Πάρις Κουκουλόπουλος, ο Γενικός Επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος της ΕΛΑΣ Αντιστράτηγος Χρήστος Μπουλούμπασης, ο Γενικός Περιφερειακής Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Μακεδονίας Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Σπανούδης, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κοζάνης Χρήστος Τσανακσίδης, ο αντιστράτηγος ε.α. Βασίλης Μωυσίδης, τέως εντεταλμένος σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης και γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων (ΔΙΣΥΠΕ), οι αντιδήμαρχοι δήμου Κοζάνης, Νεκτάριος Ελευθεριάδης, Θεοφάνης Αντωνιάδης.

BIBLIO.POYLANTZAKLHS.GIORGOS.MOYSIKOI.AKRINHS.EKDOSEIS.ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ.A.E.16.6.2024. 4

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ) Πολύκαρπος Σαββίδης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ) Στάθης Κατσίδης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου» Κώστας Παπαδόπουλος.

BIBLIO.POYLANTZAKLHS.GIORGOS.MOYSIKOI.AKRINHS.EKDOSEIS.ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ.A.E.16.6.2024. 7

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πολλοί κάτοικοι της Ακρινής, των γύρω χωριών και εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων από τη Θεσσαλονίκη.

ΠΗΓΗ: www.efxinospontos.gr

Δημοφιλή νέα...

Πληροφορίες για τα cookies

Τα cookies είναι σύντομες αναφορές που αποστέλλονται και αποθηκεύονται στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή του χρήστη μέσω του προγράμματος περιήγησης όταν αυτό συνδέεται στο Ιντερνέτ. Τα cookies μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή και αποθήκευση δεδομένων του χρήστη όσο αυτός είναι συνδεδεμένος, για να του παράσχουν τις ζητούμενες υπηρεσίες και που ορισμένες φορές τείνουν να μην διατηρούν. Τα cookies μπορεί να είναι τα ίδια ή άλλων:

  • Technical cookies (τεχνικά cookies) που διευκολύνουν την πλοήγηση των χρηστών και τη χρήση των διαφόρων επιλογών ή υπηρεσιών που προσφέρονται από τον ιστό, όπως προσδιορίζουν τη συνεδρία, επιτρέπουν την πρόσβαση σε ορισμένες περιοχές, διευκολύνουν τις παραγγελίες & τις αγορές, συμπληρώνουν φόρμες & εγγραφές, παρέχουν ασφάλεια, διευκολύνουν λειτουργίες (βίντεο, κοινωνικά δίκτυα κλπ.).
  • Customization cookies (cookies προσαρμογής) που επιτρέπουν στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους (γλώσσα, πρόγραμμα πλοήγησης - browser, διαμόρφωση, κ.α.).
  • Analytical cookies (cookies ανάλυσης) που επιτρέπουν την ανώνυμη ανάλυση της συμπεριφοράς των χρηστών του Ιντερνέτ, επιτρέπουν την μέτρηση της δραστηριότητας του χρήστη και την ανάπτυξη προφίλ πλοήγησης για την βελτίωση των ιστότοπων.

Ως εκ τούτου, όταν έχετε πρόσβαση στον ιστότοπο μας, σύμφωνα με το Άρθρο 22 του Νόμου 34/2002 των Υπηρεσιών Κοινωνίας της Πληροφορίας, στην αναλυτική επεξεργασία των cookies ζητάμε τη συγκατάθεση σας για τη χρήση τους, με σκοπό να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας. Χρησιμοποιούμε την υπηρεσία του Google Analytics για τη συλλογή ανώνυμων στατιστικών πληροφοριών όπως για παράδειγμα ο αριθμός των επισκεπτών στον ιστότοπο μας. Τα cookies που προστίθενται από την υπηρεσία Google Analytics διέπονται από τις πολιτικές απορρήτου του Google Analytics. Αν επιθυμείτε μπορείτε να απενεργοποιήσετε τα cookies από το Google Analytics.

Παρακαλούμε, σημειώστε ότι μπορείτε να ενεργοποιήσετε ή απενεργοποιήσετε τα cookies σύμφωνα με τις οδηγίες του προγράμματος πλοήγησης σας (browser).

x

TeoStores230pix