«Εξακολουθεί η κυβέρνηση να θεωρεί αχρείαστη την ίδρυση Ε.Μ.Α.Κ στην Δυτική Μακεδονία, με αποτέλεσμα να είναι η μία από τις δύο Περιφέρειες της ηπειρωτικής Ελλάδας χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό και αντίστοιχα μέσα για την αντιμετώπιση καταστροφών»
Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Καλλιόπη Βέττα με αφορμή την απάντηση του Υπουργείου
Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην ερώτηση της για την ίδρυση Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (Ε.Μ.Α.Κ.) στην Δυτική Μακεδονία δήλωσε:
«Στις 19 Ιουνίου κατέθεσα κοινοβουλευτική ερώτηση με θέμα την ίδρυση Ε.Μ.Α.Κ. στην Δυτική Μακεδονία, λόγω του πολλαπλασιασμού των ακραίων καιρικών φαινομένων και των έκτακτων περιστατικών, και στην περιοχή μας.
Πρόκειται για άλλη μια πρωτοβουλία σε αυτή την κατεύθυνση, καθώς είχα αναλάβει την πρωτοβουλία να κατατεθούν δύο ακόμη ερωτήσεις για το ίδιο θέμα από τον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., το 2021 και το 2022.
Στην ερώτηση, ανέφερα το ιστορικό της υπόθεσης, παρέθετα τα αιτήματα του Σωματείου Πυροσβεστών και των πολιτών για την ίδρυση Ε.Μ.Α.Κ. στην περιοχή (σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις στο αεροδρόμιο Κοζάνης, χωρίς δημοσιονομική επιβάρυνση) και επεσήμανα ότι το κυβερνητικό επιχείρημα περί «μελλοντικής αξιολόγησης», δεν αρκεί πλέον στην κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας.
Η απάντηση του αρμόδιου Υπουργείου ήταν, για τρίτη φορά τα τελευταία χρόνια, ίδια: η ίδρυση Ε.Μ.Α.Κ. «θα αποτελέσει αντικείμενο αξιολόγησης, υπό το πρίσμα του ισχύοντος νομικού πλαισίου και των επιχειρησιακών αναγκών» με την κυβέρνηση να παραπέμπει το ζήτημα κάθε φορά στο μέλλον…
Παράλληλα, παρά το αίτημα κατάθεσης εγγράφων που συνόδευε την ερώτηση, το αρμόδιο Υπουργείο δεν προσκόμισε κανένα τεκμηριωτικό έγγραφο, εισήγηση ή πόρισμα περί της μη αναγκαιότητας ίδρυσης Ε.Μ.Α.Κ. στην Δυτική Μακεδονία, η οποία παραμένει η μία από τις δύο Περιφέρειες της ηπειρωτικής Ελλάδας χωρίς την συγκεκριμένη Μονάδα.
Όπως έχω επισημάνει, το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την επακόλουθη έλλειψη των κατάλληλων υποδομών αναγκάζει τους διασώστες και τα αρμόδια πυροσβεστικά σώματα να αναμένουν κλιμάκια από όμορες Ε.Μ.Α.Κ. για την αντιμετώπιση σοβαρών συμβάντων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθυστερήσεις και ελλείψεις στην ανταπόκριση του μηχανισμού.
Γνωρίζω καλά ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις της περιοχής, αλλά όσες και όσοι επικουρούν το έργο τους, κάνουν εξαιρετική προσπάθεια με θαυμαστά αποτελέσματα για την προστασία των ζωών, των περιουσιών και του περιβάλλοντος.
Ωστόσο, η γεωμορφολογία της περιοχής, με τις ειδικές συνθήκες (μεγάλος αριθμός λιμνών, χαράδρες, οροπέδια, χιονοδρομικά κέντρα, βιομηχανικές εγκαταστάσεις, συχνά εργατικά ατυχήματα κλπ), απαιτεί την ύπαρξη Σωμάτων υψηλής εξειδίκευσης στους τομείς της διάσωσης και της αντιμετώπισης καταστροφών.
Εύχομαι πραγματικά αυτή η απόφαση να μην στοιχίσει, και να μην υπάρξει κανένα περιστατικό στο μέλλον όπου η έλλειψη Ε.Μ.Α.Κ. θα αποβεί μοιραία για τους ανθρώπους και τον τόπο μας.
Το βέβαιο είναι ένα: η κυβέρνηση εξακολουθεί να θεωρεί τη Δυτική Μακεδονία Περιφέρεια Β΄ κατηγορίας και -παρά την υποτιθέμενη «ρήτρα δίκαιης μετάβασης»- να της στερεί αναγκαίες Υπηρεσίες και Σώματα για την προστασία των ανθρώπων και του οικοσυστήματος»
Ακολουθεί η απάντηση του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστσασίας:
Σε απάντηση του ανωτέρω μέσου κοινοβουλευτικού ελέγχου, σας γνωρίζουμε ότι η διασφάλιση του υψηλότερου δυνατού επιπέδου απόδοσης/αποτελεσματικότητας των πυροσβεστικών Υπηρεσιών, η μέριμνα για το προσωπικό καθώς και η επίλυση των όποιων ανακυπτόντων προβλημάτων αποτελούν μείζονες προτεραιότητες του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Περαιτέρω, γνωρίζεται ότι, δυνάμει της παρ. 11 του άρθρου 79 του ν. 4662/2020 (Α’ 27), προβλέπεται η διαδικασία, μέσω της οποίας μπορεί να συνιστώνται νέες Υπηρεσίες και Κλιμάκια, να αναδιαρθρώνονται, να συγχωνεύονται, να υποβιβάζονται, να προάγονται και να καταργούνται υφιστάμενες Υπηρεσίες και Κλιμάκια του Πυροσβεστικού Σώματος. Στο πλαίσιο αυτό, καθίσταται γνωστό ότι την παρούσα χρονική στιγμή, δεν εξετάζεται από το Αρχηγείο αυτοτελώς η ίδρυση Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (Ε.Μ.Α.Κ.) στη Δυτική Μακεδονία. Σε περίπτωση μελλοντικής αναδιάρθρωσης Υπηρεσιών, συνεπεία μελέτης που εκπονήθηκε για τον σκοπό αυτό από το Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος, τον Ιανουάριο του 2022, με θέμα «Μελέτη καθορισμού της απαιτούμενης οργανικής δύναμης του Πυροσβεστικού Σώματος» η οποία στηρίχτηκε στο υφιστάμενο οργανόγραμμα του Πυροσβεστικού Σώματος και εγκρίθηκε δυνάμει της υπ’ αριθ. 01/2022 απόφασης του Συμβουλίου Επιτελικού Σχεδιασμού, το εν λόγω ζήτημα θα αποτελέσει αντικείμενο αξιολόγησης, υπό το πρίσμα του ισχύοντος νομικού πλαισίου και των επιχειρησιακών αναγκών. Υπενθυμίζεται ότι αποστολή των Ε.Μ.Α.Κ., ως Περιφερειακές Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος, είναι η αντιμετώπιση συμβάντων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Πυροσβεστικού Σώματος και η ενίσχυση των κατά τόπους αρμοδίων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών προς τον σκοπό αυτό. Επισημαίνεται δε, ότι για την επιχειρησιακή κάλυψη της Βορείου Ελλάδας υφίστανται η 2η Ε.Μ.Α.Κ με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η 4η Ε.Μ.Α.Κ με έδρα την Κομοτηνή, και η 5η Ε.Μ.Α.Κ με έδρα τα Ιωάννινα. Τέλος, υπενθυμίζεται ότι, δυνάμει του άρθρου 37 του ν. 5075/2023 (Α’ 206), συστάθηκε η 8η Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων (8η Ε.ΜΟ.Δ.Ε.) με έδρα την Κοζάνη.
Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Ευάγγελος Τουρνάς