Κυβερνοεπίθεση στο Κτηματολόγιο / Άγνωστο αν κλάπηκαν δεδομένα ή εγκαταστάθηκε λογισμικό «ψηφιακής ομηρίας»
Κυβερνοεπίθεση στα πληροφοριακά συστήματα του Κτηματολογίου έγινε την Πέμπτη, με το αρμόδιο υπουργείο Ψηφιακής
Διακυβέρνησης να αναφέρει ότι «από την πρώτη στιγμή έχουν κινητοποιηθεί για την αντιμετώπισή της όλοι οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς καθώς και ομάδα ειδικών για την αντιμετώπιση τέτοιων κρίσεων».
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου αργά το βράδυ της ίδιας μέρα και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η κυβερνοεπίθεση, «οι ενέργειες που έχουν ήδη γίνει και συνεχίζονται έχουν στόχο την απομόνωση των δικτύων και των συστημάτων ώστε να αποκοπεί κάθε πρόσβαση κακόβουλου χρήστη ή λογισμικού».
Διαβεβαίωνε, ότι «από την μέχρι στιγμής ανάλυση των ειδικών, προκύπτει πως η επίθεση δεν έχει επιτύχει τον σκοπό της σε καμία κρίσιμη υποδομή και όλες οι ψηφιακές υπηρεσίες παραμένουν ενεργές».
Υποσχόταν δε, ότι «οι ενέργειες αντιμετώπισης της επίθεσης συνεχίζονται μέχρι την οριστική αποτροπή της και θα υπάρξει νέα ενημέρωση», κάτι που μέχρι στιγμής δεν έγινε.
Παρά τις διαβεβαιώσεις, ωστόσο, του υπουργείου, δημοσίευμα της «Καθημερινής» υποστηρίζει, ότι «οι χάκερ απέκτησαν πρόσβαση σε μία από τις βάσεις δεδομένων, στις οποίες διατηρούνται όλα τα στοιχεία για την ιδιοκτησία στη χώρα μας» και ότι «θα χρειαστεί να περάσει χρόνος προκειμένου να διαπιστωθεί αν έγινε κλοπή δεδομένων (κάτι που θα έχει άγνωστες συνέπειες) ή τοποθετήθηκε λογισμικό «ψηφιακής ομηρίας» (ransomware), δηλαδή οι χάκερ “μπλοκάρουν” το επόμενο διάστημα την πρόσβαση στη βάση δεδομένων ζητώντας λύτρα».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, στην υπόθεση ενεπλάκη η Διεύθυνση Κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑ, καθώς το κτηματολόγιο συγκαταλέγεται στις κρίσιμες υποδομές της χώρας.
Προσθέτει, ότι «η επίθεση εκδηλώθηκε τις προηγούμενες ημέρες από τουλάχιστον δύο διαφορετικά σημεία».
«Οι χάκερ κατάφεραν να υποκλέψουν κωδικούς χρηστών από εργαζομένους στα κεντρικά γραφεία του Ελληνικού Κτηματολογίου, αποκτώντας πρόσβαση στους υπολογιστές τους».
Η εφημερίδα επικαλείται υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σύμφωνα με το οποίο, στη μία περίπτωση οι χάκερ κατάφεραν να αποσπάσουν αρχεία από υπολογιστές εργαζομένων, τα οποία θεωρούνται μικρής σημασίας.
«Χθες το απόγευμα όμως αποκαλύφθηκε ότι κατά τη δεύτερη επίθεση παραβιάστηκε ένας από τους βασικούς σέρβερ του Συστήματος Πληροφορικής του Ελληνικού Κτηματολογίου (ΣΠΕΚ) και συγκεκριμένα ένα από τα αντίγραφα ασφαλείας (back up) της βάσης δεδομένων του κτηματολογίου.
Μέχρι αργά χθες το απόγευμα το μόνο που είχε γίνει γνωστό ήταν ότι δεν είχε προκληθεί ζημιά, ούτε είχαν αφαιρεθεί δεδομένα πολιτών. Ωστόσο, οι χάκερ δεν είχαν αφήσει ίχνη για το τι αρχεία μπορεί να αντέγραψαν ή αν τοποθέτησαν λογισμικό “ψηφιακής ομηρίας”, το οποίο δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί».
ΠΗΓΗ: https://tvxs.gr/