Θεσσαλία: Την έλλειψη προσωπικού και ελέγχων φανέρωσε η πανώλη σε αιγοπρόβατα
Σοβαρό πρόβλημα για τους κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας αποτελούν τα 9 κρούσματα πανώλης σε αιγοπρόβατα
αρχικά στην Καλαμπάκα Τρικάλων και έπειτα στο Δομένικο Ελασσόνας με κίνδυνο για συνολικά 110.000 ζώα που βρίσκονται στις επικίνδυνες ζώνες.
Τα κρούσματα πανώλης μπορούν να αποδεχτούν καταστροφικά καθώς αν βρεθεί και ένα ζώο θετικό στη νόσο θα πρέπει να θανατωθεί όλο το κοπάδι και να ακολουθήσει υγειονομική ταφή. Συνεπώς είναι κρίσιμο ζήτημα η άμεση και 100% αποζημίωση των κτηνοτρόφων τόσο για το ζωικό κεφάλαιο όσο και για την απώλεια εισοδήματος. Δεν έδωσε σαφή απάντηση στο θέμα των αποζημιώσεων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας που πήγε στην Λάρισα για σύσκεψη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. «Το επόμενο διάστημα τα μέτρα στήριξης" δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο Κ. Τσιάρας επιτείνοντας την ανησυχία των κτηνοτρόφων.
Επιπλέον, τα κρούσματα πανώλης ανέδειξαν και το έλλειμμα τόσο σε κτηνιάτρους των αρμοδίων υπηρεσιών όσο και στους ελέγχους στα ζώα για Ζωονόσους. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες στη σύσκεψη, υπό τον υπουργό και τον Περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα, εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων ανέφεραν ότι επείγει η κάλυψη των κενών με προσωπικό των αρμοδίων υπηρεσιών. «Ένας κτηνίατρος δεν μπορεί να σε 100 σημεία», «κάποτε μόνο στη Λάρισα είχαμε 65 κτηνιάτρους και τώρα μόλις 15 για όλη τη Θεσσαλία», «θέλουμε μόνιμους κτηνιάτρους» ανέφεραν χαρακτηριστικά κτηνοτρόφοι στην σύσκεψη. Επίσης με βάση τις κοινοτικές οδηγίες δεν γίνονται έλεγχοι σε ζώα που προέρχονται από κράτη της ΕΕ πάρα μόνο αν προέρχονται από τρίτες χώρες. Έως τώρα δεν υπάρχει επίσημη απάντηση για το πως προέκυψε το πρόβλημα με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι προήλθε μέσω Τουρκίας. Στον Έβρο πάντως οι έλεγχοι για πανώλη ήταν αρνητικοί.Τις ελλείψεις εμμέσως πλην σαφώς επιβεβαίωσε ο αρμόδιος υπουργός ανακοινώνοντας ότι ανακλήθηκαν οι άδειες κτηνιάτρων για να σταλούν στην Θεσσαλία, ενώ θα αξιοποιηθούν και ιδιώτες κτηνίατροι για να συγκροτηθούν επιτροπές ελέγχου.
Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης η πανώλη δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και αφορά μόνο τα μικρά πρόβατα και κατσίκια στα οποία έχει κύκλο νόσησης 22 μέρες. Αναφέρθηκε πως δεν υπάρχει πρόβλημα για την κατανάλωση γάλακτος καθώς θα υποστεί υψηλή παστερίωση, το κρέας του ζώο μπορεί να καταναλωθεί μόνο αφού υποστεί θερμική επεξεργασία πριν βγει στην αγορά.
Ανακοινώθηκε ότι στις δύο περιοχές των κρουσμάτων έχουν δημιουργηθεί δύο ζώνες επιτήρησης, η μια είναι 3 χλμ από το σημείο εντοπισμού του κρούσματος και η άλλη 10 χλμ από το σημείο. Ήδη έχουν θανατωθεί περίπου 2.500 ζώα. Οι κτηνοτρόφοι ανησυχούν για τη διάθεση του γάλακτος από τις περιοχές που είναι στις ζώνες επιτήρησης ειδικά στην Ελασσόνα, μια περιοχή που έχει περίπου το 40% του ζωικού κεφαλαίου της χώρας.
ΠΗΓΗ: www.902.gr