kozanitvbanner1363x131pix

MediaHome834p

KONTELIS 11 24

eco floor PARANOMOS 17 12

asepop970x250

spartakosBanner2

KALOMENIDIS ORIZONTIO

GARDEN 834 2024

musicart834pix

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα

noisi1

Σαν σήμερα 1 Αυγούστου

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα 1 Αυγούστου

Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου.

Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε

1 - 2 Αυγούστου Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ρομά

1 2 Αυγούστου Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ρομά

30 π.Χ. Ο Οκταβιανός (γνωστός ως Αύγουστος) μπαίνει θριαμβευτής στην Αλεξάνδρεια, θέτοντάς την ‑μαζί με όλη σχεδόν την Αίγυπτο υπό τον έλεγχο (επαρχία) της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας.

46 Ο Ιούλιος Καίσαρας νικά τον βασιλιά του Πόντου Φαρνάκη Γ’ και αναφωνεί «Veni,Vidi, Vici» («Ήλθον, είδον, ενίκησα») για την ευκολία της επικράτησής του.

1375 Εγκαινιάζει η πρώτη πίστα roller skating στο Λονδίνο.

1498 Ο Χριστόφορος Κολόμβος γίνεται “επισκέπτεται” την περιοχή που σήμερα οριοθετείται από το κράτος της Βενεζουέλας.

1571 Ολοκληρώνεται η κατάκτηση της Κύπρου από τους Οθωμανούς (παράδοση της Αμμοχώστου).

1774 Μετά την ανακάλυψη του στοιχείου [Ο] από τον Σουηδό χημικό Καρλ Βίλχελμ Σέελε (Carl Wilhelm Scheele, Ουψάλα 1773), ο Άγγλος επιστήμονας, θεολόγος και φιλόσοφος Τζόζεφ Πρίστλυ “πατεντάρει” με δημοσίευμα το αέριο οξυγόνο.

1798 Τελειώνει η Μάχη του Νείλου μεταξύ του γαλλικού και του βρετανικού Ναυτικού.

1800 Ψηφίζεται η “Πράξη της Ένωσης”, με την οποία το Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και το Βασίλειο της Ιρλανδίας “συγχωνεύονται” στο Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας, ξεκινώντας ένα δράμα για το λαό της Ιρλανδίας που κρατάει μέχρι τα σήμερα

1819 Γεννιέται ο Αμερικανός συγγραφέας Χέρμαν Μέλβιλ, δημιουργός του «Μόμπι Ντικ».

1831 Σε μια από τις πολλές ενδοαστικές συγκρούσεις για την εξουσία στο υπό σύσταση ανεξάρτητο ελληνικό αστικό κράτος, ο Μιαούλης (των «Συνταγματικών»), στριμωγμένος από τους Ρώσους και τις κυβερνητικές δυνάμεις του Καποδίστρια, καταστρέφει στον Πόρο τον ελληνικό στόλο (902.gr)

1834 “Καταργείται” η δουλεία στη Βρετανική Αυτοκρατορία (τίθεται σε ισχύ η Πράξη κατάργησης της δουλείας του 1833).

Στην πραγματικότητα η αποικιοκρατική και μετέπειτα ιμπεριαλιστική πολιτικής της Αυτοκρατορίας, καλά κρατεί, μάλιστα και νομικά, το ψήφισμα ανακλήθηκε το 1998 ως μέρος ενός “ευρύτερου εξορθολογισμού” της Αγγλικής νομοθεσίας.

1855 Πραγματοποιείται η πρώτη ανάβαση στο Μόντε Ρόζα, τη δεύτερη ψηλότερη κορυφή των Άλπεων (4.634 μ) από ομάδα 3 οδηγών και 8 ορειβατών.

1870 Ανοίγει ο πρώτος σταθμός μετρό στο Λονδίνο.

1903 Επαναστατούν οι βουλγαρόφωνοι πληθυσμοί στη Μακεδονία, ανήμερα της γιορτής του προφήτη Ηλία (Παλαιό Ημερολόγιο). Η επανάσταση, την οποία έχει σχεδιάσει η Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση (VMRO), καταπνίγεται από τα τουρκικά στρατεύματα. Το γεγονός αυτό γίνεται αφορμή για να ξεκινήσει ο Μακεδονικός Αγώνας. Στην ιστορία θα μείνει ως η «Επανάσταση του Ίλιντεν» (Ίλιντεν = Ημέρα του Αη Λιά).

ilinden

1914 Αρχίζει ο Α’ Παγκόσμιος ιμπεριαλιστικός Πόλεμος. Αφορμή για την έκρηξη του πολέμου υπήρξε η δολοφονία του αρχιδούκα της Αυστροουγγαρίας Φραγκίσκου — Φερδινάνδου και της γυναίκας του από έναν Σέρβο εθνικιστή στις 28 Ιούνη 1914. Στη Σερβία στάλθηκε τελεσίγραφο, σύμφωνα με το οποίο η Αυστρία θεωρούσε απολύτως υπεύθυνη τη Σερβία και έθετε εντελώς απαράδεκτους όρους. Στη συνέχεια και χωρίς να λάβει υπόψη της την απάντηση της Σερβίας, κήρυξε πόλεμο εναντίον της, στις 28 Ιούλη 1914.

1919 Ύστερα από 133 μέρες σκληρών μαχών κατά της ιμπεριαλιστικής επέμβασης και της ντόπιας αντεπανάστασης η Σοβιετική Δημοκρατία της Ουγγαρίας καταλύεται (902.gr)

1921 Ο «Ριζοσπάστης» εκδίδεται με τον υπότιτλο «Όργανο του Σοσιαλιστικού Κόμματος και της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας».

1927 Οι κομμουνιστές της Κίνας πραγματοποιούν την πρώτη μεγάλη μάχη και πετυχαίνουν την πρώτη μεγάλη νίκη στον εμφύλιο πόλεμο κατά των αστών εθνικιστών («Κουομιντάνγκ»).

Η 1η Αυγούστου θεωρείται έκτοτε και ως η επέτειος ίδρυσης του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας.

1929 Παρά τα τρομοκρατικά μέτρα της κυβέρνησης Βενιζέλου πραγματοποιούνται μια σειρά εκδηλώσεις στην Θεσσαλονίκη, την Αλεξανδρούπολη, την Κέρκυρα, τη Λάρισα, το Ηράκλειο, κ.α. κατά του Ιδιωνύμου και κατά του πολέμου.

Η αστυνομία απαντά με αθρόες συλλήψεις (75 φυλακίζονται στις φυλακές Συγγρού, όπου μετά από απεργία πείνας, η κυβέρνηση αναγκάζεται να τους αφήσει) — 902.gr

1936 Ο Σοσιαλιστής Πρωθυπουργός της κυβέρνησης του Λαϊκού Μετώπου στη Γαλλία Λ. Μπλουμ ανακοινώνει πως η χώρα του θα παρέμενε ουδέτερη απέναντι στον Ισπανικό Εμφύλιο.

Αυτός που επλήγη βεβαίως ουσιαστικά από αυτή την κίνηση δεν ήταν παρά η «αδερφή» κυβέρνηση του Λαϊκού Μετώπου στη Δημοκρατική Ισπανία, στην οποία απαγορεύτηκε η εξαγωγή όπλων, την ίδια στιγμή που οι δυνάμεις του Φράνκο είχαν την αμέριστη υποστήριξη της φασιστικής Ιταλίας και ναζιστικής Γερμανίας (αλλά και μιας σειράς μονοπωλιακών ομίλων «δημοκρατικών» χωρών) — 902.gr

1936 Πέθανε ο Γάλλος Λουί Μπλεριό, ο πρώτος άνθρωπος που πέταξε πάνω από το κανάλι της Μάγχης

1940 Ιταλικό αεροπλάνο βομβαρδίζει ελληνικό περιπολικό σκάφος, ανάμεσα στα νησιά της Αίγινας και της Σαλαμίνας.

1943 Αρχίζει τη λειτουργία της στο Περτούλι Θεσσαλίας η Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών του ΕΛΑΣ. Από τη σχολή αυτή αποφοίτησαν συνολικά έως την απελευθέρωση 1.260 ανθυπολοχαγοί του ΕΛΑΣ.

1944 Στις 1–2 Σεπτεμβρίου συνέρχεται στο Νεοχώρι Ευρυτανίας η Πανελλαδική Σύσκεψη του ΕΑΜ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνονται στους αντιπροσώπους, η συνολική δύναμη των εθνικοαπελευθερωτικών οργανώσεων (ΕΑΜ, Εργατικό ΕΑΜ, ΕΠΟΝ, Εθνική Αλληλεγγύη, κλπ.) καταγράφεται ως εξής: Αθήνα-Πειραιάς 250.000, Πελοπόννησος 300.000, Κεντρική & Δυτική Μακεδονία 450.000, Θεσσαλία 280.000, Ήπειρος 70.000, Στερεά-Εύβοια 170.000. Σύνολο: 1.520.000.

1951 Ανακοινώνεται επίσημα η ίδρυση της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ).Το πρακτικό της ίδρυσης της ΕΔΑ συνυπέγραψαν ο Δημοκρατικός Συναγερμός, το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδος, το κόμμα των Αριστερών Φιλελεύθερων (το οποίο και αποχώρησε από την ΕΔΑ το Δεκέμβρη του 1951), το Δημοκρατικό Ριζοσπαστικό Κόμμα. Λίγες μέρες αργότερα ανακοίνωσαν τη συμμετοχή τους η Ενωσις Δημοκρατικών Αριστερών και η Δημοκρατική Ενωσις. Δίχως να φαίνεται επίσημα, το πρακτικό της ίδρυσης της ΕΔΑ συνυπέγραφε και το Αγροτικό Κόμμα Ελλάδας που από το 1947 είχε κηρυχτεί παράνομο όπως και το ΚΚΕ.

1959 Το ομορφότερο γκολ του Πελέ

1961 Οι Μπιτλς δίνουν την πρώτη συναυλία τους ως συγκρότημα στο Κάβερν Κλάμπ του Λίβερπουλ.

1964 Το Βελγικό Κογκό κηρύσσει την ανεξαρτησία του (Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό)

1965 Γεννιέται ο Άγγλος σκηνοθέτης κινηματογράφου και θεάτρου Σαμ Μέντες (Samuel Alexander “Sam” Mendes) περισσότερο γνωστός για την πρώτη του ταινίας American Beauty (1999), η οποία του χάρισε το Όσκαρ και τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Σκηνοθεσίας καθώς και ταινίες του “σύγχρονου” Τζέιμς Μποντ

1966 Ο Τσαρλς Γουίτμαν εκτελεί τη γυναίκα του, τη μητέρα του και στη συνέχεια άλλους 14 στο πανεπιστήμιο Ώστιν του Τέξας, πριν σκοτωθεί από την αστυνομία.

1973 Αυτοκτονεί στο Σουργκούτ της Σιβηρίας ο Νίκος Ζαχαριάδης. Στο τελευταίο γράμμα της ζωή του, προς την καθοδήγηση του ΚΚΕ, ο Ν. Ζαχαριάδης θα υπογραμμίζει: «Στη ζωή μου, έκανα πολλά λάθη και στραβά. Ο αναμάρτητος πρώτος το λίθο βαλέτω. Ομως με κατηγόρησαν ότι πρόδωσα το ΚΚΕ και τον αγώνα και με διέγραψαν απ’ το κόμμα… Το ΚΚΕ ήταν και παραμένει το κόμμα μου και κανένας δεν μπορεί να το χτυπήσει και να το λερώσει χρησιμοποιώντας το όνομά μου… Με το ΚΚΕ δεν είχα ούτε έχω ανοιχτούς λογαριασμούς. Ούτε μπορούσα ποτέ να ‘χω».

Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Κόμματος τον Ιούλιο του 2011, εκτιμώντας συνολικά και σε βάθος την πορεία και την προσφορά του Ν. Ζαχαριάδη (στα πλαίσια της συγγραφής του Β’ Τόμου του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ), ακύρωσε όλες τις προηγούμενες αποφάσεις της 6ης και της 7ης Ολομέλειας (1956 και 1957) σε βάρος του, καθώς και τα πορίσματα του 1964 και του 1967, ενώ αποφάσισε την πλήρη αποκατάστασή του στο ΚΚΕ.

Μεταξύ άλλων εκτιμήθηκε πως «η καθαίρεση του Ν. Ζαχαριάδη και η διαγραφή του ήταν πράξεις άδικες. Η κατηγορία εναντίον του, για συνεργασία με τον εχθρό ήταν πράξη συκοφαντική, ενώ οι κατηγορίες για καλλιέργεια της προσωπολατρίας και για την εγκαθίδρυση στο ΚΚΕ ανώμαλου εσωκομματικού καθεστώτος αποτελούσαν προπέτασμα καπνού και πρόσχημα για να περάσει στην πλειοψηφία των μελών της ΚΕ και του Κόμματος η δεξιά οπορτουνιστική στροφή…

Η παραπάνω αποτίμηση του Ν. Ζαχαριάδη ως ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ γίνεται ως στοιχείο κρίσης της ωριμότητας και ικανότητας του ΚΚΕ στην καθοδήγηση της ταξικής πάλης σε ιδιαίτερα οξυμένες συνθήκες. Ωστόσο δεν παραβλέπονται οι αρνητικές επιδράσεις της ιδεολογικής κατάστασης και των πολιτικών επιλογών του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος…

Ο Νίκος Ζαχαριάδης, Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ από το 1931–1935 και Γενικός Γραμματέας της έως το 1956, ήταν ηγέτης αφοσιωμένος στην υπόθεση της εργατικής τάξης, στον προλεταριακό διεθνισμό, στην πάλη για την κοινωνική απελευθέρωση.

Ηγήθηκε του Κόμματος σε συνθήκες σκληρής ταξικής πάλης, διώξεων, εκτελέσεων, δράσης των κρατικών εγχώριων και ξένων μυστικών υπηρεσιών κατά του ΚΚΕ, ακόμα και διάβρωσης των κομματικών του οργανώσεων στα χρόνια της δικτατορίας του Μεταξά.

Είχε σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη του ΚΚΕ στα χρόνια 1931–1936, ενώ πρωτοστάτησε στη δημιουργία και στην ηρωική πάλη του ΔΣΕ (1946–1949), της κορυφαίας εκδήλωσης της ταξικής πάλης στην Ελλάδα κατά τον 20ό αιώνα. Εδειξε ακλόνητη επιμονή στην ανάγκη ύπαρξης και ενίσχυσης των παράνομων κομματικών οργανώσεων στα χρόνια 1949–1955, στο συνδυασμό της παράνομης με τη νόμιμη δράση.

Τον διέκριναν επαναστατική επαγρύπνηση, ταχύτητα στην ανάληψη πρωτοβουλιών, σθένος στην υπεράσπιση της γνώμης του. Ηταν λαϊκός ηγέτης, με διάθεση και πνεύμα ασυμβίβαστο, πρωτοπόρο και μαχητικό.

Ο Νίκος Ζαχαριάδης έζησε κρατούμενος στα κάτεργα της 4ης Αυγούστου από το 1936 μέχρι το 1941, όταν η ελληνική κυβέρνηση τον παρέδωσε στους Γερμανούς κατακτητές. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Γκεστάπο της Βιέννης και από εκεί στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Νταχάου, μέχρι το Μάη του 1945. Πέρασε την εννιάχρονη δοκιμασία αλύγιστος…» (902.gr)

1973 Πεθαίνει ο παλαίμαχος κομμουνιστής και Πρόεδρος της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας Βάλτερ Ούλμπριχτ.

1997 Πεθαίνει ο μεγάλος Σοβιετικός (ουκρανικής καταγωγής) πιανίστας Σβιατοσλάβ Ρίχτερ, αναγνωρισμένος ως ένας από τους μεγαλύτερους πιανίστες του 20ού αιώνα, γνωστός για το βάθος της ερμηνείας του, τη βιρτουόζικη τεχνική του και το τεράστιο ρεπερτόριό του.

1998 Ολοκληρώνεται το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κολύμβησης Νέων & Νεανίδων στην Αμβέρσα του Βελγίου. Η Άρτεμις Δάφνη κατακτά δύο χάλκινα μετάλλια (στα 200μ ύπτιο με 2:19.41 και στα 400μ μικτή με πανελλήνιο ρεκόρ 4:53.69) και η Κατερίνα Μπλιάμου ένα χάλκινο (στα 200μ ύπτιο με πανελλήνιο ρεκόρ 2:17.50) ενώ κατατάσσεται τέταρτη στα 100μ πεταλούδα με 1:02.44 καταρρίπτοντας το “στοιχειωμένο” ρεκόρ της Έλλης Ρουσσάκη με 1:02.86 από το 1987.

2004 Παραγουάη: Σε πυρκαγιά σε σούπερ μάρκετ στην Ασουνσιόν χάνουν τη ζωή τους 396 άτομα και τραυματίζονται περίπου 500.

2007 Στις ΗΠΑ, γέφυρα του ποταμού Μισισιπή στη Μινεάπολη της Μινεσότα καταρρέει το βράδυ σε ώρα αιχμής.

 

ΠΗΓΗ: www.atexnos.gr

 

 

 

Δημοφιλή νέα...

Πληροφορίες για τα cookies

Τα cookies είναι σύντομες αναφορές που αποστέλλονται και αποθηκεύονται στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή του χρήστη μέσω του προγράμματος περιήγησης όταν αυτό συνδέεται στο Ιντερνέτ. Τα cookies μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή και αποθήκευση δεδομένων του χρήστη όσο αυτός είναι συνδεδεμένος, για να του παράσχουν τις ζητούμενες υπηρεσίες και που ορισμένες φορές τείνουν να μην διατηρούν. Τα cookies μπορεί να είναι τα ίδια ή άλλων:

  • Technical cookies (τεχνικά cookies) που διευκολύνουν την πλοήγηση των χρηστών και τη χρήση των διαφόρων επιλογών ή υπηρεσιών που προσφέρονται από τον ιστό, όπως προσδιορίζουν τη συνεδρία, επιτρέπουν την πρόσβαση σε ορισμένες περιοχές, διευκολύνουν τις παραγγελίες & τις αγορές, συμπληρώνουν φόρμες & εγγραφές, παρέχουν ασφάλεια, διευκολύνουν λειτουργίες (βίντεο, κοινωνικά δίκτυα κλπ.).
  • Customization cookies (cookies προσαρμογής) που επιτρέπουν στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους (γλώσσα, πρόγραμμα πλοήγησης - browser, διαμόρφωση, κ.α.).
  • Analytical cookies (cookies ανάλυσης) που επιτρέπουν την ανώνυμη ανάλυση της συμπεριφοράς των χρηστών του Ιντερνέτ, επιτρέπουν την μέτρηση της δραστηριότητας του χρήστη και την ανάπτυξη προφίλ πλοήγησης για την βελτίωση των ιστότοπων.

Ως εκ τούτου, όταν έχετε πρόσβαση στον ιστότοπο μας, σύμφωνα με το Άρθρο 22 του Νόμου 34/2002 των Υπηρεσιών Κοινωνίας της Πληροφορίας, στην αναλυτική επεξεργασία των cookies ζητάμε τη συγκατάθεση σας για τη χρήση τους, με σκοπό να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας. Χρησιμοποιούμε την υπηρεσία του Google Analytics για τη συλλογή ανώνυμων στατιστικών πληροφοριών όπως για παράδειγμα ο αριθμός των επισκεπτών στον ιστότοπο μας. Τα cookies που προστίθενται από την υπηρεσία Google Analytics διέπονται από τις πολιτικές απορρήτου του Google Analytics. Αν επιθυμείτε μπορείτε να απενεργοποιήσετε τα cookies από το Google Analytics.

Παρακαλούμε, σημειώστε ότι μπορείτε να ενεργοποιήσετε ή απενεργοποιήσετε τα cookies σύμφωνα με τις οδηγίες του προγράμματος πλοήγησης σας (browser).