Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος – Ο… αέρας, ο «μάντης» και ο επιλεκτικά ανίκανος κρατικός μηχανισμός
Το περσινό καλοκαίρι ο απίθανος “άριστος” και “επιτελικός θίασος που αποκαλείται κυβέρνηση κατόρθωσε να καούν συνολικά 1.740.000 στρέμματα.
Και αυτό δεν ήταν έργο της “ατομικής ευθύνης”, του “στρατηγού άνεμου” και της “κλιματικής αλλαγής”. Ηταν έργο που της πιστώνεται εξ’ ολοκλήρου.
Ενα χρόνο μετά η επιλεκτικά ανεύθυνη κυβέρνηση κατέκτησε μια νέα κορυφή… Κατόρθωσε να αφήσει τη φωτιά που ξέσπασε χθες το βράδυ στο Βαρνάβα να διασχίσει περίπου 50 χλμ και ως το πρωί να έχει φτάσει στα Βριλήσσια και το Χαλάνδρι…Δηλαδή να μπει κανονικά σε αστικό οικιστικό ιστό!
Αυτός ο πρωθυπουργός ένα μήνα νωρίτερα και πριν ξεκινήσουν οι φωτιές στη Σταμάτα και την Κερατεά, στις 30 Ιουνίου έκανε την εβδομαδιαία του ανάρτηση για να μας πει ότι «τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας»! Μία ημερά μετά έκανε υπουργικό συμβούλιο για την πρόληψη των πυρκαγιών για πει ακριβώς το ίδιο: «Τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας»! Πρόσθεσε, μάλιστα, την εκτίμηση του ότι το καλοκαίρι «προβλέπεται να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο».
Κι έτσι ανέδειξε για μια ακόμη φορά την ικανότητά του να προβλέπει, λες και είναι «Ο Μάντης» στον Αστερίξ! Διότι, πέρυσι, πριν συμβεί η μεγάλη καταστροφή με τις καταστροφικές πυρκαγιές σε ολόκληρη τη χώρα, με θύματα, νεκρούς και το δάσος της Δαδιάς να έχει γίνει στάχτη, είχε προμηνήσει ότι “θα γίνει κοσμογονία”. Ετσι κι έγινε!
Απίστευτη έλλειψη προσωπικού
Πέρσι οι συνολικές καμένες εκτάσεις στη χώρα ξεπέρασαν τα 1.740.000 στρέμματα. Φέτος, όπως και κάθε άλλη χρονιά, όλα δείχνουν στην πράξη ότι είναι ανέξοδες οι κυβερνητικές δηλώσεις «περί ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού».
Δεν θα μπορούσε όμως να γίνει αλλιώς, αφού η φετινή αντιπυρική περίοδος βρίσκει τη χώρα μας εκεί ακριβώς που την άφησε η προηγούμενη, δηλαδή με: Έλλειψη 4.000 πυροσβεστών, μετακινήσεις προσωπικού-μπαλώματα πάνω στις ελλείψεις, αποδεκατισμένη Δασική Υπηρεσία, 500 δασολόγους ενώ χρειάζονται άλλοι 1.500, με κανέναν δασεργάτη. Οι εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης για κάποιες εκατοντάδες προσλήψεις πυροσβεστών, αλλά και για «Canadair» που θα έρχονται με το σταγονόμετρο έως το 2030, συνιστούν σταγόνα στον ωκεανό των ανελαστικών αναγκών που έχει η χώρα μας στη δασοπροστασία και δασοπυρόσβεση.
Επιλεκτικά ανίκανος κρατικός μηχανισμός
Η πολιτική ΕΕ και ελληνικής κυβέρνησης σημαίνει μετάθεση όλο και περισσότερης ευθύνης στους εθελοντές πυροσβέστες και σε ΜΚΟ, που στην πράξη μεταφράζεται σε “ατομική ευθύνη” αντί της εξασφάλισης μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα σε κάθε κράτος, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και κατοχύρωση αμοιβής για τις ώρες υπερεργασίας τους.
Πίσω από την επίκληση στα ακραία καιρικά φαινόμενα, την κλιματική αλλαγή και τη λογική της ατομικής ευθύνης, που μάλιστα εξαντλείται στις εκκλήσεις ‘όπου φύγει-φύγει’ του 112, κυβέρνηση και ΕΕ επιχειρούν να κρύψουν τις μεγάλες ευθύνες τους.
– Οι κρατικοί μηχανισμοί είναι επιλεκτικά ανίκανοι, όταν πρόκειται να αντιμετωπίσουν φαινόμενα όπως οι πυρκαγιές, που οφείλονται στην εμπορευματοποίηση της γης, και τα επιχειρηματικά σχέδια στα δάση, κι απειλούν τη ζωή των λαών και το περιβάλλον. Πολύ περισσότερο όταν η φωτιά κατακαίει ανεξέλεγκτες χωματερές και βιομηχανίες, με τον κίνδυνο ενός βιομηχανικού ατυχήματος να καραδοκεί.
– Αντίθετα, το αστικό κράτος είναι απόλυτα ικανό να καταστέλλει λαϊκές κινητοποιήσεις ή να δίνει φαστ τρακ άδειες, παρακάμπτοντας ακόμα και στοιχειώδεις περιβαλλοντικούς κανόνες για να κάνουν τα μονοπώλια τις δήθεν πράσινες επενδύσεις τους»
– Η ΕΕ επιμένει να μην αποζημιώνει κανέναν πληγέντα από φυσικές καταστροφές γιατί βάσει των όρων του λεγόμενου Ταμείου Αλληλεγγύης δεν θεωρείται επιλέξιμη η ιδιωτική ζημία, όμως οι “πράσινες” επενδύσεις για τους επιχειρηματικούς ομίλους, μεταξύ άλλων και στα καμένα εδάφη ή σε περιοχές NATURA, είναι απόλυτα “επιλέξιμες”, χρηματοδοτούνται αδρά και αδειοδοτούνται με fast-track διαδικασίες.
Φταίει ο… αέρας!
Αν κάπου, πάντως, αυτή η κυβέρνηση έχει δώσει ρεσιτάλ είναι στην ικανότητά της να «κουκουλώνει» τις ανεπάρκειες και τις τεράστιες ευθύνες της, ακόμη και όταν η πραγματικότητα βοά -όπως ακριβώς συμβαίνει στην περίπτωση των πυρκαγιών.
Ο Βασιλής Κικίλιας προέβη σε διάγγελμα και για να δικαιολογήσει τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για την μεγάλη καταστροφή από την πυρκαγιά στη Βορειοανατολική Αττική, χαρακτήρισε την πυρκαγιά επικίνδυνη και ως προσχήματα για την αναποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού ανέφερε τους σφοδρούς ανέμους, την παρατεταμένη ξηρασία αλλά και την εκδήλωση της πυρκαγιάς στο “πολύ δύσβατο και πυκνό δάσος του Βαρνάβα”, όπως το χαρακτήρισε, λες και είναι κανένα δάσος απομακρυσμένο στην άλλη άκρη της χώρας, και όχι μέσα στο λεκανοπέδιο (!), που θα μπορούσε να προετοιμαστεί κατάλληλα.
Τον τόνο είχαν δώσει την προηγούμενη ημέρα οι εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής. Συγκεκριμένα, σε ενημέρωση του ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής σημείωσε πως «Στο Βαρνάβα Αττικής, παραμένει επικίνδυνη η κατάσταση αφού η πυρκαγιά εξελίσσεται ανάμεσα σε κατοικίες έχοντας προκαλέσει και ζημιές, παρόλο που το πρώτο εναέριο μέσο, εκτελώντας έμφορτη περιπολία, πραγματοποίησε ρίψη, 5 λεπτά μετά την έναρξη της πυρκαγιάς, και σε 10 λεπτά επιχείρησαν οι πρώτες επίγειες δυνάμεις, οι ισχυροί άνεμοι την εξάπλωσαν αστραπιαία, δημιουργώντας της ακραία συμπεριφορά, με συνεχόμενες κηλιδώσεις και νέα μέτωπα πίσω από τις γραμμές ανάσχεσης».
Το μόνο… ακραίο και… δύσβατο είναι η ίδια η πολιτική της κυβέρνησης που απαξίωσε και διέλυσε την πυροσβεστική, διότι, κατά τα άλλα -απλά για να το θυμίσουμε- η φωτιά δεν γίνεται κάπου στον… Γράμμο αλλά έφτασε μέσα στον αστικό ιστό της πρωτεύουσας!