Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ: Ξεδιάντροπες δικαιολογίες και χρεοκοπημένα άλλοθι
Σύσκεψη με αντικείμενο την επόμενη μέρα από την νέα καταστροφή που έπληξε τον λαό της Αττικής έγινε το απόγευμα στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, υπό την προεδρία του Κυρ. Μητσοτάκη και με συμμετοχή υπουργών, υφυπουργών, του περιφερειάρχη Αττικής και υπηρεσιακών παραγόντων.
Κατά πληροφορίες συζήτησαν για την κατάσταση και κατόπιν διέχεαν ότι τα κτίρια που υπέστησαν ζημιές (σπίτια, επιχειρήσεις, αγροικίες, αποθήκες κλπ) είναι λιγότερα από 100, όπως και ότι από την καμμένη έκταση λιγότερο από 10% ήταν δάσος!
Ο Κ. Μητσοτάκης φέρεται να εμφανίστηκε ...ικανοποιημένος και να μίλησε για «σημαντική προσπάθεια που έγινε στο πεδίο» και για «βελτιωμένο συντονισμό» μεταξύ των συναρμόδιων υπηρεσιών, προσθέτοντας ότι «δεν θα επιτρέψουμε να γίνει αποδόμηση της σημαντικής προσπάθειας που έχει γίνει και στην Πολιτική Προστασία». «Προσπαθούμε κάθε χρόνο να γινόμαστε καλύτεροι με τις συνθήκες ολοένα και δυσκολότερες» φέρεται να πρόσθεσε, προκαλώντας εύλογα την απορία τι παραπάνω θα καιγόταν δηλαδή αν δεν τα είχαν καταφέρει τόσο ...καλά όσο ισχυρίζονται.
Σημειωτέον, το Μαξίμου έδινε το στίγμα του ήδη από νωρίτερα καταφεύγοντας σε ξεδιάντροπες δικαιολογίες και χρεοκοπημένα άλλοθι προκειμένου να καλύψει τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης, όταν μια φωτιά που ξεκίνησε την Κυριακή από τον Βαρνάβα έφτασε τη Δευτέρα να καίει σπίτια στα Βριλήσσια και το Χαλάνδρι, μέσα στον αστικό ιστό της Αθήνας, αποδεικνύοντας πόσο «άνθρακες» ήταν οι πρότερες διαβεβαιώσεις της ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι «πιο έτοιμος από ποτέ».
Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης, πουλώντας τρέλα πάνω στα -για πολλοστή φορά- καμμένα, με ανάρτησή του απέδωσε την κριτική και την αγανάκτηση σε «ισοπεδωτική λογική» που «δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα» και σε «εκ του ασφαλούς κριτές», πιπιλώντας ξανά την γνωστή καραμέλα για «κλιματολογικές συνθήκες» που «επιδεινώνονται από την ανομβρία, την ξηρασία και τους παρατεταμένους καύσωνες που ευνοούν την εκδήλωση πυρκαγιών».
Επέμεινε, μάλιστα, ότι «ο κρατικός μηχανισμός βρισκόταν στο πεδίο με όλες του τις δυνάμεις», επικαλούμενος μάλιστα και προσλήψεις δασοπυροσβεστών που έγιναν όταν είναι σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων.
Υπερασπίστηκε, δε, τη χρήση του 112 που κυριολεκτικά ξεχείλωσε ως φάρμακον διά πάσαν νόσο, χαρακτηρίζοντάς το ως «την πιο σπουδαία κατάκτηση για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη χώρα»! Ισχυρίστηκε εξάλλου ότι η κυβέρνηση έχει δώσει «τεράστια σημασία στον τομέα της πρόληψης με συγκεκριμένα μέτρα και πρωτοβουλίες», επικαλούμενος την χορήγηση κάποιων ανεπαρκών μπρος στις διογκωμένες ανάγκες κονδυλίων.
Στο μεταξύ συνεχίζεται η πολιτική της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης των απαραίτητων κρατικών υπηρεσιών, της Πυροσβεστικής και της Δασικής Υπηρεσίας, οδηγώντας νομοτελειακά σε ανεπαρκέστατα μέτρα πρόληψης, που έπρεπε να είχαν παρθεί πολύ νωρίτερα από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Το, δε, 112 του ...«ο σώζων εαυτόν σωθήτω» έχει καταντήσει ανέκδοτο, καθώς χτυπά συναγερμός που σπέρνει πανικό και σε περιοχές άσχετες με τα μέτωπα.
Με εξίσου απύθμενο θράσος ο εκπρόσωπος επικαλέστηκε ως κυβερνητικό έργο στον τομέα της πρόληψης «τους καθαρισμούς οικοπέδων, που για πρώτη φορά έγιναν σε τόσο μεγάλη κλίμακα και είναι δεδομένο ότι θα επιμείνουμε για ακόμα περισσότερους» όπως είπε, αποσιωπώντας ότι χρέωσαν τους πολίτες με ένα ακόμα χαράτσι κι έξοδο, με την κυβέρνηση να φορτώνει στην «ατομική ευθύνη» τις υποχρεώσεις του αστικού κράτους που βλέπει τις ανάγκες του λαού ως κόστος.
Αλλωστε, διόλου τυχαία, και καθώς γνωρίζουν και οι ίδιοι ότι, στην φωτιά ή στην μπόρα, ο λαός είναι απροστάτευτος από την «επιλεκτική» ανικανότητα του κράτους τους, ο Μαρινάκης, παρά τα ...επιτεύγματα της κυβέρνησης που αράδιαζε προηγούμενα, αμέσως μετά προετοίμασε για τα χειρότερα λέγοντας ότι «δεν σημαίνει ότι μπορούν να εξαλειφθούν οι πυρκαγιές».
ΑΠΟ: https://www.902.gr/