Καλλιόπη Βέττα: «Οι επαγγελματίες αλιείς της Λίμνης Πολυφύτου βρίσκονται σε αδιέξοδο, χωρίς να υπάρχει καμία βούληση για λύση των προβλημάτων που τους απασχολούν εδώ και 4 χρόνια» - Κατάθεση κοινοβουλευτικής ερώτησης
Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα: «Να δοθεί
άμεση λύση στα προβλήματα των επαγγελματιών αλιέων της Λίμνης Πολυφύτου»
Στην ερώτηση, καταγράφονται τα προβλήματα που ταλανίζουν τους επαγγελματίες αλιείς καραβίδας, ήδη από το 2020 και έπειτα, καθώς μια σειρά παραγόντων δυσχεραίνει ή απαγορεύει εντελώς την συνέχιση της δραστηριότητας τους.
Αρχικά, ήταν η μείωση της αλιείας λόγω κορονοϊού, μείωση για την οποία, όπως όλοι οι αλιείς εσωτερικών υδάτων, δεν έλαβαν καμία ενίσχυση.
Έπειτα, δημιουργήθηκε το πρόβλημα με την εμφάνιση παθογόνων οργανισμών στην Λίμνη, το οποίο παραμένει έως σήμερα, χωρίς μάλιστα να υπάρχουν επαρκείς απαντήσεις από τους αρμόδιους φορείς για τους τρόπους αντιμετώπισής του. Συγκεκριμένα, η εμφάνιση του μύκητα, όπως έδειξε και μελέτη του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας το 2023, προκάλεσε περιστατικά μαζικής θνησιμότητας στον ήδη μειωμένο πληθυσμό της Λίμνης.
Σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε η κ. Βέττα και συζητήθηκε στην Βουλή στις 24 Μαρτίου, πιστοποιήθηκε πως η κυβέρνηση δεν είχε πλήρη εικόνα της κατάστασης καθώς, εκτός των άλλων, ο Υπουργός δήλωνε άγνοια για το πόρισμα της μελέτης του Π.Δ.Μ.
Έκτοτε, δεν υπάρχει καμία ουσιαστική εξέλιξη, μάλιστα, η απαγόρευση αλιείας παραμένει, καθώς ο εμπλουτισμός και η ανανέωση των υδάτων, όπως και η ρίψη γόνου, δεν λύνουν το πρόβλημα.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, δεν υπάρχει καμία αποζημίωση των αλιέων, η οποία συνεχώς εξαγγέλλεται από τα κυβερνητικά στελέχη. ¨Ήδη από τον Φεβρουάριο του 2023, υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από το Υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων για εκταμίευση χρημάτων, που μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί.
Τέλος, όπως καταγράφεται στην ερώτηση της Βουλευτή Π.Ε. Κοζάνης, παραμένει το πρόβλημα με τις αξιώσεις της ΔΕΗ να τοποθετήσει πλωτά φωτοβολταικά στην Λίμνη, γεγονός που θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα, αφενός στους αλιείς και, αφετέρου, στα προγραμματικά σχέδια των όμορων Δήμων για αξιοποίηση της περιοχής με ήπιες, εναλλακτικές παρεμβάσεις στους τομείς της αναψυχής, του τουρισμού, του αθλητισμού και του πολιτισμού.
Μάλιστα, σε άλλη επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε για το θέμα της τοποθέτησης πλωτών φωτοβολταικών η κ. Βέττα και συζητήθηκε στις 1 Απριλίου στην Βουλή, ο αρμόδιος Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επιβεβαίωσε τις συζητήσεις και τα σχέδια της ΔΕΗ για την χωροθέτηση, γεγονός εξοργιστικό, την ώρα μάλιστα που η Δυτική Μακεδονία αναζητά τρόπους παραγωγικής διαφοροποίησης, έπειτα από την βίαιη απολιγνιτοποίηση και την άναρχη και άτακτη «μονοκαλλιέργεια» των Α.Π.Ε.
Συμπερασματικά, όπως τονίζει η κ. Βέττα, οι επαγγελματίες αλιείς βρίσκονται σε αδιέξοδο εδώ και τέσσερα χρόνια, με τεράστια πτώση εισοδήματος, αλλαγή επαγγέλματος και μετανάστευση, σε έναν κλάδο που μέχρι το 2020 αριθμούσε 65 σκάφη και 165 αλιείς.
Τέλος, τίθενται τα ερωτήματα προς τον Υπουργό:
1. Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί για να λυθεί το πρόβλημα με το φαινόμενο του παθογόνου ωομύκητα;
2. Πως προτίθεται να δράσει για την άμεση εκταμίευση των αποζημιώσεων;
3. Έχει αναλάβει πρωτοβουλίες προς το αρμόδιο Υπουργείο για την απόρριψη του ενδεχομένου τοποθέτησης πλωτών φωτοβολταικών στη Λίμνη Πολυφύτου;
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Ερώτηση
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: Να δοθεί άμεση λύση στα προβλήματα των επαγγελματιών αλιέων της Λίμνης Πολυφύτου
Οι επαγγελματίες αλιείς της Λίμνης Πολυφύτου στην Π.Ε. Κοζάνης βρίσκονται σε αδιέξοδο εδώ και περίπου 4 χρόνια καθώς μια σειρά παραγόντων έχει οδηγήσει αρχικά στον περιορισμό και έπειτα στην πλήρη απαγόρευση της αλιείας. Συγκεκριμένα, από το 2020 λόγω της πανδημίας υπήρξε μεγάλη μείωση της αλιείας ενώ από το 2021 υπάρχει πλήρης απαγόρευση επαγγελματικής δραστηριότητας στη Λίμνη, εξαιτίας εμφάνισης παθογόνων μυκήτων.
Οι παραπάνω εξελίξεις, με τις απαγορεύσεις και την υγειονομική επιτήρηση της Λίμνης έχουν κλονίσει σημαντικά το επάγγελμα και τις προοπτικές του.
Αναλυτικά, έπειτα από έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας το καλοκαίρι του 2023, βρέθηκε ο παθογόνος ωομύκητας Aphanomyces astaci σε όλα τα περισυλλεγμένα δείγματα, γεγονός που προκάλεσε περιστατικά μαζικής θνησιμότητας στον ήδη μειωμένο πληθυσμό της Λίμνης.
Τον Απρίλιο του 2024, έπειτα από επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσα προς το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, πιστοποιήθηκε πως η κυβέρνηση δεν είχε πλήρη εικόνα της κατάστασης καθώς, εκτός των άλλων, ο Υπουργός δήλωνε άγνοια για το πόρισμα της μελέτης του Π.Δ.Μ..
Σήμερα, υφίσταται ακόμη η απαγόρευση αλιείας καραβίδας λόγω του παθογόνου μύκητα που δημιουργεί προβλήματα στους πληθυσμούς των καραβίδων εσωτερικών υδάτων σε όλη την Ευρώπη.
Ο εμπλουτισμός και η ανανέωση των υδάτων, όπως και η ρίψη γόνου, δεν λύνουν το πρόβλημα, γεγονός που δημιουργεί μεγάλη αναστάτωση στους αλιείς, την ώρα που δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση από τους αρμόδιους για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Παράλληλα, ένα ακόμη πρόβλημα που ταλανίζει τους επαγγελματίες αλιείς είναι ότι δεν έχει καταβληθεί ακόμη η αποζημίωση που έχει εξαγγελθεί ήδη από τον Φεβρουάριο του 2023, με επίσημη ανακοίνωση του ΥΠ.Α.Α.Τ. ενώ, δυστυχώς, έχει απορριφθεί οποιαδήποτε σκέψη για αποζημίωση των αλιέων από τη περιστολή των δραστηριοτήτων τους λόγω του covid, κάτι που είναι εντελώς άδικο για τους αλιείς εσωτερικών υδάτων όλης της χώρας, πόσο μάλλον για την πολλαπλά πληττόμενη Π.Ε. Κοζάνης.
Τέλος, παραμένει το πρόβλημα που έχει προκύψει από τις αξιώσεις της Δ.Ε.Η. για την χωροθέτηση πλωτών φωτοβολταικών στην Λίμνη Πολυφύτου, γεγονός που θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στην περιοχή, αφενός στους επαγγελματίες αλιείς και αφετέρου, στην υλοποίηση εναλλακτικών και ήπιων αναπτυξιακών πολιτικών για αναψυχή, τουρισμό και αθλητισμό. Το παραπάνω ενδεχόμενο δεν το έχει αποκλείσει η κυβέρνηση, καθώς σε έτερη επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσα, ο αρμόδιος Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επιβεβαίωσε τις συζητήσεις και τα σχέδια για αυτή την χωροθέτηση.
Είναι απορίας άξιο και συνάμα εξοργιστικό, πως από τη μια η κυβέρνηση εξαγγέλλει σχέδια παραγωγικής διαφοροποίησης για την περιοχή, και από την άλλη, επιμένει στην άναρχη και άτακτη «μονοκαλλιέργεια» των Α.Π.Ε., ακόμα και σε σημεία και περιοχές που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν με ποικίλους τρόπους, την ώρα μάλιστα που στα χαρτιά τουλάχιστον η Δυτική Μακεδονία και ο πρωτογενής τομέας έπρεπε να τύχουν ιδιαίτερης φροντίδας.
Το αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων είναι ότι οι επαγγελματίες αλιείς βρίσκονται αντιμέτωποι με επαγγελματική κατάρρευση (ενδεικτικά την διετία 2020-22, υπήρξε πτώση σχεδόν 80% του εισοδήματός τους), σε ένα κλάδο που αριθμούσε μέχρι τότε, 65 σκάφη και 165 αλιείς.
Επειδή οι επαγγελματίες αλιείς της Λίμνης Πολυφύτου υφίστανται σημαντικό πρόβλημα επιβίωσης, ήδη από την περίοδο εμφάνισης του κορωνοϊού και της απαγόρευσης αλιείας λόγω της εμφάνισης παθογόνων ωομύκητων.
Επειδή οι υποσχέσεις για αποζημίωση δεν υλοποιούνται, παρά τις επίσημες ανακοινώσεις του ΥΠ.Α.Α.Τ.
Επειδή η τοποθέτηση πλωτών φωτοβολταικών στη Λίμνη θα είναι το τελειωτικό χτύπημα στους επαγγελματίες αλιείς, αλλά και στην επιδιωκόμενη πολύ-επίπεδη ανάπτυξη της περιοχής
Επειδή λόγω των συγκεκριμένων εξελίξεων οι αλιείς στρέφονται στην αλλαγή επαγγέλματος και τη μετανάστευση
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί για να λυθεί το πρόβλημα με το φαινόμενο του παθογόνου ωομύκητα;
2. Πως προτίθεται να δράσει για την άμεση εκταμίευση των αποζημιώσεων;
3. Έχει αναλάβει πρωτοβουλίες προς το αρμόδιο Υπουργείο για την απόρριψη του ενδεχομένου τοποθέτησης πλωτών φωτοβολταικών στη Λίμνη Πολυφύτου;
Η Ερωτώσα Βουλευτής
Βέττα Καλλιόπη