Επιθετικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Αμυνας για υφαλοκρηπίδα, νησιά και Ανατολική Μεσόγειο – Ολες οι απαράδεκτες διεκδικήσεις “στο τραπέζι”
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής» που επικαλείται το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ANKA, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ μιλώντας στην επιτροπή προϋπολογισμού..
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής» που επικαλείται το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ANKA, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ μιλώντας στην επιτροπή προϋπολογισμού του τουρκικού κοινοβουλίου μίλησε για μια σειρά ζητήματα σχετικά με τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης και τις επικίνδυνες ευρωατλαντικές διευθετήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Συγκεκριμένα, επιβεβαιώνοντας ότι στο επίκεντρο του επικίνδυνου «παζαριού» μεταξύ των αστικών τάξεων Ελλάδας Τουρκίας, που γίνεται με βάση τον ΝΑΤΟικό «οδικό χάρτη» σε μια περίοδο που το ΝΑΤΟ επιδιώκει να «αγκιστρώσει» την Τουρκία και να διασφαλίσει την «συνοχή» της ΝΑ του πτέρυγας, βρίσκονται ανταγωνισμοί για ενεργειακά project είπε (ανάμεσα σε άλλα σχετικά) «επιδεικνύουμε αυτή την αποφασιστική στάση στο πεδίο, αποτρέποντας μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες που κατευθύνονται προς την υφαλοκρηπίδα μας. Πιο πρόσφατα, αυτόν τον Ιούλιο, η ερευνητική δραστηριότητα που ζήτησε το ιταλικό πλοίο “Ievoli Relume” με σκοπό την πόντιση καλωδίων στην υφαλοκρηπίδα μας εξαλείφθηκε από την αποτρεπτική στάση των στοιχείων μας στην περιοχή και στο τέλος, το ιταλικό πλοίο είπε “Ναι, αποδέχομαι τον τομέα ευθύνης σας. Μπορώ να πραγματοποιήσω τις δραστηριότητες. Μου επιτρέπεις;”. Και έτσι συνέχισε τη δραστηριότητά του. Επιπλέον, δείξαμε ότι καμία δραστηριότητα έργου δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς την άδεια της χώρας μας».
Να επισημανθεί ότι το παραπάνω έργο είναι ενταγμένο στην ενεργειακή διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ -τον σχετικό χάρτη κράδαινε ο Νετανιάχου στον ΟΗΕ για να αποδείξει στους συμμάχους του για ποιο λόγο πρέπει να τον στηρίζουν στις σφαγές- και φέρεται να είναι ανταγωνιστικό στις επιδιώξεις της Τουρκίας να ενισχύσει τον ρόλο της – όπως αντίστοιχα επιδιώκει και η ελληνική αστική τάξη – ως «ενεργειακός κόμβος».
Επίσης σύμφωνα με τον ίδιο “το τελευταίο διάστημα, το Υπουργείο Εξωτερικών μας προέβη στις απαραίτητες διπλωματικές πρωτοβουλίες προς τις ελληνικές αρχές σχετικά με τις ερευνητικές δραστηριότητες που η ελληνική πλευρά προσπάθησε να πραγματοποιήσει χωρίς άδεια στη δυνητική μας υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο, κατά παράβαση του Πρωτοκόλλου της Βέρνης μεταξύ των δύο χωρών το 1976 και το διεθνές δίκαιο, και στο πεδίο, η Διοίκηση των Ναυτικών Δυνάμεων και η Διοίκηση του Λιμενικού Σώματος ανέλαβαν δράση. Δόθηκαν οι απαραίτητες απαντήσεις.”
Εξάλλου, επανέφερε τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της τούρκικης αστικής τάξης και για την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών του Αιγαίου λέγοντας πως: «το Kαστελόριζο, το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στην Τουρκία καθώς απέχει 1.900 μέτρα, είναι ένα από τα 23 νησιά που πρέπει να έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς, σύμφωνα με διεθνείς συμφωνίες. Ωστόσο, η Ελλάδα συνεχίζει να παραβιάζει το καθεστώς πολλών νησιών, συμπεριλαμβανομένου του Καστελόριζου, σε αντίθεση με τις συμφωνίες που υπέγραψε. Η στάση της Τουρκίας στα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς είναι ξεκάθαρη».
Ο Γκιουλέρ, αφού δήλωσε πως υπάρχουν κάποιες διαφορές θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην Ανατολική Μεσόγειο “λόγω των μαξιμαλιστικών και παράνομων απαιτήσεων της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης της Νότιας Κύπρου” (Κυπριακής Δημοκρατίας), όπως ισχυρίστηκε, πρόσθεσε ότι “δείξαμε την αποφασιστική μας στάση πως είμαστε ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στην Ανατολική Μεσόγειο με τις συμφωνίες θαλάσσιας δικαιοδοσίας που υπογράψαμε με την “ΤΔΒΚ” το 2011 και με τη Λιβύη το 2019 και με την υφαλοκρηπίδα μας που δηλώσαμε στα Ηνωμένα Εθνη στις 18 Μαρτίου του 2020”.