Άρειος Πάγος για Marfin: Ευθύνες στην τράπεζα για τα μέτρα ασφαλείας
Ο Άρειος Πάγος αποδίδει ευθύνες στην εκμισθώτρια τράπεζα για την έλλειψη μέτρων ασφαλείας, 14 χρόνια μετά το έγκλημα στο υποκατάστημα της Marfin.
Υπενθυμίζεται πως από την πυρκαγιά είχαν χάσει τη ζωή τους τρεις υπάλληλοι: η έγκυος Αγγελική Παπαθανασοπούλου, ο Επαμεινώνδας Τσάκαλης και η Παρασκευή Ζούλια.
Η απόφαση του Αρείου Πάγου δικαιώνει την ιδιοκτήτρια εταιρεία του ακινήτου, ακυρώνοντας την υπ’ αριθ. 5541/2020 τελεσίδικη απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Αθηνών, σύμφωνα με δημοσίευμα του dikastiko.gr.
Βάσει της νέας δικαστικής απόφασης, ακυρώνεται η απόφαση του Εφετείου και το Ανώτατο Δικαστήριο παραπέμπει την υπόθεση για περαιτέρω εκδίκαση στο Μονομελές Εφετείο Αθηνών, το οποίο θα συγκροτηθεί από άλλο δικαστή.
Μarfin: Υπήρχε υποχρέωση να «μην κλειδώνονται» οι έξοδοι κινδύνου
«Δεχόμενη σχετική αναίρεση ανήρεσε την με αριθμό 5541/2020 απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Αθηνών, αναγνωρίζουσα την ευθύνη της τότε μισθώτριας Τράπεζας MARFIN και των κατ’ ιδίαν εξ αδικοπραξίας μελών του Δ.Σ. της, για την μη λήψη μέτρων ασφαλείας προς αποτροπή της καταστροφής του καταστήματος της MARFIN στο νεοκλασικό κτίριο στην οδό Σταδίου αριθ. 23, συνεπεία πυρκαϊάς κατά τη διάρκεια πορείας – συλλαλητηρίου την 5η Μαΐου 2010», αναφέρεται στην απόφαση που δημοσιεύθηκε επιμελεία του δικηγόρου Κωνσταντίνου Σακελλαριάδη που εκπροσώπησε νομικά την ιδιοκτήτρια του ακινήτου.
«Το Εφετείο υπό τις προεκτεθείσες παραδοχές του, στέρησε την προσβαλλόμενη απόφαση από νόμιμη βάση, καθόσον διέλαβε ανεπαρκείς, ασαφείς και αντιφατικές αιτιολογίες, ως προς το κρίσιμο ζήτημα της αδικοπρακτικής ευθύνης της πρώτης αναιρεσίβλητης μισθώτριας τράπεζας και των μελών του ΔΣ αυτής (δευτέρου, τρίτου, τετάρτου και πέμπτου των αναιρεσίβλητων)», σημειώνεται.
Όπως τονίζεται στο σκεπτικό του Αρείου Πάγου «στην ένδικη περίπτωση, στην οποία επρόκειτο για χώρους εργασίας που χρησιμοποιούνταν ήδη πριν από την 1-1-1995, υπήρχε υποχρέωση “να μην κλειδώνονται” οι έξοδοι κινδύνου, “ούτως ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανεμπόδιστα ανά πάσα στιγμή”. Η υποχρέωση αυτή είχε ενσωματωθεί και στο άρθρο 10 παρ.6 του “εγχειρίδιου ασφαλείας προσωπικού, πελατείας και περιουσίας” της Τράπεζας, που ήταν σε ισχύ κατά το χρόνο του συμβάντος».
ΠΗΓΗ: tvxs.gr