Facebook και μεγάλα ΜΜΕ «πνίγουν» τη φωνή των Παλαιστινίων και αποσιωπούν τα ισραηλινά εγκλήματα
Τον κυρίαρχο (και βρώμικο ρόλο) ρόλο των ΜΜΕ και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης -κυρίως του Facebook- στην ενορχηστρωμένη εκστρατεία με στόχο την αποσιώπηση των εγκλημάτων του Ισραήλ σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού
φέρνουν στο φως της δημοσιότητας νέα στοιχεία, αποδεικνύοντας το πόσο στενά δεμένα με τις επιδιώξεις και τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι της ενημέρωσης και οι διαδικτυακές πλατφόρμες των επιχειρηματικών κολοσσών.
Το αραβικό τμήμα του BBC, μετά από ενδελεχή έρευνα των δεδομένων, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Facebook έχει περιορίσει σοβαρά τη δυνατότητα των παλαιστινιακών ειδησεογραφικών πρακτορείων να προσεγγίσουν το κοινό από τότε που ξεκίνησε η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα.
Το «BBC News Arabic» συγκέντρωσε δεδομένα στις σελίδες Facebook 20 μεγάλων ειδησεογραφικών οργανισμών με έδρα την Παλαιστίνη το έτος που προηγήθηκε των επιθέσεων της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτώβρη και το έτος μετά.
Όπως διαπιστώθηκε, ενώ το αναμενόμενο ήταν να αυξηθεί η αναγνωσιμότητα των λογαριασμών αυτών, ωστόσο τα στοιχεία έδειξαν πτώση 77% μετά τις 7 Οκτώβρη 2023. Για παράδειγμα, το «Palestine TV», με 5,8 εκατομμύρια ακόλουθους στο Facebook, είδε μείωση 60% στον αριθμό των ατόμων που βλέπουν τις αναρτήσεις του.
Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι εξέφρασαν φόβους ότι το διαδικτυακό τους περιεχόμενο υφίσταται «σκιώδη απαγόρευση» (shadow banning) από τη «Meta» (την ιδιοκτήτρια εταιρεία του Facebook), δηλαδή μία σειρά τεχνικές που περιορίζουν τον αριθμό των ατόμων που βλέπουν μία ανάρτηση.
Για να ελέγξουν αυτόν τον ισχυρισμό, οι δημοσιογράφοι του BBC πραγματοποίησαν την ίδια ανάλυση δεδομένων στις σελίδες Facebook 20 ισραηλινών ειδησεογραφικών οργανισμών όπως οι «Yediot Ahronot», «Israel Hayom» και «Channel 13». Αυτές οι σελίδες δημοσίευσαν επίσης μεγάλο όγκο περιεχομένου που σχετίζεται με τον πόλεμο, αλλά -σε αντίθεση με τα παλαιστινιακά ΜΜΕ- η αναγνωσιμότητά τους αυξήθηκε κατά σχεδόν 37%.
Η «Meta» έχει κατηγορηθεί και στο παρελθόν ότι λογοκρίνει τον παλαιστινιακό αγώνα. Το 2021, η εταιρεία του Μαρκ Ζούκερμπεργκ υποστήριξε ότι αυτό δεν ήταν σκόπιμο αλλά λόγω «έλλειψης αραβόφωνης τεχνογνωσίας» μεταξύ των συντονιστών. Λέξεις και φράσεις ερμηνεύονταν ως προσβλητικές ή βίαιες, ενώ στην πραγματικότητα ήταν αβλαβείς, υποστήριξε τότε η «Meta».
Για να διαπιστώσει εάν αυτό εξηγεί την πτώση της αναγνωσιμότητας των παλαιστινιακών ΜΜΕ, το BBC πραγματοποίησε την ίδια ανάλυση σε σελίδες Facebook για 30 μεγάλες αραβόφωνες πηγές ειδήσεων με έδρα αλλού, όπως το «Sky News Arabia» και το «Al-Jazeera». Όπως διαπίστωσε, αυτές οι σελίδες σημείωσαν μέση αύξηση της αναγνωσιμότητάς τους σχεδόν 100%.
Αφού «πιάστηκε στα πράσα», η «Meta» -απαντώντας σε σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων του BBC- αναγκάστηκε να ομολογήσει, λέγοντας ότι δεν είχε κρύψει τα «προσωρινά μέτρα» που ελήφθησαν τον Οκτώβρη του 2023. Κατά τα άλλα, είπε ότι «αναγνωρίζουμε ότι κάνουμε λάθη, αλλά κάθε υπονοούμενο ότι καταστέλλουμε εσκεμμένα μια συγκεκριμένη φωνή είναι αναμφισβήτητα ψευδής».
Το ίδιο «λάθος» και στο InstagramΒέβαια, κατά... «σύμπτωση» το ίδιο λάθος σε βάρος των Παλαιστινίων γίνεται και στο Instagram, επίσης της εταιρείας «Meta».
Το BBC μίλησε με πέντε πρώην και νυν υπαλλήλους της «Meta» για τον αντίκτυπο που λένε ότι είχαν οι πολιτικές της εταιρείας τους σε μεμονωμένους Παλαιστίνιους χρήστες.
Ένα άτομο, που μίλησε ανώνυμα, μοιράστηκε εσωτερικά έγγραφα που διέρρευσαν σχετικά με μια αλλαγή που έγινε στον αλγόριθμο του Instagram, η οποία ενίσχυσε τη λογοκρισία των Παλαιστινίων που σχολίαζαν τις αναρτήσεις στο Instagram.
«Μέσα σε μια εβδομάδα από την επίθεση της Χαμάς, ο κώδικας άλλαξε, ουσιαστικά καθιστώντας τον πιο επιθετικό προς τον παλαιστινιακό λαό», είπε.
Η «Meta» επιβεβαίωσε ότι έλαβε το μέτρο, αλλά είπε ότι ήταν απαραίτητο να ανταποκριθεί σε αυτό που αποκάλεσε «αύξηση περιεχομένου μίσους» από τους Παλαιστίνιους που υφίστανται μια τεράστιων διαστάσεων σφαγή από τον Ισραηλινό κατακτητή.
Μόνο ένας Παλαιστίνιος σε 208 εκπομπές στις ΗΠΑ
Ανάλογη είναι η εικόνα που παρουσιάζουν οι δημοσιογράφοι Adam Johnson και Othman Ali, του αμερικανικού περιοδικού «Nation», σύμφωνα με τους οποίους τρία μεγάλα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα των ΗΠΑ δεν είχαν ούτε έναν Παλαιστίνιο καλεσμένο να εμφανίζεται στις πρωινές ειδησεογραφικές τους εκπομπές από τον Οκτώβρη του 2023.
Οι δημοσιογράφοι κρατούσαν αρχείο με τους καλεσμένους σε τέσσερις διαφορετικές πρωινές εκπομπές και διαπίστωσαν ότι κανένας Παλαιστίνιος δεν εμφανίστηκε στις εκπομπές «Meet the Press» του NBC, «This Week» του ABC και «State of the Union» του CNN.
Η μοναδική εξαίρεση ήταν το «Face the Nation», στο δίκτυο CBS, το οποίο μετέδωσε μια επτάλεπτη συνέντευξη με τον Husam Zomlot, τον Παλαιστίνιο πρεσβευτή στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις 5 Νοέμβρη 2023.
Σε 208 επεισόδια των τεσσάρων εκπομπών, η Γάζα αναφέρθηκε 2.557 φορές και οι Ισραηλινοί καλεσμένοι εμφανίστηκαν 20 φορές, είπαν οι δημοσιογράφοι. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου εμφανίστηκε ως καλεσμένος και στις τέσσερις εκπομπές και μάλιστα εμφανίστηκε δύο φορές στο «State of the Union» του CNN.
(Πηγή: BBC, «The Nation»)
Από www.902.gr