Κυβέρνηση: “Προστασία” των ανήλικων από το διαδίκτυο με ατομική ευθύνη και ευθύνη του παιδιού!
Το “σχέδιο” που παρουσίασε σήμερα η κυβέρνηση, παρουσία του Κυρ. Μητσοτάκη, για την προστασία των ανηλίκων από το διαδίκτυο και τα social media, δεν είναι ούτε σχέδιο και πολύ
περισσότερο δεν συνιστά καμία ουσιαστική παρέμβαση στις αιτίες που οδηγούν τους νέους στη συγκεκριμένη εθιστική και συχνά επικίνδυνη ενασχόληση. Τα αδιέξοδα των παιδιών, το αβέβαιο μέλλον, το σκληρά ανταγωνιστικό σχολείο που δεν κινητοποιεί καμία δημιουργική πλευρά τους, η οικονομική ανέχεια που εμποδίζει τους γονείς να προσφέρουν εναλλακτικές δημιουργικές διεξόδους στον αθλητικό και στις τέχνες βρέθηκαν εκτός του κάδρου των κυβερνητικών ανακοινώσεων.
Ο μαξιμαλιστικός τίτλος «εθνική στρατηγική για την προστασία των παιδιών από τον εθισμό στο διαδίκτυο» δεν ήταν παρά ένα επικοινωνιακό τρυκ.
Για μία ακόμη φορά το κυβερνητικό επιτελείο προέταξε τα τεχνολογικά “εργαλεία”… δηλαδή δύο πλατφόρμες για τους γονείς μέσω των οποίων θα ελέγχουν την πρόσβαση των ανηλίκων στο διαδίκτυο και κατέληξε στην αποθέωση της ατομική ευθύνης διαιρώντας τη σε γονέϊκή ευθύνη και σε ευθύνη του παιδιού.
Το πρώτο «εργαλείο» που ανακοινώθηκε είναι το parco.gov.gr, το οποίο θα ενημερώνει τους γονείς για κάποιους από τους περιορισμούς που ούτως ή άλλως υπάρχουν στα κινητά και έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικοί. Επίσης, το Kids Wallet θα είναι μια εφαρμογή που θα πιστοποιεί την ηλικία των παιδιών και θα ορίζει το περιεχόμενο και τον χρόνο έκθεσης ενός παιδιού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Και εδώ σταματάει ο… ρυθμιστικός ρόλος του κράτους και αρχίζει η ατομική ευθύνη.
Ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, είπε ότι οι γονείς «έχουν πολύ μεγάλη ευθύνη να θέσουν όρια», πετώντας τους μπαλάκι, όπως το ίδιο έκανε στους εκπαιδευτικούς και στους επιστήμονες, που παλεύουν μόνοι τους για να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο πολυπαραγοντικό φαινόμενο. Συμπλήρωσε ότι το kids wallet ευελπιστεί να τύχει και ευρωπαϊκής εφαρμογής σημειώνοντας ότι υπάρχει δυνατότητα ελέγχου του χρόνου που περνάμε στο κινητό αλλά και το τι βλέπουμε. «Μετά η ευθύνη περνάει στο παιδί. Πρέπει να λέμε όχι και στα παιδιά μας».
Επίσης, είπε ότι «η πολύ μεγάλη πρόκληση της επόμενης ημέρας είναι πώς θα πιέσουμε τις πλατφόρμες να σχεδιάζουν τις εφαρμογές λαμβάνοντας υπόψη την παιδική και εφηβική χρήση». Δηλαδή, ο Κυρ. Μητσοτάκης, πρωθυπουργός μιας χώρας όπου σκάνε από τα κέρδη σουπερμάρκετ, τράπεζες, επιχειρήσεις ενέργειας χωρίς κανέναν φραγμό, θα πιέσει του κολοσσούς του διαδικτύου και τους ιδιοκτήτες των Μέσων Κοινωνικών Δικτύωσης να “χάσουν” όχι μόνο το πιο κερδοφόρο target group στις διάφορες διαφημιστικές εκστρατείες, αλλά και εκείνο το κομμάτι του πληθυσμού που επιδιώκουν να χειραγωγήσουν ιδεολογικά και να καταστρέψουν πνευματικά.
ΠΗΓΗ: www.imerodromos.gr