Τριήμερο στην Αθήνα - Μάρτιος 2025 - Μικρό Χρονολόγιο για την Εκδρομή - Εμπειρία. Τριήμερη βουτιά στον πολιτισμό για τους μαθητές της Musicart- Νέου Ωδείου Κοζάνης (φωτογραφίες & video)
Τριήμερο στην Αθήνα
Μάρτιος 2025
Μικρό Χρονολόγιο για την Εκδρομή - Εμπειρία
Τριήμερη βουτιά στον πολιτισμό για τους μαθητές της Musicart - Νέου Ωδείου Κοζάνης.
Παρασκευή λίγο πριν την ανατολή του ηλίου ξεκινάμε από Κοζάνη και στις 2.00 το μεσημέρι αρχίζουμε την πρόβα μας στη βιβλιοθήκη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Οι άνθρωποι εκεί μας υποδέχονται ζεστά η κυρία Ειρήνη Κρίκη τα έχει όλα έτοιμα για τη συναυλία μας. Οι φίλοι μας στην Αθήνα μας τιμούν με την παρουσία τους και ο Διευθυντής του Συλλόγου «Οι φίλοι της Μουσικής» κύριος Αλέξανδρος Χαρκιολάκης προλογίζει την εκδήλωση.
Μας κάνει να αισθανθούμε περήφανοι, δακρύζουμε λίγο… Τον ευχαριστούμε από καρδιάς. Η ώρα της συναυλίας όπως πάντα για όλους τους μαθητές μας ιερή. «Ήχος Χορού» ο τίτλος της συναυλίας μας. Αναπνέουμε μαζί με τις νότες μας χορεύουμε πάνω σε αυτές.
Αποχαιρετούμε την αγαπημένη μας βιβλιοθήκη ένα γρήγορο φαγητό και επιστροφή στο μέγαρο αυτή τη φορά για να ακούσουμε την κρατική ορχήστρα Αθηνών με σολίστ τον σπουδαίο τσελίστα Narek Hakhnazaryan.
Mουσική Mozart και Dvořák.
Τα λόγια δεν μπορούν να περιγράψουν αυτό που όλοι ζήσαμε στο μέγαρο. Κάποιες τέτοιες φορές σαν και αυτές η εξαιρετικά πλούσια Ελληνική γλώσσα γίνεται φτωχή μπροστά στο μεγαλείο των ήχων.
Στο τέλος το “lamentation” του Giovanni Sollina απογειώνει τη βραδιά. Το όργανο τραγουδάει μαζί με τον τσελίστα. Τα 2000 περίπου άτομα που βρίσκονται στο μέγαρο παρακολουθούν χωρίς αναπνοή, οι περισσότεροι συγκινημένοι. Βγαίνουμε από το μέγαρο όλοι βυθισμένοι στις σκέψεις μας. Η μουσική μας κάνει να αισθανόμαστε αλλιώς βλέπουμε την Αθήνα διαφορετικά. Η μεγάλη μας μέρα έφτασε στο τέλος της.
Σάββατο πρωί σκαρφαλώνουμε στο λόφο της Ακρόπολης.
Απόλυτος σεβασμός σε ένα μοναδικό μνημείο πολιτισμού. Η Κατερίνα Υβόννη Μαρκοπούλου και η Στέλλα Γκλούμπου αναλαμβάνουν την ξενάγηση μας.
Βλέπουμε το θέατρο του Διονύσου και συνειδητοποιούμε το αρχικό του μέγεθος,
το Ηρώδειο από ψηλά,
θαυμάζουμε ότι υπάρχει πάνω στον ιερό βράχο.
Το Ερεχθείο με τις Καρυάτιδες, ο Παρθενώνας, τα Προπύλαια.
Αρχαιότητες, θραύσματα πολιτισμού παντού.
Αντιστοιχίζουμε τις πτυχώσεις της ελληνικής φορεσιές με τις πτυχώσεις των μαρμάρων βλέπουμε την κίνηση στις Καρυάτιδες, ψάχνουμε, παρατηρούμε κάνουμε τις δικές μας παρατηρήσεις, θαυμάζουμε την τέχνη των προγόνων μας και πηγαίνουμε στο μουσείο της ακρόπολης για να συνεχίσουμε.
Θαυμάζουμε και πάλι τον πολιτισμό μας και νιώθουμε κάπως περίεργα και μια ταυτόχρονη πικρία για όλα αυτά τα κομμάτια που κάποτε κάποιοι τα πήραν… για να τα «προστατέψουν». Ευτυχώς που το πνεύμα της τέχνης και του πολιτισμού δεν εξαντλείτε σ αυτό που φαίνεται. Αυτό δεν μπορεί να μας το πάρει ποτέ κανείς.
Αργότερα μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις αυτής της εκδρομής. Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού στο Μοναστηράκι. Η ιστορία του Ελληνικού πολιτισμού από τον 19ο αιώνα μέχρι τις μέρες μας απλωμένη μπροστά μας. Αρχιτεκτονική, διατροφή, αντρική και γυναικεία εργασία, καραγκιόζης ενδυμασία, τέχνη της ύφανσης, ο κόσμος του κεντήματος σε ένα μουσείο έκπληξη για μας με φοβερή οργάνωση και εξαιρετικό προσωπικό. Πολλές ευχαριστίες στους υπεύθυνους του Μουσείου για την τόσο όμορφη εμπειρία.
Στο κλείσιμο της ημέρας Καβάκος – Pace.
Μυσταγωγία
Μουσική, φράσεις, χρωματισμοί, δομή, καθαρότητα
Απαράμιλλη τεχνική
Η φιλοσοφία της μουσικής απλωμένη μπροστά μας
Τα σώματα των 2 μουσικών ένα με τη μουσική.
Σεβασμός στο κείμενο, στους συνθέτες στην εποχή
Για άλλη μια φορά τα λόγια είναι φτωχά
Οι καλλιτέχνες υποκλίνονται, ευχαριστούν το κοινό τους, αποχωρούν
Όλοι μας μένουμε με την ελπίδα ότι θα το ξαναζήσουμε
Κυριακή, ημέρα αναχώρησης.
Στάση στο Βόλο στο μουσείο κιθάρας.
Λίγα λόγια για την προέλευση της κιθάρας από τους υπεύθυνους του Μουσείου και προχωράμε να θαυμάσουμε το έργο του συντοπίτη μας Βασίλη Βασιλειάδη.
4 πάνελ τρισδιάστατα μας εξηγούν την κατασκευή της κιθάρας και ο Στέλιος Καραγιαννίδης αναλαμβάνει την ξενάγησή μας στο μαγικό χώρο της κατασκευής της κιθάρας. Από το ακατέργαστο ξύλο στην ολοκληρωμένη κιθάρα.
Στη συνέχεια ο κύριος Ευάγγελος Λυκούρης κάνει τη δική του παρουσίαση για την κατασκευή των εγχόρδων με δοξάρι. Ξύλα, πλάτες, ψυχή, κλειδιά, καβαλάρης, χορδές, τρίχες για το δοξάρι, τεχνικές, τεχνοτροπίες ήχοι, αρμονικοί …
φεύγουμε εντυπωσιασμένοι από όλους και από όλα.
Επιστρέφουμε γεμάτοι εμπειρίες, γνώση
Πληρότητα
Ανυπομονησία για το επόμενο
Μετράμε όλοι το βάθος της αλλαγής που έχει συντελεστεί μέσα μας μετά το τέλος αυτής της εκδρομής
Είμαστε όλοι βέβαιοι ότι οι σπουδές μας στο ωδείο που γίνονται με άξονα την μουσική, αφορούν τελικά το σύνολο της τέχνης, αφορούν τη συμπεριφορά μας, αφορούν τη ζωή μας όλη.
VIDEO