Συλλογή άγριων χόρτων – τα χόρτα της σαρακοστής( Γράφει η Μάγδα Ανδρονικίδου )
Τα άγρια χόρτα είναι αυτοφυή φυτά που φύονται στη φύση και xρησιμοποιούνται στην μαγειρική και στη παραδοσιακή ιατρική . Το μάζεμα των χόρτων αποτελεί μια παλιά και πολύτιμη παράδοση στην ελληνική ύπαιθρο
και παραμένει ζωντανό κομμάτι της ελληνικής κουλτούρας είτε για γαστρονομικούς λόγους είτε για λόγους χαλάρωσης . Η Ελλάδα με το εύφορο μεσογειακό της κλίμα και την πλούσια βιοποικιλότητα αποτελεί παράδειγμα για τα άγρια και καλλιεργούμενα χόρτα. Η φύση προσφέρει πλούσια αγαθά χωρίς κόστος σε εποχές στέρησης , ας μην μένουν ανεκμετάλλευτα. Τα άγρια χόρτα θεωρούνται η λιχουδιά τόσο στα εστιατόρια όσο και στους μανάβηδες .
Είδη χόρτων όπως τα ραδίκια ( πλούσια σε αντιοξειδωτικά ) , ζοχός ( το πιο συνηθισμένο ) , σπανάκι άγριο , πικραλίδα ή το ταράξακο , βλήτα (σαλάτες ) , γλιστρίδα ( ωμή στις σαλάτες ) , σέσκουλα ( πίτες - βραστά ) ,λάπατα , τσουκνίδα ( πίτες ). Μαγειρεύονται και τρώγονται με διάφορους τρόπους, βραστά – ωμά - , σαν σαλάτες , σαν φαγητά , σε χορτόπιτες ,μαγειρεμένα με όσπρια ή κρέας .
Η διατροφική αξία όλων είναι τεράστια ,Πλούσια σε φυτικές ίνες , βιταμίνες ( Α , C , K ) , μέταλλα ( σίδηρος , ασβέστιο ,μαγνήσιο )και αντιοξειδωτικά ,Έχουν αποτοξινωτικές ιδιότητες και συμβάλλουν στη καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος . Μαζεύονται όλη την εποχή . Ακόμη και στον κήπο μας τα άγρια χόρτα φυτρώνουν σαν ζιζάνια είναι βρώσιμα με άρωμα και γεύση . Οι γιαγιάδες μάθαιναν στις νεότερες να διακρίνουν τα φαγώσιμα από τα τοξικά φυτά , χρειάζεται λίγο προσοχή .
Τα άγρια χόρτα είναι σύμβολο ποιότητας και ποικιλίας της Μεσογειακής διατροφής . Από την αρχαιότητα έως σήμερα τα χόρτα κατέχουν ξεχωριστή θέση στην ελληνική διατροφή αλλά αποτελεί στοιχείο της πολιτιστικής κληρονομιάς . Είναι τα χόρτα της Σαρακοστής όπου τα νηστίσιμα φαγητά έχουν την κεντρική θέση . Ήταν η καθημερινή διατροφή σε δύσκολους καιρούς , όπως κατοχή – οικονομική κρίση .
Σήμερα τα άγρια χόρτα επιστρέφουν δυναμικά στο τραπέζι μας , καθώς όλο και περισσότερο κόσμος αναγνωρίζει τα διατροφικά και γευστικά τους οφέλη . Τα άγρια βρώσιμα χόρτα της Κρήτης και οι εθνοβοτανικές πρακτικές του νησιού εγγράφησαν στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς με απόφαση Υπουργού Πολιτισμού , με προσπάθεια και διάθεση ανθρώπων με διάθεση εργασίας , με τίτλο << η άγρια βρώσιμη χλωρίδα στην καθημερινή ζωή της Κρήτης >>
<< Τα χόρτα αναγνωρίζονται ως πολιτιστική κληρονομιά >>
ΚΟΖΑΝΗ 10 /4/2025
ΜΑΓΔΑ ΑΝΔΡΟΝΙΚΙΔΟΥ ( ΓΕΩΠΟΝΟΣ )