Έφηβοι και social media: Τα πλέον επίκαιρα ευρήματα για την ψυχική υγεία
Σε μια εποχή όπου τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας, μια νέα έρευνα του Pew Research Center αποκαλύπτει
την αυξανόμενη ανησυχία για την επίδρασή τους στην ψυχική υγεία των εφήβων.
Η έρευνα, που διεξήχθη από τον Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο του 2024, καταγράφει μια σημαντική αύξηση στο ποσοστό των εφήβων που θεωρούν ότι τα social media έχουν αρνητική επίδραση στους συνομηλίκους τους.
Συγκεκριμένα, το 48% των εφήβων πιστεύει ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κυρίως αρνητική επίδραση στους συνομηλίκους τους, σημειώνοντας αξιοσημείωτη αύξηση από το 32% που καταγράφηκε το 2022.
Παράλληλα, μόνο το 14% των εφήβων αναγνωρίζει αρνητική επίδραση στους ίδιους προσωπικά, αναδεικνύοντας μια αισθητή διαφορά στην αντίληψη μεταξύ προσωπικής και συλλογικής επίδρασης.
Η έρευνα αποκαλύπτει σημαντικές έμφυλες διαφορές στην εμπειρία των εφήβων με τα social media. Τα κορίτσια εμφανίζονται πιο ευάλωτα στις αρνητικές επιπτώσεις, με το 25% να αναφέρει ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βλάπτουν την ψυχική τους υγεία, σε σύγκριση με το 14% των αγοριών.
Επιπλέον, τα κορίτσια αναφέρουν σε μεγαλύτερο ποσοστό προβλήματα με την αυτοπεποίθησή τους (20% έναντι 10%) και τον ύπνο τους (50% έναντι 40%).
Παρά τις ανησυχίες, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξακολουθούν να προσφέρουν σημαντικά οφέλη στους εφήβους. Το 74% των συμμετεχόντων δηλώνει ότι νιώθει πιο συνδεδεμένο με τους φίλους του μέσω αυτών των πλατφορμών, ενώ το 63% βρίσκει σε αυτές έναν χώρο για να εκφράσει τη δημιουργικότητά του.
Οι γονείς εμφανίζονται περισσότερο ανήσυχοι από τους εφήβους σχετικά με την ψυχική υγεία της νέας γενιάς. Το 55% των γονέων εκφράζει έντονη ανησυχία, σε σύγκριση με το 35% των εφήβων. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι μητέρες (61%) εμφανίζονται πιο ανήσυχες από τους πατέρες (47%).
Η έρευνα αναδεικνύει επίσης σημαντικές φυλετικές και εθνοτικές διαφορές. Το 70% των Αφροαμερικανών γονέων εκφράζει έντονη ανησυχία για την ψυχική υγεία των εφήβων, ποσοστό υψηλότερο από εκείνο των λευκών (55%) και των ισπανόφωνων (52%) γονέων. Παρόμοια τάση παρατηρείται και στους εφήβους, με το 50% των Αφροαμερικανών εφήβων να εκφράζει έντονη ανησυχία.
Η διαχείριση του χρόνου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναδεικνύεται ως αυξανόμενη πρόκληση. Το 45% των εφήβων παραδέχεται ότι περνά υπερβολικό χρόνο στα social media, αύξηση από το 36% του 2022. Το 44% αναφέρει ότι έχει προσπαθήσει να μειώσει τη χρήση τους, με τα κορίτσια να είναι πιο πιθανό να κάνουν τέτοιες προσπάθειες.
Η επικοινωνία σχετικά με την ψυχική υγεία παραμένει μια πρόκληση. Ενώ το 80% των γονέων δηλώνει άνετο να συζητήσει για την ψυχική υγεία με τα παιδιά τους, μόνο το 52% των εφήβων νιώθει την ίδια άνεση. Οι έφηβοι προτιμούν να συζητούν τέτοια θέματα με φίλους (48%) ή γονείς (52%), ενώ είναι λιγότερο πιθανό να απευθυνθούν σε θεραπευτές (31%) ή εκπαιδευτικούς (12%).
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λειτουργούν επίσης ως πηγή πληροφόρησης για θέματα ψυχικής υγείας. Το 34% των εφήβων αναφέρει ότι λαμβάνει τουλάχιστον περιστασιακά πληροφορίες για την ψυχική υγεία μέσω των social media, με το 63% αυτών να θεωρεί αυτή την πηγή σημαντική.
Η έρευνα υπογραμμίζει την ανάγκη για ισορροπημένη προσέγγιση στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ενώ προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες για κοινωνική σύνδεση και δημιουργική έκφραση, η αυξανόμενη ανησυχία για τις αρνητικές επιπτώσεις τους στην ψυχική υγεία των εφήβων απαιτεί προσεκτική παρακολούθηση και στοχευμένες παρεμβάσεις.
ΠΗΓΗ: https://tvxs.gr/