Μητσοτάκης: «Θα ηγηθώ της ΝΔ για τρίτη πρωθυπουργική θητεία»
«Είμαι αποφασισμένος να ηγηθώ της Νέας Δημοκρατίας και να διεκδικήσω, εφόσον μας εμπιστευτούν και πάλι οι Έλληνες πολίτες, να είμαι πρωθυπουργός και για μια τρίτη θητεία»
δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη, που παραχώρησε στο vidcast του ιστοτόπου protothema.gr, Direct.
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να αλλάξει τον εκλογικό νόμο και επανέλαβε την πίστη του στις αυτοδύναμες κυβερνήσεις, τονίζοντας ότι θα προσπαθήσει να πείσει τον ελληνικό λαό πως αυτή είναι η καταλληλότερη λύση για τη χώρα.
Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, υποστήριξε ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα είναι τετραετίας και επιμένει πως οι εκλογές θα διεξαχθούν στο τέλος της θητείας. Δήλωσε, επίσης, αισιόδοξος για την πορεία της χώρας λέγοντας πως κάθε επόμενο έτος θα είναι καλύτερο από το προηγούμενο.
Όσον αφορά τη φορολογία, προανήγγειλε στοχευμένες φοροελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ενώ χαρακτήρισε τις πρόσφατες οικονομικές παρεμβάσεις ως μόνιμες και αποτέλεσμα μακροχρόνιων μεταρρυθμίσεων, τα οφέλη των οποίων – όπως είπε – άρχισαν πλέον να αποδίδουν. Συνολικά, η κυβέρνηση μπόρεσε να επιστρέψει πάνω από 1 δισ. ευρώ στην κοινωνία.
Αναφερόμενος στο στεγαστικό, ο πρωθυπουργός τόνισε την ύπαρξη παραοικονομίας στην αγορά ενοικίων και εξήγησε πως στόχος είναι η πάταξή της, όπως έγινε και με τη διασύνδεση POS και ταμειακών μηχανών.
Μητσοτάκης: Τα ελληνοτουρκικά και οι αιχμές κατά Κωνσταντοπούλου, Ανδρουλάκη
Σε ό,τι αφορά τα εθνικά ζητήματα, δήλωσε πως προγραμματίζει επίσκεψη στην Άγκυρα και υπογράμμισε την υπευθυνότητα με την οποία η Ελλάδα προσεγγίζει τις σχέσεις με την Τουρκία, αποφεύγοντας τη ρητορική έντασης. Επανέλαβε, επίσης, τη σημασία του Εθνικού Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού και υποστήριξε ότι η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας–Κύπρου–Ισραήλ αποτελεί ευρωπαϊκό έργο που θα υλοποιηθεί κανονικά.
Σε ερώτηση για πιθανή συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα ή προγραμματισμένο ραντεβού, ωστόσο χαρακτήρισε στρατηγική τη σχέση Ελλάδας–ΗΠΑ και εξέφρασε την πρόθεση να την ενισχύσει. Εξέφρασε την ελπίδα για μια εμπορική συμφωνία αμοιβαίου οφέλους, επισημαίνοντας τις αρνητικές συνέπειες ενός εμπορικού πολέμου.
Σχολιάζοντας πολιτικά πρόσωπα, είπε για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου ότι «η χώρα δεν χρειάζεται έναν νέο, θηλυκό Βαρουφάκη», ενώ χαρακτήρισε τον Νίκο Ανδρουλάκη «παρακολούθημα της κας Κωνσταντοπούλου».
Τέλος, για το ζήτημα των σιδηροδρόμων, στο φόντο του δυστυχήματος των Τεμπών, επανέλαβε την ανάγκη για ταχύτερη πρόοδο και προανήγγειλε ριζικές αλλαγές στη λειτουργία του ΟΣΕ, με στόχο μεγαλύτερη ευελιξία, διαφάνεια και αξιοποίηση της τεχνολογίας, οι οποίες θα παρουσιαστούν στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο.