Στη Βουλή η δικογραφία για Σπίρτζη – Καραμανλή: Διαχρονικές ευθύνες για τον σιδηρόδρομο – Προδιαγεγραμμένο έγκλημα
Από σήμερα Τετάρτη (30/4) και για ένα μήνα η δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον Άρειο Πάγο προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες για τον πρώην υπουργό Μεταφορών και Υποδομών
, Κώστα Καραμανλή, αλλά και για τον Χρήστο Σπίρτζη, θα είναι διαθέσιμη προκειμένου να ενημερωθούν οι βουλευτές των κομμάτων. Το ερώτημα για τον Κώστα Καραμανλή είναι για τι αδικήματα θα πρέπει να διερευνηθεί. Εάν δηλαδή θα είναι για κακούργημα ή για πλημμέλημα.
Ωστόσο, η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση ήταν γνωστή στις πολιτικές ηγεσίες, γεγονός που προκύπτει όχι μόνο από τις ανακοινώσεις των συνδικαλιστών, αλλά και και από έγγραφα που περιλαμβάνονται στη δικογραφία που διαβιβάστηκε τη Δευτέρα στη Βουλή.
Η διαβίβαση της δικογραφίας προέκυψε μεταξύ άλλων μετά τις πρόσφατες απολογίες δυο ανώτατων στελεχών του υπουργείου για την περίοδο 2016 – 2023, και αφορά τόσο τη μη υλοποίηση της σύμβασης 717 όσο και την κατάσταση στο σιδηροδρομικό δίκτυο.
Από τις απολογίες του αναπληρωτή προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών και της προϊσταμένης της Διεύθυνσης Σιδηροδρομικών Μεταφορών, οι οποίοι κατηγορούνται σε βαθμό κακουργήματος για το αδίκημα της διατάραξης της ασφάλειας της συγκοινωνίας μέσων σταθερής τροχιάς διά παραλείψεως, καθώς και για τα πλημμελήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή και πρόκλησης απλών και βαρέων σωματικών βλαβών κατά συρροή, προέκυψε ότι οι δύο πρώην υπουργοί γνώριζαν την κακή κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου.
Σε επιστολή της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στις 10/9/2021 προς τον υπουργό Κ. Καραμανλή, τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Γ. Καραγιάννη και τον γγ του υπουργείου Γ. Ξιφαρά, αναφέρεται ότι εξαιτίας του ελλείμματος των 74 εκ. ευρώ “ο ΟΣΕ διενεργούσε συντήρηση μικρής κλίμακας και κάλυπτε το έλλειμμα των λειτουργικών του εξόδων από το αποθεματικό λογαριασμό του”. Επίσης, στην επιστολή τονίζεται ότι “η ελλιπής συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου υποβαθμίζει την ασφάλεια των σιδηροδρομικών μεταφορών, αυξάνοντας τις πιθανότητες ατυχημάτων και συμβάντων, οδηγεί σε επιβολή βραδυποριών, που αυξάνουν ιδιαίτερα τους χρόνους εκτέλεσης των δρομολογίων, δημιουργεί έκτακτες καθυστερήσεις, ταλαιπωρώντας το επιβατικό κοινό, και αυξάνει το τελικό κόστος συντήρησης”.
Σε επόμενη επιστολή με ημερομηνία 21/9/2021, και θέμα «Ενημερωτικό για χρηματοδότηση και προσωπικό του ΟΣΕ», επισημαίνεται ότι οι ελλείψεις σε χρηματοδότηση και προσωπικό έχουν ως αποτέλεσμα τη μη ασφαλή και εύρυθμη λειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου. Μάλιστα τονίζεται εμφατικά πως: “στα χρόνια των μνημονίων, επειδή η χρηματοδότηση του ΟΣΕ ήταν πολύ μικρότερη από αυτή που απαιτείτο για τη συντήρηση και λειτουργία του εθνικού σιδηροδρομικού δικτύου (45 εκατ. ευρώ ετησίως από το 2015 με βάση το Μεσοπρόθεσμο), η συντήρηση ήταν απολύτως πλημμελής με αποτέλεσμα να έχουμε σήμερα ένα κακοσυντηρημένο σιδηροδρομικό δίκτυο, στο οποίο κυκλοφορούν τρένα με πολύ μικρότερες ταχύτητες από αυτές που θα κυκλοφορούσαν αν το δίκτυο ήταν σωστά συντηρημένο, με πολλές βραδυπορίες και υποκατάσταση σιδηροδρομικών συνδέσεων με λεωφορεία (π.χ. Δράμα – Αλεξανδρούπολη) και με χρονικές ασυνέπειες όσον αφορά την άφιξη και την αναχώρηση των συρμών, που ταλαιπωρούν τους επιβάτες. Τα δύο τελευταία χρόνια (2020 και 2021) η οικονομική κατάσταση επιδεινώθηκε δραματικά, γιατί η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που είναι και ο κύριος πελάτης του, δεν πληρώνει τέλη υποδομής, επειδή δεν συμφωνεί με την αύξηση των τελών που επέβαλε ο ΟΣΕ από το 2020″. Επισημαίνει, εξάλλου: “Το εναπομείναν προσωπικό στο τέλος του 2021 θα είναι 880 άτομα, δηλαδή μείωση 77,33% ως προς το 2010, και στο τέλος του 2022, 780 άτομα, δηλαδή μείωση 79,91% ως προς το 2010.”