Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στον Αποκόρωνα Χανιών παρουσία αντιπροσωπίας του Δήμου Βοΐου & του Δημάρχου Χρήστου Ζευκλή - Ομιλήτρια ήταν η Μαρία Τσαρτσιανίδου
Αποκόρωνας Χανιών - Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης 10 & 11 Μαΐου - ΑΠΟ: https://www.haniotika-nea.gr/
Η εκδήλωση άρχισε µε χαιρετισµό – καλωσόρισµα της αντιδηµάρχου Αποκορώνου Αργυρούς Μπενάκη η οποία τόνισε: “Η Κρήτη, µε θυσίες και τόλµη στάθηκε πυλώνας του εθνικού αγώνα και δεν έπαψε να διεκδικεί την Ένωση µε την υπόλοιπη Ελλάδα, παρά τις εκάστοτε αντιξοότητες”.
Αµέσως µετά ακολούθησαν, επιµνηµόσυνη δέηση, καταθέσεις στεφάνων, ενός λεπτού σιγή, ο Εθνικός Ύµνος και χαιρετισµοί από τους διοργανωτές µε πρώτο τον οικοδεσπότη δήµαρχο Αποκορώνου Χαράλαµπο Κουκιανάκη ο οποίος µεταξύ άλλων τόνισε πως «στο κάλεσµα αυτό για εθνική ενότητα και ελευθερία, η Κρήτη δεν έµεινε θεατής. Μόλις λίγους µήνες αργότερα, τον Μάιο του 1822, εδώ στους Αρµένους, Κρητικοί αγωνιστές και πρόκριτοι θέσπισαν το προσωρινό πολίτευµα της Κρήτης, ένα Σύνταγµα που ταυτίστηκε σχεδόν απόλυτα µε εκείνο της Επιδαύρου και παρότι η Κρήτη δεν είχε ακόµα απελευθερωθεί, οι Κρητικοί δηλώνουν ρητά και ξεκάθαρα την πρόθεση τους να είναι αναπόστατο τµήµα του νέου Ελληνικού Κράτους. Η πράξη αυτή, γεννηµένη σε αυτόν τον τόπο, ήταν όχι µόνο συµβολική, αλλά και πολιτικά ρηξικέλευθη. Ήταν µία πράξη εθνικής ενσυναίσθησης και πολιτικού θάρρους, που δείχνει το βάθος του δεσµού µας µε την Εθνική Ιδέα και τη ∆ηµοκρατία».
Χαιρετισµό επίσης απηύθυνε ο βουλευτής Χανίων της Νέας ∆ηµοκρατίας Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης υπογραµµίζοντας ότι «είµαστε περήφανοι για τους προγόνους µας, για τις µάχες που έχουν δώσει όλα αυτά τα χρόνια, µάχες και την περίοδο της Οθωµανικής αυτοκρατορίας και της Μεταπολιτευτικής Επανάστασης και τα επόµενα χρόνια. Είµαστε ιδιαίτερα περήφανοι και για αυτό είµαστε και σήµερα εδώ για να τιµήσουµε τη µνήµη όλων εκείνων οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους για να µπορούµε να απολαµβάνουµε το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας».
Χαιρετισµό που διαβάστηκε απέστειλε η υφυπουργός Σέβη Βολουδάκη επισηµαίνοντας: «Η Κρήτη και ιδιαίτερα ο Αποκόρωνας δεν είναι απλώς γεωγραφικός τόπος. Είναι ιστορικό και ηθικό οχυρό. Τόπος ανυπότακτος, γενέτειρα ανθρώπων που έταξαν τη ζωή τους στην υπηρεσία της πατρίδας, της δηµοκρατίας και των αξιών που µας ενώνουν ωε έθνος…».
Από µεριάς της Περιφέρειας Κρήτης, ο Περιφερειακός σύµβουλος Ευστράτιος Φλεµετάκης τόνισε: «Με ιδιαίτερη συγκίνηση και τιµή, η Περιφέρεια Κρήτης συµµετέχει ως συνδιοργανωτής στην εκδήλωση µνήµης για την ιστορική Συνέλευση των Αρµένων Αποκορώνου, η οποία οδήγησε στη σύνταξη του πρώτου Συντάγµατος της Κρήτης το 1822. Η στιγµή αυτή αποτελεί ορόσηµο για την τοπική και εθνική ιστορία, καθώς ανέδειξε το πάθος των Κρητών για ελευθερία, δηµοκρατία και αυτοδιάθεση. Ως Περιφέρεια, στεκόµαστε αρωγοί σε κάθε προσπάθεια που τιµά το παρελθόν µας και µεταλαµπαδεύει στις επόµενες γενιές τις αξίες και τους αγώνες του τόπου µας».
Από µεριάς των Αρµένων ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Στυλιανός Καλλιβρετάκης σηµείωσε ότι «σήµερα στους ιστορικούς Αρµένους, στον τόπο που φιλοξενεί ένα κοµµάτι της µεγάλης µας ιστορίας τιµώντας την επέτειο της σύνταξης του προσωρινού πολιτεύµατος της Κρήτης ήταν µια πράξη θάρρους και διορατικότητας σε µια εποχή που η ελευθερία δεν ήταν δεδοµένη…».
Με τον π. βουλευτή του ΠΑΣΟΚ από τον Αποκόρωνα Σήφη Μιχελογιάννη έκλεισαν οι χαιρετισµοί µε τον γηραιό παλιό πολιτικό να σηµειώνει πως «πάντα αισθάνοµαι µεγάλη τιµή να βρίσκοµαι εδώ στο χωριό που έχω περάσει το µεγαλύτερο µέρος από τη ζωή µου. Οι Έλληνες και οι Κρητικοί ιδιαίτερα έµειναν όρθιοι στην ιστορία επειδή λάτρευαν το αντιστασιακό πνεύµα…».
Οµιλήτρια στην εκδήλωση ήταν η Μαρία Τσαρτσιανίδου, Υποψήφια ∆ιδάκτωρ Πολιτικών Επιστηµών ΑΠΘ, µε θέµα: «Αρµένοι Αποκόρωνα: ο πρώτος σταθµός της Επανάστασης του 1821 και της Συνταγµατικής Αναθεώρησης στην Κρήτη».
Η οµιλήτρια εξήγησε τι σήµαινε τότε και τι σηµαίνει ακόµα η Συνέλευση αυτή, επισηµαίνοντας: «Πρώτα απ’ όλα, ήταν η πρώτη πολιτική πράξη της Κρητικής Επανάστασης. Μέχρι τότε, ο αγώνας στην Κρήτη εκφραζόταν κυρίως µε τα όπλα, µε ανταρτοπόλεµο στα βουνά και πολιορκίες φρουρίων. Στους Αρµένους, για πρώτη φορά οι Κρητικοί έδωσαν θεσµική µορφή στην επανάσταση τους. Η συµβολική σηµασία ήταν τεράστια…».
Στα Καµπιά
Το δεύτερο µέρος της εκδήλωσης συνεχίστηκε το απόγευµα του Σαββάτου στα Καµπιά Αποκορώνου µε επιµνηµόσυνη δέηση στη µνήµη του οπλαρχηγού και πρωτεργάτη της Μεταπολιτευτικής Επανάστασης Αντωνίου Παπαντωνάκη ή Παπαντώνη. Ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, ο Εθνικός Ύµνος και χαιρετισµός από τον δήµαρχο Αποκορώνου Χαράλαµπο Κουκιανάκη.
Οµιλήτρια ήταν η πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πλάκας, Ειρήνη Παΐζη πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Κρήτης, καταγόµενη από τα Καµπιά, µε µια εµπεριστατωµένη ανίχνευση ιστορικών ντοκουµέντων για τον οπλαρχηγό Παπαντωνάκη και τη δράση του .
Η ίδια αναφέρθηκε και στη µάχη της Αλµυρίδας το 1896 όπου: «Ο Παπαντώνης συµµετείχε και η µάχη αυτή αποτελεί µια καθοριστική σύγκρουση ανάµεσα στους Κρητικούς Επαναστάτες και τις Οθωµανικές δυνάµεις γεγονός το οποίο επιβεβαιώνεται και στο βιβλίο του Πετρουλάκη µε τίτλο: “Η µάχη της Αλµυρίδας”».
Στον Βάµο
Με την καθιερωµένη επιµνηµόσυνη δέηση στις 11 η ώρα το πρωί της Κυριακής στον χώρο του Ηρώου και της προτοµής του οπλαρχηγου Παπαµαλέκου στον Βάµο άρχισε η δεύτερη µέρα των επετειακών εκδηλώσεων για τη Μεταπολιτευτική Επανάσταση. Το παρών έδωσαν πολιτικές και αυτοδιοικητικές Αρχές µε εκπροσώπους συλλόγων, φορέων, µαθητών και αντιπροσωπειών από τους ∆ήµους Επιδαύρου και Βοΐου Μακεδονίας.
Αµέσως µετά ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής, ο Εθνικός Ύµνος από οµάδα ριζιτών µαζί µε τον κόσµο και ανάγνωση ιστορικών ντοκουµέντων από µαθητές.
Η συνέχεια δόθηκε µε χαιρετισµούς στην πλατεία και οµιλία για τα ιστορικά γεγονότα από την Ρούλα Βουράκη, φιλόλογο.
Ο δήµαρχος Βοΐου Χρήστος Ζευκλής τόνισε: «Είµαστε εδώ για να δώσουµε και το στίγµα µας επειδή µοιραζόµαστε µια κοινή ιστορία και τα ίδια ιδανικά µιας και ο τόπος εδώ που έρχοµαι πολύ νωρίς αν και κάποιοι νοµίζουν ότι η Μακεδονία απελευθερώθηκε αργότερα είχαν αντιληφθεί όπως και οι Κρητικοί τη σηµασία το τι σηµαίνει ελεύθερος άνθρωπος σε ένα ελεύθερο κράτος οπότε είµαστε από τον τόπο που τυπώθηκε η πρώτη ελληνική εφηµερίδα αναφέροντας στο πρώτο φύλλο της ακριβώς αυτό, τι σηµαίνει το ελεύθερο άτοµο σε ένα ελεύθερο κράτος».
Εκ µέρους του ∆ήµου Επιδαύρου ο αντιδήµαρχος Μιχάλης Κίνας τόνισε πως «ο ∆ήµος Επιδαύρου πέραν από την ιστορική του προσφορά στην εθνική αναγέννηση µέσω της Α΄Εθνοσυνέλευσης φέρει και µία παγκόσµια πολιτιστική και πνευµατική κληρονοµιά. Είναι ο τόπος του Ασκληπιού, της πρώτης συστηµατικής ιατρικής στην ανθρώπινη ιστορία. Στο ιερό του Ασκληπιού χιλιάδες άνθρωποι από όλο τον τότε γνωστό κόσµο προσέρχονταν για θεραπείες σώµατος και ψυχής».
Την εκδήλωση συντόνιζε η αντιδήµαρχος του ∆ήµου Αποκορώνου Αργυρώ Μπενάκη και συµµετείχαν οµάδα Ριζιτών, µαθητές του Βάµου, χορευτές και χορεύτριες του παραδοσιακού Συλλόγου “ΒΙΓΛΑΤΟΡΕΣ” χορεύοντας διάφορους χορούς, ενώ η πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αλµυρίδας Ειρήνη Παΐζη διάβασε αυτοσχέδιους στίχους για την εορταστική επέτειο της πολιορκίας του Βάµου.
πηγή: https://www.haniotika-nea.gr/