Γάζα: Έκκληση του ΠΟΥ στο Ισραήλ να δείξει «έλεος» και να βάλει τέλος στον πόλεμο
Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους παρότρυνε την Πέμπτη (22/5) το Ισραήλ να δείξει «έλεος» στη Λωρίδα της Γάζας και να βάλει τέλος στον πόλεμο και στη «συστηματική καταστροφή»
των δομών υγείας στον παλαιστινιακό θύλακο.
Σε ομιλία του στη Γενεύη, όπου διεξήχθη η παγκόσμια συνέλευση υγείας, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ είπε πως ο πόλεμος αυτός δεν θα έχει κανένα όφελος, καλώντας να υπάρξει διαρκής λύση της σύγκρουσης.
«Η έκκληση για ειρήνη είναι στην πραγματικότητα προς το συμφέρον του ίδιου του Ισραήλ. Αισθάνομαι ότι ο πόλεμος βλάπτει το ίδιο το Ισραήλ και δεν θα φέρει διαρκή λύση», είπε.
«Σας ζητώ να δείξετε έλεος. Θα είναι καλό για εσάς (σ.σ. το Ισραήλ) και καλό για τους Παλαιστίνιους. Θα είναι καλό για την ανθρωπότητα», τόνισε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Έπειτα από δυόμισι μήνες απόλυτου αποκλεισμού του θυλάκου, που έχει υποστεί πελώρια καταστροφή στον πόλεμο ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ, κάπου 90 φορτηγά μετέφεραν την Τετάρτη (22/5) ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
«Είναι άδικο η τροφή να γίνεται όπλο. Είναι αληθινά άδικο να γίνεται το ιατρικό υλικό όπλο», είπε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.
Περίπου 2,1 εκατ. άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας διατρέχουν «άμεσο κίνδυνο να πεθάνουν», σύμφωνα με τον Μάικλ Ράιαν, επικεφαλής διεύθυνσης αρμόδιας για την αντιμετώπιση υγειονομικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στον ΠΟΥ. Δεκάδες παιδιά και ηλικιωμένοι έχασαν τη ζωή τους από αιτίες που σχετίζονται με λιμοκτονία στη Γάζα τις τελευταίες ημέρες, ενώ πολλές χιλιάδες ακόμα κινδυνεύουν.
«Πρέπει να βάλουμε τέλος στον λιμό, πρέπει να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι (σ.σ. που απήχθησαν κατά την έφοδο της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023) και πρέπει να ανεφοδιάσουμε και να ξαναστήσουμε στα πόδια του το σύστημα υγείας», πρόσθεσε.
«Τουλάχιστον το 94% των νοσοκομείων στη Λωρίδα της Γάζας έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί», σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τη δημόσια υγεία. Στο βόρειο τμήμα του θυλάκου, «σχεδόν όλες» οι υγειονομικές υποδομές έχουν καταστραφεί ή τεθεί εκτός λειτουργίας.
«Η καταστροφή είναι συστηματική. Τα νοσοκομεία επανέρχονται σε λειτουργία και ανεφοδιάζονται και κατόπιν εκτίθενται εκ νέου σε εχθροπραξίες ή υφίστανται επιθέσεις. Αυτός ο κύκλος καταστροφής πρέπει να σταματήσει», σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Γάζα: Παραμένει μπλοκαρισμένη η ανθρωπιστική βοήθεια – Αυξάνονται οι νεκροί από πείνα
Παράλληλα, η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος δήλωσε την Πέμπτη (22/5) ότι οι κάτοικοι της Γάζας δεν έχουν ακόμη λάβει τις παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας στα φορτηγά που διέσχισαν τα σύνορα αυτή την εβδομάδα και βρίσκονται μπλοκαρισμένα στο Κερέμ Σαλόμ, και πως η αποστολή τόσο λίγων φορτηγών ήταν «πρόσκληση για δολοφονίες» λόγω του κινδύνου όχλησης και της ευρύτερης απελπιστικής κατάστασης, μέτεδωσε το Αραβικό δίκτυο Al-Arabiya.
«Μπορώ να αποδείξω ότι κανείς δεν έχει λάβει βοήθεια. Κανένας πολίτης δεν έχει λάβει τίποτα ακόμα. Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα από αυτά τα φορτηγά βρίσκονται ακόμα στο Καρέμ Σαλόμ στα σύνορα, όπου έχουν ελεγχθεί, αλλά δεν έχουν εισέλθει στη Γάζα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γιούνις Αλ-Κατίμπ, πρόεδρος της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου.
«Είναι πολύ δύσκολο να κρυφτεί και η βιασύνη για την διανομή ή οι λεηλασίες που θα συμβούν», πρόσθεσε.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Υγείας της Παλαιστίνης δήλωσε την Πέμπτη ότι 29 παιδιά και ηλικιωμένοι έχασαν τη ζωή τους από ασιτία στη Γάζα τις τελευταίες ημέρες και ότι πολλές χιλιάδες ακόμη βρίσκονται σε κίνδυνο.
Η εισφορά τροφίμων αναμενόταν να αρχίσει να φτάνει στους κατοίκους της Γάζας την Πέμπτη, αφού το Ισραήλ επέτρεψε την είσοδο των πρώτων φορτηγών μετά από 11 εβδομάδες αποκλεισμού, αλλά Παλαιστίνιοι και αξιωματούχοι των οργανώσεων βοήθειας αναφέρουν ότι έτσι καλύπτεται μόνο ένα πολύ μικρό μέρος των αναγκών των κατοίκων της Γάζας.
Κατά την απάντησή του σε προηγούμενη δήλωση του επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ στο BBC ότι 14.000 μωρά θα μπορούσαν να πεθάνουν χωρίς βοήθεια, είπε: «Ο αριθμός 14.000 είναι πολύ ρεαλιστικός, ίσως ακόμη και υποτιμημένος (σε σχέση με την πραγματική κλίμακα)».
Το Ισραήλ επέβαλε τον αποκλεισμό όλων των προμηθειών στις 2 Μαρτίου, ισχυριζόμενο ότι η Χαμάς κατάσχει τις παραδόσεις για τους μαχητές της – μια κατηγορία που η οργάνωση αρνείται.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, ένας παγκόσμιος οργανισμός παρακολούθησης της πείνας δήλωσε ότι μισό εκατομμύριο άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζουν λιμό.
Ο υπουργός Αμπού Ραμαντάν είπε ότι μόνο επτά ή οκτώ νοσοκομεία από τα 36 της Γάζας λειτουργούν μερικώς και ότι πάνω από το 90% των ιατρικών αποθεμάτων έχουν πλέον εξαντληθεί λόγω του αποκλεισμού.
«Οι πληροφορίες που έχω είναι ότι πολύ λίγες αποστολές έφτασαν στη Γάζα – 90-100 φορτηγά στο νότιο και κεντρικό τμήμα». Όταν ρωτήθηκε αν μεταξύ αυτών υπήρχαν ιατρικά εφόδια, απάντησε: «Από ότι γνωρίζω… μόνο αλεύρι για αρτοποιεία».
ΠΗΓΗ: https://tvxs.gr/