Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης Πέτης Πέρκα: «Κυβερνητική υπόθεση και όχι εθνική υπόθεση το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα»
Χωρίς καμία ενημέρωση και διαβούλευση με τους άμεσα εμπλεκόμενους, δηλαδή την κοινωνία, αλλά και χωρίς καμία διαβούλευση και με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, η κυβέρνηση παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο
το δικό της σχέδιο για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα.
Τόσο δε η παρουσίαση στο Υπουργικό Συμβούλιο, όσο και η συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης της Βουλεύτριας Φλώρινας και Γραμματέα της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Πέτης Πέρκα, συνέπεσαν χρονικά με την καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση των εθνικών σχεδίων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νικόλαος Τσάφος, παραδέχτηκε μάλιστα κατά τη διάρκεια της συζήτησης πως, η όποια διαβούλευση για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα θα εκκινήσει μετά από την προθεσμία κατάθεσης των εθνικών σχεδίων, δηλαδή μετά την 30η Ιουνίου 2025.
Με αυτήν τη διαδικασία η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιβεβαίωσε ότι και στο Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα:
-εκπονεί «δικό της» και όχι εθνικό σχέδιο, παρότι αυτό ξεπερνάει την κυβερνητική της θητεία
-σχεδιάζει χωρίς την κοινωνία και χωρίς συναίνεση με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις
-αδιαφορεί για τις αρχές της δίκαιης μετάβασης και του να μη μείνει κανένας και καμία πίσω
Στη συνέχεια στάθηκε στο «κόλλημα», όπως το χαρακτήρισε της Νέας Αριστεράς με τη συμμετοχή των πολιτών στην ενεργειακή μετάβαση και την αντιμετώπιση των ανισοτήτων που ο μετασχηματισμός αυτός προκαλεί ή εντείνει: «έχουμε καταθέσει δύο γραπτές ερωτήσεις προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα, χωρίς να λάβουμε απαντήσεις και επιμένουμε στην ανάγκη διαβούλευσης και διαφάνειας στην κατάρτιση των εθνικών σχεδίων που τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν κληθεί να καταθέσουν στο πλαίσιο το Ταμείου. Η πρώην Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου δε, μάς «κατηγορούσε» τον Φεβρουάριο ότι αναδεικνύουμε πρώιμα το θέμα, με τα αποτελέσματα που βλέπουμε σήμερα».
Εξήγησε πως το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα δημιουργήθηκε με σκοπό να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που θα προκαλέσει η επέκταση του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών (ΣΕΔΕ) στους τομείς των οδικών μεταφορών και τον κτιριακό τομέα το 2027 ειδικά για τα ευάλωτα νοικοκυριά, τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και τους ευάλωτους χρήστες μεταφορών. Αυτό γιατί η επέκταση αυτή συνεπάγεται μεγαλύτερες επιβαρύνσεις για τους χρήστες μεταφορών και κτιρίων, όσους έχουν ανθρακικό αποτύπωμα, οι οποίοι ανήκουν συνήθως στα μεσαία προς χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.
Στο πλαίσιο, λοιπόν, του κοινωνικού ταμείου για το κλίμα κάθε κράτος μέλος οφείλει να εκπονήσει εθνικά κοινωνικά κλιματικά σχέδια τα οποία περιλαμβάνουν μέτρα και πολιτικές με στόχο την καταπολέμηση της ενεργειακής ή και μεταφορικής φτώχειας.
Υπογράμμισε ακόμη την αρνητική προηγούμενη εμπειρία με τη βίαιη και χωρίς σχέδιο και διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες απολιγνιτοποίηση αλλά όχι απανθρακοποίηση: «κύριε Υπουργέ, έχετε επισκεφθεί τη Δυτική Μακεδονία που πήρε μια γεύση από αυτήν τη μετάβαση. Ξέρετε ποια είναι τα αποτελέσματα; Η ανεργία αυξάνεται και η περιοχή ερημώνει. Έχουν ερημώσει τα χωριά και δεν έχει γίνει τίποτα απολύτως. Είχε ακουστεί κάτι για δεκαέξι (16) εμβληματικές επενδύσεις που μετά έγιναν πέντε (5) και, στην πραγματικότητα, είναι μηδέν (0)».
Η Πέτη Πέρκα σημείωσε πως η υποχρέωση για διαβούλευση προκύπτει από το άρθρο 5 του σχετικού Κανονισμού για τα κοινωνικά κλιματικά σχέδια: «που θα καταρτίσει κάθε κράτος μέλος σε εθνικό επίπεδο να εκπονηθούν σε διαβούλευση με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές, τους οικονομικούς και κοινωνικούς εταίρους και τις σχετικές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών».
Έκλεισε τέλος, επισημαίνοντας ότι είναι απαράδεκτο το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να δηλώνει αναρμόδιο για το θέμα όταν, το Κοινωνικό Ταμείο αφορά την επέκταση του ΣΕΔΕ στον τομέα των μεταφορών.
Ακολουθεί το σχετικό βίντεο: