Γιάννης Γκιόκας: "Η εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς δεν θωρακίζει, αλλά υπονομεύει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα" (Ηχητικό)
Εντός της εβδομάδας το ΚΚΕ θα δημοσιοποιήσει την πρόταση του για την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, ανακοίνωσε ο Γιάννης Γκιόκας
, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος μιλώντας στα «Παραπολιτικά Fm».
Εκτός από την αναφορά στις ποινικές ευθύνες των υπουργών, η πρόταση του ΚΚΕ θα περιλαμβάνει «ένα συνολικότερο σκεπτικό, γιατί το σκάνδαλο αυτό είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής η οποία εφαρμόστηκε εδώ και πολλά χρόνια από μια σειρά κυβερνήσεις, στη βάση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε.
Όπως εξήγησε, διαμορφώθηκε ένα διάτρητο πλαίσιο που είχε να κάνει με το γεγονός ότι αποσυνδέθηκαν οι επιδοτήσεις από την πραγματική παραγωγή και συνδέθηκαν με τις εκτάσεις, «με προφανή στόχο να συγκεντρωθεί η γη σε όλο και λιγότερα χέρια». Επίσης, το σκάνδαλο αυτό έχει να κάνει με την περιβόητη τεχνική λύση και τα εικονικά βοσκοτόπια, αλλά και με το γεγονός ότι διαμορφώθηκε ένα ιδιωτικοποιημένο σύστημα πληρωμών και επιδοτήσεων στους αγρότες «και αυτό το διάτρητο πλαίσιο εξέθρεψε και τα διάφορα κυκλώματα, τις διάφορες συμμορίες που το αξιοποίησαν προκειμένου να κάνουν δουλειές ως ενδιάμεσοι, ως κολλητοί υπουργών».
Αναφερόμενος στη ρηματική διακοίνωση της Λιβύης στον ΟΗΕ κατά της Ελλάδας, υπογράμμισε πως η ελληνική κυβέρνηση «έχει πάρα πολύ μεγάλη ευθύνη, γιατί καλλιέργησε όλο αυτό το διάστημα έναν εφησυχασμό». Υπενθύμισε ότι όταν πριν λίγο καιρό η Λιβύη δημοσιοποίησε τους δικούς της χάρτες, η κυβέρνηση έλεγε ότι αυτοί σέβονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, την ελληνική μέση γραμμή. Όμως, «αποδείχτηκε με τη ρηματική διακοίνωση που έκανε η Λιβύη στον ΟΗΕ κατά της Ελλάδας ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, ότι είναι υλοποίηση του παράνομου τουρκο-λιβυκού συμφώνου». Συνεπώς, τόνισε, «υπάρχει μια πολύ σοβαρή αρνητική εξέλιξη που αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι δεν έχουν καμία απολύτως βάση όλα αυτά που ακούμε όλα αυτά τα χρονιά», από την σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι η εξόρυξη νότια της Κρήτης, με την εμπλοκή αμερικανικών κολοσσών θα διασφάλιζε τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. «Αποδεικνύεται ότι συμβαίνει στην πράξη το ακριβώς αντίθετο», είπε.
Με αφορμή την όξυνση των γεωπολιτικών ανταγωνισμών στην Ανατολική Μεσόγειο, υπογράμμισε ότι η ελληνική εμπλοκή σε διάφορους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, «όχι μόνο δεν θωρακίζει, αλλά τελικά υπονομεύει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα». Σε αυτό το σημείο, υπενθύμισε ότι στη Λιβύη, το 2011 έγινε στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Τότε, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ είχε στηρίξει αυτή την επέμβαση, στο όνομα του «εκδημοκρατισμού», που ανέτρεψε το καθεστώς Καντάφι και οδήγησε στον σημερινό κατακερματισμό της Λιβύης. Το ίδιο, σημείωσε, έγινε ξανά στην περίπτωση της Συρίας, οδηγώντας σε μια πραγματικά ανεξέλεγκτη κατάσταση στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, με ότι αυτό συνεπάγεται σε διάφορα επίπεδα, από τα γεωπολιτικό μέχρι το προσφυγικό.
Ερωτηθείς για τα σενάρια επιστροφής του Αλ. Τσίπρα στην πολιτική σκηνή, επισήμανε πως ο πρώην πρωθυπουργός υπηρέτησε το σύστημα σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή, «έβγαλε τη βρώμικη δουλειά εκείνη την περίοδο», με την ψήφιση και την υλοποίηση του τρίτου μνημονίου, ενώ στη συνέχεια -ως αντιπολίτευση- ψήφισε πάνω από το 50% των νομοσχεδίων της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
«Ο λαός αυτή τη στιγμή έχει ανάγκη δυνάμεις οι οποίες θα αναδείξουν τις αιτίες των προβλημάτων, θα μπουν μπροστά για τη σύγκρουση με αυτόν τον δρόμο, τον αδιέξοδο, που ακολουθούμε σήμερα, που υπηρετεί το κεφάλαιο, που υπηρετεί τους λίγους και όχι τις ανάγκες των πολλών», είπε, προσθέτοντας πως ο λαός δεν έχει ανάγκη από μια ανακύκλωση προσώπων από το παρελθόν, που θυμίζει «ένα φαγητό ξινισμένο».
Σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, υπογράμμισε πως «τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί», καθώς η ΝΔ έχει πάρα πολύ μεγάλη φθορά, όχι μόνο από τα σκάνδαλα, αλλά και λόγω της πολιτικής που υλοποιεί και συσσωρεύει προβλήματα στην πλειοψηφία του λαού μας. «Αυτό όμως που επιμένουμε είναι ότι κι αν ακόμη υπάρξουν εκλογές, θα πρέπει αυτές να αξιοποιηθούν για να δυναμώσει η αμφισβήτηση της κυρίαρχης πολιτικής και όχι να βρούμε κάποιους διαχειριστές, κάποιους ''σωτήρες'' που θα την εφαρμόσουν λίγο καλύτερα», τόνισε.
ΠΗΓΗ: https://www.902.gr/