Γάζα: Η καταστροφή ξεπερνά αυτό που προκάλεσαν οι ατομικές βόμβες σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι
«Κρανίου τόπος». Η Λωρίδα της Γάζας δεν θυμίζει πια τόπο ανθρώπινης παρουσίας. Είναι μια έρημος από τσιμέντο και αίμα…
«Εργο» των καθαρμάτων, δολοφόνων του Ισραηλινού κράτους. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από δορυφορική ανάλυση που παρουσίασε το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο, περισσότερο από το 70% των κτιρίων έχει καταστραφεί ή καταστεί ακατάλληλο για χρήση, με κάποιες περιοχές όπως η Ράφα να αγγίζουν ποσοστά καταστροφής 89%.
Η σύγκριση με άλλα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας είναι αναπόφευκτη. Η καταστροφή σε πόλεις της Γάζας ξεπερνά σε ποσοστά την καταστροφή που προκάλεσαν οι ατομικές βόμβες στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι! Στη Χιροσίμα είχε καταστραφεί το 67% των κτιρίων, στο Ναγκασάκι το 40%. Στη βόρεια Γάζα σήμερα, το 84% των κτιρίων δεν υπάρχει πια…
«Ο κόσμος που γνώριζαν οι Παλαιστίνιοι έχει εξαφανιστεί», δηλώνει ο Αντί Μπεν Νουν, επικεφαλής του Κέντρου Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο. «Οι κάτοικοι της Γάζας δεν έχουν πού να επιστρέψουν. Η καταστροφή είναι απόλυτη – σπίτια, δημόσιοι χώροι, σχολεία, καλλιέργειες, όλα έχουν χαθεί».
Σύμφωνα με τα στοιχεία-σοκ του ΟΗΕ:
- 160.000 κτίρια έχουν καταστραφεί πλήρως ή μερικώς
- 25% ισοπεδώθηκαν ολοκληρωτικά
- 81% των δρόμων έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές
- 501 από τα 554 σχολεία δεν είναι λειτουργικά
- 2.308 εκπαιδευτικά ιδρύματα από παιδικούς σταθμούς μέχρι Πανεπιστήμια έχουν καταστραφεί
- 50 εκατομμύρια τόνοι συντριμμιών καλύπτουν τη Γάζα (137 κιλά/τ.μ.)
- Θα χρειάζονταν 21 χρόνια για να απομακρυνθούν όλα τα ερείπια
- Το κόστος μόνο για τα συντρίμμια αγγίζει το 1,2 δισ. δολάρια
Στη Χαν Γιουνίς, το 63% των κτιρίων έχει καταστραφεί. Στη Γάζα Σίτι, 78%. Στη Ράφα, η καταστροφή αγγίζει το 89%. Η μόνη περιοχή όπου η καταστροφή είναι κάτω από 50% είναι η Ντεΐρ αλ Μπαλά (43%).
Μάλιστα, το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής μπορεί να είναι στην πραγματικότητα ακόμα μεγαλύτερο, καθώς η δορυφορική καταγραφή αντιλαμβάνεται ως κατεστραμμένο μόνο τα κτίρια στα οποία έχει καταρρεύσει και η οροφή. Σύμφωνα με τον Μπεν Νουν, η βόρεια πλευρά της Ράφα, όπου κατοικούσαν περίπου 275.000 Παλαιστίνιοι πριν τον πόλεμο, έχει υποστεί τη σοβαρότερη καταστροφή, καθώς το 89% των κτιρίων της είναι είτε εντελώς είτε μερικώς κατεστραμμένα.
Ανεξάρτητοι αναλυτές και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων περιγράφουν το μέγεθος της καταστροφής ως χωρίς προηγούμενο σε μεταπολεμική σύγκρουση. Δεν είναι μόνο τα κτίρια – είναι η πλήρης κατάρρευση κάθε υποδομής ζωής: νοσοκομεία, πανεπιστήμια, σχολεία, δίκτυα ύδρευσης, δρόμοι.
«Η Γάζα δεν είναι πια πόλη. Είναι κρατήρας», λέει εκπρόσωπος της UNRWA….
Τα κτήνη του Νετανιάχου καυχιούνται
Το σχέδιο της ισραηλινής κυβέρνησης φαίνεται να ξεπερνά τη στρατιωτική στρατηγική. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ισραηλινής εφημερίδας Maariv, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου φέρεται να δήλωσε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Κνεσέτ: «Καταστρέφουμε όλο και περισσότερα σπίτια. Δεν θα έχουν πού να επιστρέψουν».
Η φράση αυτή ερμηνεύεται ως ξεκάθαρη ένδειξη εξαναγκαστικής εκτόπισης, κάτι που ευθυγραμμίζεται με παλαιότερα σχέδια της κυβέρνησης Τραμπ για «εθελοντική μετεγκατάσταση» των Παλαιστινίων σε τρίτες χώρες.
Την ίδια στιγμή αξιωματούχοι του ισραηλινού στρατού που μίλησαν στη Haaretz που παρουσιάζει το θέμα, δηλώνουν πως οι εργολάβοι μπορούν να αποκομίσουν περίπου 1.500 δολάρια για κάθε κτίσμα που κατεδαφίζουν, ενώ πιέζουν τους αξιωματικούς του στρατού να επεκτείνουν τις κατεδαφίσεις απαιτώντας την προστασία του ισραηλινού στρατού. Ένας από τους αποκαλούμενους «ήρωες της κατεδάφισης» στη Γάζα, είναι ο Ραμπί Αβραχάμ Ζαρμπίβ, ο οποίος υπηρέτησε σαν χειριστής μπουλντόζας κατά τη διάρκεια της θητείας του.
Ο Ζαρμπίβ καυχιέται για τον ρόλο του αυτό σε σειρά συνεντεύξεων, ενώ στη τελευταία που παραχώρησε στη δεξιά ιστοσελίδα B’ Sheva ανέφερε: «Η Ράφα καθαρίζεται σήμερα. Δεν υπάρχει πια Ράφα» σημείωσε. «Η βόρεια Γάζα έχει ισοπεδωθεί σχεδόν ολοκληρωτικά. Η Χαν Γιουνίς είναι η επόμενη. Θα εξαϋλωθεί κι αυτή. Γιατί δεν συμβαίνει σε 12 μέρες όπως ο πόλεμος με το Ιράν; Προφανώς εξαιτίας της πνευματικής πλευράς. Εδώ στη Γάζα, η δουλειά είναι διαφορετική. Κατά την ταπεινή μου άποψη, ο Θεός θέλει η δουλειά μας να είναι απλά να καθαρίσουμε τη γη. Όλη αυτή η κακία, όμοιά της οποίας δεν έχουμε δει τις τελευταίες γενιές, πρέπει να εξαλειφθεί».
ΠΗΓΗ: www.imerodromos.gr