ΚΚΕ: Παρεμβαση στο Ευρωκοινοβούλιο για τα διόδια
Με τη σφραγίδα της ΕΕ η τεράστια ληστεία σε βάρος του λαού μέσα από τα διόδια στους αυτοκινητόδρομους
Να συγκαλύψει την τεράστια ληστεία και προκλητική λεηλασία σε βάρος του λαού μέσα από τα διόδια στους αυτοκινητόδρομους επιχειρεί ο Επίτροπος Τζιτζικώστας στην απάντησή του σε ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης.
Ομολογεί ότι, ανεξαρτήτως του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του κάθε αυτοκινητόδρομου, αποκλειστικής κρατικής ιδιοκτησίας ή ιδιωτικής ιδιοκτησίας, υπέρτατο νόμο αποτελεί το «ο χρήστης πληρώνει».
Ο Επίτροπος, όμως, και η ΕΕ που εκπροσωπεί, προσποιούνται πως αγνοούν ότι ο «χρήστης», δηλαδή ο λαός, έχει ήδη πληρώσει πολλαπλά πριν καν χρησιμοποιήσει τον αυτοκινητόδρομο. Γιατί δικά του λεφτά είναι και τα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων, αλλά και τα ευρωενωσιακά κονδύλια. Δικά του χρήματα είναι τα τέλη κυκλοφορίας και η άγρια φορολόγηση των καυσίμων. Επίσης, από δικά του λεφτά προέρχεται ο δανεισμός με κρατική εγγύηση που απολαμβάνουν ως «μαξιλάρι» οι επιχειρηματικοί όμιλοι για να εκμεταλλεύονται για δεκαετίες, με ληστρικές συμβάσεις, τους αυτοκινητόδρομους, με τα τσουχτερά διόδια αλλά και τα σκιώδη διόδια που εγγυώνται την κερδοφορία τους βρέξει-χιονίσει. Ενώ όπως έχει αποδειχθεί, οι όμιλοι εκμετάλλευσης αποποιούνται κάθε ευθύνη όταν οι «χρήστες» είναι εκτεθειμένοι σε κινδύνους για την ασφάλειά τους και ταλαιπωρούνται για ώρες σε χιονιάδες, κατά τη διάρκεια μεταφορών εύφλεκτων υλικών κ.α. Για τη μόνη «ασφάλεια» που νοιάζεται η ΕΕ, όπως αποδεικνύεται και με τις πρόσφατες δηλώσεις του Επιτρόπου Τζιτζικώστα, είναι οι γέφυρες κι οι σήραγγες ανά την Ευρώπη να είναι πολλές, μεγάλες, πλατιές κι ανθεκτικές ώστε να εξυπηρετούν τη γρήγορη μετακίνηση στρατευμάτων και στρατιωτικού εξοπλισμού για τους ιμπεριαλιστικούς πολεμικούς σχεδιασμούς της. Για αυτές τις πολεμικές υποδομές οι λαοί θα πληρώνουν δεκαπλάσια κονδύλια του προϋπολογισμού, για τη λεγόμενη στρατιωτική κινητικότητα.
Οι δε αυξήσεις στα διόδια έχουν τη σφραγίδα της ΕΕ και των ευρωενωσιακών Οδηγιών, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Ο λαός που πληρώνει αμέτρητες φορές για τις ανάγκες του, χωρίς τελικά να απολαμβάνει σύγχρονους, ασφαλείς αυτοκινητόδρομους, αναγκάζεται να περιορίσει τις μετακινήσεις του, να επιλέγει συχνά επικίνδυνες παρακαμπτήριες ή παραδρόμους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφαλή μετακίνησή του.
Αποδεικνύεται από όλα τα παραπάνω ότι ο λαός δεν είναι απλά «χρήστης» αλλά ο πραγματικός ιδιοκτήτης. Μόνο, όμως, ο λαός με την οργανωμένη πάλη του και σε συμπόρευση με το ΚΚΕ μπορεί να διεκδικήσει δωρεάν μετακίνηση μέσα από ασφαλείς, σύγχρονες υποδομές και αυτοκινητόδρομους, με κατάργηση παραχωρήσεων και διοδίων.
Χωρίς τα παράσιτα τους κεφαλαιοκράτες, απαλλαγμένος από το εκμεταλλευτικό σύστημα τους, τα κέρδη και τους πολεμικούς σχεδιασμούς τους ο εργαζόμενος λαός μπορεί να γίνει κύριος όλου του πλούτου που παράγει.
Ακολουθούν τα κείμενα της ερώτησης της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ και η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:
«Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-000535/2025 προς την Επιτροπή
Με τις καθιερωμένες πλέον αυξήσεις στα διόδια ξεκίνησε και η νέα χρονιά, δίνοντας άλλο ένα πλήγμα στο ήδη λεηλατημένο λαϊκό εισόδημα. Τα λαϊκά στρώματα πλήρωσαν και πληρώνουν πανάκριβα για την κατασκευή του οδικού δικτύου, πληρώνουν κάθε χρόνο αυξημένα διόδια, πληρώνουν πανάκριβα καύσιμα, πανάκριβα τέλη κυκλοφορίας, ενώ οι επιχειρηματικοί όμιλοι απολαμβάνουν «εγγυημένα κέρδη», καθώς και τα λεγόμενα "σκιώδη διόδια", που εξασφαλίζουν για λογαριασμό τους από τις ρήτρες των συμβάσεων παραχώρησης. Σε αυτά οδηγεί η παράδοση του συγκοινωνιακού δικτύου στους επιχειρηματικούς ομίλους. Όσο για την ασφάλεια των υποδομών, αυτή πάντα μπαίνει στο ζύγι "κόστους-οφέλους" με τις γνωστές συνέπειες. Για τα παραπάνω έχει τεράστια ευθύνη η ΕΕ, που ισχυρίζεται επανειλημμένα ότι δεν επιβάλλει η ίδια διόδια, ενώ η οδηγία (ΕΕ) 2022/362 καθιερώνει τα «τέλη χρήσης ανάλογα με τη διάρκεια της χρήσης της υποδομής» και προβλέπει ότι «εξασφάλιση χρηματοδότησης για μελλοντικές επενδύσεις στον τομέα των μεταφορών» θα γίνεται στη βάση της ευρωενωσιακής αρχής «ο χρήστης πληρώνει».
Ερωτάται η Επιτροπή:
Πώς τοποθετείται σχετικά με το γεγονός ότι οι αυξήσεις στα διόδια αποτελούν κατευθύνσεις της ΕΕ, όπως αποτυπώνεται στην οδηγία (ΕΕ) 2022/362, που συνδιαμορφώνουν και οι κυβερνήσεις και πλήττουν τον λαό;
Πώς τοποθετείται σχετικά με το αίτημα για οδικό δίκτυο στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, με κατάργηση παραχωρήσεων και διοδίων και δωρεάν μετακίνηση σε σύγχρονους, ασφαλείς αυτοκινητόδρομους για τον λαό;
Απάντηση του κ. Τζιτζικώστα εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Ένας από τους κύριους στόχους της οδηγίας 1999/62/ΕΚ1, όπως τροποποιήθηκε τελευταία από την οδηγία (ΕΕ) 2022/3622, είναι η εξάλειψη των στρεβλώσεων του ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά και η θέσπιση ενός δίκαιου μηχανισμού για τη χρέωση του κόστους των υποδομών στους μεταφορείς. Συνεπώς, η οδηγία προβλέπει μια μεθοδολογία στα παραρτήματά της για τον καθορισμό των διοδίων για τα βαρέα επαγγελματικά οχήματα με βάση την αρχή της ανάκτησης του κατασκευαστικού κόστους και την αρχή «ο χρήστης πληρώνει». Οι εν λόγω κανόνες συνέχισαν να εφαρμόζονται μόνο στα βαρέα επαγγελματικά οχήματα μετά την αναθεώρηση του 2022, η οποία επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας ώστε να συμπεριλαμβάνει τα ελαφρά οχήματα. Κατά συνέπεια, ο καθορισμός των διοδίων που επιβάλλονται στα ελαφρά οχήματα εμπίπτει εξ ολοκλήρου στην αρμοδιότητα των κρατών μελών. Η απαίτηση αναλογικότητας των τελών χρήσης, που αναφέρεται στην ερώτηση, αφορά μόνο τα τέλη χρήσης [γνωστά και ως χρονοεξαρτώμενα τέλη ή σήματα τελών (βινιέτες)] και όχι τα διόδια (τέλη βάσει απόστασης).
Εναπόκειται στα κράτη μέλη να αποφασίσουν μεταξύ της αποκλειστικής κρατικής ιδιοκτησίας ή της ιδιωτικής ιδιοκτησίας οδών. Η Επιτροπή υποστηρίζει την αρχή «ο χρήστης πληρώνει», πράγμα που σημαίνει ότι οι χρήστες επωμίζονται το κόστος κατασκευής και συντήρησης των υποδομών που χρησιμοποιούν, αντί να χρηματοδοτούνται οι υποδομές μέσω δημόσιων πόρων. Η οδηγία 1999/62/ΕΚ παρέχει στις κυβερνήσεις τη δυνατότητα να επιβάλλουν διόδια για την ανάκτηση αυτού του κόστους και καθορίζει τους κανόνες που πρέπει να ακολουθούνται εάν το επιλέξουν».
30/7/2025