Δείτε τα νέα πρόστιμα της ΑΑΔΕ – «Καμπάνα» έως 500 ευρώ για εκπρόθεσμες δηλώσεις
Η ΑΑΔΕ με νέα εγκύκλιο καθορίζει με σαφήνεια το καθεστώς προστίμων που θα επιβάλλονται σε περιπτώσεις εκπρόθεσμων ή μη υποβληθεισών δηλώσεων
. Τα ποσά κυμαίνονται από 100 έως 500 ευρώ, ανάλογα με το είδος της δήλωσης και το λογιστικό σύστημα που τηρεί ο φορολογούμενος.
Για τις γενικές φορολογικές δηλώσεις, όπως το Ε1 και το Ε2, αλλά και για δηλώσεις πληροφοριακού χαρακτήρα, το πρόστιμο ανέρχεται στα 100 ευρώ. Ωστόσο, δεν επιβάλλεται καμία κύρωση όταν το επιπλέον ποσό φόρου που προκύπτει δεν ξεπερνά τα 100 ευρώ ή όταν η τροποποιητική δήλωση αφορά αποκλειστικά διορθώσεις πληροφοριακών στοιχείων, όπως ο ΑΜΚΑ, ο αριθμός παροχής ρεύματος ή το ΑΦΜ αντισυμβαλλομένου. Ειδικά στις περιπτώσεις διαδοχικών τροποποιητικών δηλώσεων, πρόστιμο δεν προβλέπεται αν το συνολικό ποσό φόρου παραμένει κάτω από το όριο των 100 ευρώ. Αν όμως το ξεπεράσει, τότε το πρόστιμο ενεργοποιείται.
Στις δηλώσεις ΦΠΑ τα ποσά αυξάνονται σημαντικά. Για επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία το πρόστιμο φτάνει τα 250 ευρώ, ενώ για όσες τηρούν διπλογραφικά βιβλία το ποσό εκτινάσσεται στα 500 ευρώ. Η κύρωση επιβάλλεται ανεξάρτητα αν η δήλωση είναι χρεωστική, πιστωτική ή μηδενική. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση όπου το ποσό φόρου προς καταβολή δεν υπερβαίνει τα 30 ευρώ· τότε το υπόλοιπο μεταφέρεται στην επόμενη περίοδο και πρόστιμο δεν επιβάλλεται.
Στη δήλωση Ε9, που αφορά τα στοιχεία ακινήτων, η ΑΑΔΕ διευκρινίζει ότι το πρόστιμο επιβάλλεται μόνο μία φορά για τις ίδιες μη δηλωμένες μεταβολές, ακόμη κι αν αυτές επεκτείνονται σε περισσότερα έτη. Επιπλέον, δεν προβλέπεται πρόστιμο για διορθωτικές δηλώσεις Ε9 που αφορούν τα έτη από το 2010 και μετά, εφόσον υποβληθούν πριν από την οριστική ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων σε όλη τη χώρα. Αντίθετα, στον ΕΝΦΙΑ δεν τίθεται θέμα προστίμου, καθώς ο φόρος προσδιορίζεται αποκλειστικά μηχανογραφικά.
Για μια σειρά άλλων δηλώσεων –κληρονομιές, δωρεές, γονικές παροχές, μεταβιβάσεις ακινήτων, κέρδη από τυχερά παίγνια, ΕΝΦΙΑ και ΕΦΑ– το πρόστιμο ορίζεται στα 100 ευρώ, ανεξάρτητα από το αν προκύπτει ποσό φόρου ή όχι. Αντίστοιχα, για δηλώσεις παρακρατούμενων φόρων ή παροχής στοιχείων, οι επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία θα βρεθούν αντιμέτωπες με πρόστιμο 250 ευρώ, ενώ για εκείνες με διπλογραφικά το πρόστιμο αγγίζει τα 500 ευρώ.
Τέλος, για τις περιπτώσεις έμμεσης φορολογίας, όπως τα τέλη χαρτοσήμου, το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής και το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, το πρόστιμο καθορίζεται στα 100 ευρώ.
Η νέα εγκύκλιος της ΑΑΔΕ έρχεται να βάλει τάξη σε μια σειρά από εκκρεμότητες του φορολογικού πλαισίου, εισάγοντας συγκεκριμένους κανόνες για το πότε και πόσο κοστίζει η καθυστέρηση στις υποχρεώσεις των φορολογουμένων. Το μήνυμα είναι σαφές: οι εκπρόθεσμες δηλώσεις δεν θα μένουν ατιμώρητες, ενώ παράλληλα προβλέπονται και εξαιρέσεις ώστε να μην επιβαρύνονται άδικα οι φορολογούμενοι για μικροποσά ή τυπικές διορθώσεις.
ΠΗΓΗ: https://www.rosa.gr