Π.Ο.Α.μεΑ. Δυτ. Μακεδονίας: «Διαμαρτυρία για τη δημιουργία εργοστασίου καύσης απορριμμάτων»
Η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Μακεδονίας (Π.Ο.Α.μεΑ. Δ.Μ), μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ)
εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής ενέργειας από την καύση απορριμμάτων και τάσσεται στο πλευρό των φορέων και των συλλογικοτήτων Δυτικής Μακεδονίας που αντιδρούν στην πολιτική που σχεδιάζεται εις βάρος μας, όλοι μαζί λέμε ΟΧΙ ΣΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΥΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ!
Η δημιουργία εργοστασίου παραγωγής ενέργειας από την καύση απορριμμάτων αποτελεί μια επικίνδυνη και ξεπερασμένη πρακτική που επιχειρεί να βαπτιστεί «πράσινη λύση», ενώ στην πραγματικότητα είναι ένα ακόμη περιβαλλοντικό έγκλημα. Στη Δανία, στη Γερμανία και σε περιοχές της Ιταλίας όπου λειτουργούν αντίστοιχες μονάδες, οι κάτοικοι έχουν καταγγείλει αύξηση περιστατικών αναπνευστικών ασθενειών, καρκίνων και επιβάρυνση της τοπικής ατμόσφαιρας με διοξίνες και βαρέα μέταλλα. Η καύση σκουπιδιών δεν μειώνει την παραγωγή αποβλήτων· αντίθετα, τη διαιωνίζει, εγκλωβίζοντας ολόκληρες κοινωνίες σε μια πρακτική που προϋποθέτει μόνιμη τροφοδότηση με απορρίμματα. Αντί να ενισχυθεί η ανακύκλωση, η κομποστοποίηση και η κυκλική οικονομία, οι τοπικές κοινωνίες γίνονται θύματα μιας πολιτικής που θυσιάζει την υγεία και το περιβάλλον στον βωμό της κερδοφορίας.
Οι συνέπειες είναι ακόμη πιο οδυνηρές για τα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ). Όσοι πάσχουν από αναπνευστικές παθήσεις, όπως άσθμα ή χρόνια αποφρακτική
πνευμονοπάθεια, βιώνουν πολλαπλάσιο κίνδυνο από την ατμοσφαιρική ρύπανση που παράγεται. Άτομα με κινητικές δυσκολίες, που ήδη έχουν περιορισμένες επιλογές μετακίνησης, αναγκάζονται να ζουν καθηλωμένα σε χώρους με μολυσμένο αέρα, ενώ η αυξημένη έκθεση σε ρύπους επιδεινώνει τις συνθήκες στην καθημερινή τους ζωή και απειλεί την ίδια τους την επιβίωση. Σε πόλεις όπως το Μιλάνο ή η Βιέννη, όπου η καύση απορριμμάτων έχει χαρακτηριστεί «ενεργειακή λύση», οι περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν αναδείξει ακριβώς αυτό: τα Άτομα με Αναπηρία, οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά είναι τα πρώτα θύματα μιας πολιτικής που αγνοεί τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας. Είναι αδιανόητο, στον 21ο αιώνα, να συζητούμε για «ανάπτυξη» μέσα από πρακτικές που σκοτώνουν σιωπηλά τους πιο ανυπεράσπιστους.
Η Δυτική Μακεδονία «αιμορραγεί» καθώς η δημογραφική κατάρρευση συνεχίζεται, η υποστελέχωση και τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας των νοσοκομείων της Περιφέρειάς μας διογκώνονται σύμφωνα και με έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ για το 2025, η απασχόληση στον γεωργικό τομέα συρρικνώνεται και νεότερα στο μέτωπο της απασχόλησης, η κατάσταση είναι εξίσου απογοητευτική.
Τα σοβαρά προβλήματα της Περιφέρειάς μας δεν λύνονται με τις «εμβληματικές επενδύσεις», τα Φωτοβολταϊκά Πάρκα και τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής ενέργειας από την καύση απορριμμάτων!