Γαλλία / Κατέρρευσε η κυβέρνηση Μπαϊρού – Δεν έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης
Σε κατάρρευση οδηγείται η κυβέρνηση του Φρανσουά Μπαϊρού στη Γαλλία, καθώς απέτυχε να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από την Εθνοσυνέλευση.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, 194 βουλευτές τάχθηκαν υπέρ της ψήφου εμπιστούνης και 364 κατά.
Υπενθυμίζεται πως την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης είχε ζητήσει ο ίδιος ο Γάλλος πρωθυπουργός αδυνατώντας να εφαρμόσει το οικονομικό πρόγραμμα λιτότητας, καθώς δεν διέθετε την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Μπαϊρού θα μεταβεί αύριο Τρίτη (9/9) το προεδρικό μέγαρο προκειμένου να ενημερώσει επισήμως το Εμμανουέλ Μακρόν για την παραίτησή του.
Γαλλία: Τι είπε ο Μπαϊρού στην ομιλία του
Νωρίτερα, στην ομιλία του ο Μπαϊρού σημείωσε πως ορισμένοι επικριτές του πιθανόν να είδαν την απόφασή του για προκήρυξη ψηφοφορίας ως υπερβολικά ριψοκίνδυνη. Ωστόσο, ο ίδιος υπογράμμισε ότι θεωρεί πιο επικίνδυνη την αδράνεια και την προσκόλληση στην πολιτική ρουτίνα, σημειώνοντας: «Ο πραγματικός κίνδυνος θα ήταν να μη ρισκάρουμε καθόλου».
Υποστήριξε πως το ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι βουλευτές δεν είναι απλώς πολιτικό, αλλά ιστορικό, με επιπτώσεις που θα καθορίσουν το μέλλον της Γαλλίας.
Ο Μπαϊρού, στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις πολυδιάστατες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα – από τη μείωση της παραγωγικότητας, την εκπαίδευση και τη μετανάστευση, έως το δημοσιονομικό έλλειμμα, τα δημογραφικά ζητήματα, την κρίση στο συνταξιοδοτικό, την έλλειψη στέγης, καθώς και την επιδείνωση της κατάστασης στο περιβάλλον και την ασφάλεια. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «το κοινωνικό μοντέλο της Γαλλίας χρειάζεται επαναπροσδιορισμό».
Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο πρόβλημα του ελλείμματος και της ανεπαρκούς δημοσιονομικής διαχείρισης, σημειώνοντας ότι η Γαλλία παρουσιάζει έλλειμμα εδώ και 51 συνεχόμενα έτη. Το χαρακτήρισε «αντανακλαστικό ή ακόμα και εθισμό», όπου το κράτος συνεχίζει να δαπανά περισσότερα από όσα διαθέτει.
Προειδοποίησε ότι το αυξανόμενο χρέος καθιστά τη Γαλλία φαινομενικά πλουσιότερη, ενώ στην πραγματικότητα «χρόνο με τον χρόνο γίνεται φτωχότερη», προσομοιάζοντας την κατάσταση με ένα πλοίο που μπάζει νερά. «Το χρέος μάς στερεί την ελευθερία, όπως και μια στρατιωτική κατοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Απέρριψε τις προτάσεις της αριστεράς για αύξηση της φορολόγησης των πλουσίων. «Τους αντιμετωπίζουμε σαν βουντού κούκλες στις οποίες καρφώνουμε βελόνες», είπε με ειρωνική διάθεση.
Τόνισε πως, αν θέλουμε να «σώσουμε το πλοίο στο οποίο βρισκόμαστε μαζί με τα παιδιά μας», πρέπει να ληφθούν άμεσα δύσκολες αποφάσεις.
Επεσήμανε ακόμη ότι οι παλαιότερες αποφάσεις σχετικά με το χρέος διέβρωσαν το «κοινωνικό συμβόλαιο εμπιστοσύνης» μεταξύ των γενεών, επιβαρύνοντας τους νέους που δυσκολεύονται να βρουν εργασία και στέγη. Όπως είπε, αυτό δεν είναι ηθικά ή δημοκρατικά αποδεκτό.
Κλείνοντας, προέτρεψε τους βουλευτές να υπερβούν τις πολιτικές διαιρέσεις, να πορευτούν με συνείδηση και να ενωθούν στον δρόμο της «κοινής αλήθειας και του θάρρους».
Γαλλία: Τα σενάρια της «επόμενης μέρας» και ο Μακρόν
Πλέον ο Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπος με μια αδύνατη εξίσωση για να βγει από το κοινοβουλευτικό αδιέξοδο: να διαπραγματευθεί με ορισμένα κόμματα για να συμφωνήσουν σε ένα πρωθυπουργό ο οποίος δεν θα απορριφθεί αμέσως από τους βουλευτές, ή να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση και να ελπίζει ότι η νέα βουλή θα είναι περισσότερο ευνοϊκή σ’ αυτόν, ένα δύσκολο στοίχημα δεδομένης της πολύ χαμηλής δημοτικότητάς του.
Περίπου το 77% των πολιτών επικρίνουν τη δράση του, το χειρότερο ποσοστό που είχε ποτέ από την άνοδό του στην εξουσία το 2017, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Ifop.
Και σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε χθες, Κυριακή, σε περίπτωση πρόωρων βουλευτικών εκλογών, ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός (RN) της Μαρίν Λεπέν και οι σύμμαχοί του θα έρχονταν με διαφορά πρώτοι στον πρώτο γύρο με 33% των ψήφων, μπροστά από την αριστερά και το προεδρικό στρατόπεδο.
«Ο διορισμός ενός νέου πρωθυπουργού είναι περισσότερο πιθανός από τις πρόωρες εκλογές», σύμφωνα με το αμερικανικό γραφείο αναλύσεων Teneo, όμως καθώς ο Εμανουέλ Μακρόν είχε αιφνιδιάσει πολλούς όταν είχε διαλύσει την Εθνοσυνέλευση τον Ιούνιο του 2024, «μια παρόμοια έκπληξη δεν μπορεί να αποκλεισθεί».
Γαλλία: Για «νίκη» κάνει λόγο ο Μελανσόν
Ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν, ηγετική φυσιογνωμία του αριστερού κόμματος «Ανυπότακτη Γαλλία», χαιρέτισε την απόφαση της Εθνοσυνέλευσης να ανατρέψει την κυβέρνηση του Φρανσουά Μπαϊρού χαρακτηρίζοντας την ως «νίκη».
«Ο Μπαϊρού έπεσε. Νίκη και ανακούφιση για τον λαό», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Ο Μακρόν βρίσκεται τώρα στην πρώτη γραμμή απέναντι στον λαό. Και αυτός πρέπει να φύγει».
ΠΗΓΗ: www.tvxs.gr