Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ / «Δεν κατηγορούμαι για τίποτα» είπε ο Αυγενάκης – «Έδειξε» τον Σημανδράκο
Θέλοντας να αποτινάξει από πάνω του τις ευθύνες για την υπόθεση του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης,
ισχυρίστηκε στην αρμόδια εξεταστική επιτροπή πως η διαβίβαση της υπόθεσης στη Βουλή έγινε χωρίς προηγουμένως να αξιολογηθούν οι ευθύνες και άρα δεν αντιστοιχεί σε κατηγορητήριο, αφού όπως υποστήριξε δεν υπάρχει κανένα έγγραφο, απόφαση, υπογραφή του, ούτε προϊόν επισύνδεσης που να τον συνδέει με παράνομη ενέργεια.
Ο ίδιος μάλιστα τόνισε πως δεν είναι ύποπτος ποινικών ευθυνών, προσπαθώντας να φορτώσει κάθε υπαιτιότητα για τα πεπραγμένα στον οργανισμό, στον πρώην πρόεδρό του Βαγγέλη Σημανδράκο, ο οποίος παλαιότερα είχε υποδείξει τον κ. Αυγενάκη ως υπαίτιο της παραίτησής του από το τιμόνι του Οργανισμού, αναφερόμενος σε «άνωθεν εντολές» όταν κατέθεσε για τα δεσμευμένα ΑΦΜ.
Ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε πως από κανένα από τα στοιχεία της δικογραφίας δεν προκύπτει δική του εμπλοκή σε παράνομες ενέργειες, αποδίδοντας στον κ. Σημανδράκο προβληματικές πληρωμές και καθυστέρηση σε έλεγχο δεσμευμένων ΑΦΜ.
Παραδέχθηκε βέβαια ότι γνώριζε τον περιβόητο «Φραπέ», αλλά ισχυρίστηκε πως δεν σχετίζεται με κανέναν τρόπο με τις παράνομες πράξεις του, και πως κατά την δική του θητεία τα πάντα στον οργανισμό πραγματοποιήθηκαν απολύτως νόμιμα.
Ο πρώην υπουργός επικαλέστηκε εννέα λόγους που τον οδήγησαν να ζητήσει την παραίτησή του κ. Σημανδράκου.
- Προβληματικές πληρωμές του Ιουνίου αλλά και του Οκτωβρίου 23 παρά τις προσπάθειες που κάναμε ως πολιτική ηγεσία.
- Είχαμε εντοπίσει εξωσυστημικές πληρωμές. Για την περίοδο 2023-2024 επιβλήθηκε πρόστιμο 170 εκατομμυρίων ευρώ.
- Εντοπίσαμε “εντέλλεσθε” για πληρωμές ύψους 31 εκατ ευρώ για τον Σεπτέμβριο του 2022 και Δεκέμβριο του 2022, αγνοώντας τις έγγραφες προειδοποιήσεις και ενστάσεις υπηρεσιακών στελεχών.
- Υπέγραψε συμβάσεις με τεχνικούς συμβούλους χωρίς να υπάρχουν σαφή παραδοτέα.
- Αναίτια καθυστέρηση ελέγχου χιλιάδων ΑΦΜ. Χιλιάδων δηλαδή αγροτών και κτηνοτρόφων.
- Επανειλλημμένα δεν έδινε στοιχεία στον φορέα πιστοποίησης με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η πιστοποίηση του οργανισμού.
- Προβληματική συνεργασία με υπηρεσιακούς παράγοντες. Θεωρούσε την πλειονότητα αυτών είτε μη ικανούς είτε ότι προσπαθούσαν να τον σαμποτάρουν στη δική του προσπάθεια με αποτέλεσμα να συνεργάζεται όπως ο ίδιος έχει καταθέσει με μικρή ομάδα υπαλλήλων.
- Δεν υπήρχε από μέρους του καμία καταγεγραμμένη προσπάθεια αναδιάρθρωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ, να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα, ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια.
- Ο έλεγχος του ευρωπαϊκού ελεγκτικού συνεδρίου εντόπισε στην εκκαθάριση του 2022 τεράστιο σφάλμα απόκλισης 63 εκατομμυρίων ευρώ».
Υποστήριξε μάλιστα πως πρώτη φορά ενημερώθηκε για τον αριθμό των δεσμευμένων ΑΦΜ στις 2 Μαρτίου 2024, επί προεδρίας Κυριάκου Μπαμπασίδη στον ΟΠΕΚΕΠΕ: «16.500 ΑΦΜ. 16.500 μεμονωμένες περιπτώσεις. Στις 21 Μαΐου 2024 7.545 ΑΦΜ είχαν ελεγχθεί, 730 είχαν παρουσιάσει παρατυπίες. Δεν είχα τίποτα απολύτως να με χωρίζει με τον κ. Σημανδράκο. Είχα ευθύνη απέναντι σε αγρότες», δήλωσε.
Όπως είπε μάλιστα ο κ. Αυγενάκης, «Δεν φοβήθηκα ποτέ τη διαφάνεια. Την επέβαλα», «Δεν παρενέβην στη Διοίκηση. Τη διόρθωσα», «Πιστεύω στους θεσμούς, όχι στα υπονοούμενα».
ΠΗΓΗ: https://tvxs.gr










