Π. Κουκουλόπουλος: «Μετά το νέο φιάσκο κάλυψης των θέσεων Μηχανικών, η υποστελέχωση παραμένει κίνδυνος για κρίσιμες αρμοδιότητες»
Κυβερνητικές πρωτοβουλίες, με αποτελεσματικά κίνητρα που θα καταστήσουν τον Δημόσιο Τομέα ελκυστικό για τους Μηχανικούς, ζητά ο Πάρις Κουκουλόπουλος στη Βουλή
, μετά το φιάσκο των οριστικών αποτελεσμάτων της Προκήρυξης 2ΒΓ/2025 του ΑΣΕΠ, όπου καλύφθηκαν μόλις 157 από τις συνολικά 1.629 θέσεις ΠΕ Μηχανικών.
Αφορμή για την κοινοβουλευτική παρέμβαση του Βουλευτή Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής αποτέλεσε η χθεσινή καυστική Ανακοίνωση της Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ (Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανώτατων Σχολών).
Καταθέτοντας Κοινοβουλευτική Αναφορά, λοιπόν, ο Π. Κουκουλόπουλος θέτει στο επίκεντρο το γεγονός ότι σε μία ακόμη Προκήρυξη οι Μηχανικοί “γύρισαν την πλάτη” στο Δημόσιο, καθώς λιγότερο από το 10% των προσφερόμενων θέσεων ΠΕ Μηχανικών καλύφθηκε, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ομαλή άσκηση κρίσιμων αρμοδιοτήτων που αφορούν την καθημερινότητά μας. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι οι Μηχανικοί είναι απαραίτητοι σε σειρά ενεργειών, όπως στα αναγκαία έργα που πρέπει να τρέξουν, στη συντήρηση και λειτουργία των υφιστάμενων υποδομών, στο χωροταξικό σχεδιασμό, σε παρεμβάσεις διαχείρισης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, στην προστασία του περιβάλλοντος, σε σειρά ελεγκτικών και αδειοδοτικών διαδικασιών κ.ο.κ.
Επιπλέον, ο Βουλευτής Κοζάνης εστιάζει στη σημαντική απόκλιση που καταγράφεται, τόσο συγκρίνοντας την Ελλάδα με άλλα κράτη – μέλη της Ε.Ε., όσο και συγκρίνοντας τον Δημόσιο με τον Ιδιωτικό Τομέα στη Χώρα μας. Ενδεικτικά, βάσει των στοιχείων της Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ:
- Ο εισαγωγικός μισθός του Διπλωματούχου Μηχανικού είναι 1192 € μεικτά, δηλαδή περίπου 870 € καθαρά, με άλλα λόγια περίπου 10.000 € ετησίως.
- Βρίσκονται στο 30 - 40% των αντίστοιχων αποδοχών σε άλλες χώρες και συγκρίνονται μόνο με χώρες της Ανατολικής Ευρώπης (και αυτές τους ξεπερνούν πια). Για παράδειγμα, ο μέσος μισθός Μηχανικού ετησίως στη Γερμανία είναι 53.750 ευρώ, στην Βρετανία 55.400 ευρώ, στη Γαλλία 46.400 - 65.557 ευρώ και στην Ιταλία 61.000 ευρώ.
- Οι αποδοχές των Μηχανικών στο Δημόσιο αυτή τη στιγμή είναι περίπου στο 50 - 60% των αντίστοιχων που υπάρχουν στον Ιδιωτικό Τομέα στη Χώρα.
Υπό αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, στηλιτεύοντας ότι -όπως αποδεικνύεται- οι μέχρι στιγμής ενέργειες της Κυβέρνησης έχουν αποτύχει, ο Βουλευτής Κοζάνης καλεί τον Υπουργό Εσωτερικών να δρομολογήσει, σε συνεργασία με όλους τους θεματικά συναρμόδιους Υπουργούς, τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, για να καταστεί ο Δημόσιος Τομέας ελκυστικός για τους Μηχανικούς, ώστε επιτέλους να καλυφθούν οι προκηρυσσόμενες, αλλά και γενικότερα οι κενές οργανικές θέσεις, με τη θεσμοθέτηση των κατάλληλων κινήτρων.














