kozanitvbanner1363x131pix

banner 728x90 PJC 4

b834pix

ecofloor230

ΤΕΝΤΟΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ 1

pantelidisGIF834pix

asepop 2021 a

artinhouse2

garden hall banner1

musicart834pix

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα

noisi1

Θανάσης Χαστάς: "Οι εξελίξεις και η πείρα του λαού επιβεβαιώνουν την ανάγκη για πιο ισχυρό ΚΚΕ!"

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Οι ίδιες οι εξελίξεις, διεθνείς και εγχώριες, αλλά και στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, «φωνάζουν» ότι είναι ανάγκη η ολόπλευρη ισχυροποίηση του ΚΚΕ παντού, τόσο στο μαζικό κίνημα και τους αγώνες

, όσο και στις κάλπες των ευρωεκλογών, των τοπικών και περιφερειακών εκλογών που έχουμε μπροστά μας, για να δυναμώσει η λαϊκή αντιπολίτευση και διεκδίκηση απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική.

Είναι ανάγκη να πάρει ηχηρή απάντηση η ενιαία στρατηγική που έχει επεξεργαστεί η αστική τάξη για τη διασφάλιση της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων, πλήττοντας κάθε πτυχή της ζωής του λαού, τις ανάγκες και τα δικαιώματά του.

Αυτήν τη στρατηγική επεξεργάζεται, εξειδικεύει και υλοποιεί κάθε «κρίκος» και μηχανισμός του αστικού κράτους, φτάνοντας μέχρι τους θεσμούς της Τοπικής Διοίκησης, τους δήμους και τις Περιφέρειες. Οι όποιες επιμέρους διαφοροποιήσεις και αντιθέσεις παρουσιάζονται, εμφανίζονται πάντα πάνω στο κοινό έδαφος της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης».

«Κρίκος» για τα μονοπώλια το ζήτημα της Ενέργειας

Η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας είναι πλήρως ενταγμένη στους παραπάνω αστικούς σχεδιασμούς. Αυτό δείχνουν μεταξύ άλλων η επίσκεψη του Αμερικανού πρόξενου της Θεσσαλονίκης πριν από λίγους μήνες και η συνάντησή του με τον περιφερειάρχη, κ. Καρυπίδη, με τον οποίο συζήτησαν θέματα όπως η Ενέργεια, οι υποδομές, η πολιτική προστασία κ.ά.

Οι στρατηγικοί σχεδιασμοί και οι κινήσεις ισχυρών ευρωατλαντικών συμφερόντων για τη λεγόμενη «ενεργειακή απεξάρτηση» της ΕΕ από τη Ρωσία εξειδικεύονται από τις ελληνικές κυβερνήσεις, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το «Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα». Στη συνέχεια, τη σκυτάλη παραλαμβάνουν η Περιφέρεια και οι δήμοι της Δυτικής Μακεδονίας, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα να προετοιμάσουν κατάλληλα την «κοινή γνώμη».

Μάλιστα, η περιφερειακή αρχή του κ. Καρυπίδη, ο οποίος είναι και νυν εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ για την Περιφέρεια, στον πρόσφατο απολογισμό για το 2018 πανηγυρίζει για μια σειρά από ενέργειες που έχει κάνει στην παραπάνω κατεύθυνση:

  • Για τη δραστηριότητά της «μαζί με τους λιγνιτικούς Δήμους και Φορείς της περιοχής, στη διαδικασία διαμόρφωσης πολιτικών για τη φάση μετάβασης των Κρατών/περιοχών σε καθεστώς χαμηλής λιγνιτικής δραστηριότητας» και για το ότι η Δυτική Μακεδονία επελέγη «για την πιλοτική εφαρμογή προετοιμασίας των νέων πολιτικών». Μάλιστα, ενημερώνει ότι έγιναν και μια σειρά από συναντήσεις με εκπροσώπους της ΕΕ, στην Κοζάνη και στις Βρυξέλλες, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην Κοζάνη εκπροσώπων της Παγκόσμιας Τράπεζας κ.λπ.

Παράλληλα, προωθεί την «υλοποίηση πιλοτικού έργου ανάπτυξης συστημάτων δέσμευσης και αξιοποίησης του διοξειδίου του άνθρακα που παράγεται από λιγνιτικές μονάδες». Δηλαδή, βάζει πλάτη για την προώθηση των σχεδιασμών επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στις «πράσινες τεχνολογίες», στην «πράσινη Ενέργεια», δηλαδή στις «πράσινες μπίζνες» για εξασφάλιση κερδών, εκμεταλλευόμενοι την αναγκαία ευαισθησία του λαού σε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος.

Ομως, επιχειρηματικά κέρδη και προστασία του περιβάλλοντος είναι πράγματα ασυμβίβαστα. Ο λαός της Δυτικής Μακεδονίας το ζει στο πετσί του, με την τέφρα από τις μονάδες της ΔΕΗ, με το εξασθενές χρώμιο στο νερό που έπιναν οι κάτοικοι του Αγίου Δημητρίου και του Ρυακίου, με τη ρύπανση της λίμνης Βεγορίτιδας, με τα σοβαρά προβλήματα στο πόσιμο νερό στην περιοχή της Καστοριάς, στο Αργος Ορεστικό και στο Δισπηλιό, με την «πράσινη» και άναρχη διασπορά ανεμογεννητριών σε μια σειρά από ορεινούς όγκους [Βέρμιο, Βαρνούντας, Ντοβρά (Μεταξάς), Ανατολικό και Δυτικό Ασκιο, σχέδια για Μπούρινο κ.ά.].

  • Για τη συνεργασία της με την εταιρεία ΤΑΡ και την εφαρμογή του «Σχεδίου Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης» της εταιρείας. Θυμίζουμε ότι η διέλευση του αγωγού ΤΑΡ από την Ελλάδα δεν έγινε για να εξασφαλίσει φθηνό φυσικό αέριο για τα λαϊκά νοικοκυριά, αφού δεν υπάρχει καμία τέτοια ρήτρα στη συμφωνία με την κοινοπραξία του ΤΑΡ. Αντίθετα, στην επιλογή της διέλευσης από την Ελλάδα έπαιξε καθοριστικό ρόλο το γεγονός ότι οι αγορές της Ελλάδας και της Ιταλίας έχουν από τις υψηλότερες τιμές παροχής φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Προσπαθούν να «χρυσώσουν το χάπι» στο λαό

Οπως γίνεται φανερό, η περιφερειακή αρχή εμπλέκεται ενεργά στους σχεδιασμούς των μονοπωλιακών ομίλων, που ανταγωνίζονται με βάση τα ιδιαίτερα συμφέροντα που έχει ο καθένας, μακριά όμως από την ανάγκη του λαού για φθηνή Ενέργεια, τις ανάγκες για άμεσες μετεγκαταστάσεις των οικισμών που πλήττονται από τη δραστηριότητα της ΔΕΗ ΑΕ, καθώς και την ανάγκη των εργαζομένων του κλάδου για αξιοπρεπή δουλειά με δικαιώματα, που μόνο τέτοια δεν είναι οι εργολαβίες και τα 8μηνα που ανακυκλώνουν την ανεργία.

Το «περιβαλλοντικό οικιακό τιμολόγιο», που διαφημίζουν η κυβέρνηση και η περιφερειακή αρχή, δεν μπορεί να «χρυσώσει το χάπι» των παραπάνω σχεδιασμών, τους οποίους ακριβοπληρώνει ο λαός μας.

Αντίθετα, αυτό που χρειάζεται να έρθει στο προσκήνιο - και για μια τέτοια εξέλιξη είναι εγγύηση η ισχυροποίηση του ΚΚΕ παντού - είναι η διεκδίκηση ενός ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης, όπου όλες οι εγχώριες ενεργειακές πηγές και τα μέσα παραγωγής, διανομής και μεταφοράς Ενέργειας θα αποτελούν κοινωνική - κρατική ιδιοκτησία, όπου δηλαδή θα υπάρχει ενιαίος, αποκλειστικά κρατικός φορέας Ενέργειας, ως μηχανισμός της εργατικής - λαϊκής εξουσίας.

Μόνο έτσι, με πανεθνικό κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό, μπορούν να αξιοποιηθούν όλες οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και της Δυτικής Μακεδονίας, να τεθούν σε λειτουργία με σκοπό την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών. Με αυτές τις προϋποθέσεις μπορεί να αξιοποιηθεί το έμπειρο και πολυάριθμο εργατικό δυναμικό και στον κλάδο της Ενέργειας, να εξαλειφθεί η ανεργία.

Ομως, εκτός από τον κλάδο της Ενέργειας, η Δυτική Μακεδονία έχει τα εύσημα στην «πιλοτική» εφαρμογή κι άλλων αντιλαϊκών σχεδιασμών. Ηταν η πρώτη Περιφέρεια που «απέκτησε» τη δική της διαδημοτική επιχείρηση, τη ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ (Διαχείριση Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας ΑΕ), κινούμενη στις κατευθύνσεις της λεγόμενης «κοινωνικής οικονομίας» και της «κυκλικής οικονομίας», που διαφημίζουν η ΕΕ και όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Η Περιφέρεια άνοιξε το δρόμο στο χρυσοφόρο πεδίο της διαχείρισης των απορριμμάτων, με την εκτίναξη των χαρατσιών στο λαό, για να πάρει στη συνέχεια τη σκυτάλη η κοινοπραξία των ομίλων «Ηλέκτωρ ΑΕ» και «Ακτωρ Παραχωρήσεις ΑΕ», φυσικά με το αζημίωτο.

Κόντρα στους παραπάνω σχεδιασμούς, το ΚΚΕ αντιπάλεψε και αντιπαλεύει την πολιτική ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων και τις αυξήσεις των δημοτικών τελών. Υποστηρίζει ότι το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων πρέπει να επιβαρύνει αποκλειστικά τον κρατικό προϋπολογισμό, να υπάρχουν κεντρικός εθνικός σχεδιασμός και αποκλειστικά δημόσια διαχείριση, χωρίς καμία συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών.

Η συζήτηση για τη συγχώνευση Πανεπιστημίου και ΤΕΙ

Ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, που υπερασπίζονται και διαχειρίζονται όλα τα αστικά κόμματα και οι «εκλεκτοί» τους στην Τοπική Διοίκηση, δεν θα μπορούσε να αφήσει απέξω το χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και την προσπάθεια για μεγαλύτερη προσαρμογή του στις ανάγκες του κεφαλαίου. Ετσι, τους τελευταίους μήνες είναι έντονη η συζήτηση στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας για τη συγχώνευση του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ.

Εκτός όμως από το ΚΚΕ και τη Νεολαία του, την ΚΝΕ, εκτός από τους εκλεγμένους δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», όλοι όσοι συμμετέχουν στη συζήτηση (περιφερειακή και δημοτικές αρχές, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, τοπικοί παράγοντες κ.λπ.) αντιμετωπίζουν τα Ιδρύματα ως επιχειρήσεις και τους φοιτητές ως «πελάτες», δεν αμφισβητούν στο ελάχιστο τις κατευθύνσεις της ΕΕ και τις αντίστοιχες «εξειδικεύσεις» των κυβερνήσεων. Κατευθύνσεις που ορθώνουν συνεχώς νέα εμπόδια στα παιδιά των λαϊκών οικογενειών να σπουδάζουν απρόσκοπτα, καθώς το κόστος σπουδών έχει φτάσει στα ύψη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Πολυτεχνείο της Κοζάνης δεν υπάρχουν καν Φοιτητικές Εστίες, ενώ είναι τραγική ειρωνεία ότι η πολυδιαφημιζόμενη από την Περιφέρεια νέα πανεπιστημιούπολη που κατασκευάζεται δεν προβλέπει καν την κατασκευή Φοιτητικών Εστιών.

Παράλληλα, μόνο οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ ανέδειξαν την υποβάθμιση των σπουδών που επιχειρείται, καθώς οι ευρωενωσιακές κατευθύνσεις προωθούν τη ληξιπρόθεσμη κατάρτιση, τις γνώσεις «μίας χρήσης» και ανάλογα με τις απατήσεις της «αγοράς εργασίας», δηλαδή της φθηνής εργατικής δύναμης για να εκτοξεύονται τα επιχειρηματικά κέρδη, σε βάρος της ολόπλευρης και ολοκληρωμένης επιστημονικής γνώσης πάνω στο αντικείμενο σπουδών, που θα εξασφαλίζει δουλειά με δικαιώματα, με μόνη προϋπόθεση το πτυχίο.

Επιχειρηματικοί σχεδιασμοί στον αγροτικό τομέα

Στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, η αστική μηχανή λειτουργεί επίσης καλοκουρδισμένα και ενιαία, ενώ ο σχεδιασμός σε επίπεδο Περιφερειών περνά μέσα από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι πολυδιαφημισμένα τα ευρωπαϊκά προγράμματα για «νέους γεωργούς», για «βιολογικές καλλιέργειες», για αρωματικά φυτά κ.ά. Ρόλο στη διαφήμιση αυτή έχουν αναλάβει όλοι οι τοπικοί βουλευτές, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, τα τοπικά τους στελέχη και οι δήθεν «ανεξάρτητοι» υποψήφιοί τους στις τοπικές εκλογές. Μάλιστα, ορισμένοι αναπτύσσουν και αντίστοιχη επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ομως, τη μερίδα του λέοντος στα εν λόγω προγράμματα τη συγκεντρώνουν λίγες αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ενώ η μεγάλη μάζα των φτωχών και μεσαίων αγροτών προσπαθεί «με νύχια και με δόντια» να επιβιώσει, βλέποντας το κόστος παραγωγής να αυξάνεται και τις τιμές του παραγωγού να πέφτουν.

Τα επόμενα χρόνια, είναι βέβαιο ότι θα «χοντρύνουν» ακόμα περισσότερο τα επιχειρηματικά σχέδια στον αγροτικό τομέα, καθώς θα μπει στο παιχνίδι και η επιχειρηματική «αξιοποίηση» των εδαφών των υπαίθριων ορυχείων της ΔΕΗ μετά την εξόρυξη του λιγνίτη. Τα εδάφη αυτά αποτελούν μια τεράστια έκταση, την οποία εποφθαλμιούν διάφοροι. Γίνεται λόγος και διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις που προβάλλουν τις «προοπτικές για παραγωγή βιομάζας σε εκτάσεις των ορυχείων της ΔΕΗ».

Επίσης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Κοζάνη είδε «δουλειές με φούντες» στα συγκεκριμένα εδάφη και υποστήριξε ότι «η καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης ενδείκνυται ιδανικά στα αποκατεστημένα εδάφη των λιγνιτικών πεδίων της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία» (ΕΡΤ Κοζάνης, 9/2/2018).

Είναι φανερό πως μόνο η φωνή του ΚΚΕ και των εκλεγμένων του σε Ευρωβουλή, Βουλή, δήμους και Περιφέρειες μπορεί να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα των φτωχών αγροτών και των οικογενειών τους, που δίνουν καθημερινά τη μάχη της επιβίωσης κόντρα στη στρατηγική της ΕΕ, κόντρα στην ΚΑΠ.

Για τη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ

Από αυτές τις «κοκορομαχίες» των αστικών κομμάτων και των υποψηφίων τους στην περιοχή δεν θα μπορούσε να λείψει βέβαια η συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ. Το «όχι» της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ, των ΑΝΕΛ και των φασιστών της Χρυσής Αυγής έχει τον ίδιο παρονομαστή με το «ναι» της κυβέρνησης και των υπολοίπων. Αυτός ο παρονομαστής είναι ο ΝΑΤΟικός χαρακτήρας της συμφωνίας και οι σχεδιασμοί που αυτή υπηρετεί, με τους οποίους συμφωνούν όλοι τους.

Εγινε φανερό, όλο το προηγούμενο διάστημα, πως το μόνο γνήσιο πατριωτικό «όχι» και παράλληλα η μόνη γνήσια διεθνιστική στάση από τη σκοπιά των συμφερόντων των λαών της περιοχής ήταν η εναντίωση του ΚΚΕ στα επικίνδυνα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στα Βαλκάνια, τόσο με τον διαχρονικό αγώνα του όσο και με την καταψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών και του πρωτοκόλλου ένταξης της γειτονικής χώρας στη φυλακή του ΝΑΤΟ.

Αυτή η πατριωτική και διεθνιστική στάση του ΚΚΕ είναι ταυτόχρονα η καλύτερη απάντηση στους εθνικισμούς και αλυτρωτισμούς, που αποτελούν βούτυρο στο ψωμί της τακτικής του «διαίρει και βασίλευε» η οποία χρησιμοποιείται για να προωθηθούν τα παραπάνω σχέδια.

Οι εργάτες, οι άνεργοι, οι φτωχοί αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι νέοι και οι γυναίκες των λαϊκών οικογενειών της Δυτικής Μακεδονίας έχουν κάθε συμφέρον, αντί να ψάχνουν διαφορές ανάμεσα στα αστικά κόμματα και τα ψηφοδέλτιά τους στην Τοπική Διοίκηση, να κάνουν την πραγματική διαφορά ισχυροποιώντας το ΚΚΕ παντού!»


Κοζάνη 18/2/2019

Από το Γραφείο Τύπου της ΕΠ Δυτ. Μακεδονίας του ΚΚΕ

 

Δημοφιλή νέα...

Πληροφορίες για τα cookies

Τα cookies είναι σύντομες αναφορές που αποστέλλονται και αποθηκεύονται στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή του χρήστη μέσω του προγράμματος περιήγησης όταν αυτό συνδέεται στο Ιντερνέτ. Τα cookies μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή και αποθήκευση δεδομένων του χρήστη όσο αυτός είναι συνδεδεμένος, για να του παράσχουν τις ζητούμενες υπηρεσίες και που ορισμένες φορές τείνουν να μην διατηρούν. Τα cookies μπορεί να είναι τα ίδια ή άλλων:

  • Technical cookies (τεχνικά cookies) που διευκολύνουν την πλοήγηση των χρηστών και τη χρήση των διαφόρων επιλογών ή υπηρεσιών που προσφέρονται από τον ιστό, όπως προσδιορίζουν τη συνεδρία, επιτρέπουν την πρόσβαση σε ορισμένες περιοχές, διευκολύνουν τις παραγγελίες & τις αγορές, συμπληρώνουν φόρμες & εγγραφές, παρέχουν ασφάλεια, διευκολύνουν λειτουργίες (βίντεο, κοινωνικά δίκτυα κλπ.).
  • Customization cookies (cookies προσαρμογής) που επιτρέπουν στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους (γλώσσα, πρόγραμμα πλοήγησης - browser, διαμόρφωση, κ.α.).
  • Analytical cookies (cookies ανάλυσης) που επιτρέπουν την ανώνυμη ανάλυση της συμπεριφοράς των χρηστών του Ιντερνέτ, επιτρέπουν την μέτρηση της δραστηριότητας του χρήστη και την ανάπτυξη προφίλ πλοήγησης για την βελτίωση των ιστότοπων.

Ως εκ τούτου, όταν έχετε πρόσβαση στον ιστότοπο μας, σύμφωνα με το Άρθρο 22 του Νόμου 34/2002 των Υπηρεσιών Κοινωνίας της Πληροφορίας, στην αναλυτική επεξεργασία των cookies ζητάμε τη συγκατάθεση σας για τη χρήση τους, με σκοπό να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας. Χρησιμοποιούμε την υπηρεσία του Google Analytics για τη συλλογή ανώνυμων στατιστικών πληροφοριών όπως για παράδειγμα ο αριθμός των επισκεπτών στον ιστότοπο μας. Τα cookies που προστίθενται από την υπηρεσία Google Analytics διέπονται από τις πολιτικές απορρήτου του Google Analytics. Αν επιθυμείτε μπορείτε να απενεργοποιήσετε τα cookies από το Google Analytics.

Παρακαλούμε, σημειώστε ότι μπορείτε να ενεργοποιήσετε ή απενεργοποιήσετε τα cookies σύμφωνα με τις οδηγίες του προγράμματος πλοήγησης σας (browser).