kozanitvbanner1363x131pix

MediaHome834p

banner 728x90 PJC 4

ΤΕΝΤΟΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ 1

b834pix

ecofloor230

pantelidisGIF834pix

asepop 2021 a

artinhouse2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα

noisi1

ΚΚΕ - Κοζάνη: Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με αφορμή τα 20 χρόνια από την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η Τ.Ε. Κοζάνης του ΚΚΕ στις 12/4/2019 πραγματοποίησε εκδήλωση με αφορμή τα 20 χρόνια από την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία. Στην εκδήλωση

πραγματοποίησε χαιρετισμό ο Θανάσης Χαστάς, γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης με τη Λαϊκή Συσπείρωση. Η κεντρική ομιλία έγινε από την Τίνα Κουζιάκη, γραμματέα της ΤΕ Κοζάνης του ΚΚΕ και υποψήφια ευρωβουλευτής με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ. Στη συνέχεια προβλήθηκε βίντεο αφιερωμένο στη δράση του ΚΚΕ ενάντια στον πόλεμο στη γειτονική χώρα.

Το βίντεο που προβλήθηκε:

Ακολουθούν οι παρεμβάσεις:

Η παρέμβαση του Θανάση Χαστά:

«Η σημερινή εκδήλωση της ΤΕ Κοζάνης, έρχεται να θυμίσει μια μαύρη επέτειο, που σήμερα είναι ίσως πιο επίκαιρη από ποτέ.

Τέτοιες μέρες, πριν 20 χρόνια, η δολοφονική μηχανή του ΝΑΤΟ έσπειρε τον όλεθρο στην περιοχή των Βαλκανίων, με την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία. Ήταν 24 Μάρτη 1999, λίγο πριν τις 9 το βράδυ, όταν οι σειρήνες ήχησαν στην Πρίστινα, στο Βελιγράδι, στην Ποντγκόριτσα, στο Νόβισαντ. Το έγκλημα άρχιζε. ΝΑΤΟϊκά πολεμικά πλοία στην Αδριατική εκτοξεύουν τους πρώτους πυραύλους εναντίον της Γιουγκοσλαβίας. Ήταν η μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ακολούθησαν 78 μέρες αλλεπάλληλων βομβαρδισμών.

Το Κόμμα μας τότε, όπως και σήμερα, πρωτοστάτησε και πρωτοστατεί στην εναντίωση στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, στην πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την εμπλοκή της χώρας σε αυτούς. Ο «Ριζοσπάστης» στο πρωτοσέλιδό του την μέρα που ξεκίνησαν οι βομβαρδισμοί έγραφε: «Έλληνες γρηγορείτε! Καίνε τα Βαλκάνια οι ΝΑΤΟ-μακελάρηδες!».

Η αντίστροφη μέτρηση για τον κατακερματισμό και τη διάλυση ουσιαστικά της Γιουγκοσλαβίας ξεκίνησε όταν ανατράπηκε ο σοσιαλισμός στη Σοβιετική Ένωση και τις υπόλοιπες χώρες τις Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Σκοπός πλέον της οικονομίας δεν ήταν η κοινωνική ευημερία, αλλά η αύξηση της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων, η όξυνση του ανταγωνισμού, η ένταση της εκμετάλλευσης.

Έτσι, οι καπιταλιστές έβαλαν στόχο να μοιράσουν τις νέες αγορές που δημιουργήθηκαν και για να το πετύχουν αυτό δε δίστασαν να αλλάξουν σύνορα, να αποδυναμώσουν κυρίαρχα κράτη και να δημιουργήσουν «αδύναμα» κράτη – δορυφόρους, όπως είναι το Κόσσοβο.

Η πραγματική αιτία του πολέμου, λοιπόν, ήταν ο έλεγχος συνολικά των Βαλκανίων που η θέση τους έχει ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία γιατί είναι πύλη για 3 ηπείρους (Ευρώπη, Ασία, Αφρική).

Έγινε φανερό ότι το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα, το σύστημα του ιμπεριαλισμού, έχει στο DNA του τους ιμπεριαλιστικούς πόλεμους, γεννά κρίσεις, φτώχεια, προσφυγιά.

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν, τόσο για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, όσο και για τη στάση των πολιτικών δυνάμεων, τότε και τώρα, πρέπει να αποτελέσουν κριτήριο για τον ελληνικό λαό και τη νεολαία, για κάθε άνθρωπο καλής θέλησης, που ανησυχεί για τις σημερινές εξελίξεις.

Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ ήταν «μανούλες» στο να δικαιολογήσουν το έγκλημά τους, βρίσκοντας διάφορα προσχήματα, όπως άλλωστε έκαναν πάντα και εξακολουθούν να κάνουν και σήμερα. Τότε το πρόσχημά τους ήταν η «αρχή» του λεγόμενου «αυτοπροσδιορισμού», της δήθεν «υπεράσπισης» των μειονοτήτων. Άλλωστε είναι πάγια τακτική των ιμπεριαλιστών να υποκινούν υπαρκτά και ανύπαρκτα μειονοτικά ζητήματα, όχι επειδή τους έπιασε ο πόνος για τα δικαιώματα των μειονοτήτων, αλλά επειδή η μέθοδος του «διαίρει και βασίλευε» είναι δοκιμασμένη για να πετύχουν το στόχο τους.

Πράγμα που βλέπουμε να επαναλαμβάνεται και σήμερα με την ΝΑΤΟική Συμφωνία των Πρεσπών, την ουσία της οποίας δεν αμφισβητεί κανένα αστικό κόμμα, παρά τις κοκορομαχίες τους και τις πλαστές διαχωριστικές γραμμές που στήνουν. ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΧΑ, τα τοπικά τους στελέχη και οι εκλεκτοί τους για δήμους και περιφέρεια, όλοι τους, πίνουν νερό στο όνομα του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» της ελληνικής αστικής τάξης, των επιχειρηματικών ομίλων που θα τους επιτρέψει να πάρουν μεγαλύτερο μερίδιο από την λεία της εκμετάλλευσης των βαλκανικών λαών.

Πριν 20 χρόνια, η Ελλάδα, με απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ τότε, συμμετείχε στους ΕυρωΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας. Όλα τα κόμματα – ανάμεσά τους και ο πρόγονος του ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΝ – αποδέχονταν το άλλοθι των ιμπεριαλιστών για τη σφαγή.

Στην αντίπερα όχθη ήταν μόνο το ΚΚΕ. Πρωτοστάτησε στην οργάνωση τεράστιων λαικών συγκεντρώσεων που συμμετείχαν χιλιάδες εργαζομένων, μαθητών και φοιτητών.

Σήμερα το φυτίλι του πολέμου είναι αναμμένο σε μια σειρά σημεία σε όλο τον πλανήτη. Η πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής συσσωρεύει πολύ εύφλεκτο υλικό.

Πρόσφατα, χθες – προχθές, στην Αμερικάνικη Γερουσία κατατέθηκε νομοσχέδιο από Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους βουλευτές, για την "Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατ. Μεσόγειο του 2019". Νομοσχέδιο που αποτελεί ένα ακόμα εργαλείο του αμερικανικού ιμπεριαλισμού για την επέκτασή του στην Ανατ. Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή. Στο κέντρο βρίσκεται ο ανταγωνισμός με τη Ρωσία και την Κίνα, το κυνήγι του κέρδους από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων και τα παζάρια με την Τουρκία.

Το όψιμο ενδιαφέρον των Αμερικανών για την "καταγραφή των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο" είναι ψεύτικο. Τα αμερικανοΝΑΤΟικά επιτελεία γνωρίζουν καλά τα σχετικά στοιχεία. Οι τουρκικές παραβιάσεις γίνονται "κάτω από τη μύτη τους", με την ανοχή τους και είναι γνωστό ότι το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει εθνικά σύνορα στο Αιγαίο.

Οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης δεν μπορούν να παραπλανήσουν το λαό μας. Το βασικό ζήτημα είναι ότι, με δική της ευθύνη, η χώρα μας έχει μετατραπεί σε αμερικανοΝΑΤΟική βάση και σε "μεντεσέ" των ΗΠΑ. Κι αυτό όχι μόνο δεν εξασφαλίζει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου, αλλά εμπλέκει το λαό μας και τους άλλους λαούς της περιοχής σε μεγάλες περιπέτειες.

Κυβέρνηση και ΝΔ, «προοδευτικοί» και «συντηρητικοί», χαιρετίζουν τον επικίνδυνο αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό και, στο όνομα του «εθνικού» τάχα συμφέροντος, συμφωνούν σε ακόμα μεγαλύτερη ελληνική εμπλοκή.

Μάλιστα είναι πρόκληση για το λαό της Κοζάνης, τοπικός Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ντζιμάνης να διαφημίζει τη συμμετοχή του σε ΝΑΤΟικές Συνελεύσεις.

Είναι πρόκληση ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, κ. Καρυπίδης, να υποδέχεται θερμά τον πρόξενο της «φίλης Αμερικής», όπως ο ίδιος είπε, και να συζητάει μαζί του για την προώθηση των σχεδιασμών των αμερικάνικων μονοπωλιακών ομίλων, σε ενέργεια και υποδομές στην περιοχή.

Είναι πρόκληση ο Δήμος Κοζάνης να συνδιοργανώνει εκδήλωση με την Αμερικάνικη Πρεσβεία

Είναι πρόκληση να γίνεται στην Κοζάνη διεθνές συνέδριο για τους υδρογονάνθρακες, υπό την αιγίδα και της περιφέρειας, με την συμμετοχή τοπικών στελεχών από όλα τα αστικά κόμματα, υπό της ευλογίες του Αμερικάνου Πρέσβη και του Πρέσβη του Ισραήλ, του κράτους που δολοφονεί την παλαιστινιακό λαό.  

 

Οι δεκάδες πόλεμοι και ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, οι αλλαγές συνόρων και οι διαμελισμοί κρατών, οι εκατόμβες θυμάτων και οι εκατομμύρια πρόσφυγες, ιδιαίτερα στη γειτονιά μας, διαψεύδουν όλα αυτά που έλεγαν ορισμένοι ότι η ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος θα έφερνε θετική αλλαγή προς όφελος της ειρήνης, αλλά και όσοι έλεγαν -ανάμεσά τους και οι δυνάμεις τύπου ΣΥΡΙΖΑ- ότι πλέον το ΝΑΤΟ δεν έχει δήθεν λόγο ύπαρξης. Ο λόγος της ύπαρξής του παραμένει η προώθηση με κάθε τρόπο, ακόμη και με το αίμα των λαών, των ευρωατλαντικών γεωπολιτικών συμφερόντων και η επικράτηση στον ανταγωνισμό με άλλα ισχυρά κράτη και μονοπώλια. Οι πρόσφατες αποφάσεις του ΝΑΤΟ, που φτάνουν ακόμα και στη στήριξη του πρώτου πυρηνικού πλήγματος, τα στρατιωτικά γυμνάσια μεγάλης έκτασης, οι υπέρογκες δαπάνες για εξοπλισμούς, οι συμφωνίες τύπου “Πρεσπών” υπηρετούν τους παραπάνω σχεδιασμούς.

Η 70ή επέτειος από την ίδρυση του ΝΑΤΟ, πριν λίγες μέρες, αποτελεί ευκαιρία για να αναλογιστεί ο λαός τα δεινά που έζησε και συνεχίζει να ζει εξαιτίας της συμμετοχής της χώρας σε αυτό τον οργανισμό. Αποτελεί ευκαιρία για να μάθουν οι νέοι την αιματοβαμμένη ιστορία του ΝΑΤΟ. Για να δυναμώσει η πάλη ενάντια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ενάντια στις ξένες βάσεις στη χώρα μας και τη συμμετοχή της στους επικίνδυνους σχεδιασμούς. Για να δυναμώσει η κοινή πάλη των λαών, η μοναδική ελπιδοφόρα προοπτική που είναι η αποδέσμευση από αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, η σύγκρουση με την καπιταλιστική βαρβαρότητα.»

 

 

 

Αποσπάσματα από την ομιλία της Τίνας Κουζιάκη:

«Με αφορμή τη σημερινή εκδήλωση για τη μαύρη επέτειο της συμπλήρωσης 20 χρόνων από την ιμπεριαλιστική επέμβαση ΗΠΑ – ΝΑΤΟ - ΕΕ στη Γιουγκοσλαβία απευθύνουμε πλατύ και αισιόδοξο κάλεσμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ.

Σε όλους και όλες που δεν ανέχονται η χώρα μας να δέχεται τα συγχαρητήρια των μακελάρηδων ιμπεριαλιστών, που δεν ανέχονται να γίνεται η πατρίδα μας μια απέραντη ΝΑΤΟική βάση, ορμητήριο νέων επεμβάσεων και πολέμων, και να είναι στο στόχαστρο σφοδρών μονοπωλιακών ανταγωνισμών, που προβληματίζονται και θέλουν να απομονωθούν τα φασιστοειδή. Σε όλους όσους νιώθουν προοδευτικοί και αριστεροί και θέλουν την επόμενη μέρα δυνατός να είναι ο λαός.

Ενδεχομένως να αναρωτηθεί κάποιος; Γιατί το ΚΚΕ επιλέγει σε προεκλογική περίοδο να κάνει τη συγκεκριμένη εκδήλωση; Γιατί τα συμπεράσματα, η πείρα που απέκτησαν οι λαοί της Ευρώπης, ιδιαίτερα ο λαός της Γιουγκοσλαβίας από τις ματωμένες μέρες του Μάρτη του 1999, είναι ίσως πιο επίκαιρα από πότε. Η πείρα από τα ιστορικά γεγονότα δεν αφορούν μια στιγμή στο παρελθόν, αλλά είναι διδάγματα για το παρόν και το μέλλον.

Σήμερα ο λαός, οι εργαζόμενοι, ιδιαίτερα η νεολαία, να σκεφτούν, να προβληματιστούν. Τα συμπεράσματα που προκύπτουν τόσο για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ όσο και για τη στάση των πολιτικών δυνάμεων, και τότε και τώρα, πρέπει να αποτελέσουν κριτήριο για το λαό, για κάθε άνθρωπο που ανησυχεί για τις σημερινές εξελίξεις για όλες τις επερχόμενες εκλογές, δημοτικές, περιφερειακές, ευρωεκλογές αλλά και τις βουλευτικές όποτε και αν προκηρυχτούν.

Σύντροφοι και φίλοι,

Στις 24 Μάρτη το 1999 τα αμερικανοΝΑΤΟικά αεροπλάνα και οι πύραυλοι άναψαν τη φωτιά του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, προσθέτοντας μια ακόμη αιματοβαμμένη σελίδα στην αιματοβαμμένη ιστορία της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ.

Η Γιουγκοσλαβία δεν επελέγη τυχαία για την εφαρμογή του νέου ΝΑΤΟικού δόγματος. Γεωγραφικά βρισκόταν στο κέντρο των Βαλκανίων, στην καρδιά μιας περιοχής-σταυροδρόμι δύο παγκόσμιων πολέμων.

Μια περιοχή, η οποία, σύμφωνα με τον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό, για να μπει κάτω από τον έλεγχό του, προϋπόθεση ήταν ο κατακερματισμός της και η σταδιακή ΝΑΤΟποίησή της.

Στη διάρκεια των 11 βδομάδων που διήρκησαν οι βομβαρδισμοί, επιχείρηση που καταγράφηκε ως η μεγαλύτερη στην Ευρώπη μετά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο, πραγματοποιήθηκαν εκατοντάδες αεροπορικές επιδρομές, χρησιμοποιήθηκαν χιλιάδες πύραυλοι, βόμβες που αιματοκύλισαν το λαό της Γιουγκοσλαβίας.

Δεν ήταν τυχαία ούτε η χρονική περίοδος στην οποία εκτυλίχθηκαν με αυτό τον τρομερό τρόπο οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, καθώς με την κυριαρχία της καπιταλιστικής οικονομίας, μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού σε μια σειρά χώρες, οι καπιταλιστές «φρόντισαν» να δείξουν με τον πιο αποδεικτικό πρόσωπο τι σημαίνει για τους λαούς το ανελέητο κυνήγι του κέρδους, τι σηματοδοτεί πραγματικά ο καπιταλισμός: φτώχεια, πολέμους, δυστυχία.

Είναι διδακτικά φυσικά και τα προσχήματα που βρίσκουν οι ιμπεριαλιστές για να παίξουν τα παιχνίδια τους, στο όνομα της δήθεν υπεράσπισης των μειονοτήτων, στο όνομα του λεγόμενου αυτοπροσδιορισμού, στο όνομα της δήθεν προστασίας από «κακές κυβερνήσεις» και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό.

Είναι πλέον γνωστές οι τακτικές τους, και των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ αλλά και όλων των αστικών κυβερνήσεων, που ανακινούν μειονοτικά ζητήματα, που χρησιμοποιούν τη μέθοδο διαίρει και βασίλευε, όπως κάνουν και τώρα στη Σερβία, όπως φάνηκε και από την πρόσφατη συμφωνία των Πρεσπών.»

«….Είναι τουλάχιστον προκλητικό να εμφανίζονται οι ΗΠΑ ως "υπέρμαχοι" των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανά τον κόσμο, όταν έχουν αιματοκυλήσει τον πλανήτη, καταπατώντας κάθε τέτοια έννοια.

Αυτό όμως που κυριαρχεί στην έκθεση είναι ο "αυτοπροσδιορισμός" ως βασικό κριτήριο στον ορισμό μιας μειονότητας. Γεγονός που επιτρέπει στους ιμπεριαλιστές να αξιοποιούν πότε υπαρκτά και πότε ανύπαρκτα μειονοτικά ζητήματα ανάλογα με τους σχεδιασμούς και τα συμφέροντά τους.

Το έργο είναι χιλιοπαιγμένο, ιδιαίτερα στα Βαλκάνια. Απ' αυτήν τη σκοπιά, καθόλου αθώα δεν είναι τα όσα αναφέρει η έκθεση του αμερικανικού ΥΠΕΞ, την ίδια ώρα που στην περιοχή μας ανοίγουν ξανά ζητήματα αλλαγής συνόρων, οι "διευθετήσεις" στα Ελληνοτουρκικά είναι ψηλά στην ατζέντα κυβέρνησης - ΝΑΤΟ - ΕΕ…»

«…Είκοσι χρόνια μετά είναι αρκετά για να συγκρίνουμε, να εκτιμήσουμε το τι έλεγε και τότε και τώρα το κάθε κόμμα για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, στην ευρύτερη περιοχή.

 

Απ' όλη αυτή τη σύγκριση προκύπτει αβίαστα ένα συμπέρασμα: Και τότε και τώρα, ίδιας κοπής είναι η ψεύτικη προπαγάνδα που χρησιμοποιούν το κεφάλαιο και τα κόμματά του.

 

Ας θυμηθούμε:

Τότε, με επικεφαλής την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με το σύνθημα «πρώτα η Ελλάδα», που δικαιολογούσε τους βομβαρδισμούς και τη συμμετοχή της χώρας, με το επιχείρημα των «συμβατικών υποχρεώσεων».

Η ΝΔ από κοντά, που έβλεπε ότι ορισμένα ζητήματα θα μπορούσαν να λυθούν «με διπλωματικό τρόπο», και ο Συνασπισμός (πρόγονος του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ) που εξίσωνε τον θύτη με το θύμα και ήθελε να λυθούν τα προβλήματα με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ, να παίξει πιο ενεργό ρόλο η ΕΕ.

 

Και σήμερα με το επιχείρημα της «δίκαιης ανάπτυξης» και της γεωστρατηγικής αναβάθμισης, ξαναμοιράζονται σύνορα, με πρόσφατο το παράδειγμα Σερβίας-Κοσσόβου, προωθούν τη ΝΑΤΟικής κοπής συμφωνία των Πρεσπών, δήθεν για να λύσουν ένα «άλυτο πρόβλημα», στην ουσία για να πατήσει πιο σταθερά πόδι ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός στην περιοχή, στον ανταγωνισμό του με Ρωσία και Κίνα.

 

 
 

Και τότε και σήμερα, καλούν τον λαό να κάτσει ήσυχα στη γωνιά του ή προσπαθούν ακόμα και να τον στρατεύσουν στα ιδεολογήματά τους με διάφορα επιχειρήματα.

 

Τότε μας έλεγαν για μη συμμετοχή ελληνικών στρατευμάτων στην επίθεση, την ώρα που το λιμάνι, οι εθνικές οδοί είχαν γίνει οι βασικές δίοδοι για να περνάνε οι φάλαγγες του θανάτου. Τώρα μετατρέπουν τη χώρα σε απέραντο ΝΑΤΟικό στρατόπεδο, με αναβάθμιση της Σούδας, νέες βάσεις σε Αλεξανδρούπολη και αλλού και με χρησιμοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

 

Και τότε έπαιρναν τα εύσημα από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ για τις διευκολύνσεις τους και τώρα τους συγχαίρει μέχρι και ο διαβολικά καλός Τραμπ….»

 

«…Υπάρχει και η άλλη πλευρά που μπορεί να δώσει δύναμη στο λαό. Η μάχη που έδωσε πριν 20 χρόνια ο λαός της Γιουγκοσλαβίας δεν πήγε χαμένη. Οι λαοί της περιοχής μας και όλου του κόσμου μπορούν να αντλήσουν πολύτιμα διδάγματα.

Συνέβαλε στην αφύπνιση λαϊκών μαζών, που τα προηγούμενα χρόνια τις είχαν "αποκοιμίσει" με τη δήθεν "ειρηνική διευθέτηση και ανάπτυξη" που θα έφερνε η λεγόμενη παγκοσμιοποίηση, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και του Συμφώνου της Βαρσοβίας.

Πολύ περισσότερο βοήθησε στην αποκάλυψη του ρόλου διάφορων δήθεν "αριστερών" και "σοσιαλιστών" Ευρωπαίων, των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων που έβαλαν πλάτη, για να καμφθεί η αντίσταση του λαού της Γιουγκοσλαβίας, με τα όπλα, αλλά και των κυβερνήσεων των δήθεν σοσιαλιστικών και "αριστερών" κομμάτων σε Ιταλία, Γαλλία, αλλά και στην Ελλάδα που έδωσαν "γη και ύδωρ" για την υλοποίηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων.

Ήταν καθοριστική η συμβολή της Ελλάδας τότε, για να επιτευχθεί το αιματοκύλισμα του γιουγκοσλαβικού λαού. Ο λαός της Βόρειας Ελλάδας θυμάται, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και στην ευρύτερη περιοχή, τα τανκς και τα κοντέινερ που μετέφεραν στρατεύματα και πολεμικό εξοπλισμό στη Σερβία.

Οι κομμουνιστές, όπως πάντα στην ηρωική ιστορία του τόπου, μπήκαν μπροστά με όλες τους τις δυνάμεις. Με όλους τους τρόπους, βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης ώστε να εκφραστεί έμπρακτα η αντίσταση του ελληνικού λαού στο σφαγιασμό του γειτονικού λαού.

Με μεγαλειώδεις αντι-ιμπεριαλιστικές διαδηλώσεις, όπως και εδώ στην Κοζάνη, και σε άλλες πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας που καταδίκαζαν το ιμπεριαλιστικό έγκλημα, με συνθήματα και πανό όπως  "Εξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια", "Κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία ".

Με την πρωτοβουλία δεκάδων εργατικών σωματείων, εργατικών ενώσεων και ομοσπονδιών, επιτροπών ειρήνης, μαθητικών συμβουλίων, αλλά και του γνήσιου αντι-πολεμικού αισθήματος του λαού της περιοχής, με πρωτοβουλίες και κατοίκων της πόλης και χωριών όπως η Αιανή κ.α. διατρανώθηκε ένα μεγάλο ΟΧΙ στον πόλεμο, μια μεγάλη καταδίκη στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, ένα μεγάλο κύμα αλληλεγγύης προς το λαό της Γιουγκοσλαβίας.

Η πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστές συνεχίστηκε και συνεχίζει μέχρι και σήμερα. Οι πρωτοβουλίες του ΚΚΕ, των κομμουνιστών μέσα στους χώρους δουλειάς, στο ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, στους χώρους νεολαίας, συνεχίστηκαν και τα επόμενα χρόνια. Με τη μεγάλη διαδήλωση το 2000 έξω από το στρατόπεδο Ρωμαννέλη όπου πραγματοποιούνταν μεγάλη ΝΑΤΟϊκή άσκηση. Με την ανθρώπινη αλυσίδα που μπλόκαρε τα ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα που συμμετείχαν στην άσκηση Noble JUMP στη Ρουμανία στα διόδια του Πολυμύλου τον Ιούνη του 2017. Η δράση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και τότε και σήμερα είναι παρακαταθήκη για την πάλη των εργαζομένων, του λαού και της νεολαίας για να απελευθερωθεί από τα δεσμά του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης.

Η αντι-ιμπεριαλιστική πάλη του λαού μας, με μπροστάρη το ΚΚΕ είναι καρφί στο μάτι του συστήματος. Είναι αποκαλυπτική η πρόσφατη έκθεση του state department όπου τονίζει ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις πρέπει "μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα να αμβλύνει τα αισθήματα αντιαμερικανισμού που υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία". Γι’αυτό και πέρα από τα δισεκατομμύρια ευρώ για τα εξοπλιστικά, ξοδεύουν ταυτόχρονα εκατομμύρια ευρώ για δήθεν εκπαιδευτικά προγράμματα ξαναγραψίματος της ιστορίας. Για να συμφιλιωθεί η νεολαία με το δήθεν μονόδρομο των καπιταλιστικών δεσμών, να συμφιλιωθεί με τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες.

Είναι προκλητικό, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, η Δημοτική Αρχή Κοζάνης να συνδιοργανώνει εκδήλωση υπό την αιγίδα της Αμερικάνικης Πρεσβείας. Προσπαθούν να ντύσουν με το μανδύα της δήθεν "χαράς" εκδηλώσεις και προγράμματα για να αθωώσουν στην ουσία τους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή μας.

Όσο "όμορφα" και αν προσπαθούν να παρουσιάσουν το "έργο" της Αμερικάνικης Πρεσβείας στην πόλη μας, ο βρώμικος ρόλος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ δεν ξεπλένονται. Ο λαός δεν μπορεί να ξεχάσει το "έργο" των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στο γκριζάρισμα του Αιγαίου, στη διχοτόμηση της Κύπρου, στο μακελειό των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής. Είναι επικίνδυνος για το λαό ο πρωταγωνιστικός ρόλος που επιδιώκει κυβέρνηση στους σχεδιασμούς των Αμερικανών.

Βέβαια, δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό από τους εκπροσώπους του κεφαλαίου στους δήμους όπως είναι η σημερινή Δημοτική Αρχή. Αφού στήριξαν την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με τις τραγικές συνέπειες για την περιοχή, αφού εργάζονται για να διασφαλίσουν φιλοεπενδυτικό περιβάλλον ενόψει της μεταλιγινιτικής περιόδου με ειδικές οικονομικές ζώνες, αφού υπηρετούν την πολιτική της ανταποδοτικότητας και της επιχειρηματικής λειτουργίας των δήμων, την παράδοση των προσφύγων στα νύχια των ΜΚΟ τώρα ευθυγραμμισμένοι με τις επιταγές του State Department έρχονται να επιτεθούν στις συνειδήσεις των μαθητών ώστε να διαμορφωθεί φιλοΝΑΤΟική- φιλοαμερικάνικη συνείδηση….»

 

«…Έχουμε μπροστά μας την τριπλή εκλογική μάχη. Ο καθένας και η καθεμιά να πάει στην κάλπη με κριτήριο την πείρα που έχει αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια, τη στάση που κρατάει το κάθε κόμμα στα βασικά, στα στρατηγικά ζητήματα που καθορίζουν την πορεία της χώρας και τη ζωή των εργαζομένων.

Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς και οι εκλεκτοί τους στην τοπική διοίκηση διαγκωνίζονται για το ποιος θα φέρει και θα υπηρετήσει καλύτερα την καπιταλιστική ανάκαμψη η οποία θα πατήσει πάνω στα ισοπεδωμένα δικαιώματα των εργαζομένων, που σε καμιά περίπτωση δεν θα επανέλθουν στα προ κρίσης επίπεδα. Και οι δυο για το κεφάλαιο ενδιαφέρονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι για όσα βασανίζουν τους εργαζόμενους υπάρχει σύμπλευση. Οι δικομματικοί τους καυγάδες δεν έχουν να κάνουν με την ανακούφιση του λαού, με την αποκατάσταση των απωλειών του.

Γιατί αυτό που σήμερα πρέπει να απασχολεί το λαό δεν είναι ποιος θα κάτσει στη θέση του "χαλίφη" για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η ίδια πολιτική, αλλά πώς θα μεγαλώσουν τα εμπόδια, πώς θα οργανωθεί καλύτερα η "λαϊκή αντιπολίτευση" σε οποιαδήποτε αστική κυβέρνηση.

Κι αυτό πρέπει να αποτελέσει κριτήριο ψήφου σε όλες τις κάλπες που θα στηθούν, ώστε παντού, με ισχυρό το ΚΚΕ, να μεγαλώνουν τα εμπόδια που μπορεί να βάλει ο λαός στο τσάκισμα των δικαιωμάτων του…»

 

Πληροφορίες για τα cookies

Τα cookies είναι σύντομες αναφορές που αποστέλλονται και αποθηκεύονται στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή του χρήστη μέσω του προγράμματος περιήγησης όταν αυτό συνδέεται στο Ιντερνέτ. Τα cookies μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή και αποθήκευση δεδομένων του χρήστη όσο αυτός είναι συνδεδεμένος, για να του παράσχουν τις ζητούμενες υπηρεσίες και που ορισμένες φορές τείνουν να μην διατηρούν. Τα cookies μπορεί να είναι τα ίδια ή άλλων:

  • Technical cookies (τεχνικά cookies) που διευκολύνουν την πλοήγηση των χρηστών και τη χρήση των διαφόρων επιλογών ή υπηρεσιών που προσφέρονται από τον ιστό, όπως προσδιορίζουν τη συνεδρία, επιτρέπουν την πρόσβαση σε ορισμένες περιοχές, διευκολύνουν τις παραγγελίες & τις αγορές, συμπληρώνουν φόρμες & εγγραφές, παρέχουν ασφάλεια, διευκολύνουν λειτουργίες (βίντεο, κοινωνικά δίκτυα κλπ.).
  • Customization cookies (cookies προσαρμογής) που επιτρέπουν στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους (γλώσσα, πρόγραμμα πλοήγησης - browser, διαμόρφωση, κ.α.).
  • Analytical cookies (cookies ανάλυσης) που επιτρέπουν την ανώνυμη ανάλυση της συμπεριφοράς των χρηστών του Ιντερνέτ, επιτρέπουν την μέτρηση της δραστηριότητας του χρήστη και την ανάπτυξη προφίλ πλοήγησης για την βελτίωση των ιστότοπων.

Ως εκ τούτου, όταν έχετε πρόσβαση στον ιστότοπο μας, σύμφωνα με το Άρθρο 22 του Νόμου 34/2002 των Υπηρεσιών Κοινωνίας της Πληροφορίας, στην αναλυτική επεξεργασία των cookies ζητάμε τη συγκατάθεση σας για τη χρήση τους, με σκοπό να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας. Χρησιμοποιούμε την υπηρεσία του Google Analytics για τη συλλογή ανώνυμων στατιστικών πληροφοριών όπως για παράδειγμα ο αριθμός των επισκεπτών στον ιστότοπο μας. Τα cookies που προστίθενται από την υπηρεσία Google Analytics διέπονται από τις πολιτικές απορρήτου του Google Analytics. Αν επιθυμείτε μπορείτε να απενεργοποιήσετε τα cookies από το Google Analytics.

Παρακαλούμε, σημειώστε ότι μπορείτε να ενεργοποιήσετε ή απενεργοποιήσετε τα cookies σύμφωνα με τις οδηγίες του προγράμματος πλοήγησης σας (browser).