kozanitvbanner1363x131pix

banner 728x90 PJC 4

b834pix

ecofloor230

ΤΕΝΤΟΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ 1

pantelidisGIF834pix

asepop 2021 a

artinhouse2

garden hall banner1

musicart834pix

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα

noisi1

Αναμνήσεις ενός Σαντινίστα (Συνέντευξη στο www.kozani.tv)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η συνέντευξη στον Lester Antonio Gradiz Guttierez πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Θεσσαλονίκης από τους  Λευτέρη Αρβανίτη και Ηλία Καραγιάννη.

Στα πλαίσια του 22ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΠΑΚΣ (Πανελλαδικός Αντιπολεμικός Κινηματικός Συντονισμός)

Θεσσαλονίκης έλαβαν χώρα ομιλίες και τοποθετήσεις σε σχέση με το ρόλο του ιμπεριαλισμού στη Λατινική Αμερική και πιο συγκεκριμένα για χώρες όπως η Βενεζουέλα, η Κούβα και η Νικαράγουα.

Ειδικότερα για την περίπτωση της Νικαράγουα, η παρουσίαση αποτέλεσε μια ζωντανή μαρτυρία του Lester Antonio Gradiz Guttierez, ο οποίος έλαβε μέρος ενεργά στο κίνημα των Σαντινίστας, ένα κίνημα που κατόρθωσε με το δυναμισμό και το όραμα του, όχι μόνο να εκδιώξει την δικτατορική κυβέρνηση του Αναστάσιο Σομόζα αλλά να καταλάβει την εξουσία και να μετασχηματίσει σε βάθος την ίδια τη χώρα.

Η Νικαράγουα στον 20ο αιώνα

Η ιστορία της Νικαράγουα, στο πρώτο μισό του 20 αιώνα παρουσιάζει πολλές θλιβερές ομοιότητες με άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής κι αυτό διότι η ιστορία της επιφύλλασε την ίδια μοίρα, να αποτελέσει δηλαδή πρόσφορο έδαφος, κυρίως λόγω της γεωγραφικής της θέσης, για τις ιμπεριαλιστικές βλέψεις των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ διατηρούσαν από το 1912 στη χώρα ναυτικές δυνάμεις, ενώ βρίσκονταν σε αγαστή συνεργασία με τα δικτατορικά καθεστώτα που κυβερνούσαν τη χώρα. Ένα από αυτά ήταν και η οικογένεια Σομόζα η οποία κυβερνούσε τη χώρα από το 1937.

Ωστόσο, η επανάσταση στην Κούβα, το 1956 και η επιρροή που άσκησε στην Αμερικανική ήπειρο συνέβαλε καθοριστικά, ώστε να υπάρξουν τα πρώτα σκιρτήματα της αλλαγής. Το κίνημα των Σαντινίστας, εμπνευσμένο από τους αγώνες του αντάρτη Σαντίνο, τη δεκαετία του 1920 ενάντια στην εισβολή των ΗΠΑ, κατόρθωσε να καταλάβει την εξουσία το 1979, εκδιώκοντας τη δικτατορία που μάστιζε τη χώρα και απομυζούσε τους παραγωγικούς πόρους φτωχοποιόντας μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Οι Σαντινίστας βρέθηκαν γρήγορα αντιμέτωποι με το ζήτημα της προσχώρησης στο Σοβιετικό στρατόπεδο και στην ανάγκη διατήρησης μιας μετριοπαθούς στάσης, με σκοπό την αποφυγή μιας στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ (η εισβολή των ΗΠΑ πραγματοποίηθηκε τελικά ανεπιτυχώς, μέσω ενός στρατού περιθωριακών και εγκληματικών στοιχείων, των Κόντρας). Η διακυβέρνηση και ο παραγωγικός μετασχηματισμός της χώρας ακολούθησαν σε τελευταία ανάλυση τα σοσιαλιστικά πρότυπα (καταπολέμηση της οικονομικής ανισότητας, ανάπτυξη παιδείας και συστήματος υγέιας), με τη συμβολή και την υλική βοήθεια της Κούβας να έχουν καθοριστικό ρόλο. Επικεφαλής εκλέχτηκε ο Daniel Ortega.

Η πορεία της διακυβέρνησης των Σαντινίστας, περνάει από τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του μοντέλου διακυβέρνησης της χώρας, το άδοξο τέλος το 1990 (έτος που έχασαν τις εκλογές) αλλά και την επανεκλογή του ηγέτη τους Daniel Ortega, το 2006, μέχρι και σήμερα με προσωποπαγή και αυταρχικά ωστόσο χαρακτηριστικά. Ο λαός της Νικαράγουα, στυλιτεύοντας τη δεξιά αυτή στροφή φωνάζει «Ortega – Somoza son la misma cosa» (Ορτέγα και Σομόζα είναι το ίδιο πράγμα).

 

Από ποια ιδανικά διαπνέονταν το κίνημα των σαντινίστας, τι όραμα είχαν για τη Νικαράγουα;

Οι Σαντινίστας ήθελαν να δημιουργήσουν ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης, κάτι αναμεσα στο σοσιαλισμο και τον καπιταλισμο, συνδυάζοντας τα καλύτερα στοιχεία από τα δύο κοινωνικοοικονομικά συστήματα και μπολιάζοντας σε αυτό την ιδιαίτερη κουλτούρα της Νικαράγουας. Όσον αφορά την θέση της χώρας στο διεθνές σκηνικό, οι Σαντινίστας υποστήριζαν το κίνημα των Αδεσμεύτων καθώς δεν επιθυμούσαν την ένταξη της σε ένα από τα δύο κυρίαρχα μπλόκ του Ψυχρού Πολέμου.

 

Ποιες είναι οι αναμνήσεις σας από τα πρώτα χρόνια της επανάστασης;

Όταν έγινε η επανάσταση εγώ ήμουν 14 χρονών και δεν ήξερα τι ακριβώς γινόταν. Από τη μία ο πατέρας μου δούλευε με το καθεστώς του Σομόζα, από την άλλη όμως είχα και έναν ετεροθαλή αδερφό ο οποίος συμμετείχε ενεργά στο κίνημα των σαντινίστας. Με το ξέσπασμα της επανάστασης ο πατέτρας μου επέμενε να πάμε οικογενειακώς στην Αμερική. Τα μεγαλύτερα αδέρφια μου όμως ήταν υπερ της επανάστασης και υποστήριζαν την παραμονή μας στη χώρα καθώς η επανάσταση που είχε πραγματοποιηθεί είχε τη στήριξη του λαού της Νικαράγουα. Παρόλο αυτά την περίοδο αυτή ο αδερφός μου πυροβολήθηκε και κατέληξε στην Κούβα, χωρα η οποια εστελνε ιατρικη βοηθεια στην επανασταση. Εγω ακολούθησα στον αδερφό μου και βρεθήκαμε στα νοσοκομεία της Αβάνας.

 

Τι κατάσταση αντικρύσατε στην Κούβα;

Όταν έφυγα για την Κούβα ήμουν 14 ετών και δεν ειχα ολοκληρωμενη αποψη και αντίληψη για τις απότομες και πολλές αλλαγές που συνεβησαν στη ζωή μου. Ο αδερφός μου δυστυχως δεν άντεξε την εγχειρηση και πεθανε. Παρόλο αυτά την ιδια μερα που πεθανε ο αδελφος μου, συναντησα στο νοσοκομείο της Αβάνας μία φίλη μου συμμαθήτρια, η οποία είχε εξαφανιστει για ένα χρονο και δεν ειχα ακουσει τιποτα για αυτή. Όταν τη ρώτησα τι της συνέβει, μου ειπε πως ειχε φυλακιστεί και βασανιστεί από το καθεστως του Σομοζα. Τότε για πρώτη φορά στη ζωή μου ένιωσα τόσο έντονο μίσος, καθώς δεν μπορούσα να εξηγήσω πως μπορούσε κάποιος να συμπεριφερθεί έτσι σε ένα 14χρονο κορίτσι. Έτσι πήρα την απόφαση να παραμείνω στην Κούβα για την βοηθήσω, μένοντας εκεί τέσσερα χρόνια.

 

Πώς βρήκατε τη Νικαράγουα όταν επιστρέψατε;

Όταν γύρισα στη Νικαράγουα, εκεί βρισκόταν σε εξέλιξη η ένοπλη σύγκρουση με τις αντάρτικες ομάδες των Κόντρας τις οποίες στήριζαν οι ΗΠΑ. Στην αρχη, οι Κόντρας υποστηρίζονταν από κομματι των στρατιωτικών οι οποίοι πρόσκεινταν στο δικτατορικό καθεστώς του Σομόζα, καθώς και από τις κυβερνήσεις της Ουνδούρα της Γουατεμάλα και του Ελ σαλβαδόρ. Οι κυβερνήσεις στις χώρες αυτές φοβούνταν τη Νικαράγουα υπο τους Σαντινίστας, καθώς θα αποτελούσαν πρότυπο για τους δικούς τους λαούς.

 

Πώς κρίνετε τη διακυβέρνηση των Σαντινίστας τη δεκαετία του 1980;

Εγω πισετύω ότι το σχέδιο των Σαντινίστας ήταν το καλύτερο για τη χώρα και το λαό της, γιατί εξέφραζε αυτά που ένιωθαν οι αγρότες οι εργάτες και η νεολαία. Ηταν ένας συνδυασμός πολύ διαφορετικός από αυτόν της Κούβα. Τρέφω σεβασμό για την Κούβα μετά από ότι εμάθα εκεί. Η κουβανική επανάσταση ήταν ένα πρότυπο και κατάφερε πολλά, παρά την αμερικανική παρεμβατικότητα. Επίσης πολλά παιδιά από τη Νικαράγουα είχαν σπουδάσει στην Κούβα. Οι Σαντινίστας παρόλο αυτά θέλανε να δημιουργήσουν κάτι καλύτερο από την επανάσταση της Κούβας. Τα χρόνια της επανάστασης οι Σαντινίστας έδωσαν στο λαό πρωταγωνιστικό ρόλο στη διακυβέρνηση της χώρας, διεξάγοντας μηνιαίες περιοδείες και συνελεύσεις και στο τελευταίο χωριό της χώρας. Επίσης δόθηκε έμφαση στην δημιουργία συνεταιριστικής αγροτικής οικονομίας, με την οικονομία να παραμένει ανάμικτη, ενώ βασικό στόχο αποτελούσε η αναβάθμιση της υγείας και της παιδείας. Σε όλα αυτά ανασταλτικό παράγοντα αποτελούσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ με το οικονομικό εμπάργκο και ο πόλεμος με του Κόντρας ο οποίος γινόταν με σύγχρονα μέσα.

 

Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη Νικαράγουα;

Σήμερα ο Ορτέγκα όλη την αναταραχή που επικρατεί στη χώρα λόγω της διακυβέρνησής του την αποδίδει στην ιμπεριαλιστική πολτική των ΗΠΑ. Στην πραγματικότητα όμως αυτά λέγονται για εσωτερική κατανάλωση, αφού οι σχέσεις της οικογένειας Ορτέγκα με τις ΗΠΑ είναι καλές. Η περίοδος της διακυβέρνησης του Ορτέγκα από το 2007 και μετά, γίνεται στο όνομα της επανάστασης αλλά εγώ θεωρώ πως η επανάσταση τελείωσε το 1989 με την ήττα στις εκλογές. Ο Ορτέγκα λέει σήμερα πως εμείς που αποτελούσαμε την νεολαία του κινήματος είμαστε προδότες. Στην πραγματικότητα όμως ο Ορτέγκα πρόδωσε το πρόγραμμα και τις αρχές των Σαντινίστας. Ακόμα και τώρα διατηρει τις φυλακές που χρησιμοποιούσε και ο Σομόζα, κρατώντας έγκλειστους πολιτικούς κρατούμενους, στερώντας τους ακόμα και το διακαίωμα της υπεράσπισης.   

 

 

Τι πιστεύει τωρα ο λαός της Νικαράγουα για τον Φονσέκα και τους άλλους ήρωες της επανάστασης;

Ο Φονσέκα, ο πατέρας των Σαντινίστας ήταν ένας πολύ προχωρημένος άνθρωπος για την εποχή του, ωστόσο τον σκοτώσαν το 1977 πριν προλάβει να δει την Νικαράγουα ελεύθερη. Οι περίσσότεροι που ξέρουν την ιστορία τον τιμάμε σαν ήρωα όπως τον Σαντίνο. Η νεολαία ωστόσο είναι μπερδεμένη, καθώς ένα μεγάλος λάθος του Ορτέγκα από τη ανάληψη της εξουσίας το 2006 και μετά, ήταν ότι προώθησε καινούργια βιβλία ιστορίας με μια προσωποπαγή οπτική προβάλλοντας τον ίδιο ως πρωταγωνιστή της επανάστασης και συνεχιστή των μεγάλων ηρώων.

 

Πως θα σχολιάζατε διαχρονικά την πολιτική των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική;

Σήμερα οι χώρες της Λατινικής Αμερική δεν είναι όπως παλιά που είχαν δικτατορίες οι οποίες είχαν επιβληθεί από τις ΗΠΑ για το συμφέρον τους, παρόλο αυτά οι περισσότεροι Νικαραγουανοί ξέρουμε ότι οι ΗΠΑ ακολουθούν ιμπεριαλιστική πολιτική στη Λατινική Αμερική. Οσον αφορά τη Βενεζουέλα δεν γνωρίζω πολλά καθώς δεν έχω ζήσει εκεί, πιστεύω όμως πως αν ζούσε ο Τσάβες η διακυβέρνηση στη χώρα θα ήταν καλύτερη από αυτή του Μαδούρο. Σχετικά με την Κούβα εχώ να πώ πως τρέφω αμέριστο σεβασμό προς το λαό της, γιατί ξέρω τις δυσκολίες που έχει περάσει. Η επανάσταση δεν ήταν τέλεια, γίνανε πολλά λάθη, αλλά πρέπει να συνυπολογίσουμε και τα συνεχή εμπόδια που έβαζε η Αμερική. Η Κούβα για να ανταπεξέλθει στις πιέσεις των ΗΠΑ αφού ως νησί σε αντίθεση με τη Νικαράγουα ήταν πιο ευαλωτη στο θαλάσσιο εμπάργκο στράφηκε προς το σοσιαλιστικό μπλοκ, καθώς δεν είχε άλλη λύση. Ο κουβανέζικος λαός παρόλο αυτά έκανε μεγάλα έργα. Οι Σαντινίστας προσπαθούσαν να κανουν με τη σειρά τους και αυτοί μεγάλα έργα άλλα είχαν τον πόλεμο με τους Κόντρας, ενώ και ο ιστορικός χρόνος ηταν διαφορετικός από αυτόν της κουβανικής επανάστασης.

 

Εσείς που βίωσατε μια επανάσταση πώς θα σχολίαζατε το γεγονός πως σήμερα θέλουν να μας πείσουν πως δεν υπάρχει εναλλακτική;

Στη Νικαράγουα μια οικογένεια κυβερνούσε για πενήντα χρόνια. Πολλοί θεωρούσαν ακατόρθωτη την πτώση της, ωστόσο χάρη στην επανάσατση πραγματοποιήθηκε. Η ελευθερία στη Νικαράγουα κερδήθηκε με πολλά θύματα και πολύ αίμα, ωστόσο άφησε πίσω της μια Νικαράγουα ελεύθερη. Πιστεύω πως η επανάσταση είναι ένα φαινόμενο, ένα φαινόμενο αληθινό. Πολλές από τις επαναστάσεις της Λατινικής Αμερικής όπως για παράδειγμα, η Μεξικανική, η Κουβανική και η Νικαραγουανή ήταν αληθινές. Πίστεύω ότι μία χώρα, ένας λαός όταν καταπιέζεται κάποια στιγμή θα επανασταστήσει.

 

Λευτέρης Αρβανίτης  | Ηλίας Καραγιάννης

*** Φωτογραφίες: www.antipolemikos.gr

Πληροφορίες για τα cookies

Τα cookies είναι σύντομες αναφορές που αποστέλλονται και αποθηκεύονται στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή του χρήστη μέσω του προγράμματος περιήγησης όταν αυτό συνδέεται στο Ιντερνέτ. Τα cookies μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή και αποθήκευση δεδομένων του χρήστη όσο αυτός είναι συνδεδεμένος, για να του παράσχουν τις ζητούμενες υπηρεσίες και που ορισμένες φορές τείνουν να μην διατηρούν. Τα cookies μπορεί να είναι τα ίδια ή άλλων:

  • Technical cookies (τεχνικά cookies) που διευκολύνουν την πλοήγηση των χρηστών και τη χρήση των διαφόρων επιλογών ή υπηρεσιών που προσφέρονται από τον ιστό, όπως προσδιορίζουν τη συνεδρία, επιτρέπουν την πρόσβαση σε ορισμένες περιοχές, διευκολύνουν τις παραγγελίες & τις αγορές, συμπληρώνουν φόρμες & εγγραφές, παρέχουν ασφάλεια, διευκολύνουν λειτουργίες (βίντεο, κοινωνικά δίκτυα κλπ.).
  • Customization cookies (cookies προσαρμογής) που επιτρέπουν στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους (γλώσσα, πρόγραμμα πλοήγησης - browser, διαμόρφωση, κ.α.).
  • Analytical cookies (cookies ανάλυσης) που επιτρέπουν την ανώνυμη ανάλυση της συμπεριφοράς των χρηστών του Ιντερνέτ, επιτρέπουν την μέτρηση της δραστηριότητας του χρήστη και την ανάπτυξη προφίλ πλοήγησης για την βελτίωση των ιστότοπων.

Ως εκ τούτου, όταν έχετε πρόσβαση στον ιστότοπο μας, σύμφωνα με το Άρθρο 22 του Νόμου 34/2002 των Υπηρεσιών Κοινωνίας της Πληροφορίας, στην αναλυτική επεξεργασία των cookies ζητάμε τη συγκατάθεση σας για τη χρήση τους, με σκοπό να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας. Χρησιμοποιούμε την υπηρεσία του Google Analytics για τη συλλογή ανώνυμων στατιστικών πληροφοριών όπως για παράδειγμα ο αριθμός των επισκεπτών στον ιστότοπο μας. Τα cookies που προστίθενται από την υπηρεσία Google Analytics διέπονται από τις πολιτικές απορρήτου του Google Analytics. Αν επιθυμείτε μπορείτε να απενεργοποιήσετε τα cookies από το Google Analytics.

Παρακαλούμε, σημειώστε ότι μπορείτε να ενεργοποιήσετε ή απενεργοποιήσετε τα cookies σύμφωνα με τις οδηγίες του προγράμματος πλοήγησης σας (browser).