kozanitvbanner1363x131pix

banner 728x90 PJC 4

b834pix

ecofloor230

ΤΕΝΤΟΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ 1

pantelidisGIF834pix

asepop 2021 a

artinhouse2

garden hall banner1

musicart834pix

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα

noisi1

Ιταλία: Οι πολίτες οργανώνουν ομάδες αλληλεγγύης για τους ηλικιωμένους, τους άστεγους και τους μετανάστες

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η Ελληνοϊταλίδα φοιτήτρια Βερόνικα Πατέρνα, τελειόφοιτη Ιατρικής στη Ρώμη μιλά για το χτύπημα του κορωνοϊού στη γειτονική χώρα και εκφράζει

την ελπίδα μιας κοινωνίας που δοκιμάζεται - "Οι νέοι στην πολυκατοικία μας οργανωθήκαμε για να κάνουμε τις απαραίτητες αγορές στους ηλικιωμένους, πράγμα που έγινε και σε πολλές άλλες πολυκατοικίες. Ο γείτονας θα φέρει φαγητό στον άρρωστο ή άπορο γείτονα, ομάδες πολιτών έχουν οργανωθεί και μαγειρεύουν στους άστεγους και τους μετανάστες που υποφέρουν περισσότερο αυτήν την περίοδο".

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Άντυ Κουκλάδα | ΠΗΓΗ: www.avgi.gr

Ιταλία. Μια χώρα που μετρά χιλιάδες κρούσματα. Και καθημερινά αποχαιρετά εκατοντάδες ανθρώπους. Που έχει δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα παγκοσμίως από τον φονικό ιό. Οι δρόμοι της έχουν ερημώσει.

Οι άνθρωποί της βρίσκονται στα σπίτια τους. Αποξενωμένοι, μοναχικοί. Όμως, συχνά δίνουν ραντεβού στα μπαλκόνια τους και επικοινωνούν. Και τραγουδούν με μια φωνή το «Bella Ciao». Δίνουν το δικό τους μήνυμα αισιοδοξίας, με αποδέκτες όλους εμάς. Και ελπίζουν ότι το μέλλον θα είναι πιο όμορφο. Χωρίς νοσοκομεία και νεκρούς. Η 24χρονη Ελληνοϊταλίδα Βερόνικα Πατέρνα είναι τελειόφοιτη Ιατρικής στη Ρώμη, όπου και ζει τα τελευταία χρόνια. Παρ' όλο που οι γονείς της μένουν μόνιμα στην Ελλάδα, εκείνη αποφάσισε να μην επαναπατριστεί και να παραμείνει στη γειτονική μας χώρα, η οποία σηκώνει στις πλάτες της το βάρος του ιού. Και μίλησε στην «Αυγή» για την καθημερινότητά της, για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, για τις πράξεις αλληλεγγύης προς τους ηλικιωμένους, τους άστεγους και τους μετανάστες. Θεωρεί προσωπική της ευθύνη να παραμείνει εκεί και να βοηθήσει όπου χρειάζεται. Εξάλλου, όπως λέει, αν δεν βοηθήσουν οι νέοι άνθρωποι, ποιος θα το κάνει;

Ντόμινο κρουσμάτων

«Είμαστε σε υποχρεωτική καραντίνα από τις 10 Μαρτίου» αναφέρει η Βερόνικα περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα. «Τα κρούσματα, αν και σε σταθερή άνοδο, είναι αρκετά περιορισμένα, με 1.945 θετικούς στον κορωνοϊό (29 Μαρτίου). Ωστόσο, σε πολλές περιοχές του Βορρά, όπως η Λομβαρδία και το Βένετο, η υποχρεωτική καραντίνα ξεκίνησε πολύ νωρίτερα, με τα σχολεία και τα πανεπιστήμια να παραμένουν κλειστά από τις 25 Φεβρουαρίου» προσθέτει. Όσον αφορά την κατάσταση στη Ρώμη, υπήρξαν κάποια μεμονωμένα περιστατικά τον Φεβρουάριο που συνδέονταν άμεσα με την Κίνα και τα οποία περιορίστηκαν αμέσως από την ιταλική κυβέρνηση χωρίς περαιτέρω ασθενείς. Με εξαίρεση τον Βορρά, όπου η επιδημία εξαπλωνόταν, η υπόλοιπη Ιταλία δεν είχε κρούσματα. Ακόμα κι αυτά που υπήρχαν συνδέονταν άμεσα με τις περιοχές στο 'κόκκινο'".

«Η κρίσιμη καμπή, κατά την οποία η κατάσταση ξέφυγε εκτός ελέγχου, ήταν στις 7 Μαρτίου, όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να θέσει σε υποχρεωτική καραντίνα όλο τον Βορρά προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση του ιού. Η απόφαση διέρρευσε από το υπουργείο πριν καν ανακοινωθεί. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες κόσμου να καταφύγουν εκείνη τη νύχτα προς τον Νότο φέρνοντας μαζί τους και τον κορωνοϊό. Μόλις δύο μέρες μετά, όλη η Ιταλία βρέθηκε σε καραντίνα» επισημαίνει η Βερόνικα.

«Όπως είδαμε μέχρι τώρα, το πού θα υπάρξει έξαρση μιας επιδημίας είναι κυρίως θέμα τύχης. Παρότι η Ιταλία από πολύ νωρίς απαγόρευσε όλες τις πτήσεις από και προς την Κίνα, αυτό δεν ίσχυε για τις πτήσεις με ανταπόκριση. Ο 'ασθενής μηδέν' γύρισε από την Κίνα στα τέλη Ιανουαρίου και κατά πάσα πιθανότητα ήταν ασυμπτωματικός ή με πολύ ελαφρά συμπτώματα κρυολογήματος. Η ιστορία ξεκίνησε όταν δείπνησε με τον 'ασθενή ένα', έναν τριανταοκτάχρονο από το Κοντόνιο, μια μικρή πόλη στην Λομβαρδία. Ο τριανταοκτάχρονος με τη γυναίκα του και έναν φίλο τους ήταν οι τρεις πρώτοι ασθενείς. Από εκεί και έπειτα υπήρξε ένα ντόμινο κρουσμάτων».

Βέβαια, η ίδια επισημαίνει και το γεγονός ότι ο Βορράς είναι πιο βιομηχανοποιημένος και ως εκ τούτου έχει περισσότερες επαφές με την Κίνα και ένα πιο σύνθετο πλέγμα συγκοινωνιών και δραστηριοτήτων. Οι μεταφορές είναι πιο ανεπτυγμένες και οι χώροι εργασίας διάσπαρτοι σε όλη τη Λομβαρδία, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων να μετακινούνται καθημερινά από πόλη σε πόλη. Συνεπώς, είναι πιο εύκολο να διαδοθεί ένας ιός. Από την άλλη, πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι η καθυστέρηση από την πλευρά του κράτους να εφαρμόσει τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση του ιού, η ανεπαρκής προετοιμασία των τοπικών νοσοκομείων καθώς και η έλλειψη ενός σχεδίου διαχείρισης κρίσης υπήρξαν βασικοί παράγοντες για τη μεγάλη έξαρση.

Νοσοκομεία μετατρέπονται σε κέντρα αντιμετώπισης του Covid-19

Όμως, ποια η κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία; Είναι αρκετά δύσκολη και διαφέρει από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, υπογραμμίζει η Βερόνικα. Όπως περιγράφει, στον Βορρά βρίσκονται σε μια κρίσιμη περίοδο, με τα νοσοκομεία να κλείνουν τις κλινικές τους και να μεταμορφώνονται εξ ολοκλήρου σε κέντρα αντιμετώπισης του Covid-19.

«Εγώ είμαι φοιτήτρια στο Πολικλίνικο Ουμπέρτο Πρίμο (Policlinico Umberto I), το τρίτο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Ιταλίας και μεγαλύτερο νοσοκομείο στη Ρώμη, το οποίο προς το παρόν συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του, με μερικές μόνο τροποποιήσεις. Οι επισκέψεις των συγγενών στους ασθενείς έχουν μειωθεί στο ελάχιστο, έχουν ακυρωθεί όλες οι κλινικές των φοιτητών, ενώ μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα τελείωσαν την κατασκευή μιας καινούργιας πτέρυγας με πολλά κρεβάτια εντατικής. Η παρακολούθηση πολλών ασθενών που νοσούν από παθήσεις που δεν σχετίζονται με τον κορωνοϊό γίνεται τηλεφωνικά και οι προγραμματισμένες ιατρικές επισκέψεις μεταφέρθηκαν επ' αόριστον. Ένα νοσοκομείο που άλλοτε έσφυζε από ζωή τώρα είναι σχεδόν έρημο».

Ο τεράστιος αριθμός θανάτων στη χώρα πού οφείλεται; «Υπάρχουν διάφορες θεωρίες. Η πιο αποδεκτή είναι ότι ο αριθμός των πραγματικών κρουσμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος από τον επίσημο» λέει η Βερόνικα. Διότι υπάρχουν πολλοί που το περνούν είτε ασυμπτωματικά είτε πολύ ελαφρά και δεν εξετάζονται από τις αρμόδιες αρχές, με αποτέλεσμα να μην εμφανίζονται στα επίσημα νούμερα, όπως περιγράφει. «Επίσης, η Ιταλία έχει ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού που είναι ηλικιωμένοι, συχνά με προβλήματα υγείας, γεγονός που τους καθιστά πιο ευάλωτους και αυξάνει τα ποσοστά της θνησιμότητας σε σύγκριση με άλλες χώρες. Σημαντικοί παράγοντες είναι και οι περιβαλλοντικοί, καθώς η περιοχή της Λομβαρδίας έχει τα πιο υψηλά ποσοστά ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη Ευρώπη, οπότε και μέρος του πληθυσμού υπέφερε ήδη από αναπνευστικά προβλήματα».

Από την άλλη, υπάρχουν επιστήμονες που μιλούν για μετάλλαξη του ιού σε μια πιο επιθετική μορφή. «Δεν θεωρώ ότι το σύστημα Υγείας δεν ήταν προετοιμασμένο από πλευράς οργάνωσης και εξοπλισμού. Αντιθέτως, το νοσοκομείο του Μπέργκαμο, της πόλης που έχει χτυπηθεί περισσότερο στην Ιταλία, είναι από τα καλύτερα της χώρας. Δυστυχώς, όταν έχεις ένα νοσοκομείο με 80 κρεβάτια στην εντατική και έχεις 100 ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία, θα χρειαστεί κυριολεκτικά να διαλέξεις ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει. Αυτό είναι το μεγάλο δράμα και ο βασικός λόγος που δεν βγαίνουμε από τα σπίτια μας εδώ και πολλές ημέρες. Κανένα σύστημα Υγείας δεν είναι προετοιμασμένο για μια τέτοια μαζική 'έφοδο' στα νοσοκομεία».

«Προσωπική μου ευθύνη να βοηθάω»

Ωστόσο, παρ' όλο που ζει μόνη της σε μια χώρα με τόσες χιλιάδες κρούσματα, η ίδια δεν αισθάνεται φόβο. «Όποιος μένει σπίτι, περιορίζει στο ελάχιστο τις μετακινήσεις του και είναι προσεκτικός, με σωστή απολύμανση και συστηματικό πλύσιμο των χεριών, του προσώπου και των ρούχων, ελαχιστοποιεί την πιθανότητα να κολλήσει και να το μεταδώσει σε άλλους ανθρώπους. Οπότε, δεν θα έλεγα ότι αισθάνομαι φόβο για τον εαυτό μου, αλλά ίσως μια ανασφάλεια γιατί δεν μπορώ να προβλέψω πότε θα βγούμε από αυτήν την κατάσταση και πώς. Αισθάνομαι φόβο για τους συμπολίτες μου, που μπορεί να μην είναι όλοι αρκετά προσεκτικοί. Δυστυχώς, βλέπω πολλή ανευθυνότητα και στις δύο χώρες μου και φοβάμαι ότι ακόμα έχουμε να δούμε πολλούς θανάτους λόγω κορωνοϊού στο μέλλον» λέει η Βερόνικα.

Παρ' όλο που η οικογένειά της ζει στην Αθήνα, επέλεξε να μείνει στη Ρώμη, καθώς δεν ήθελε να ρισκάρει την υγεία των δικών της ανθρώπων. «Μέχρι πριν έναν μήνα κυκλοφορούσα κανονικά στη Ρώμη και στο νοσοκομείο και δεν ήθελα να ρισκάρω να φέρω τον ιό στην οικογένειά μου. Ευτυχώς τους έχω 'δασκαλέψει' καλά και προσέχουν περισσότερο από εμένα. Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούν να κάνουν για να προστατευτούν και να βοηθήσουν την κατάσταση είναι να μείνουν σπίτι. Είναι τόσο απλό, κι όμως σώζει ζωές».

Εκείνη παραμένει στο σπίτι για περισσότερες από 14 μέρες. «Και να ήθελα να γυρίσω, δεν έχω τη δυνατότητα, καθώς έχουν ακυρωθεί όλες οι πτήσεις μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας» αναφέρει. Επιπλέον, «θεωρώ ότι είναι προσωπική μου ευθύνη να βρίσκομαι κοντά στο νοσοκομείο όπου φοιτώ και να παρέχω τη βοήθεια που μου αναλογεί, η οποία δεν είναι ιατρική -καθώς είμαι ακόμα φοιτήτρια-, αλλά μπορώ να στηρίξω διεκπεραιωτικές δράσεις. Στη Ρώμη οι φοιτητές Ιατρικής μπορούν να συνεργαστούν με τον Ερυθρό Σταυρό για την παράδοση τροφίμων και φαρμάκων σ' αυτούς που τα έχουν ανάγκη, στα call centers και σε άλλες δραστηριότητες» τονίζει. «Όταν επιλέγεις το επάγγελμα του γιατρού, είναι δεδομένο ότι σε μια τέτοια κρίση θα βρίσκεσαι στην πρώτη γραμμή. Ακόμα κι όταν αυτό που παίρνεις είναι πολύ λιγότερο από αυτό που δίνεις» τονίζει.

Πολύς ο κόσμος της αλληλεγγύης

Δυστυχώς η αλληλεγγύη δεν είναι πάντα δεδομένη, λέει η Βερόνικα, αλλά κάθε μέρα διαβάζει για πράξεις αλληλεγγύης σε όλη την Ιταλία. «Οι νέοι στην πολυκατοικία μας οργανωθήκαμε για να κάνουμε τις απαραίτητες αγορές στους ηλικιωμένους, πράγμα που έγινε και σε πολλές άλλες πολυκατοικίες. Ο γείτονας θα φέρει φαγητό στον άρρωστο ή άπορο γείτονα, ομάδες πολιτών έχουν οργανωθεί και μαγειρεύουν στους άστεγους και τους μετανάστες που υποφέρουν περισσότερο αυτήν την περίοδο» επισημαίνει. Ταυτόχρονα, στη Νάπολη, όπου το ποσοστό φτώχειας είναι από τα μεγαλύτερα στην Ιταλία, οι πολίτες μπορούν πληρώνοντας τα ψώνια τους να αφήσουν κάποια ευρώ παραπάνω τα οποία χρησιμοποιούνται από όποιον έχει ανάγκη.

«Επίσης, πριν από λίγες μέρες έκαναν έκκληση από το Πολικλίνικο του Μιλάνο για αιμοδοσία, καθώς υπό την κρίση του κορωνοϊού υπήρχε έλλειψη αίματος. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν τόσο μεγάλη, που μέσα σε μερικές μέρες γέμισαν τα ψυγεία, και όχι μόνο τα ψυγεία στα νοσοκομεία του Μιλάνο, αλλά όλης της Ιταλίας. Αυτά είναι λίγα μόνο από τα παραδείγματα αλληλεγγύης που βλέπουμε καθημερινά» αναφέρει η ίδια.

Πάντως, δεν έχει μετανιώσει ούτε στιγμή για την επιλογή της. «Ελπίζω στην καριέρα μου σαν γιατρός να μην βρεθώ ποτέ στην κατάσταση την οποία βιώνουν αυτήν τη στιγμή οι συνάδελφοί μου στον Βορρά και στον υπόλοιπο κόσμο» λέει η Βερόνικα. Μαζί με τους συμφοιτητές της που έμειναν στη Ρώμη -ανάμεσά στους οποίους είναι πολλοί Έλληνες και Κύπριοι- βρίσκονται σε μια κατάσταση αναμονής. Όλοι τους έχουν δηλώσει τη διαθεσιμότητά τους στο νοσοκομείο στην περίπτωση που χρειαστούν τη βοήθειά τους. Προς το παρόν όμως μένουν στο σπίτι ή συμμετέχουν σε κάποιες μεμονωμένες εθελοντικές δράσεις για φοιτητές σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό. «Όσο λιγότεροι άνθρωποι κυκλοφορούν στα νοσοκομεία αυτή τη στιγμή τόσο καλύτερα. Οι φοιτητές, με μηδενική κλινική εμπειρία, ίσως να δυσχεράνουν την κατάσταση σε μια τέτοια δοκιμασία. Όμως θα μπορούσαν να συνεισφέρουν σε άλλα κέντρα πρόληψης ή οργάνωσης σαν εθελοντές. Εξάλλου, αν δεν βοηθήσουν οι νέοι, ποιος θα το κάνει;» αναρωτιέται η Βερόνικα.

Οφείλουμε να προστατέψουμε το περιβάλλον

«Θεωρώ ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί αρκετά το καλοκαίρι, αλλά οι ζωές μας θα αλλάξουν σε μεγάλο βαθμό τα επόμενα χρόνια. Θα υπάρχει πάντα η απειλή του κορωνοϊού, καθώς αποτελεί έναν ιό που δεν έχει μελετηθεί αρκετά και δεν γνωρίζουμε αν ένα εμβόλιο θα μπορέσει να τον σταματήσει ή θα μεταλλάσσεται συνεχώς, οπότε κάθε χρόνο θα πρέπει μαζί με το εμβόλιο της γρίπης να κάνουμε και το εμβόλιο του κορωνοϊού» τονίζει η Βερόνικα. «Επίσης, με την παγκοσμιοποίηση, την αποψίλωση των δασών του Αμαζονίου και της υπόλοιπης υφηλίου και τη συνακόλουθη επαφή με τα άγρια ζώα, τα οποία φέρουν άγνωστους για το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου παθογόνους μικροοργανισμούς, θα υπάρχει πάντα ο κίνδυνος μιας νέας πανδημίας. Το μήνυμά μου είναι πως αν μέχρι τώρα είχαμε κάποιους σοβαρούς λόγους να προστατεύσουμε το περιβάλλον και πρωτίστως την πανίδα, τώρα έχουμε έναν παραπάνω».

ΠΗΓΗ: www.avgi.gr

Δημοφιλή νέα...

Πληροφορίες για τα cookies

Τα cookies είναι σύντομες αναφορές που αποστέλλονται και αποθηκεύονται στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή του χρήστη μέσω του προγράμματος περιήγησης όταν αυτό συνδέεται στο Ιντερνέτ. Τα cookies μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή και αποθήκευση δεδομένων του χρήστη όσο αυτός είναι συνδεδεμένος, για να του παράσχουν τις ζητούμενες υπηρεσίες και που ορισμένες φορές τείνουν να μην διατηρούν. Τα cookies μπορεί να είναι τα ίδια ή άλλων:

  • Technical cookies (τεχνικά cookies) που διευκολύνουν την πλοήγηση των χρηστών και τη χρήση των διαφόρων επιλογών ή υπηρεσιών που προσφέρονται από τον ιστό, όπως προσδιορίζουν τη συνεδρία, επιτρέπουν την πρόσβαση σε ορισμένες περιοχές, διευκολύνουν τις παραγγελίες & τις αγορές, συμπληρώνουν φόρμες & εγγραφές, παρέχουν ασφάλεια, διευκολύνουν λειτουργίες (βίντεο, κοινωνικά δίκτυα κλπ.).
  • Customization cookies (cookies προσαρμογής) που επιτρέπουν στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους (γλώσσα, πρόγραμμα πλοήγησης - browser, διαμόρφωση, κ.α.).
  • Analytical cookies (cookies ανάλυσης) που επιτρέπουν την ανώνυμη ανάλυση της συμπεριφοράς των χρηστών του Ιντερνέτ, επιτρέπουν την μέτρηση της δραστηριότητας του χρήστη και την ανάπτυξη προφίλ πλοήγησης για την βελτίωση των ιστότοπων.

Ως εκ τούτου, όταν έχετε πρόσβαση στον ιστότοπο μας, σύμφωνα με το Άρθρο 22 του Νόμου 34/2002 των Υπηρεσιών Κοινωνίας της Πληροφορίας, στην αναλυτική επεξεργασία των cookies ζητάμε τη συγκατάθεση σας για τη χρήση τους, με σκοπό να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας. Χρησιμοποιούμε την υπηρεσία του Google Analytics για τη συλλογή ανώνυμων στατιστικών πληροφοριών όπως για παράδειγμα ο αριθμός των επισκεπτών στον ιστότοπο μας. Τα cookies που προστίθενται από την υπηρεσία Google Analytics διέπονται από τις πολιτικές απορρήτου του Google Analytics. Αν επιθυμείτε μπορείτε να απενεργοποιήσετε τα cookies από το Google Analytics.

Παρακαλούμε, σημειώστε ότι μπορείτε να ενεργοποιήσετε ή απενεργοποιήσετε τα cookies σύμφωνα με τις οδηγίες του προγράμματος πλοήγησης σας (browser).