kozanitvbanner1363x131pix

banner 728x90 PJC 4

b834pix

ecofloor230

ΤΕΝΤΟΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ 1

pantelidisGIF834pix

asepop 2021 a

artinhouse2

garden hall banner1

musicart834pix

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα

noisi1

Ευρωομάδα ΣΥΡΙΖΑ: «Πανευρωπαϊκό Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για Δίκαιη Αντιμετώπιση της Πανδημίας Covid-19»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ευρωομάδα ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Ευρωπαϊκό Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης και Κοινωνικής Ανακούφισης ενάντια στην πανδημία του κορονοϊού

Γενικό Πλαίσιο

Η κρίση του κορονοϊού αμφισβητεί την ίδια την ουσία των παγκόσμιων και ευρωπαϊκών δομών. Πέρα από την απώλεια χιλιάδων ανθρώπων, η πανδημία αυτή απειλεί τα κρίσιμα συστήματα δημόσιας υγείας, την επισιτιστική ασφάλεια, την πολιτική προστασία, την οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, την περιφερειακή και κοινωνική συνοχή, τα θεμελιώδη δικαιώματα και το κράτος δικαίου, την απασχόληση, την αειφόρο ανάπτυξη, το περιβάλλον και τη δημοκρατική διακυβέρνηση.

Η πανδημία του κορονοϊού απαιτεί άμεση και άνευ προηγουμένου δράση σε ευρωπαϊκή κλίμακα. Το βάθος της κρίσης και το εύρος της αντίδρασής μας σημαίνουν ότι οι επιλογές που γίνονται τώρα θα διαμορφώσουν την κοινωνία μας για για τις επόμενες δεκαετίες. Καθώς λαμβάνουμε μέτρα για να διασφαλίσουμε την άμεση ανακούφιση και τη μακροπρόθεσμη ανάκαμψη, είναι επιτακτική η ανάγκη να εξετάσουμε τις αλληλένδετες κρίσεις που αφορούν την ανισότητα στην κατανομή του πλούτου, τη δημοκρατική νομιμότητα και την οικολογική κρίση, που τώρα κινδυνεύουν να επιδεινωθούν ακόμα περισσότερο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται ένα Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης και Κοινωνικής Ανακούφισης για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, το οποίο θα προστατεύει τις ζωές των ανθρώπων, τις θέσεις εργασίας, τα δικαιώματα και τα εισοδήματα των πολιτών. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία πρωτοφανή, παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη δημόσια υγεία και γι’ αυτό, χρειαζόμαστε μια άνευ προηγουμένου απάντηση. Οι παλιές συνταγές που εφαρμόστηκαν στο παρελθόν με βάση τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και την έλλειψη αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών έχουν αποτύχει. Η ΕΕ χρειάζεται κοινές πολιτικές που βασίζονται στην αλληλεγγύη και την κοινωνική δικαιοσύνη, προκειμένου να στηριχτούν άμεσα όλοι οι πολίτες (ιδίως οι πιο ευάλωτες ομάδες), τα συστήματα υγείας και άλλες δημόσιες υπηρεσίες μας, οι εργαζόμενοι, οι επιχειρήσεις (ιδιαίτερα οι μικρο-μεσαίες) και οι αυτοαπασχολούμενοι. Μετά το τέλος αυτής της τεράστιας κρίσης, η ΕΕ δεν θα είναι και πάλι η ίδια. Η ΕΕ πρέπει να αποδειχτεί ανθεκτική.

Παρότι έχουμε καλωσορίσει τα περισσότερα από τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, πιστεύουμε ότι τα μέτρα αυτά δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση αυτής της τόσο ευρείας και εκτεταμένης κλίμακας κρίσης. Ως εκ τούτου, η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά ένα συμπαγές και συντονισμένο Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης και Κοινωνικής Ανακούφισης, ανεξαρτήτως κόστους.

Ευρωπαϊκό Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης και Κοινωνικής Ανακούφισης

Ζητούμε ένα πανευρωπαϊκό οικονομικό Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης και Κοινωνικής Ανακούφισης, με βάση τις ακόλουθες αρχές και τα ακόλουθα συγκεκριμένα μέτρα:

Έξι αρχές για την Δίκαιη Αντιμετώπιση της Πανδημίας και την Κοινωνική Ανάκαμψη

1.            Η υγεία αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα, για όλους τους ανθρώπους, δίχως εξαιρέσεις

Σε έναν αυξανόμενο αριθμό κρατών μελών της ΕΕ, τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, τα οποία υφίστανται χρόνιες πιέσεις από τις πολιτικές λιτότητας, την απορρύθμιση, τις ιδιωτικοποιήσεις και την αποεπένδυση, φθάνουν στα όριά τους, ενώ το προσωπικό στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και ασφάλειας, καθώς και άλλοι επαγγελματίες γίνονται ολοένα και πιο ευάλωτοι στον κορονοϊό, συχνά χωρίς να διαθέτουν ούτε καν τον βασικό εξοπλισμό για την προσωπική τους προστασία. Υποστηρίζουμε τα αιτήματα για δωρεάν και προσβάσιμο έλεγχο, θεραπεία και προστατευτικό εξοπλισμό για όλους τους πολίτες, για διεύρυνση της χωρητικότητας των νοσοκομείων, για μια διευρυμένη δημόσια χρηματοδότηση για το σύστημα δημόσιας υγείας. Η εξομάλυνση της καμπύλης της λοίμωξης του κορονοϊού συνεπάγεται αυξημένη ζήτηση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας για χρόνια. Οι κυβερνήσεις πρέπει να εγγυώνται πρόσβαση σε προληπτική και θεραπευτική υγειονομική περίθαλψη για όλους, χωρίς εξαιρέσεις, ανεξάρτητα από το εργασιακό ή μεταναστευτικό καθεστώς.

2.         Προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, κατά τη διάρκεια της κρίσης και μετά την κρίση

Αρκετά κράτη μέλη έχουν λάβει ειδικά κατ’ εξαίρεση μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας. Είναι εξαιρετικά σημαντικό τα μέτρα αυτά να είναι αυστηρά περιορισμένα χρονικά και να τελούν υπό κοινοβουλευτικό έλεγχο, να είναι αναλογικά, συνεκτικά και αναγκαία και να εξυπηρετούν μόνο το σκοπό της προστασίας των ανθρώπινων ζωών και της δημόσιας υγείας. Η κρίση μπορεί να δεν χρησιμεύει ως πρόσχημα ή ως μέσο για να υπονομεύουν οι κυβερνήσεις τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, να περιορίζουν τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών ή να δημιουργούν μεγάλης κλίμακας επιτήρηση, είτε τώρα είτε μετά το πέρας της κρίσης της δημόσιας υγείας. Αυτό ισχύει και για την ΕΕ στο σύνολό της, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος της ελεύθερης κυκλοφορίας εντός της ΕΕ, και η Επιτροπή πρέπει να διαδραματίσει ενεργό ρόλο για να εξασφαλίσει την τήρηση όλων των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των δημοκρατικών διαδικασιών. Τα ενισχυμένα μέτρα επιτήρησης και η στέρηση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν πρέπει να γίνονται ανεκτά. Ο αυταρχισμός πρέπει να συγκρατηθεί με κάθε κόστος. Καλούμε όλους τους ανθρώπους να επιδεικνύουν ανθρωπισμό και αλληλεγγύη.

3.            Παροχή οικονομικής ανακούφισης απευθείας στους πολίτες

Υποστηρίζουμε τα επείγοντα αιτήματα για επέκταση του δικτύου κοινωνικής προστασίας, προστατεύοντας τις θέσεις εργασίας, διευρύνοντας τις παροχές ανεργίας, αυξάνοντας σημαντικά τα προγράμματα επισιτιστικής βοήθειας, επεκτείνοντας την παροχή βοήθειας στο σπίτι, διευρύνοντας την παιδική μέριμνα για τις οικογένειες με εργαζόμενους γονείς, ελαφρύνοντας τα προσωπικά χρέη και σταματώντας τους πλειστηριασμούς, τις κατασχέσεις και τις διακοπές στην παροχή νερού και ρεύματος. Επιπλέον, για την καταπολέμηση της οικονομικής ύφεσης κατά τη διάρκεια των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, οι κυβερνήσεις πρέπει άμεσα να στηρίξουν απευθείας οικονομικά όλους τους πολίτες, βάσει κοινωνικών κριτηρίων. Η παροχή αυτής της οικονομικής βοήθειας πρέπει να γίνεται γρήγορα και τακτικά, καθ' όλη τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης.

4.            Διάσωση των εργαζομένων και των κοινωνιών, όχι των εταιρικών κερδών

Οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια κατευθύνεται σε συγκεκριμένους τομείς πρέπει να διοχετεύεται στους εργαζομένους και τους ευάλωτους πληθυσμούς, όχι απλά για τη στήριξη των μετόχων. Συγκεκριμένα, οποιοδήποτε δάνειο που εκδίδεται με κρατική εγγύηση πρέπει να χρησιμοποιείται για τη διατήρηση της μισθοδοσίας και των παροχών στους υπαλλήλους, όχι για μπόνους στελεχών ή την επαναγορά μετοχών. Επιπλέον, τα εν λόγω κεφάλαια θα πρέπει να συνοδεύονται από φιλεργατικούς όρους, όπως η προϋπόθεση για εκπροσώπηση των εργαζομένων στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας και η συμμόρφωση με τα υψηλού επιπέδου πρότυπα εργασίας, όπως η καταβολή υψηλών μισθών, η διατήρηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η σύναψη συλλογικών συμβάσεων εργασίας και η υιοθέτηση πολιτικής για τη διασφάλιση δίκαιων ευκαιριών απασχόλησης για όλους.

5.         Παροχή κινήτρων για μια «ανανεωτική οικονομία» με ταυτόχρονη αποτροπή μελλοντικών κρίσεων

Την ίδια στιγμή που χρειαζόμαστε επειγόντως ένα μεγάλο, βραχυπρόθεσμο πακέτο κινήτρων για την προστασία της υγείας και την οικονομική ασφάλεια των ανθρώπων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κρίσης του κορονοϊού, αποτελεί, επίσης, επιτακτική ανάγκη να ενεργοποιήσουμε ένα μεγάλο, μεσοπρόθεσμο οικονομικό πακέτο κινήτρων για να καταπολεμήσουμε την οικονομική ύφεση και να εξασφαλίσουμε μια δίκαιη ανάκαμψη, δεδομένου ότι η κρίση θα δημιουργήσει αυξανόμενες ανισότητες μεταξύ των κρατών μελών και εντός αυτών. Αυτό το πακέτο μέτρων θα πρέπει να δημιουργήσει ποιοτικές θέσεις εργασίας οικογενειακής βιωσιμότητας, να αντιμετωπίσει τις συστημικές ανισότητες, κατευθύνοντας επενδύσεις στις οικογένειες με εργαζόμενα μέλη που αντιμετωπίζουν την μεγαλύτερη οικονομική ανασφάλεια, και να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση που συντελεί στην απειλή της οικονομίας και της υγείας μας. Βαρύνουσας σημασίας είναι, επιπλέον, τα πακέτα κινήτρων που θα δοθούν στις βιομηχανίες να περιλαμβάνουν όρους για την εφαρμογή υψηλής ποιότητας προτύπων εργασίας, την ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού και τη δραστική μείωση των εκπομπών και της τοξικής ρύπανσης. Η απάντηση σε μια υπαρξιακή κρίση των σημερινών δομών δεν πρέπει να πυροδοτήσει μια άλλη κρίση.

6.            Αντιμετώπιση της κλιματικής και περιβαλλοντικής κατάστασης ανάγκης

Η πανδημία του κορονοϊού δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή χωριστά από την κλιματική και περιβαλλοντική κρίση. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή και το Συμβούλιο πρέπει να εργαστούν εντατικά και γρήγορα για έναν πραγματικά φιλόδοξο Νόμο για το Κλίμα και να επιδιώξουν φιλόδοξους στόχους σε όλα τα διαφορετικά μέρη της Πράσινης Συμφωνίας, όπως η στρατηγική "Farm to Fork", το σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονομία, η στρατηγική για τη βιοποικιλότητα, η στρατηγική για την προσαρμογή, και με τις αναγγελθείσες νομοθετικές προτάσεις. Επιπλέον, όλες οι δημόσιες χρηματοδοτήσεις πρέπει να συμμορφώνονται με τον προτεινόμενο κανονισμό για τη θέσπιση πλαισίου για τη διευκόλυνση των βιώσιμων επενδύσεων, τον αποκαλούμενο "Κανονισμό Ταξινόμησης".

 

Μέτρα για την εφαρμογή ενός ευρωπαϊκού σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την κοινωνική ανακούφιση

Α.            Προστασία της ανθρώπινης ζωής, ανεξάρτητα από το κόστος

  • Η κρίση υπογραμμίζει την ανάγκη για συντονισμό και για μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για την υγεία με σημαντική αύξηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. Ζητούμε να θεσπιστεί μια Κοινή Πολιτική για την Υγεία, ως εσωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τον συντονισμό μεταξύ των κρατών μελών και την εφαρμογή ισχυρών πολιτικών που θα διασφαλίζουν ισότιμη πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίας δημόσιας υγείας για όλους. Η καθυστερημένη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αντιμετώπιση της πανδημίας είναι λυπηρή. Ανησυχούμε βαθύτατα για την έλλειψη αλληλεγγύης ορισμένων κρατών μελών σε εκείνους που πλήττονται περισσότερο από την κρίση.

  • Άμεσες και μαζικές δημόσιες δαπάνες για την ενίσχυση των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης που δεν ήταν προετοιμασμένα για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης και τα οποία σε πολλές χώρες έχουν καταστραφεί έπειτα από μια δεκαετία επιβληθείσας από την ΕΕ λιτότητας. Αυτό δεν σημαίνει μόνο θεραπεία, αλλά και ενεργό έλεγχο και ιχνηλάτηση επαφών. Όλα τα θεσμικά όργανα και τα ταμεία της ΕΕ πρέπει να συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση.

  • Επενδύσεις για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των εργαζομένων στον τομέα της υγείας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, καθώς και για να ληφθούν όλα τα προληπτικά μέτρα για εργαζόμενους σε άλλους τομείς όπως στα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία, την παραγωγή, προετοιμασία και παράδοση τροφίμων, την ιατρική βιομηχανία, την αστυνομία, την πυροσβεστική και σε όσους εργαζόμενους δεν τους επιτρέπεται η εργασία από το σπίτι.

  • Τα κράτη μέλη πρέπει να είναι προετοιμασμένα να λάβουν ριζοσπαστικά μέτρα σε τομείς ζωτικής σημασίας για να ανταποκριθούν σε αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη δημόσια υγεία, συμπεριλαμβανομένης της κρατικοποίησης, εάν κριθεί απαραίτητο, προκειμένου να κατευθύνουν τις ενέργειες αντιμετώπισης της πανδημίας. Αυτό συμπεριλαμβάνει τις ιδιωτικές εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, την παραγωγή προστατευτικού εξοπλισμού, αναπνευστήρων και εξαεριστήρων, την παραγωγή και διανομή τροφίμων, τις ταχυδρομικές υπηρεσίες και την ιατρική έρευνα και ανάπτυξη.

Β.            Δημοσιονομικά μέτρα

  • Άμεση ενίσχυση, κινητοποίηση και ανακατεύθυνση κεφαλαίων για την τόνωση της δημοσιονομικής προσπάθειας. Τα κράτη μέλη πρέπει να έχουν άμεση πρόσβαση στα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης, προκειμένου να ανταποκριθούν στην κρίση. Ο υφιστάμενος προϋπολογισμός της ΕΕ πρέπει να ενισχυθεί και να αναπροσανατολίσει περαιτέρω κονδύλια για τη χρηματοδότηση της συνοχής, τα οποία μπορούν να αναληφθούν από τα κράτη μέλη, ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν.

  • Περίπου 4 δισ. ευρώ μη διατεθέντων κονδυλίων από τα περιθώρια και τα μέσα ευελιξίας παραμένουν διαθέσιμα στον προϋπολογισμό του 2020. Επιπλέον, περίπου 3 δισ. ευρώ δημοσιονομικού πλεονάσματος από το 2019 είναι διαθέσιμα. Η Επιτροπή θα πρέπει να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των νομοθετικών προτάσεων, για να κατευθύνει αυτά τα χρήματα στην καταπολέμηση του κορονοϊού και των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεών του.

  • Ταυτόχρονα, χρειάζεται περισσότερη ευελιξία όσον αφορά την ανακατεύθυνση πόρων, προκειμένου να αποφευχθούν χρονοβόρες και αδιέξοδες διαδικασίες.

  • Οι πρωτοφανείς περιστάσεις απαιτούν έναν πολύ πιο φιλόδοξο Πολυετή Δημοσιονομικό Προϋπολογισμό (ΠΔΠ) 2021-2027 με αυξημένη χρηματοδότηση των πολιτικών για τη συνοχή, το κλίμα και την υγεία, για την αντιμετώπιση της πραγματικής κρίσης. Αυτό απαιτεί, επίσης, άμεσες ενέργειες για τη δημιουργία ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το 2021, προκειμένου να διασφαλιστεί, στο ενδιάμεσο, η συνέχιση των προγραμμάτων της ΕΕ.

Γ.             Προστασία θέσεων εργασίας, εισοδημάτων και κοινωνική ασφάλεια

  • Η οικονομική κρίση εξαιτίας του κορονοϊού δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για τους εργοδότες και τις εταιρίες για μείωση μισθών και για παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων. Όλοι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να είναι πλήρως προστατευμένοι ενάντια σε απολύσεις. Αυτό συμπεριλαμβάνει την αποφυγή της μη ανανέωσης συμβάσεων ορισμένου χρόνου ή προσωρινής απασχόλησης και την αποφυγή της ψευδούς αυταπασχόλησης. Ο κοινωνικός διάλογος μεταξύ των κρατών μελών και των κοινωνικών εταίρων πρέπει να σέβεται πλήρως τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τις υφιστάμενες συμφωνίες και τα ζητήματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία. Τώρα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαία η υιοθέτηση του πλαισίου για τον ευρωπαϊκό κατώτατο μισθό.

  • Οι εργοδότες, το κράτος και η ΕΕ πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι εργαζόμενοι σε όλους τους άλλους τομείς εργάζονται από το σπίτι ή μένουν στο σπίτι για σκοπούς κοινωνικής αποστασιοποίησης. Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν τώρα πρέπει να δίνουν προτεραιότητα στην προστασία όλων των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων με ατυπικές και επισφαλείς μορφές απασχόλησης. Οι οικιακοί εργαζόμενοι, οι πρόσφυγες και οι εργαζόμενοι σε πλατφόρμες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς και οι διασυνοριακά και εποχικά εργαζόμενοι, οι άνεργοι και όσοι βρίσκονται σε καταστάσεις εργασιακής φτώχειας και αστεγίας πρέπει να προστατευτούν πλήρως. Σχετικά με την πανδημία, τα υψηλότερα πρότυπα εργασίας, οι μισθοί, τα ωράρια και ειδικά η προστασία της υγείας, ιδίως ο αναγκαίος εξοπλισμός προστασίας κατά του κορονοϊού, πρέπει να εξασφαλιστούν. Πρέπει, επίσης, να προστατευθούν οι εργαζόμενοι, τους οποίους εκμεταλλεύεται η άτυπη οικονομία.

  • Προκειμένου να αποφευχθούν μαζικές απολύσεις και εκτεταμένη χρεοκοπία επιχειρήσεων που αναγκάζονται να κλείσουν κατά τη διάρκεια της κρίσης, το κράτος θα πρέπει να ενεργήσει για να παράσχει τα απαραίτητα μέσα για την επιβίωση των επιχειρήσεων και τη συνέχιση της πληρωμής των εργαζομένων. Οι επιχειρήσεις, ιδίως οι μικρομεσαίες, και οι αυτοαπασχολούμενοι πρέπει να προστατεύονται επαρκώς, μεταξύ άλλων, με την παροχή δανείων μηδενικού επιτοκίου, το πάγωμα όλων των τρεχουσών υποχρεώσεων προς τις τράπεζες, τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, τις φορολογικές και ασφαλιστικές αρχές, καθώς και από εξώσεις λόγω χρεών από την αναστολή λειτουργίας. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι μεταξύ των καλύτερων εργαλείων για τη προστασία των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Το παράδειγμα της Δανίας σχετικά με τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της κυβέρνησης και των κοινωνικών εταίρων θα μπορούσε να αποτελέσει ένα χρήσιμο μοντέλο για την ενίσχυση του δικαιώματος στην εργασία.

  • Όλοι όσοι έχουν ανάγκη, οι δικαιούχοι κοινωνικής πρόνοιας, οι οικογένειες που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας πρέπει να τύχουν επείγουσας οικονομικής βοήθειας για να μπορέσουν να αγοράσουν τα αγαθά πρώτης ανάγκης κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτοαπομόνωσης. Οι άνεργοι και οι πιο ευάλωτοι πρέπει να λαμβάνουν υψηλότερα επιδόματα για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες τους. Πρέπει να αυξηθούν τα στεγαστικά / οικογενειακά / κοινωνικά επιδόματα.

  • Παρότι το νέο εργαλείο προσωρινής υποστήριξης για τον μετριασμό των κινδύνων ανεργίας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (SURE) θεωρείται ότι αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της προστασίας των θέσεων εργασίας και των εργαζομένων που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού, απαιτούνται περαιτέρω βελτιώσεις και επιπρόσθετα μέτρα. Η πρόταση για το SURE πρέπει να διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας, τους μισθούς και τα εργασιακά δικαιώματα και δεν θα πρέπει να υποκαταστήσει την πρόταση για έκδοση ευρωομολόγου που προτάθηκε από 9 χώρες. Η χρηματοδοτική συνδρομή υπό μορφή δανείων θα πρέπει να χορηγείται με μηδενικό επιτόκιο από την ΕΕ στα κράτη μέλη, ως ένα πρώτο βήμα έως και 100 δισ. ευρώ, με την ένταξη όλων των άμεσα ή έμμεσα πληττόμενων περιφερειών, υποστηρίζοντας τους στόχους συνοχής της ΕΕ.

Δ.           Προστασία της στέγασης κα πρόσβαση σε υπηρεσίες ζωτικής σημασίας για όσους δεν έχουν εισοδήματα

  • Σε όλα τα νοικοκυριά και σε όλα τα άτομα που είναι οικονομικά και κοινωνικά ευάλωτα θα πρέπει να διατεθούν όλα τα απαραίτητα μέσα που εξασφαλίζουν ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο.

  • Οι πληρωμές υποθηκών πρέπει να ανασταλούν καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης και οι εξώσεις να απαγορευτούν. Πρέπει να παρέχεται σημαντική οικονομική συνδρομή για την πληρωμή ενοικίων.

  • Οι ζωτικής σημασίας για τα νοικοκυριά υπηρεσίες κοινής ωφελείας, συμπεριλαμβανομένων του ηλεκτρισμού, του φυσικού αερίου, του νερού, του τηλεφώνου και της πρόσβασης στα ευρυζωνικά δίκτυα, θα πρέπει να παραμείνουν συνδεδεμένες και οι πληρωμές θα πρέπει να ανασταλούν.

  • Η αποπληρωμή των χρεών των νοικοκυριών πρέπει να ανασταλεί για όλη τη διάρκεια της κρίσης.

  • Τα κράτη μέλη θα πρέπει να καταβάλλουν άνευ όρων 2.000 ευρώ στους λιγότερο προνομιούχους πολίτες της ΕΕ, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι κάθε νοικοκυριό μπορεί να καλύψει τις βασικές του ανάγκες, όσο βρίσκεται σε καθεστώς κοινωνικής αποστασιοποίησης ή καραντίνας.

Ε.            Δράσεις για την υποστήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων ενάντια στη βία και για την προστασία της ψυχικής υγείας

  • Η προστασία της ζωής και η προστασία της σωματικής και ψυχικής υγείας αποτελούν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία πρέπει να ενσωματωθούν στις πολιτικές της ΕΕ. Τα μέτρα έκτακτης ανάγκης και τα περιοριστικά μέτρα για την πρόληψη της εξάπλωσης του COVID-19 έχουν θέσει τις κοινωνίες σε άνευ προηγουμένου συνθήκες κοινωνικής αποστασιοποίησης και επίσημα στοιχεία από διάφορες χώρες αναφέρουν ένα αυξανόμενο ξέσπασμα οικογενειακής βίας.

  • Τα επιβληθέντα μέτρα κοινωνικής απομόνωσης και οι περιορισμοί της, τα αισθήματα φόβου ακόμη και για την απώλεια της ζωής των δικών τους και των αγαπημένων τους, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη αβεβαιότητα για το επαγγελματικό και το οικονομικό τους μέλλον, είναι παράγοντες που μπορούν εύκολα να θέσουν τη ψυχική ισορροπία σε κίνδυνο και προκαλούν απρόβλεπτες συμπεριφορές, όπως άγχος, κατάθλιψη, ψυχοσωματικά συμπτώματα, μετατραυματικό άγχος, θυμό, ακόμη και βίαιες αντιδράσεις και ενέργειες.

  • Απαιτούνται πρωτοβουλίες και πόροι για τη δημιουργία ισχυρότερων μηχανισμών που αποσκοπούν στην προστασία της ψυχικής υγείας όλων των πολιτών που αντιμετωπίζουν αυτή την άνευ προηγουμένου κρίση, καθώς και στην προστασία των ευάλωτων ομάδων, ιδίως των γυναικών, των παιδιών, των ηλικιωμένων, των αστέγων, των κρατούμενων, των τοξικομανών και των προσφύγων. Αυτό σημαίνει ενίσχυση των δομών και των μονάδων περίθαλψης για τη ψυχική υγεία και εκστρατείες πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν τους κινδύνους και τα όρια των δικαιωμάτων τους, τις διαθέσιμες υπηρεσίες και δομές και που μπορούν να αναζητήσουν βοήθεια, εάν είναι θύματα βίαιης συμπεριφοράς.

ΣΤ.          Να μην μείνει κανένας πίσω

  • Η ΕΕ και τα κράτη μέλη πρέπει να διασφαλίζουν ότι τα θεμελιώδη δικαιώματα προστατεύονται ανά πάσα στιγμή και ότι κανείς δεν μένει πίσω. Πρέπει να ληφθούν ειδικά μέτρα προκειμένου να ενισχυθεί η ιατρική βοήθεια και να προωθηθούν τα μέτρα που συνιστά η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας για την προστασία της ζωής, της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης όλων, αλλά κυρίως των πιο ευάλωτων ατόμων, όπως οι άστεγοι, οι αιτούντες άσυλο, οι κρατούμενοι και άλλα άτομα που δεν έχουν δικό τους χώρο για να εφαρμόζουν αποτελεσματικά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης ή άλλα προληπτικά και θεραπευτικά μέτρα. Ζητούμε την έγκαιρη αποφυλάκιση των κρατουμένων παραβατών χαμηλής επικινδυνότητας, των ηλικιωμένων και των πιο ευάλωτων ατόμων, και να αυξηθεί η χρήση μη στερητικών της ελευθερίας μέτρων.

  • Καλούμε την Επιτροπή να συνεργαστεί με όλα τα κράτη μέλη, ιδίως με τις ελληνικές αρχές, για να διασφαλίσει ότι οι πολιτικές που αφορούν τους αιτούντες άσυλο τελούν επίσης υπό την οπτική της δημόσιας υγείας και τα καλούμε να λάβουν όλα τα αναγκαία προληπτικά και θεραπευτικά μέτρα προς αυτόν τον σκοπό. Ειδικότερα, να χρησιμοποιήσουν τη διαθέσιμη χρηματοδότηση της ΕΕ και να προχωρήσουν αμέσως στην αποσυμφόρηση των καταυλισμών και στη μεταφορά των ατόμων με υψηλό κίνδυνο σε μέρη όπου μπορούν να εφαρμόσουν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και άλλα προληπτικά μέτρα. Ταυτόχρονα, επιμένουμε στο αίτημα της μεγάλης κλίμακας μετεγκατάστασης των προσφύγων στα κράτη μέλη, ξεκινώντας από τους πιο ευάλωτους.

  • Η κρίση του κορονοϊού θα αυξήσει περαιτέρω τις περιφερειακές και κοινωνικές ανισότητες, οι οποίες, ούτως ή άλλως, διευρύνονται και καθίστανται μη βιώσιμες. Η Επιτροπή και τα κράτη μέλη πρέπει να δεσμευτούν κατηγορηματικά σε μια δίκαιη και καλά διαχειριζόμενη μετάβαση προς μια ανθεκτική και βιώσιμη κοινωνία, καθιστώντας την κοινωνική συνοχή και την αλληλεγγύη κορυφαίες προτεραιότητες. Ένα νέο πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ και ένα νέο Σύμφωνο για την Βιώσιμη Ανάπτυξη και την Απασχόληση είναι απαραίτητα για την εξασφάλιση μιας δίκαιης οικονομικής ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς, την καταπολέμηση της φτώχειας, των ανισοτήτων και της ανεργίας.

Ζ.            Δώδεκα οικονομικά μέτρα για την πρόληψη νέου δημόσιου χρέους και χρηματοπιστωτικών κρίσεων

  1. Η άμεση έκδοση από την ΕΚΤ ενός «κορονο-ομολόγου», ως έκτακτου ευρωομολόγου, είναι αναγκαία για την ενίσχυση της κοινωνικών υποδομών στα κράτη μέλη και την επανεκκίνηση των οικονομιών τους. Τονίζουμε την ανάγκη να αναπτυχθούν νέοι ίδιοι πόροι στην ΕΕ, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τόσο τα δημόσια συστήματα υγείας όσο και η οικονομική ανάκαμψη μετά την κρίση.

  2. Δεδομένου ότι η πανδημία του COVID-19 και η επακόλουθη οικονομική ύφεση, η κλιματική κρίση και οι ακραίες ανισότητες είναι ιδιαίτερα αλληλένδετες και αποτελούν άμεση απειλή για τους δημοκρατικούς θεσμούς, καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αυξήσει τον προϋπολογισμό του Σχεδίου Βιώσιμων Επενδύσεων σε 2 τρισ. ευρώ που θα χρηματοδοτήσουν μια προοδευτική Ευρωπαϊκή Κοινωνική και Πράσινη Συμφωνία με στόχο τη δημιουργία εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας, την αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής, την προετοιμασία των συστημάτων υγείας να διαχειριστούν μελλοντικές πανδημίες, την οικοδόμηση ανθεκτικότητας και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

  3. Στο πλαίσιο αυτό, θα χρειαστεί ένα ευρωπαϊκό «σχέδιο Μάρσαλ» με επαρκή χρηματοδότηση, ώστε να ενισχυθούν τα δημόσια συστήματα υγείας, οι κοινωνικές υποδομές και η οικονομία. Η παρέμβαση αυτή θα υπερβεί τα σημαντικά εθνικά δημοσιονομικά μέτρα, θα τα συμπληρώνει και θα τη συμπληρώνουν. Τονίζουμε ότι το Σύμφωνο Ανάπτυξης και Σταθερότητας εμποδίζει την οικονομική ανάκαμψη και ζητούμε την αντικατάστασή του από ένα Σύμφωνο Βιώσιμης Ανάπτυξης και Απασχόλησης το οποίο θα εξαιρεί τις δημόσιες επενδύσεις για το περιβάλλον, την υγεία και την κοινωνία από τον υπολογισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος. Ζητούμε επίσης την άμεση αναστολή των κανόνων χρέους και ελλείμματος του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και της Διαδικασίας Μακροοικονομικής Ανισορροπίας, προκειμένου οι κυβερνήσεις να μπορέσουν να δαπανήσουν το ποσό που απαιτείται για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης.

  4. Είναι οικονομικά και πολιτικά αντιπαραγωγικό ότι η ΕΕ παροτρύνει τα κράτη-μέλη να δανείζονται μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας έως το 2% του ΑΕΠ τους, με αποδοχή της υπαγωγής τους στις προϋποθέσεις του πιστωτικού ορίου με ενισχυμένους όρους. Με τον τρόπο αυτό, η κυρίαρχη προσέγγιση της ΕΕ επιμένει στον διαχωρισμό των οικονομιών και στην τιμωρία των πολιτών των πιο αδύναμων οικονομιών. Το Πρόγραμμα Αγοράς Έκτακτης Ανάγκης για την Πανδημία που ανακοίνωσε η ΕΚΤ στις 18 Μαρτίου ήταν ένα βήμα μπροστά, αλλά δεν αρκεί για να αντισταθμιστεί αυτή η απειλή που επιφέρει ο κορονοϊός.

  5. Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, και ιδιαίτερα η ΕΚΤ, πρέπει να ενεργήσουν άμεσα για να αποφευχθεί η ανάπτυξη νέων χρηματοπιστωτικών κρίσεων και κρίσεων κρατικών χρεών. Η ΕΚΤ πρέπει να δεσμευτεί να ενεργεί ως δανειστής ύστατης ανάγκης για τα κράτη μέλη. Τα προγράμματα αγοράς κρατικών ομολόγων πρέπει να είναι άνευ όρων, απεριόριστα και να βασίζονται στις ανάγκες δαπανών των κρατών μελών.

  6. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας πρέπει να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο κατά της πανδημίας. Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν το υπόλοιπο του ΕΜΣ (άνω των 400 δισ. ευρώ) για τη χρηματοδότηση ενός πανευρωπαϊκού προγράμματος στήριξης και επανεκκίνησης της οικονομίας, το οποίο θα επιτρέψει την παροχή πιστοληπτικών γραμμών δίχως όρους και με μηδενικό επιτόκιο στα κράτη μέλη που έχουν ανάγκη χρηματοδότησης. Η δανειοδοτική ικανότητα του ΕΜΣ πρέπει να αυξάνεται ανάλογα με τις ανάγκες ανάκτησης.

  7. Η παροχή ρευστότητας στις τράπεζες και στις χρηματοπιστωτικές αγορές δεν είναι αποτελεσματική για την υποστήριξη της πραγματικής οικονομίας και θα μπορούσε να προκαλέσει νέες χρηματοοικονομικές φούσκες. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρέπει να υποστηριχθούν άμεσα. Η ΕΚΤ θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει τις πολιτικές ποσοτικής χαλάρωσης, ιδίως το πρόγραμμα αγοράς εταιρικών ομολόγων, προκειμένου να αυξήσει σημαντικά την άμεση στήριξή της προς τις ΜμΕ, υπό τον όρο της δέσμευσης της επιχείρησης για την προστασία της απασχόλησης, των εργασιακών δικαιωμάτων και των εισοδημάτων.

  8. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές πρέπει να ρυθμίζονται αυστηρότερα ώστε να αποφεύγονται οι κερδοσκοπικές επιθέσεις. Οι «ανοικτές πωλήσεις» θα πρέπει να απαγορευθούν. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών θα πρέπει να καθορίσει κατευθυντήριες γραμμές και να συνεργαστεί με τις αρμόδιες εθνικές αρχές για τη μείωση των προαναφερθέντων κινδύνων για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

  9. Αναστολή των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις. Να ανασταλούν αμέσως οι κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ, ώστε να μπορούν οι κυβερνήσεις να στηρίξουν ή να εθνικοποιήσουν, εάν κριθεί απαραίτητο, ζωτικούς τομείς της οικονομίας, όπως η υγειονομική περίθαλψη, η έρευνα και ανάπτυξη, η παραγωγή ιατρικού εξοπλισμού κλπ.

  10. Παροχή βοήθειας στις ΜμΕ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Ο ρόλος της ΕΤΕπ είναι καθοριστικός, ως εγγυητή για καλύτερη εναρμόνιση και αποτελεσματικότητα όσον αφορά τους όρους και τις προϋποθέσεις. Η ΕΤΕπ πρέπει να αξιοποιηθεί στο μέγιστο, για την παροχή κεφαλαίων σε πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, υπό τον όρο της δέσμευσης της επιχείρησης για την προστασία της απασχόλησης, των εργασιακών δικαιωμάτων και των εισοδημάτων. Η δημιουργία από την ΕΤΕπ του Πανευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων, ύψους 200 δισ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει 25 δισ. ευρώ από τα κράτη, για την άμεση υποστήριξη των ανθρώπων και των επιχειρήσεων, είναι ένα θετικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

  11. Με δεδομένο ότι τα ταξίδια και ο τουρισμός αποτελούν έναν ισχυρό επιταχυντή της οικονομικής ανάπτυξης και αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 10% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, ζητούμε από την Επιτροπή να ξεκινήσει αμέσως ένα ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης του τουρισμού για να διασφαλίσει ότι κάθε θέση εργασίας προστατεύεται και ότι οι συνολικές ζημίες στον τομέα δεν καταστούν μη αναστρέψιμες. Η ΕΕ πρέπει να συμπεριλάβει ξεχωριστή γραμμή του προϋπολογισμού στο επόμενο ΠΔΠ για τον βιώσιμο τουρισμό. Οι απαραίτητοι χρηματοδοτικοί μηχανισμοί θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τον τομέα του τουρισμού και ιδιαίτερα για τις πλέον ευάλωτες και εξαρτώμενες από τον τουρισμό περιφέρειες. Είναι απαραίτητος ένας πανευρωπαϊκός μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων στον τομέα του τουρισμού που θα υποστηρίζεται από ευρωπαϊκά κονδύλια.

  12. Ο κορονοϊός είναι μια πανδημία. Μια κρίση στη δημόσια υγεία μιας χώρας έχει αντίκτυπο σε όλον τον υπόλοιπο κόσμο. Η ΕΕ πρέπει να άρει αμέσως τις κυρώσεις στις τρίτες χώρες που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού, οι οποίες περιορίζουν άμεσα ή έμμεσα την πρόσβαση σε ιατρικά και ανθρωπιστικά αγαθά, τιμωρώντας έτσι συλλογικά τους πολίτες και επιδεινώνοντας την πανδημία, και να ασκήσει διεθνή πίεση σε άλλες χώρες να πράξουν το ίδιο.

 

Δημοφιλή νέα...

Πληροφορίες για τα cookies

Τα cookies είναι σύντομες αναφορές που αποστέλλονται και αποθηκεύονται στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή του χρήστη μέσω του προγράμματος περιήγησης όταν αυτό συνδέεται στο Ιντερνέτ. Τα cookies μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή και αποθήκευση δεδομένων του χρήστη όσο αυτός είναι συνδεδεμένος, για να του παράσχουν τις ζητούμενες υπηρεσίες και που ορισμένες φορές τείνουν να μην διατηρούν. Τα cookies μπορεί να είναι τα ίδια ή άλλων:

  • Technical cookies (τεχνικά cookies) που διευκολύνουν την πλοήγηση των χρηστών και τη χρήση των διαφόρων επιλογών ή υπηρεσιών που προσφέρονται από τον ιστό, όπως προσδιορίζουν τη συνεδρία, επιτρέπουν την πρόσβαση σε ορισμένες περιοχές, διευκολύνουν τις παραγγελίες & τις αγορές, συμπληρώνουν φόρμες & εγγραφές, παρέχουν ασφάλεια, διευκολύνουν λειτουργίες (βίντεο, κοινωνικά δίκτυα κλπ.).
  • Customization cookies (cookies προσαρμογής) που επιτρέπουν στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους (γλώσσα, πρόγραμμα πλοήγησης - browser, διαμόρφωση, κ.α.).
  • Analytical cookies (cookies ανάλυσης) που επιτρέπουν την ανώνυμη ανάλυση της συμπεριφοράς των χρηστών του Ιντερνέτ, επιτρέπουν την μέτρηση της δραστηριότητας του χρήστη και την ανάπτυξη προφίλ πλοήγησης για την βελτίωση των ιστότοπων.

Ως εκ τούτου, όταν έχετε πρόσβαση στον ιστότοπο μας, σύμφωνα με το Άρθρο 22 του Νόμου 34/2002 των Υπηρεσιών Κοινωνίας της Πληροφορίας, στην αναλυτική επεξεργασία των cookies ζητάμε τη συγκατάθεση σας για τη χρήση τους, με σκοπό να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας. Χρησιμοποιούμε την υπηρεσία του Google Analytics για τη συλλογή ανώνυμων στατιστικών πληροφοριών όπως για παράδειγμα ο αριθμός των επισκεπτών στον ιστότοπο μας. Τα cookies που προστίθενται από την υπηρεσία Google Analytics διέπονται από τις πολιτικές απορρήτου του Google Analytics. Αν επιθυμείτε μπορείτε να απενεργοποιήσετε τα cookies από το Google Analytics.

Παρακαλούμε, σημειώστε ότι μπορείτε να ενεργοποιήσετε ή απενεργοποιήσετε τα cookies σύμφωνα με τις οδηγίες του προγράμματος πλοήγησης σας (browser).