kozanitvbanner1363x131pix

MediaHome834p

banner 728x90 PJC 4

ΤΕΝΤΟΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ 1

b834pix

ecofloor230

pantelidisGIF834pix

asepop 2021 a

artinhouse2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα

noisi1

BUSINESS-YOUTH | 7 Επιχειρηματίες κάτω των 40, μας μιλούν ο καθένας για τη δική του πορεία στον επιχειρηματικό κόσμο (Επιμέλεια: Δούκα - Τζαμπαζλή Σωτηρία)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Επιμέλεια: Δούκα – Τζαμπαζλή Σωτηρία | Σπουδάστρια Δημοσιογραφίας ΔΙΕΚ Κοζάνης.

Η σύλληψη μιας επιχειρηματικής ιδέας είναι πάντα δημιουργική

, όχι όμως και πάντα επιτυχημένη. Μια νεοφυής επιχείρηση μπορεί να στήνει τα θεμέλια της πάνω σε μια καινοτόμα πολιτική, παρ’ όλα αυτά ο επιχειρηματικός κόσμος δεν παύει ποτέ να είναι ένα σύνολο στρατηγικών κινήσεων. Μια απ’ αυτές τις στρατηγικές κινήσεις είναι και αυτό που θα λέγαμε γνώση, η γνώση απ’ αυτούς που δοκίμασαν και δοκιμάστηκαν στον επιχειρηματικό χώρο, εν τέλει όμως με επιτυχία. Στο παρόν αφιέρωμα δίνουμε το βήμα σε αυτά τα άτομα που τόλμησαν να ρισκάρουν πολλά και τελικά προχώρησαν.  Ποια είναι λοιπόν τα βήματα της επιτυχίας και τι πρέπει να περιμένει κανείς μέσα στην επιχειρηματική του πορεία;

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Θωμάς Νικολαΐδης γεννήθηκε στην Κοζάνη όπου και κατοικεί. Στηρίζει την πόλη του καθώς η αγάπη του γι’ αυτήν αποτελεί πηγή έμπνευσης για τον ίδιο. Είναι απόφοιτος του «ICBS Business College, Μάρκετινγκ, Επικοινωνία, Δημόσιες Σχέσεις». Η πρώτη του επαφή με το χώρο της εστίασης ήταν το 1999. Από τότε μέχρι και το 2010 έχει δοκιμαστεί σε όλα τα πόστα που έχει μια επιχείρηση με επιτυχία. Το 2010 σε ηλικία 27 ετών παίρνει το πρώτο του μερίδιο στο «Republic» ακολουθεί το «Πινέλο» και το 2016 το πρώτο «Espresso world», το ένα κατάστημα στο κέντρο της Κοζάνης δεν φάνηκε να αρκεί και έτσι σύντομα δημιουργήθηκαν αλλά δύο καταστήματα. Η συνέχεια τον βρίσκει για ένα σύντομο χρονικό διάστημα ως μέτοχο στο «EL barrio». Το 2018 έρχεται το «LUV Dreamy Nights» και το 2019 το «ΚΥΚλΟΝ». Εκεί κοντά αναπτύσσεται και η ιδέα για κάτι νέο και διαφορετικό, το «PABLO» μια ιδέα που πήρε τελικά μορφή. Η πορεία του στον χώρο αυτό είναι πολυετής και ο ίδιος ομολογεί πως λατρεύει την επικοινωνία με τους ανθρώπους και αυτή είναι που τον κρατά εδώ να συνεχίζει την χαλκέντερη θα λέγαμε, επιχειρηματική πορεία του.

1. Ποιες πιστεύετε πως είναι εκείνες οι ειδικές ικανότητες που πρέπει να έχει ένας νέος άνθρωπος ώστε η επιχειρηματική του ιδέα να πάρει σάρκα και οστά µε επιτυχία;

Νομίζω πως η επιχειρηματικότητα σχετίζεται με τη θέληση και όχι με κάποια συγκεκριμένη ικανότητα. Η εμπειρία είναι ένας σημαντικός παράγοντας που σου δίνει μια κατεύθυνση για τις απαραίτητες κινήσεις που χρειάζεται να κάνεις στο κλάδο που βρίσκεσαι. Η εμπειρία δεν αφορά μόνο την επιχειρηματική ασχολία στο κλάδο, αλλά γενικά την επαγγελματική δραστηριότητα. Θέλω να πω, πως δεν ξεκίνησα να δραστηριοποιούμαι στο κλάδο της εστίασης επιχειρηματικά, ξεκίνησα ως υπάλληλος σε πολλές εταιρείες, όπου έμαθα πάρα πολλά πράγματα. Ήταν σημαντικά τα χρόνια αυτά, για την επιχειρηματική μου πορεία. Προφανώς, η εξέλιξη ενός επιχειρηματία και όταν αναφέρομαι στη λέξη εξέλιξη, δεν την στεγανοποιώ μόνο με τον όρο της επιτυχίας, διότι στην εξέλιξη υπάρχει και αρκετή αποτυχία, διαφορετικά δεν θα μπορέσεις να μάθεις, αν δεν αποτύχεις, βασίζεται στη συνεχή ενημέρωση νέων προτάσεων που υπάρχουν στη παγκόσμια αγορά.

2. Όσον αφορά την δική σας επιχειρηματική ιδέα , υπήρχαν αμφιβολίες ή θεωρήσατε βέβαιο ότι θα ευδοκιμήσει;

Κάθε επιχειρηματική ιδέα γεννάται με τον κίνδυνο της αποτυχίας. Έξαλλου, βρίσκεται στον ορισμό της επιχειρηματικότητας, δεν λέω κάποια σοφιστεία. Η επιχειρηματικότητα είναι συνδεδεμένη με τον κίνδυνο της αποτυχίας. Όσον αφορά τη συγκεκριμένη επιχειρηματική κίνηση, τη μελέτησα αρκετά καλά, εντόπισα τους πιθανούς κινδύνους , η αγορά που θα κινούμουν τη γνώριζα γιατί βρίσκομαι σε αυτή αρκετά χρόνια, όποτε η αρχική μου εκτίμηση ήταν θετική, γι’ αυτό αποφάσισα να επενδύσω εκ νέου.

3. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να ξεκινήσει ή και να συνεχίσει μια επιχείρηση στη Ελλάδα με τα σημερινά δεδομένα;

Κοιτάξτε, μια επιχειρηματική ιδέα για να πάρει σάρκα και οστά, χρειάζονται κάποιοι απαραίτητοι παράγοντες, ένας είναι και τα απαιτούμενα κεφάλαια. Στα πρώτα βήματα της επιχειρηματικής μου πορείας με βοήθησε η οικογένεια μου. Όχι μόνο υλικά, με χρηματικά κεφάλαια, άλλα κυρίως ψυχολογικά, που είναι σημαντικό κίνητρο να σε στηρίζουν οι δικοί σου άνθρωποι, για να συνεχίζεις τον αγώνα σου.

4. Πώς αισθανθήκατε το κράτος, την ελληνική πολιτεία στην επιχειρηματική διαδρομή σας;

Είναι μια ερώτηση διαχρονική, που ενώ οι απαντήσεις είναι σχεδόν πανομοιότυπες όλα αυτά τα χρόνια, δεν βλέπω τη παραμικρή διαφορά. Το κράτος θα έπρεπε να βρίσκεται αρωγός, παρόλα αυτά , αισθάνομαι ότι είναι αντίπαλος και βρίσκεται απέναντι στις προσπάθειες μας.

5. Ποια είναι η πιο ισχυρή κινητήρια δύναμη που σας οδήγησε σ’ αυτήν τη συναρπαστική διαδρομή, ώστε να φτάσετε στο σημείο που σήμερα βρίσκεστε;

Πιστεύω πως κάθε επιχειρηματική κίνηση πρέπει να βασίζεται στον βασικό πυλώνα που ονομάζεται κοινωνία. Για να υπάρχει επιτυχία, που με τη σειρά της θα οδηγήσει στο κέρδος, πρέπει η επιχειρηματική σου ιδέα να ακουμπάει τη κοινωνία. Οπότε, κάθε σκέψη μου, σχετίζεται με τη καλύτερη προσφορά υπηρεσιών στη τοπική κοινωνία της πόλης μας, της Κοζάνης.

6. Υπάρχουν λάθη που θα επιλέγατε να είχαν αποφευχθεί;

Ο θυμόσοφος ελληνικός λαός, λέει πως λάθη δεν κάνουν μόνο όσοι δεν επιχειρούν, όχι συγκεκριμένα στον επιχειρηματικό κόσμο, αλλά με την διευρυμένη έννοια. Λάθη θα κάνω καθημερινά σε όλους τους τομείς της ζωής μου και ευτυχώς που κάνω λάθη , γιατί μέσα από τα λάθη μαθαίνω, με αυτόν τον τρόπο μπορείς να φτάσεις στους στόχους σου και εντέλει στην επιτυχία. Να παράγεις, να είσαι καθημερινά παραγωγικός, με τον οποιοδήποτε τρόπο, ο οποίος θα δημιουργήσει και λανθασμένες κινήσεις, αλλά στο μέλλον θα γνωρίζεις τι θα πρέπει να προσέξεις. Η στασιμότητα είναι ο εχθρός της παραγωγικότητας και προσπαθώ καθημερινά να μην υποκύπτω σε καμία μορφή στασιμότητας.

7. Τι είναι για εσάς αδιαπραγμάτευτο στον «κόσμο» του επιχειρείν;

Κοιτάξτε, ο κάθε επιχειρηματίας γνωρίζει τι χρειάζεται να κάνει για να μπορέσει να ανταπεξέλθει. Ωστόσο, δεν μπορώ να δεχθώ ότι, η επιχειρηματική ιδέα δεν ξεκινά με την προϋπόθεση της καλυτέρευσης των υπηρεσιών που προσφέρονται στους πολίτες.

8. Ποια είναι η συμβουλή που εσείς, θα δίνατε σε νέα άτομα που βρίσκονται σ’ ένα   πρώιμο στάδιο του επιχειρείν;

Γενικά δεν είμαι οπαδός των συμβουλών, δεν μ αρέσει να μου δίνουν αλλά ούτε και να προσφέρω. Όμως, ο νέος άνθρωπος δεν χρειάζεται να απογοητεύεται, είναι ένα συναίσθημα που δημιουργείται συνεχώς στο κόσμο του επιχειρείν, δεν χρειάζεται απογοήτευση. Επίσης, χρειάζεται τρομερή θέληση και συνεχής ενημέρωση για τις παγκόσμιες αλλαγές που δημιουργούνται.

 

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η Ευδοκία Αμανατίδου γεννήθηκε στην Κοζάνη, όπου και ζει τα τελευταία πέντε χρόνια αφού από τα 24της χρόνια διατηρεί την δική της επιχείρηση. Η επιχείρηση «Συνεπιχειρώ» ιδρύθηκε με σκοπό την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών σε επιχειρήσεις του πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα. Η ίδια είναι απόφοιτη του τμήματος «Οικονομικών Επιστημών της σχολής Νομικών και Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ». Έχει ολοκληρώσει την Επαγγελματική της Εκπαίδευσή στον τομέα της «Λογιστικής και Ελεγκτικής του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών Ελλάδος». Παρακολουθεί συνεχώς νέα σεμινάρια επαγγελματικής κατάρτισης και εξειδίκευσης σχετικά με την «Επιχειρηματικότητα», την «Παραγωγή Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών», το «Business Model-Canvas», τις «Αρχές Management», «Φορολογικά και Λογιστικά» θέματα κ.α. Επίσης έχει συμμετάσχει και σε διαγωνισμούς καινοτομίας και επιχειρηματικών ιδεών με την απόσπαση βραβείου. Επέλεξε την Ελλάδα και συγκεκριμένα την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας προκειμένου να υλοποιήσει την επιχειρηματική της ιδέα γιατί πιστεύει πως διαθέτει πολλά πλεονεκτήματα ώστε να δραστηριοποιηθεί ένας νέος άνθρωπος.

1. Ποιες πιστεύετε πως είναι εκείνες οι ειδικές ικανότητες που πρέπει να έχει ένας νέος άνθρωπος ώστε η επιχειρηματική του ιδέα να πάρει σάρκα και οστά µε επιτυχία;

Αρχικά, θεωρώ πως ένας άνθρωπος προκειμένου να καταφέρει να πετύχει το στόχο του και να υλοποιήσει την επιχειρηματική του ιδέα, θα πρέπει να διαθέτει ορισμένες ικανότητες που θα του προσδώσουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά ώστε να δημιουργήσει μια επιτυχημένη και βιώσιμη επιχείρηση και να ξεχωρίσει στον κλάδο όπου δραστηριοποιείται. Οι ειδικές αυτές ικανότητες είναι ανάλογες με το αντικείμενο δραστηριότητας κάθε ανθρώπου και εξαρτώνται κάθε φορά από την επιχειρηματική του ιδέα.

Όσον αφορά την δική μου επιχείρηση, έχουμε ως στόχο την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών σε επιχειρήσεις του πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα και συγκεκριμένα παρέχουμε συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα οργάνωσης, χρηματοδότησης, μάρκετινγκ, τραπεζικού δανεισμού, ανάπτυξης και σχεδιασμού εξειδικευμένων λύσεων καθώς και στην υποβολή επενδυτικών σχεδίων επιχειρήσεων σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα και στην παρακολούθηση και στήριξη για την υλοποίησή τους καθώς και στη δημιουργία/σύσταση Ομάδων και Οργανώσεων Παραγωγών, σχέδια συνεργασίας για καινοτόμες ιδέες, πιστοποίηση επιχειρήσεων (ISO, HACCP κλπ) . Στο πλαίσιο αυτό προσπαθούμε να ανταποκρινόμαστε στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε πελάτη μας και να προσφέρουμε άμεσα και αποτελεσματικά υπηρεσίες υψηλής ποιότητας.

Προκειμένου να επιτευχθούν οι παραπάνω υπηρεσίες θεωρώ πως είναι πολύ σημαντικές οι οριζόντιες δεξιότητες και ικανότητες ενός ανθρώπου όπως οι εξής:

  • Πολλή καλή γνώση του αντικειμένου της επιχειρηματικής ιδέας και η δυνατότητα προσαρμογής σε νέα δεδομένα
  • Γνώση σε πολλά και διαφορετικά αντικείμενα καθώς θα αποτελέσει τη βάση υλοποίησης της ιδέας, όπως είναι οι γνώσεις σε θέματα οικονομικών, πληροφορική και νομικής που σχετίζονται με την ιδέα.
  • Ομαδικότητα και συνεργατικότητα με τους εμπλεκόμενος στην επιχειρηματική ιδέα
  • Επικοινωνιακή δεξιότητα
  • Εργασιακή ηθική και δεοντολογία
  • Οργάνωση και δημιουργικότητα
  • Διαχείριση άγχους και χρόνου
  • Ευελιξία και προσαρμοστικότητα
  • Συνεχής εκπαίδευση και κατάρτιση

Ενδεικτικά να αναφέρω πως κατά τη διάρκεια των χρόνων, εκτός από την ολοκλήρωση των Σπουδών μου, συμμετέχω συνεχώς σε σεμινάρια κατάρτισης και εκπαίδευσης που αφορούν πολλά και διαφορετικά αντικείμενα δραστηριότητας, όπως είναι ο αγροτικός τομέας, ο τομέας της μεταποίησης και της πιστοποίησης επιχειρήσεων και τροφίμων όπως επίσης και σεμινάρια αναφορικά με τις οικονομικές εξελίξεις και τα νομικά ζητήματα που επηρεάζουν τη λειτουργία κάθε επιχείρησης, όπως και την εναρμόνιση των επιχειρήσεων με τον Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (GDPR). Όλες τις παραπάνω ικανότητες – δεξιότητες προσπαθώ συνεχώς να τις βελτιώσω καθώς αποτελούν βασικό παράγοντα επιτυχίας της επιχειρηματικής μου ιδέας, αλλά και της επιτυχίας των επιχειρήσεων που προσφέρω συμβουλευτική στήριξη.

2. Όσον αφορά την δική σας επιχειρηματική ιδέα , υπήρχαν αμφιβολίες ή θεωρήσατε βέβαιο ότι θα ευδοκιμήσει;

Αναμφισβήτητα υπήρχε φόβος για την έναρξη της επιχειρηματικής μου ιδέας και το ρίσκο ήταν αρκετά μεγάλο καθώς είχα να αντιμετωπίσω την οικονομική κρίση που είχε επηρεάσει σημαντικά το ενδιαφέρον του κόσμου για το «επιχειρείν». Εξάλλου, ας μη ξεχνάμε πως προερχόμαστε από μια περιοχή που τόσα χρόνια στηρίζεται στην παραγωγή λιγνίτη και δεν έχει αναπτύξει σημαντικές επιχειρηματικές ιδέες που θα οδηγήσουν σε ανάκαμψη της οικονομίας. Σαφέστατα το ρίσκο ήταν αρκετά μεγάλο καθώς ειδικά τα πρώτα 2 χρόνια επικρατούσε η αβεβαιότητα και το ρίσκο, κάτι που, όμως, στη συνέχεια βελτιώθηκε σημαντικά κάτι και μου έδωσε το κίνητρο να στηρίξω την ιδέα μου και να συμβάλω στην ενίσχυση και συμβουλευτική στήριξη των επιχειρήσεων της Δυτικής Μακεδονίας και όχι μόνο, ακόμη και αν η ανάπτυξη πραγματοποιείται με χαμηλό αλλά σταθερό ρυθμό.

Εξάλλου, λόγω του γεγονότος ότι ξεκίνησα την επιχειρηματική μου ιδέα στο 24οέτος της ηλικίας μου και λόγω του ότι ο συγκεκριμένος τομέας δραστηριότητας είναι κυρίως ανδροκρατούμενος, το ρίσκο ήταν ακόμη μεγαλύτερο ώστε τόσο οι νέες όσο και οι υφιστάμενες επιχειρήσεις που επιζητούν ασφάλεια, έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση να με εμπιστευτούν και να στηριχθούν στη γνώση και κατ’ επέκταση στις συμβουλευτικές υπηρεσίες μου.

3. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να ξεκινήσει ή και να συνεχίσει μια επιχείρηση στη Ελλάδα με τα σημερινά δεδομένα;

Εγώ ήμουν από τους τυχερούς ανθρώπους που είχα τους γονείς μου ως στήριγμα στην έναρξη της επιχειρηματικής μου ιδέας και με στήριξαν οικονομικά ώστε να προμηθευτώ τον αρχικό εξοπλισμό που ήταν απαραίτητος για να παρέχω με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα τις υπηρεσίες μου ως επιχείρηση. Στη συνέχεια και έπειτα από δύο χρόνια λειτουργίας, κατάφερα να προμηθευτώ τόσο με ίδια κεφάλαια όσο και με την χρηματοδότηση από πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων νέο εξοπλισμό που να μπορεί να εξυπηρετεί τις ανάγκες της επιχείρησης μου. Βέβαια, για κάθε νέο που χρειάζεται ένα οικονομικό κίνητρο και μια σημαντική ενίσχυση για να ξεκινήσει την επιχειρηματική του ιδέα, υπάρχουν πολλά και διαφορετικά χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να καλύψουν την ανάγκη για άμεση χρηματοδότηση και υλοποίηση της επιχειρηματικής του ιδέας.

Αναμφισβήτητα, το να ξεκινήσει κάποιος τη δική του επιχείρηση και να στηρίξει την ιδέα του απαιτεί γνώσεις, θέληση, πνεύμα συνεργασίας και ομαδικότητας καθώς το χρηματικό κεφάλαιο πλέον μπορεί να καλυφθεί από διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία που προσφέρονται σε νέους επιχειρηματίες και ειδικά εάν η επιχειρηματική ιδέα αφορά ένα νέο καινοτόμο προϊόν ή υπηρεσία. Όπως οι νέες, έτσι και οι υφιστάμενες επιχειρήσεις μπορούν να ενισχυθούν με διάφορα εργαλεία είτε χρηματοδότησης είτε εργαλεία marketing ώστε να εδραιώσουν την επιχείρησή τους στην αγορά και να υλοποιήσουν εντατικές ενέργειες προβολής – προώθησης, κάτι που αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες επιτυχίας μιας επιχειρηματικής ιδέας.

Τα σημερινά δεδομένα, εάν κρίνω την κατάσταση όπως την έχω βιώσει τα τελευταία 5 χρόνια, μπορώ να πω, πως είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά καθώς το «επιχειρείν» ενδιαφέρει πλέον αρκετό κόσμο, οι οποίοι είναι πλήρως ενημερωμένοι, συνειδητοποιημένοι και αποφασισμένοι για το τι θέλουν να κάνουν και επιθυμούν να στραφούν σε καινοτόμες ιδέες που στηρίζουν την αγροτική παραγωγή και την αγροδιατροφή, τον αγροτουρισμό όπως επίσης και δραστηριότητες που στοχεύουν στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ορθή διαχείριση αποβλήτων, κάτι το οποίο δε συνέβαινε παλιότερα.

Η έναρξη μίας νέας ιδέας σήμερα σαφέστατα και αποτελεί μια δύσκολη διαδικασία για τον νέο επιχειρηματία και κυρίως λόγω γραφειοκρατίας, αλλά εφόσον αυτή η ιδέα καλύπτει μια ανάγκη της αγοράς ή δημιουργεί μια νέα ανάγκη με ενσωματωμένη την εφαρμογή κάποιας καινοτομίας, θεωρώ πως ένας καλά οργανωμένος δυνητικός επιχειρηματίας θα έχει κάνει μια καλή αρχή για να υλοποιήσει το πρώτο του βήμα προς την νέα αυτή επιχειρηματική ιδέα.

4. Πώς αισθανθήκατε το κράτος, την ελληνική πολιτεία στην επιχειρηματική διαδρομή σας;

Σαφέστατα κατά τη διάρκεια υλοποίησης της επιχειρηματικής μου ιδέας, να παρέχω δηλαδή συμβουλευτικές υπηρεσίες σε πολλές και διαφορετικές επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, ήταν ένα σημαντικό βήμα για εμένα ως επαγγελματία αλλά και για τους ανθρώπους που δουλεύουμε μαζί καθημερινά ώστε να επιτύχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. Όπως σε όλα τα επαγγέλματα, έτσι και στο δικό μου, υπάρχουν προβλήματα που συνεχώς προκύπτουν είτε οικονομικής είτε νομικής φύσεως που αλλάζουν συνεχώς το πλαίσιο στο όποιο εργαζόμαστε, αλλά ως επαγγελματίες οφείλουμε να προσαρμοζόμαστε κάθε φορά στα νέα δεδομένα της αγοράς αλλά και στις αλλαγές σε νομοθετικό και φορολογικό πλαίσιο, προασπίζοντας, βέβαια, πάντα το συμφέρον όλων των επιχειρήσεων που εκπροσωπούμε.

Σήμερα θεωρώ πως υπάρχει στήριξη στις ελληνικές επιχειρήσεις από την πολιτεία, οι οποίες, βέβαια έχουν υλοποιήσει σημαντικές επενδύσεις όλα αυτά τα χρόνια, έχουν προσφέρει θέσεις εργασίας και έχουν συμβάλει στην οικονομία της περιοχής. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία, ο χαμηλότοκος τραπεζικός δανεισμός, τα επιχειρηματικά δάνεια, τα επιδοτούμενα προγράμματα, η επιδότηση τόκων είναι κάποια από τα απλά βασικά εργαλεία στήριξης των επιχειρήσεων και των startups τα οποία έχει εφαρμόσει η ελληνική πολιτεία με στόχο τη στήριξη όλων αυτών των ενεργών επιχειρήσεων.

5. Ποια είναι η πιο ισχυρή κινητήρια δύναμη που σας οδήγησε σ’ αυτήν τη συναρπαστική διαδρομή, ώστε να φτάσετε στο σημείο που σήμερα βρίσκεστε;

Η αρχική ιδέα προήλθε από την ανάγκη να επιστρέψω πίσω στην πόλη μου, έπειτα από την ολοκλήρωση των σπουδών μου και να δραστηριοποιηθώ σ’αυτήν, ώστε να στηρίξω την περιοχή μου και τις επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες εδώ και να μην επιλέξω και εγώ όπως πολλοί άλλοι συνομήλικοί μου την αναζήτηση εργασίας στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας ή του εξωτερικού.

Βασικό κίνητρο οι δυνατότητες που παρέχει η περιοχή μας στον τομέα της αγροδιατροφής και οι ευκαιρίες για δημιουργία νέων παραγωγικών επιχειρήσεων στον τομέα αυτό αλλά και στον τομέα του αγροτουρισμού.

Δεν σας κρύβω ότι ο αγροτικός τομέας, η πρωτογενής παραγωγή και η μεταποίηση ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, είναι τομείς που με ελκύουν, και παράλληλα εκτιμώ ότι έχουν μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης στην περιοχή μας αλλά και στο σύνολο της χώρας. Προσπάθησα, λοιπόν, όλα αυτά τα χρόνια να αποκτήσω τις κατάλληλες γνώσεις και δεξιότητες. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι στο πλαίσιο αυτό, πριν από περίπου 4 χρόνια αποφάσισα να ασχοληθώ και με την πρωτογενή παραγωγή, καλλιεργώντας 20 στρέμματα λεβάντας, έναν τομέα που έχει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης στην Δυτική Μακεδονία. Μέσα από αυτή την ενασχόληση μπόρεσα να κατανοήσω τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένας νέος αγρότης στα πρώτα βήματα υλοποίησης της επιχειρηματικής του ιδέας. Ήταν ένα κίνητρο για να ασχοληθώ με τον τομέα της συμβουλευτικής υποστήριξης.

6. Υπάρχουν λάθη που θα επιλέγατε να είχαν αποφευχθεί;

Είναι δεδομένο πως στην υλοποίηση κάθε επιχειρηματικής ιδέας πραγματοποιούνται λάθη, τα οποία πρέπει να τα διακρίνουμε άμεσα και να προτείνουμε λύσεις, ώστε να μην επηρεάσουν σημαντικά την επιχειρηματική μας ιδέα και να συμβάλουν στην περαιτέρω ανάπτυξή της.

Ένα από τα λάθη που έκανα εγώ το οποίο προσπαθώ κατά τη διάρκεια των χρόνων να διορθώσω έστω και σταδιακά, είναι ο απεριόριστος χρόνος που δαπανώ καθημερινά στην επιχείρησή μου. Συγκεκριμένα, λόγω των πολλών και διαφορετικών αντικειμένων με τα οποία ασχολούμαι και της ευθύνης που έχω απέναντι στις επιχειρήσεις που συνεργάζομαι δεν έχω καταφέρει ακόμη να προσαρμοστώ σε ένα συγκεκριμένο ωράριο εργασίας που θα μου επιτρέψει να έχω και ελεύθερο προσωπικό χρόνο. Θεωρώ, λοιπόν, πως βασικό λάθος δικό μου όπως και άλλων νέων ελεύθερων επαγγελματιών είναι πως ζούμε για να δουλεύουμε και δεν διαθέτουμε χρόνο σε άλλα ωφέλιμα πράγματα της καθημερινότητας μας.

7. Τι είναι για εσάς αδιαπραγμάτευτο στον «κόσμο» του επιχειρείν;

Θεωρώ πως για να ξεκινήσεις μια επιχειρηματική ιδέα, αλλά και να την διατηρήσεις στο πέρασμα των χρόνων, αποτελούν σημαντικοί παράγοντες οι εξής:

  • Εργασιακή ηθική και δεοντολογία
  • Άμεση εξυπηρέτηση και ικανοποίηση του ενδιαφερόμενου- πελάτη
  • Παροχή υπηρεσιών και προϊόντων υψηλής ποιότητας
  • Εταιρική κοινωνική ευθύνη
  • Ορθή αξιοποίηση της ιδέας και ανάλυση του περιβάλλοντος όπου αυτή θα υλοποιηθεί και των παραγόντων που θα επηρεάσουν την πορεία της
  • Οικονομική και ηθική ανταμοιβή των υπηρεσιών που προσφέρονται

8. Ποια είναι η συμβουλή που εσείς, θα δίνατε σε νέα άτομα που βρίσκονται σ’ ένα   πρώιμο στάδιο του επιχειρείν;

Αναμφισβήτητα, αυτό που θα συμβούλευα σε δυνητικούς και νέους επιχειρηματίες είναι να πιστεύουν στην ιδέα τους και να την στηρίζουν παρά τις δυσκολίες που θα προκύψουν κατά τη διάρκεια των χρόνων, εφόσον πρώτα έχουν μελετήσει σε βάθος το περιβάλλον στο οποίο θα δραστηριοποιηθούν και έχουν προσεγγίσει ικανοποιητικά τις δυνάμεις, αδυναμίες, ευκαιρίες και απειλές της επιχειρηματικής τους ιδέας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζουμε το πλαίσιο στο οποίο θα στηριχθεί η ιδέα μας και πως αυτή επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες που προκύπτουν σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Οι αλλαγές δημιουργούνται για να τις αντιμετωπίζουμε και να προσαρμοζόμαστε σε αυτές με επιτυχία και όχι να μας φοβίζουν και να μας δημιουργούν ένα περιβάλλον αβεβαιότητας. Θα πρέπει όλοι κάποια στιγμή να ρισκάρουμε, άλλοι λιγότερο άλλοι περισσότερο, για την επιχειρηματική μας ιδέα, εάν κάποιος δεν το κάνει τότε μάλλον δε πιστεύει πολύ σε αυτό.

Και σύμφωνα με τον Καζαντζάκη …. «ό,τι δεν συνέβη ποτέ, είναι ό,τι δεν ποθήσαμε αρκετά».

 

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η Έρση Καραμήτσου είναι γεννημένη στην Κοζάνη. Είναι απόφοιτη του «Μαθηματικού» τμήματος του πανεπιστημίου των Ιωαννίνων. Στα Ιωάννινα έζησε 6 χρόνια. Το 2009 επέστρεψε στην Κοζάνη όπου εργαζόταν σε κάποια φροντιστήρια ως εκπαιδευτικός για περίπου 7 χρόνια. Το 2016 η ιδέα ενός επιχειρηματικού ανοίγματος ήρθε στο προσκήνιο και έτσι άνοιξε την δική της επιχείρηση. Το NAIL it, ένα nail Salon στο οποίο παρέχονται υπηρεσίες περιποίησης των άκρων. Η ίδια δεν εργάζεται, προσφέροντας υπηρεσίες αλλά ως διαχειρίστρια της επιχείρησης. Το 2018 αποφασίζει να παρακολουθήσει κάποια σεμινάρια στο ΙΕΚ Βολτέρος που αφορούσαν την «Ονυχοπλαστική» με σκοπό να έχει πλήρη εικόνα του αντικειμένου. Αγαπά την ειλικρίνεια και θέλει να συνεχίσει να εξελίσσεται στο χώρο προσφέροντας ακόμη καλύτερης ποιότητας υπηρεσίες.

1. Ποιες πιστεύετε πως είναι εκείνες οι ειδικές ικανότητες που πρέπει να έχει ένας νέος άνθρωπος ώστε η επιχειρηματική του ιδέα να πάρει σάρκα και οστά µε επιτυχία;

Για μένα είναι σημαντικό να διαθέτεις αντίληψη του τι γίνεται γύρω σου και ικανότητα προσαρμογής στις καταστάσεις που προκύπτουν.

2. Όσον αφορά την δική σας επιχειρηματική ιδέα, υπήρχαν αμφιβολίες ή θεωρήσατε βέβαιο ότι θα ευδοκιμήσει;

Περισσότερο φόβος θα έλεγα αλλά πίστευα στο εγχείρημα μου και τον ξεπερνούσα. Για να ευδοκιμήσει όμως μια ιδέα το βασικότερο ρόλο τον παίζουν οι άνθρωποι που θα την απαρτίσουν. Χαίρομαι πολύ που όλο αυτό είχε ανταπόκριση και στον κόσμο.

3. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να ξεκινήσει ή και να συνεχίσει μια επιχείρηση στη Ελλάδα με τα σημερινά δεδομένα;

Δυστυχώς, τα πράγματα συνεχώς αλλάζουν. Δεν υπάρχει σταθερότητα και αυτό δημιουργεί συνεχώς ανασφάλεια.

4. Πώς αισθανθήκατε το κράτος, την ελληνική πολιτεία στην επιχειρηματική διαδρομή σας;

Το κράτος το αισθάνθηκα έτσι όπως είναι. Σαν τον μεγαλομέτοχο της επιχείρησης μου.

5. Ποια είναι η πιο ισχυρή κινητήρια δύναμη που σας οδήγησε σ’ αυτήν τη συναρπαστική διαδρομή, ώστε να φτάσετε στο σημείο που σήμερα βρίσκεστε;

Δεν ξέρω αν υπήρξε κάποια τέτοια δύναμη. Νομίζω πως ήταν απλά η σωστή απόφαση την κατάλληλη στιγμή. Ήταν μια περίοδος γενικών αλλαγών στην ζωή μου που μου έδωσε ώθηση να το τολμησω.

6. Υπάρχουν λάθη που θα επιλέγατε να είχαν αποφευχθεί;

Κάθε επιχειρηματική κίνηση συνεπάγεται και κάποια σφάλματα τα όποια όμως είσαι προετοιμασμένος από πριν ότι θα αντιμετωπίσεις.

7. Τι είναι για εσάς αδιαπραγμάτευτο στον «κόσμο» του επιχειρείν;

Η ποιότητα και η ειλικρίνεια. Να μην προσπαθείς να ξεγελάσεις τον πελάτη.

8. Ποια είναι η συμβουλή που εσείς, θα δίνατε σε νέα άτομα που βρίσκονται σ’ ένα   πρώιμο στάδιο του επιχειρείν;

Δεν μου αρέσουν οι κοπιές. Οπότε αυτό που θα «συμβούλευα» θα ήταν να βρουν αυτό που θα τους διαφοροποιήσει. Να ψάχνουν για το καινούργιο και πως να εξελίξουν αυτό που κάνουν μέρα με τη μέρα ό, τι και να είναι αυτό.

 

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η Άννα Μπαλιάκα είναι 24 ετών. Σήμερα είναι ιδιοκτήτρια δύο επιχειρήσεων, του αρωματοπωλείου «Ροδοσταλίς» και του Pet Shop «captain». Γεννήθηκε και ζει στην Κοζάνη. Έχει πτυχίο «Makeup Artist» και σπουδάζει «Χρηματοοικονομικά και Λογιστική». Βρίσκεται στον κόσμο του επιχειρείν από τα 19της χρόνια καθώς και οι γονείς της δραστηριοποιούνται στον ίδιο χώρο. Είναι ένας άνθρωπος αισιόδοξος και ακόμη και όταν βλέπει τις δυσκολίες και τα εμπόδια να έρχονται κατά πάνω της συγκεντρώνεται στη δουλειά της, στο επάγγελμα που αγαπά και προσπαθεί να γίνεται κάθε μέρα και καλύτερη.

1. Ποιες πιστεύετε πως είναι εκείνες οι ειδικές ικανότητες που πρέπει να έχει ένας νέος άνθρωπος ώστε η επιχειρηματική του ιδέα να πάρει σάρκα και οστά µε επιτυχία

Για εμένα το πρώτο πράγμα και πιο σημαντικό είναι η αγάπη για την δουλειά μου. Όπως έχουν πει πολλοί πετυχημένοι επιχειρηματίες « Το να είναι κανείς επιχειρηματίας δεν είναι δουλειά, είναι τρόπος ζωής». Το δεύτερο είναι ότι θα πρέπει να αφουγκράζεται τις ανάγκες της εποχής, της κοινωνίας και γενικότερα να δίνεται απόλυτα σε αυτό που κάνει. Με λίγα λόγια θα πρέπει η δουλειά του να είναι η προτεραιότητα του καθημερινά ώστε να μπορούν οι ιδέες και τα όνειρα του να πάρουν σάρκα και να έχουν επιτυχία.

2. Όσον αφορά την δική σας επιχειρηματική ιδέα, υπήρχαν αμφιβολίες ή θεωρήσατε βέβαιο ότι θα ευδοκιμήσει;

Ανεξάρτητα από το πάθος, την ιδέα και την ανάγκη που σε ωθεί να τολμήσεις να εκτεθείς σε κάποια μορφή επιχειρηματικής δραστηριότητας, οφείλεις να την ξεκινήσεις με προσεκτικά βήματα.

3. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να ξεκινήσει ή και να συνεχίσει μια επιχείρηση στη Ελλάδα με τα σημερινά δεδομένα;

Η επιβίωση δεν είναι εύκολη υπόθεση με τα σημερινά δεδομένα. Καθοριστικός είναι ο ρόλος της Πολιτείας για την στήριξη της μικρομεσαίας επιχείρησης μέσα από την διαμόρφωση ευνοϊκού περιβάλλοντος και με την δημιουργία δομών στήριξης.

4. Πώς αισθανθήκατε το κράτος, την ελληνική πολιτεία στην επιχειρηματική διαδρομή σας;

Όλοι έχουμε πληγεί από την πρωτόγνωρη αυτή οικονομική κρίση. Θεωρώ πως το κράτος θα πρέπει να δώσει την δέουσα προσοχή και να στήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με μείωση της φορολογίας και των εισφορών βελτίωση στους όρους λειτουργίας της αγοράς, χρηματοδότηση αλλά και περισσότερα επενδυτικά κίνητρα.

5. Ποια είναι η πιο ισχυρή κινητήρια δύναμη που σας οδήγησε σ’ αυτήν τη συναρπαστική διαδρομή, ώστε να φτάσετε στο σημείο που σήμερα βρίσκεστε;

Οι γονείς μου. Είναι και αυτοί στο χώρο αυτό χρόνια τώρα. Είναι αυτοί που πάντα στηρίζουν τις ιδέες και τα όνειρα μου. Με σηκώνουν όταν πέφτω, με συμβουλεύουν, συζητάμε τις επόμενες επαγγελματικές μου κινήσεις, τις ανησυχίες μου. Επίσης είναι τα αδέρφια μου και ο σύντροφός μου. Με λίγα λόγια η οικογένεια μου. Αυτοί είναι η κινητήρια δύναμη μου.

6. Υπάρχουν λάθη που θα επιλέγατε να είχαν αποφευχθεί;

Φυσικά και έχουν γίνει λάθη. Δεν νομίζω να υπάρχουν άτομα στο χώρο του επιχειρείν που να μην έχουν κάνει λάθη. Αρκεί όμως από τα λάθη μας να μαθαίνουμε και να εξελισσόμαστε να γινόμαστε όλο και καλύτεροι.

7. Τι είναι για εσάς αδιαπραγμάτευτο στον «κόσμο» του επιχειρείν;

«Η επιχειρηματικότητα χωρίς ηθική είναι μια καρικατούρα. Η ηθική χωρίς επιχειρηματικότητα είναι ένα παραμύθι» Αυτή η φράση νομίζω εκφράζει και όσα πιστεύω εγώ.

8. Ποια είναι η συμβουλή που εσείς, θα δίνατε σε νέα άτομα που βρίσκονται σ’ ένα   πρώιμο στάδιο του επιχειρείν;

Αυτό που θα συμβούλευα σε νέα άτομα είναι να πιστέψουν και να ακολουθήσουν τις ιδέες τους. Να κάνουν το πρώτο βήμα και σιγά-σιγά θα δουν να παίρνει σάρκα και οστά το όνειρό τους. Όλα αυτά βέβαια με υπομονή και σκληρή δουλειά.

 

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Αλέξανδρος Μελίδης γεννήθηκε στην Κοζάνη και ζει τα τελευταία χρόνια στο Δρέπανο Κοζάνης καθώς από το 2013 έχει την δική του επιχείρηση, πρόκειται για μια ποντιακή μουσική σκηνή, το Ροδάφ’νον, η μοναδική στην Ελλάδα όπως μας μεταφέρει ο ίδιος. Ο Αλέξανδρος είναι ένας άνθρωπός που μεγάλωσε μέσα σε αυτό το χώρο καθώς οι γονείς του διατηρούσαν δικές τους επιχειρήσεις. Είναι απόφοιτος της «Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ, Msc Agrgriculture». Το «Event Managemt» είναι ένα κομμάτι της επιχειρηματικής του πορείας, το οποίο έχει αγαπήσει ιδιαίτερα, καθώς τα τελευταία χρόνια διοργανώνει εξ ολοκλήρου και με πολύ μεγάλη επιτυχία κάθε είδους κοινωνικές εκδηλώσεις. Είναι ένας άνθρωπος υπομονετικός, όπως ο ίδιος δηλώνει αλλά αυστηρός με τον εαυτό του, του αρέσει να εξελίσσεται και είναι αισιόδοξος. Ένα από τα μελλοντικά του σχέδια είναι να ασχοληθεί και επιχειρηματικά με την επιστήμη που σπούδασε και συγκεκριμένα με το ενεργειακό κομμάτι της πρωτογενούς μας παραγωγής.

1. Ποιες πιστεύετε πως είναι εκείνες οι ειδικές ικανότητες που πρέπει να έχει ένας νέος άνθρωπος ώστε η επιχειρηματική του ιδέα να πάρει σάρκα και οστά µε επιτυχία;

Θα πρέπει να υπάρχει ένα πλάνο καλά σχεδιασμένων και προγραμματισμένων ενεργειών που σε συνδυασμό με την αγάπη την πίστη και τη δουλειά του νέου θα αποφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. 

2. Όσον αφορά την δική σας επιχειρηματική ιδέα , υπήρχαν αμφιβολίες ή θεωρήσατε βέβαιο ότι θα ευδοκιμήσει;

Κάθε τι καινούργιο είναι σαφώς και κάτι το οποίο σε θέτει αντιμέτωπο με τον κίνδυνο της αποτυχίας.  Από την άλλη πλευρά όμως δεν έχασα ποτέ την πίστη την ελπίδα και την αισιοδοξία μου. 

3. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να ξεκινήσει ή και να συνεχίσει μια επιχείρηση στη Ελλάδα με τα σημερινά δεδομένα;

Είναι αρκετά δύσκολο να στηρίξει ή να συνεχίζει να στηρίζει ένας κράτος που «νοσεί», κάθε επιχείρηση. 

4. Πώς αισθανθήκατε το κράτος, την ελληνική πολιτεία στην επιχειρηματική διαδρομή σας;

Δίπλα στην επιχείρηση όσον αφορά το «Λαμβάνειν».

5. Ποια είναι η πιο ισχυρή κινητήρια δύναμη που σας οδήγησε σ’ αυτήν τη συναρπαστική διαδρομή, ώστε να φτάσετε στο σημείο που σήμερα βρίσκεστε;

Θεωρώ ότι στην παρούσα φάση βρίσκομαι ακόμη στο ξεκίνημα της επιχειρηματικής μου διαδρομής και ευελπιστώ να συνεχίσω να τη διανύω με το ίδιο πάθος και την ίδια αφοσίωση. 

6. Υπάρχουν λάθη που θα επιλέγατε να είχαν αποφευχθεί;

Όχι, τα λάθη είναι για να μας υπενθυμίζουν πως θα οδηγηθούμε στο  «σωστό».

7. Τι είναι για εσάς αδιαπραγμάτευτο στον «κόσμο» του επιχειρείν;

Η εντιμότητα και η υπομονή σε συνδυασμό με την ανάγκη της συνεχούς εξέλιξης. 

8. Ποια είναι η συμβουλή που εσείς, θα δίνατε σε νέα άτομα που βρίσκονται σ’ ένα   πρώιμο στάδιο του επιχειρείν;

Προγραμματίζουμε σωστά, θέτουμε στόχους και αξιοποιούμε ευκαιρίες! 

 

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Μιλτιάδης Λάσπας είναι γεννημένος στα Σέρβια Κοζάνης. Είναι απόφοιτος του τμήματος «Εφαρμοσμένης Πληροφορικής» στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Σήμερα είναι ιδιοκτήτης δύο επιχειρήσεων. Η αφορμή να βρεθεί ο ίδιος στον χώρο αυτό υπήρξε ένα από τα χόμπι του πατέρα του, η ενασχόληση με τη μελισσοκομεία. Η οργάνωση και η εργατικότητα των μελισσών αποτέλεσε για ίδιο πηγή έμπνευσης και τον ώθησαν στα 24 του να τολμήσει και να δημιουργήσει προϊόντα από μέλι, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη, κερί τα οποία θα είχαμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιούμε όχι μόνο στη διατροφή μας αλλά και στην αισθητική και την καθαριότητα. Η επιχείρηση Apicure honey products παράγει εξαιρετικής ποιότητας μέλια, 100% Φυτικά καλλυντικά με βότανα και αιθέρια έλαια αλλά και χειροποίητα σαπούνια με ελαιόλαδο. Μια νέα επένδυση που υπάρχει στα άμεσα σχέδια του θα δώσει στην Apicure τη δυνατότητα για τυποποιητήριο και συσκευαστήριο μελιού και κατάστημα λιανικής για όλα τα προϊόντα που παρασκευάζουν (τρόφιμα και καλλυντικά). Το 2019 δημιουργεί ακόμη μια επιχείρηση στην πόλη του, τα Σέρβια. Η κρεπερί «crepe bar». Τα σχέδια και οι στόχοι του είναι πολλοί και στο μυαλό του υπάρχει το ενδεχόμενο μιας τρίτης επιχείρησης χωρίς όμως ακόμη να μπορεί να μας δώσει παραπάνω στοιχεία

1. Ποιες πιστεύετε πως είναι εκείνες οι ειδικές ικανότητες που πρέπει να έχει ένας νέος άνθρωπος ώστε η επιχειρηματική του ιδέα να πάρει σάρκα και οστά µε επιτυχία;

Από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου θαύμαζα όσες επιχειρήσεις έβλεπα να έχουν πολύ δουλειά και ουρά από πελάτες και πάντα ήθελα να έχω μια τέτοια επιχείρηση. Αυτή τη στιγμή μαζί με τον αδερφό μου έχουμε δύο. Δεν θεωρώ πως χρειάζονται κάποιες ειδικές ικανότητες παρά μόνο αγάπη για το επιχειρείν, πίστη και υπομονή.

2. Όσον αφορά την δική σας επιχειρηματική ιδέα , υπήρχαν αμφιβολίες ή θεωρήσατε βέβαιο ότι θα ευδοκιμήσει;

Σίγουρα υπάρχει ο παράγοντας ρίσκο αλλά είχα δεδομένο από την αρχή ότι θα πάει τουλάχιστον καλά. Άλλωστε αν δεν το πίστευα δεν θα το ξεκινούσα

3. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να ξεκινήσει ή και να συνεχίσει μια επιχείρηση στη Ελλάδα με τα σημερινά δεδομένα;

Αρχικά είναι δύσκολο να βρεθεί το κεφάλαιο αλλά ακόμη και αν βρεθεί συνεχίζουν να υπάρχουν δυσκολίες καθ’ όλη την πορεία της επιχείρησης πράγμα που συνεπάγεται καθημερινό αγώνα και προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου την επιβίωση της επιχείρησης και την εξέλιξη της. Όλα αυτά βέβαια απαιτούν δυνατό στομάχι ζήλο και αφοσίωση.

4. Πώς αισθανθήκατε το κράτος, την ελληνική πολιτεία στην επιχειρηματική διαδρομή σας;

Γενικά δεν επιδίωξα να βοηθηθώ κάπου από το κράτος ως τώρα οπότε δεν το «αισθάνθηκα» ιδιαίτερα.

5. Ποια είναι η πιο ισχυρή κινητήρια δύναμη που σας οδήγησε σ’ αυτήν τη συναρπαστική διαδρομή, ώστε να φτάσετε στο σημείο που σήμερα βρίσκεστε;

Όλο αυτό ξεκίνησε από ένα από τα πολλά χόμπι του πατέρα μου. Ένα από αυτά ήταν η ενασχόληση με τη μελισσοκομία. Γνωρίζοντας την μέλισσα και συνδυάζοντας την με τη φύση συνεχίζουμε ακόμη και σήμερα να ανακαλύπτουμε και να ενθουσιαζόμαστε με το πόσα πολλά πράγματα μπορεί κάποιος να δημιουργήσει. Χωρίς καλά-καλά να το καταλάβω αυτή η ενασχόληση μετατράπηκε σε επάγγελμα και ο θαυμασμός σε αγάπη.

6. Υπάρχουν λάθη που θα επιλέγατε να είχαν αποφευχθεί;

Σίγουρα υπήρχαν λάθη αλλά το μόνο που μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτά είναι να τα κρατήσουμε ως εμπειρία για το μέλλον.

7. Τι είναι για εσάς αδιαπραγμάτευτο στον «κόσμο» του επιχειρείν;

Αρχή μου σε ότι κάνω είναι η ποιότητα και με εξιτάρει ο ανταγωνισμός ακόμη και με τον ίδιο μου τον εαυτό.

8. Ποια είναι η συμβουλή που εσείς, θα δίνατε σε νέα άτομα που βρίσκονται σ’ ένα   πρώιμο στάδιο του επιχειρείν;

Να πιστεύουν στον εαυτό τους, να έχουν πάθος για αυτό που κάνουν, να μην παρεκκλίνουν από τους στόχους τους παρά τις δυσκολίες που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν και να ρισκάρουν!

 

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Αθανάσιος Βουτύρης, απόφοιτος του τμήματος «Γεωπονίας και Τεχνολογίας Λαρίσης», γεννήθηκε στην Κοζάνη. Τα περισσότερα χρόνια της ζωής του τα πέρασε στο χωριό του, την Μηλιά Κοζάνης όπου και διατηρεί την δική του επιχείρηση. Η επιχείρηση Fonte di Vita είναι μια νέα ποτοποιία που δημιουργήθηκε στη Μηλιά Κοζάνης. Σκοπός της επιχείρησης είναι να παράγει λικέρ στα οποία εφαρμόζεται η πιο παλιά φυσική μέθοδος παραγωγής ποτών. Αφορά την εκχύλιση δηλαδή η οποία είναι βασισμένη και προσαρμοσμένη σε δικές τους ιδέες και δημιουργίες χωρίς καθόλου χημικά πρόσθετα, όπως χρωστικές και τεχνητά αρώματα. Μέσω αυτής της διαδικασίας αναδεικνύεται η φυσικότητα των φρούτων. Στα 25 του χρόνια, το 2016, αποφάσισε να αξιοποιήσει τους καρπούς(αρωματικών φυτών, δέντρων ροδιάς) που ο ίδιος καλλιεργούσε και έτσι «γεννήθηκε» η Fonte di Vita. Πέρα από την παραγωγή λικέρ όμως η γκάμα μεγάλωσε αφού προστέθηκαν και οι φυσικοί χυμοί. Ο Αθανάσιος είναι ένας άνθρωπος που απολαμβάνει να πειραματίζεται και να δημιουργεί νέες πρωτόγνωρες γεύσεις με φρούτα και αλκοόλη.

1. Ποιες πιστεύετε πως είναι εκείνες οι ειδικές ικανότητες που πρέπει να έχει ένας νέος άνθρωπος ώστε η επιχειρηματική του ιδέα να πάρει σάρκα και οστά µε επιτυχία;

Καταρχάς πιστεύω πως χρειάζονται ικανότητες, αλλά δεν πιστεύω πως χρειάζονται κάποιες συγκεκριμένες ειδικές ικανότητες. Κάθε άνθρωπος κάπου υστερεί και κάπου υπερτερεί. Αυτό που πρέπει να καταλάβει είναι αφενός να αναγνωρίσει που υπερτερεί και να αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό αυτές τις ικανότητες του και αφετέρου να αναγνωρίσει που υστερεί και να το αποδεχθεί. Έτσι θα γνωρίζει που πρέπει να βελτιωθεί ή ακόμα και που να αντικαταστήσει τον εαυτό του με κάποιον άλλον καλύτερο του στον τομέα αυτό. Πολλοί πετυχημένοι επιχειρηματίες πουλάνε χιλιάδες ή ακόμα και εκατομμύρια πράγματα χωρίς να τα πουλάνε οι ίδιοι άλλα μέσω ατόμων με τις ικανότητες, αυτές, που μπορούν να το κάνουν.

2. Όσον αφορά την δική σας επιχειρηματική ιδέα , υπήρχαν αμφιβολίες ή θεωρήσατε βέβαιο ότι θα ευδοκιμήσει;

Η αλήθεια είναι πως παρότι η μεταποίηση ήταν για μένα κάτι πρωτόγνωρο και η εμπειρία μου σε αυτόν τον τομέα μηδενική, δεν υπήρξε καμία στιγμή αμφιβολίας. Πίστευα εξαρχής πως ο μοναδικός υπεύθυνος στο να μην ευδοκιμήσει το όλο εγχείρημα θα ήμουν εγώ, και από τη στιγμή που εγώ ήξερα ότι θα προσπαθώ για την επιτυχία όσες φορές και να αποτυγχάνω, όσα λάθη και να κάνω το ενδεχόμενο αμφιβολίας δεν υπήρχε και δεν με φόβισε ποτέ. Γενικά πιστεύω πως τα αποτελέσματα των εργασιών μας, είτε θετικά είτε αρνητικά, είναι αποτελέσματα δικών μας πράξεων οπότε στο χέρι μας είναι η επιτυχία ή η αποτυχία.      

3. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να ξεκινήσει ή και να συνεχίσει μια επιχείρηση στη Ελλάδα με τα σημερινά δεδομένα;

Σίγουρα η οικονομική κρίση επηρέασε την επιχειρηματικότητα της Ελλάδος με την μείωση της ρευστότητας στην αγορά, κάνοντας δύσκολο το έργο κάποιων επιχειρήσεων να συνεχίσουν και κάποιων πιθανών επιχειρηματικών ιδεών να μην μπορέσουν καν να υλοποιηθούν. Πιστεύω όμως πως δεν υπάρχει κάποιος γενικός κανόνας ότι στην Ελλάδα είναι δύσκολο ή εύκολο να ξεκινήσει μία επιχείρηση. Θεωρώ πως το αντικείμενο της επιχείρησης είναι εκείνο που το κάνει εύκολο ή δύσκολο για τα σημερινά δεδομένα της Ελλάδος. Για παράδειγμα, βλέπουμε πως πολλές επιχειρηματικές ιδέες με αντικείμενο τον καφέ ανθίζουν συνεχώς και γρήγορα οπότε μπορούμε να υποθέσουμε και να πούμε πως είναι εύκολο, ενώ επιχειρήσεις με αντικείμενο το χτίσιμο ακινήτων έχουν μείνει στάσιμες εδώ και χρόνια με μηδενική ανάπτυξη οπότε υποθέτουμε και λέμε πως είναι δύσκολο. Τέτοια παραδείγματα υπάρχουν πάρα πολλά οπότε το βαθμό δυσκολίας ή ευκολίας δεν το καθορίζει η κατάσταση της Ελλάδος αλλά το τι πάμε να δημιουργήσουμε εμείς ενώ υπάρχει αυτή η κατάσταση στην Ελλάδα.

4. Πώς αισθανθήκατε το κράτος, την ελληνική πολιτεία στην επιχειρηματική διαδρομή σας;

Δυστυχώς έχουμε φτάσει σε σημείο να γινόμαστε γραφικοί για την αντιμετώπιση του κράτους στην επιχειρηματικότητα αλλά η πραγματικότητα είναι αυτή. Η φορολογία και μόνο, ειδικά για τον κλάδο μου που αφορά το αλκοόλ είναι εξοντωτική. Πολλές φορές σκέφτομαι πως στην αγορά δεν με φοβίζει ο ανταγωνισμός αλλά το κράτος. Πρέπει όμως να αποδεχόμαστε την λειτουργία του κράτους και να μην ασχολούμαστε περισσότερο από όσο θα έπρεπε δεν υπάρχει λόγος τα λάθη της λειτουργίας του να μας επηρεάζουν έτσι ώστε να αποθαρρυνόμαστε και να απομακρυνόμαστε από τον τελικό μας στόχο.

5. Ποια είναι η πιο ισχυρή κινητήρια δύναμη που σας οδήγησε σ’ αυτήν τη συναρπαστική διαδρομή, ώστε να φτάσετε στο σημείο που σήμερα βρίσκεστε;

Η πιο ισχυρή κινητήρια δύναμη για μένα είναι η ευχαρίστηση που παίρνω εν ώρα εργασίας. Ο περισσότερος κόσμος πηγαίνει στη δουλειά και αφιερώνει το 1/3 της ημέρας του από ανάγκη, χωρίς να απολαμβάνει αυτό που κάνει, κοιτάζοντας πότε θα φτάσει η ώρα να σχολάσει, χάνοντας στη ουσία από τη ζωή του να κάνει πράγματα που πραγματικά θα τον ευχαριστούσαν και θα τον γέμιζαν. Για μένα η εργασία μου αποτελεί καθημερινά και μία ευχάριστη στάση στη πορεία της ημέρας. Δεν με απασχολεί το ότι θα δουλέψω διότι αυτό είναι που πραγματικά επιθυμώ. Να δουλέψω, να πειραματιστώ, να δημιουργήσω, και να αντιμετωπίσω τις καθημερινές προκλήσεις του επαγγέλματος μου χωρίς να περιμένω την ώρα που θα σχολάσω. Ακόμη και όταν η σωματική κούραση στο τέλος της δουλειάς είναι έντονη, η ψυχική ευχαρίστηση σε αυτό που έκανα είναι η δύναμη για να συνεχίζω τη διαδρομή απολαμβάνοντας την.

6. Υπάρχουν λάθη που θα επιλέγατε να είχαν αποφευχθεί;

Όταν ξεκινάς κάτι δικό σου χωρίς να υπάρχει η γνώση ή η εμπειρία αναπόφευκτα τα λάθη θα είναι πολλά. Ευτυχώς για εμένα δεν υπήρξε κάποιο καταστροφικό, οπότε δεν νομίζω πως θα άλλαζα κάτι, γιατί όλα τα λάθη που κάνεις σε μαθαίνουν και κάτι. Αν επέλεγα να αποφύγω κάποιο είναι πολύ πιθανό να το αντιμετώπιζα στο μέλλον και οι συνέπειες του να ήταν πολύ μεγαλύτερες, έτσι δέχομαι τα λάθη που κάνω και προσπαθώ να μην τα ξεχνώ ώστε να μην τα επαναλαμβάνω.

7. Τι είναι για εσάς αδιαπραγμάτευτο στον «κόσμο» του επιχειρείν;

Η ειλικρίνεια και η ηθική, χωρίς αυτά μπορεί να γίνεις επιχειρηματίας αλλά δεν μπορείς να είσαι «άνθρωπος».

8. Ποια είναι η συμβουλή που εσείς, θα δίνατε σε νέα άτομα που βρίσκονται σ’ ένα   πρώιμο στάδιο του επιχειρείν;

Η συμβουλή μου είναι, κάθε ένας, να βάζει ένα στόχο που πραγματικά επιθυμεί, συγκεκριμένο και πολύ μεγάλο, και καθημερινά, να κάνει βήματα για να τον πετύχει. Πρέπει κάθε μέρα να κάνει και ένα βήμα, σημασία δεν έχει το μέγεθος του βήματος μικρό η μεγάλο αλλά το να το κάνει, να μην αφήνει καμία μέρα που να μείνει στάσιμος, ακόμα και τα πολύ μικρά βήματα στο μέλλον αν τα ενώσεις όλα μαζί γίνονται μεγάλα . Τίποτα δεν πρέπει να αφήσει να τον σταματήσει, ακόμα και χίλιες φορές να αποτύχει σημαίνει ότι θα έχει κάνει χίλια βήματα. Να πιστέψει πραγματικά ότι θα τον κατακτήσει και να είναι σίγουρος ότι εξαρτάται μόνο από αυτόν.

Η επιχειρηματικότητα όπως γίνεται αντιληπτό αποτελεί ελκυστική επιλογή καριέρας για τους νέους. Ωστόσο υπάρχουν προκαταλήψεις που αποτρέπουν τους νέους από το «Επιχειρείν» αλλά και κίνδυνοι λόγω λανθασμένων επιλογών. Λάθη που δεν προσφέρουν τίποτε άλλο από απλή οριακή επιβίωση. Πράγματι υπάρχουν εξωπραγματικές αντιλήψεις για το τι σημαίνει να κάνεις τη δική σου επιχείρηση, όσον αφορά στο τι ικανότητες χρειάζονται αλλά και για το πώς ξεκινάς. Η επιτυχής ανάπτυξη και το ξεκίνημα μια νέας επιχειρηματικής προσπάθειας δεν είναι ζήτημα μόνο ατομικής διαχειριστικής ικανότητας αλλά και ένα συλλογικό ζήτημα. Γι΄αυτό κρίνεται αναγκαίο να συνεχίσουν ερευνητικά και κέντρα καινοτομίας να προσφέρουν συνεχώς νέες ιδέες και σωστή πληροφόρηση. Επίσης οι Εταιρίες Κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών θα πρέπει να προσφέρουν τη χρηματοδότηση και το έλεγχο των οικονομικών διαδικασιών καθώς το οικονομικό περιβάλλον, είναι ένα στοιχείο σημαντικά προσδιοριστικό για τη δημιουργία επιχειρηματικής ανάπτυξης. Το μόνο βέβαιο είναι πως ο νέος επιχειρηματίας στην Ελλάδα πρέπει να είναι εξαιρετικά αποφασισμένος για την επιχειρηματική του ιδέα ώστε να πείσει τρίτους να την χρηματοδοτήσουν.

Πληροφορίες για τα cookies

Τα cookies είναι σύντομες αναφορές που αποστέλλονται και αποθηκεύονται στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή του χρήστη μέσω του προγράμματος περιήγησης όταν αυτό συνδέεται στο Ιντερνέτ. Τα cookies μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή και αποθήκευση δεδομένων του χρήστη όσο αυτός είναι συνδεδεμένος, για να του παράσχουν τις ζητούμενες υπηρεσίες και που ορισμένες φορές τείνουν να μην διατηρούν. Τα cookies μπορεί να είναι τα ίδια ή άλλων:

  • Technical cookies (τεχνικά cookies) που διευκολύνουν την πλοήγηση των χρηστών και τη χρήση των διαφόρων επιλογών ή υπηρεσιών που προσφέρονται από τον ιστό, όπως προσδιορίζουν τη συνεδρία, επιτρέπουν την πρόσβαση σε ορισμένες περιοχές, διευκολύνουν τις παραγγελίες & τις αγορές, συμπληρώνουν φόρμες & εγγραφές, παρέχουν ασφάλεια, διευκολύνουν λειτουργίες (βίντεο, κοινωνικά δίκτυα κλπ.).
  • Customization cookies (cookies προσαρμογής) που επιτρέπουν στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους (γλώσσα, πρόγραμμα πλοήγησης - browser, διαμόρφωση, κ.α.).
  • Analytical cookies (cookies ανάλυσης) που επιτρέπουν την ανώνυμη ανάλυση της συμπεριφοράς των χρηστών του Ιντερνέτ, επιτρέπουν την μέτρηση της δραστηριότητας του χρήστη και την ανάπτυξη προφίλ πλοήγησης για την βελτίωση των ιστότοπων.

Ως εκ τούτου, όταν έχετε πρόσβαση στον ιστότοπο μας, σύμφωνα με το Άρθρο 22 του Νόμου 34/2002 των Υπηρεσιών Κοινωνίας της Πληροφορίας, στην αναλυτική επεξεργασία των cookies ζητάμε τη συγκατάθεση σας για τη χρήση τους, με σκοπό να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας. Χρησιμοποιούμε την υπηρεσία του Google Analytics για τη συλλογή ανώνυμων στατιστικών πληροφοριών όπως για παράδειγμα ο αριθμός των επισκεπτών στον ιστότοπο μας. Τα cookies που προστίθενται από την υπηρεσία Google Analytics διέπονται από τις πολιτικές απορρήτου του Google Analytics. Αν επιθυμείτε μπορείτε να απενεργοποιήσετε τα cookies από το Google Analytics.

Παρακαλούμε, σημειώστε ότι μπορείτε να ενεργοποιήσετε ή απενεργοποιήσετε τα cookies σύμφωνα με τις οδηγίες του προγράμματος πλοήγησης σας (browser).