kozanitvbanner1363x131pix

banner 728x90 PJC 4

b834pix

ecofloor230

ΤΕΝΤΟΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ 1

pantelidisGIF834pix

asepop 2021 a

artinhouse2

garden hall banner1

musicart834pix

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα

noisi1

Covid-19: Η σοσιαλιστική Κούβα κερδίζει την μάχη ενάντια στον κορωνοϊό

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ενώ τα περιστατικά Coronavirus είναι πλέον ~ 58.000.000 (57.930.181) και οι θάνατοι 1.378.041 (στη χώρα μας 87.812 – 17.974 ενεργά περιστατικά, 1.419 θάνατοι % 233Μ ο/οοο)

, στη σοσιαλιστική Κούβα (με περίπου ίδιο πληθυσμό μ’ εμάς μόνο 7.763 τα περιστατικά 365 ενεργά, – 131 θάνατοι % 12Μο/οοο)

Πως και γιατί;

Οι δικοί μας τα έχουν κυριολεκτικά «χαμένα»…

Τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για τις δραματικές εξελίξεις με την πανδημία και για το γεγονός ότι επί 9 μήνες αφήνει το λαό εκτεθειμένο για να υπηρετήσει τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, μεταξύ αυτών και των τρωκτικών της ιδιωτικής Υγείας, έρχεται να επιβεβαιώσει η αποκάλυψη των προκλητικών παζαριών της με τους κλινικάρχες, που ακόμα και τώρα θησαυρίζουν και αρνούνται να διαθέσουν κλίνες για ασθενείς με κορονοϊό!

Η νοσηλεία των ασθενών με Covid «κοστίζει πολύ», απαντούν οι κλινικάρχες

Την ώρα που ο τραγικός απολογισμός της πανδημίας στη χώρα μεγαλώνει διαρκώς, ο πρόεδρος της ΠΕΙΚ  (Πανελλήνια Ενωση Ιδιωτικών Κλινικών)  απαντά κυνικά:

«Η νοσηλεία ασθενών με Covid-19 κοστίζει πολύ και δεν υπάρχει η δυνατότητα, η ρευστότητα στις κλινικές μας. Μόνο το οξυγόνο και τα φάρμακα απαιτούν ρευστότητα και οι κλινικές δεν θα πληρωθούν πριν περάσουν 3-4 μήνες… Πού να τα βρούμε τα χρήματα;».

«Εμείς έχουμε όλη την καλή διάθεση να συνδράμουμε», ισχυρίζεται ο πρόεδρος της ΠΕΙΚ, «αλλά δεν διαθέτουμε την εμπειρία του προσωπικού του ΕΣΥ για την αντιμετώπιση της παρούσας κατάστασης, διότι στην πρώτη φάση της πανδημίας δεν συμμετείχαμε (…) Η πλειοψηφία των ιδιωτικών κλινικών σε κτιριακό επίπεδο είναι ακατάλληλες να διαθέσουν ένα μέρος τους».

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού το νησί της επανάστασης, με μια επιστημονική και ιεραρχημένη δουλειά «μερμηγκιού», όπου παίρνει μέρος και σύσσωμος ο λαός μέσα από τις μαζικές του οργανώσεις, δίνει τη δική του μάζη …σε «άλλο μήκος κύματος». Με πραγματική ενημέρωση και το κυριότερο με επί τόπου –μέχρι την τελευταία γειτονιά, παρουσία της κρατικής (γιατί στην Κούβα ιδιωτική δεν υπάρχει) φροντίδας. Και η μπριγάδα Henry Reeve, να κερδίζει καθημερινά ζωές, για λογαριασμό της ανθρωπότητας και της διεθνιστικής αλληλεγγύης.

Νόμπελ στην κουβανική ιατρική ταξιαρχία ?? Henry Reeve ?? Νόμπελ ΝΑΙ εμπάργκο ΟΧΙ solidaridad icap cuba

 

??  Με την παραμικρή “λάθος κίνηση” … COVID

Για τον Δρ Raúl Pérez, διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας, το Πινάρ ντελ Ρίο έχει ήδη περάσει την κορύφωση της επιδημίας και τώρα βρίσκεται σε ένα είδος οροπέδιου, με ελαφρά μείωση.

«Έχετε ακούσει τη φράση «κυνηγός κυνηγού»; Λοιπόν, αυτό συνέβη σε μένα », αστειεύεται ο Manuel Carmona από την άλλη πλευρά της τηλεφωνικής γραμμής, στο σπίτι, όπου παραμένει απομονωμένος από τον κόσμο, αφού βγήκε από το νοσοκομείο. Τον περασμένο Απρίλιο, όταν η κοινότητα Καμίλο Σιενφουέγος στο δήμο Πινάρ ντελ Ρίο της επαρχίας Consolación del Sur, έγινε η πρώτη πόλη στην Κούβα που πήγε σε καραντίνα λόγω του COVID-19, ο Manuel έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στον αγώνα ενάντια στην επιδημία.

Ως πρόεδρος του Συμβουλίου Άμυνας Ζώνης, ηγήθηκε της οργάνωσης της κοινότητας έτσι ώστε ο λαός να μπορεί να λαμβάνει τις βασικές υπηρεσίες, χωρίς να χρειάζεται να εγκαταλείψει τα σπίτια του.

Σε μια άνευ προηγουμένου εμπειρία για τη χώρα, οι προσβάσεις έκλεισαν και δημιουργήθηκε ένα σύστημα διανομής βασικών ειδών πρώτης ανάγκης μέσω εθελοντών. Επιπλέον, δημιουργήθηκε μια μπριγάδα από  fumigadores (επιτήρησης) αποτελούμενη από τους ίδιους τους κατοίκους, ώστε «να μην περνάει κουνούπι». Με αυτόν τον τρόπο, καταφέραμε να περιορίσουμε την επιδημία και να επιστρέψει όλο η περιοχή Καμίλο Σιενφουέγος στην κανονικότητα. Ωστόσο, ως σαφής απόδειξη ότι κανείς δεν είναι αλάθητος απέναντι στο COVID-19, στις 21 Οκτωβρίου, ο Μανουέλ αποδείχτηκε θετικός στην ασθένεια.

Λέει ότι όλα ξεκίνησαν με ένα άτομο από το χώρο δουλειάς που είχε διαγνωστεί με τον νέο κοροναϊό και ότι η γυναίκα του, ο γιος, η κόρη και τα δύο εγγόνια του μολύνθηκαν επίσης από αυτόν. Παρόλο που και οι έξι ήταν ασυμπτωματικοί δε σταματάει να παραδέχεται ότι η εμπειρία είναι ούτως ή άλλως δύσκολη. «Όταν σου βάζουν ιντερφερόνη, λες κι είσαι μποξέρ αυτό είναι direct στο πηγούνι που σε σφυροκοπάει όλη μέρα». Οι υπόλοιπες ενέσεις και τα δισκία τον έκαναν να θέλει να κάνει εμετό, έφεραν διάρροια, ναυτία, ζάλη…

«Η θεραπεία είναι πολύ δυνατή, αλλά και πολύ αποτελεσματική, γιατί χάρη σε αυτήν, όλοι οι άνθρωποι γύρω μου ανάρρωσαν», λέει.

Al menor movimiento en falso... la COVID

 

Το επίκεντρο της πανδημίας

Όπως και ο Manuel, εκατοντάδες κάτοικοι του Πινάρ ντελ Ρίο έπρεπε να πολεμήσουν ενάντια στην ασθένεια, από τις 6 Οκτωβρίου, ξεκίνησε μια βίαιη εστία στο έδαφος που εξακολουθεί να υφίσταται. Σε μόλις δύο εβδομάδες, στο Vueltabajo ο αριθμός των περιστατικών ήταν μεγαλύτερος από όσα κατά τους προηγούμενους επτά μήνες της πανδημίας (117) και, από τότε, ο αριθμός συνέχισε να αυξάνεται μέρα με τη μέρα.

Φτάσαμε σε 828 άτομα μολυσμένα, γεγονός που οδήγησε στην εκτόξευση του ποσοστού επίπτωσης σε μια από τις βασικές περιοχές της χώρας. Αυτό συνεπάγεται την παλινδρόμηση της επαρχίας στη φάση της εκ των έσω μετάδοσης, με ολόκληρα χωριά σε καραντίνα. Έκανε ακόμη και ορισμένα πρωτόκολλα που φαινόταν ξεπερασμένα, όπως η ενεργοποίηση 27 κέντρων απομόνωσης για επιβεβαιωμένα κρούσματα και ύποπτες περιπτώσεις.

Η κατάσταση δείχνει, για άλλη μια φορά, πόσο μεταδοτική είναι η SARS-COV-2, αλλά υποδηλώνει επίσης την έλλειψη αυστηρότητας σε ορισμένες περιοχές για την καταπολέμηση της.
Στο Sandino, για παράδειγμα, όπου συγκεντρώνονται περισσότερες από εκατό περιπτώσεις, 45 ημέρες μετά την έναρξη τους 2ου κύματος, υπάρχουν ακόμη δυσκολίες με την ποιότητα της έρευνας και τη συμμόρφωση στα περιοριστικά μέτρα στην αστική περίμετρο του δήμου, που –αντίθετα με όμορους παραμένει καραντίνα.

Ακόμα και επιβάλλοντας αρκετές εκατοντάδες πρόστιμα, ο Hilario Cáceres, δήμαρχος της περιοχής, αναγνώρισε, σε συνεδρίαση του επαρχιακού συμβουλίου άμυνας (CDP) ότι, μεταξύ των κύριων προβλημάτων ήταν η παραβίαση των υγειονομικών πρωτοκόλλων που θεσπίστηκαν για τη μείωση της εξάπλωσης της νόσου σε διάφορες κρατικές οντότητες, κάτι που προκάλεσε την εμφάνιση εστιών που θα μπορούσαν να αποφευχθούν.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο στον Sandino. Στις 21 Οκτωβρίου, μετά την υποχώρηση του στάδιου της επιδημίας, το cdp πήρε 480 συγκεκριμένα μέτρα, βάζοντας στο μικροσκόπιο τον περιορισμό της νόσου.

Ωστόσο, δεδομένης της επιμονής της απειθαρχίας και της έλλειψης αντίληψης του κινδύνου από ένα μέρος του πληθυσμού, στις αρχές αυτής της εβδομάδας αναγκάστηκε να θεσπίσει νέες διατάξεις προκειμένου να μειώσει την κινητικότητα των ανθρώπων και να υλοποιήσει τη φυσική απόσταση.

segundo grupo de voluntarios 2η ομάδα εθελοντών Soberana

 

Πρόβλεψη με επιφύλαξη

Για τον Δρ Raúl Pérez, διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας, το Πινάρ ντελ Ρίο έχει ήδη περάσει το αποκορύφωμα της επιδημίας και τώρα βρίσκεται σε ελαφρά μείωση.

Αυτό δείχνουν τα στοιχεία των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων, όπου ο αριθμός των μολυσμένων τείνει να μειώνεται ελαφρώς (όπως και ο αριθμός των δοκιμών CRP) και από τους 11 δήμους, υπάρχουν τουλάχιστον έξι που έχουν σταματήσει να αναφέρουν νέα περιστατικά.

Ωστόσο, ο επικεφαλής της συμβουλευτικής ομάδας, που διορίστηκε από το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας για να υποστηρίξει την καταπολέμηση του covid-19 εδώ, προειδοποιεί ότι είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί πόσο καιρό θα χρειαστεί η επαρχία να μπει στην κανονικότητα.

«Αυτό το “οροπέδιο” θα κατέβει, εκτός και συμβεί κάτι έκτακτο ή δεν εκπληρώνονται τα καθήκοντα όπως έχουν καθοριστεί», λέει ο ειδικός, προσθέτοντας ότι ο έλεγχος της νόσου είναι κάτι που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Παρόλο που τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η δουλειά έχει αρχίσει να αποδίδει αποτελέσματα, ο Δρ Raúl Pérez επισημαίνει ότι «με την παραμικρή λάθος κίνηση, αναποδογυρίζει το τραπέζι και επιστρέφουμε σε φαύλο κύκλο».

Εξ ου και η σημασία της μη μείωσης της περιφρούρησής μας –με ευθύνη του κράτους και των τοπικών αρχών, καθώς και της αυστηρής συμμόρφωσης με τα πρωτόκολλα υγείας.

Στο τοπικό τηλεοπτικό κανάλι, στους ραδιοφωνικούς σταθμούς, στην εφημερίδα Guerrillero, ακόμη και στα ηχεία-ντουντούκες, που βρίσκονται στα πιο κεντρικά μέρη της επαρχιακής πρωτεύουσας ή σε οχήματα που πάνε και έρχονται στην πόλη, αυτό είναι ένα μήνυμα που επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά, αλλά δεν είμαστε σίγουροι πως όλοι το εμπεδώνουν.

Αυτό αποδεικνύεται από την πρόσφατη εμφάνιση δύο περιπτώσεων στο λαϊκό συμβούλιο του Arroyos de Mantua, ένα μέρος που μπορεί να βληθεί μόνο διασχίζοντας μια από τις περιοχές απομόνωσης Guane ή Sandino.

Χωρίς αμφιβολία, αυτή είναι μια ατυχής πραγματικότητα, σε μια επαρχία όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού έχει δουλέψει σκληρά για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Από το σπίτι του, όπου παρέμεινε σε απομόνωση μετά την έξοδο από το νοσοκομείο, ο Manuel Carmona διαβεβαιώνει ότι σε λίγες μέρες θα βγει στο δρόμο και σε θέση να αναλάβει ξανά τη διοίκηση της αμυντικής ζώνης, για να δώσει –μαζί με όλους τους άλλους το τελευταίο χτύπημα στον κοροναϊό.

Από τις εμπειρίες του ως ασθενής με COVID-19, διατηρεί τη μνήμη των ενέσεων αλλά και πολλές ιδέες για το πώς να είναι πιο αποτελεσματικός ο αγώνας του λαού της Κούβας στην πρόληψη και καταπολέμηση της νόσου.

«Όλα όσα έχουμε περάσει», λέει, «έχουν καταγραφεί και χρησιμεύουν ως εμπειρία για τη βελτίωση της δουλειάς μας και όλων όσω πρέπει να γίνουν για να αποτρέπονται οι απλοί άνθρωποι από το να συνεχίσουν –εν αγνοί τους να μολύνουν».

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Granma.

Αναδημοσίευση: www.atexnos.gr

Πληροφορίες για τα cookies

Τα cookies είναι σύντομες αναφορές που αποστέλλονται και αποθηκεύονται στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή του χρήστη μέσω του προγράμματος περιήγησης όταν αυτό συνδέεται στο Ιντερνέτ. Τα cookies μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή και αποθήκευση δεδομένων του χρήστη όσο αυτός είναι συνδεδεμένος, για να του παράσχουν τις ζητούμενες υπηρεσίες και που ορισμένες φορές τείνουν να μην διατηρούν. Τα cookies μπορεί να είναι τα ίδια ή άλλων:

  • Technical cookies (τεχνικά cookies) που διευκολύνουν την πλοήγηση των χρηστών και τη χρήση των διαφόρων επιλογών ή υπηρεσιών που προσφέρονται από τον ιστό, όπως προσδιορίζουν τη συνεδρία, επιτρέπουν την πρόσβαση σε ορισμένες περιοχές, διευκολύνουν τις παραγγελίες & τις αγορές, συμπληρώνουν φόρμες & εγγραφές, παρέχουν ασφάλεια, διευκολύνουν λειτουργίες (βίντεο, κοινωνικά δίκτυα κλπ.).
  • Customization cookies (cookies προσαρμογής) που επιτρέπουν στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους (γλώσσα, πρόγραμμα πλοήγησης - browser, διαμόρφωση, κ.α.).
  • Analytical cookies (cookies ανάλυσης) που επιτρέπουν την ανώνυμη ανάλυση της συμπεριφοράς των χρηστών του Ιντερνέτ, επιτρέπουν την μέτρηση της δραστηριότητας του χρήστη και την ανάπτυξη προφίλ πλοήγησης για την βελτίωση των ιστότοπων.

Ως εκ τούτου, όταν έχετε πρόσβαση στον ιστότοπο μας, σύμφωνα με το Άρθρο 22 του Νόμου 34/2002 των Υπηρεσιών Κοινωνίας της Πληροφορίας, στην αναλυτική επεξεργασία των cookies ζητάμε τη συγκατάθεση σας για τη χρήση τους, με σκοπό να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας. Χρησιμοποιούμε την υπηρεσία του Google Analytics για τη συλλογή ανώνυμων στατιστικών πληροφοριών όπως για παράδειγμα ο αριθμός των επισκεπτών στον ιστότοπο μας. Τα cookies που προστίθενται από την υπηρεσία Google Analytics διέπονται από τις πολιτικές απορρήτου του Google Analytics. Αν επιθυμείτε μπορείτε να απενεργοποιήσετε τα cookies από το Google Analytics.

Παρακαλούμε, σημειώστε ότι μπορείτε να ενεργοποιήσετε ή απενεργοποιήσετε τα cookies σύμφωνα με τις οδηγίες του προγράμματος πλοήγησης σας (browser).