kozanitvbanner1363x131pix

MediaHome834p

banner 728x90 PJC 4

ΤΕΝΤΟΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ 1

b834pix

ecofloor230

pantelidisGIF834pix

asepop 2021 a

artinhouse2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα

noisi1

Δημήτρης Κουτσούμπας: "Το ΚΚΕ βρίσκεται στην αντίπερα όχθη των πολιτικών που θα εφαρμόσει η επόμενη κυβέρνηση" (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το ΚΚΕ δεν λέει άλλα τη μία φορά και άλλα την άλλη, αλλά έχει εντιμότητα και σταθερότητα και αυτό το γνωρίζει ο λαός από την παρουσία του Κόμματος μέσα και έξω από τη Βουλή

, στους χώρους δουλειάς, στους χώρους σπουδών και στις γειτονιές, τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στον «ΑΝΤ1» και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».

Σχετικά με τις προεκλογικές εξαγγελίες των άλλων κομμάτων, ο Δ. Κουτσούμπας συνέστησε στον λαό να κρατάει πολύ μικρό καλάθι και αναφερόμενος στην παρουσίαση των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, παρατήρησε ότι όσα έταξε προϋποθέτουν να έχει εξασφαλιστεί δημοσιονομική εξισορρόπηση, να πάρει η χώρα την επενδυτική βαθμίδα.

Απέναντι στα κελεύσματα για ψήφο ανοχής του ΚΚΕ σε μια κυβέρνηση, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ απάντησε ότι μια κυβέρνηση δεν κυβερνά για 2-3 πράγματα, αλλά για όλα τα ζητήματα και παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή με βάση τις προγραμματικές δηλώσεις.

Η επόμενη κυβέρνηση λοιπόν θα πρέπει να αναφερθεί στα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, στα εξάμηνα της ΕΕ, στο χρηματιστήριο Ενέργειας για να προχωρήσει η «πράσινη μετάβαση» και το ΚΚΕ βρίσκεται στην αντίπερα όχθη όλων αυτών των πολιτικών.

Ακόμα, υπογράμμισε πως με τα καλέσματα του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΚΚΕ, στην πραγματικότητα ο Αλ. Τσίπρας «θέλει να πιέσει κάποιους οπαδούς του που είναι πλέον πρώην, ψηφοφόρους του οι οποίοι φεύγουν, προσβλέπουν στο ΚΚΕ, σκέφτονται να το ψηφίσουν -κάποιοι έχουν αποφασίσει ήδη να το ψηφίσουν, κάποιοι ταλαντεύονται- και απευθύνεται σε αυτούς, πιέζοντάς τους».  

Αντίθετα, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στα βασικά ζητήματα έχουν κοινή προγραμματική κατεύθυνση που φαίνεται κιόλας από το γεγονός ότι τα τελευταία 4 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε το 50% των νομοσχεδίων της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ το 70%. Άρα υπάρχει πολύ μεγάλη κοινή βάση για κυβέρνηση από τις 22 Μάη, υπογράμμισε. 

Κάλεσε τον λαό να ψηφίσει το ΚΚΕ για να συνεχίσει να είναι μαχητική αντιπολίτευση απέναντι στην επόμενη κυβέρνηση, να εμποδίζει και να αποσπά κατακτήσεις, μέχρι να αλλάξουν ριζικά τα πράγματα, με το ΚΚΕ και τον λαό πρωταγωνιστές.

Σε ερώτηση για τις προτάσεις του ΚΚΕ, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι για να είναι αξιοπρεπής ο κατώτατος μισθός χρειάζεται να επανέλθει τώρα η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και να ξεκινάει ο κατώτατος με αφετηρία τα 850 ευρώ και ταυτόχρονα με επαναφορά των τριετιών ένας εργαζόμενος με μόλις 3 χρόνια δουλειάς θα φτάσει στα 935 ευρώ. Παράλληλα έκανε λόγο για επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, αλλά και για κατάργηση του απαράδεκτου, όπως είπε, νόμου που καθορίζει τον κατώτατο μισθό με Υπουργική Απόφαση, αφαιρώντας από τα συνδικάτα τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης με την εργοδοσία.

Σχετικά με τα φασιστικά μορφώματα, ο Δ. Κουτσούμπας υπογράμμισε αρχικά ότι είναι απαράδεκτη η καθυστέρηση της έναρξης και της ολοκλήρωσης της δίκης της εγκληματικής Χρυσής Αυγής, θυμίζοντας ότι το ΚΚΕ είχε καταθέσει προτάσεις για παραχώρηση κατάλληλης αίθουσας και εξασφάλιση επιπλέον προσωπικού.

Αν είχε ολοκληρωθεί και στο Εφετείο η δίκη, το θέμα θα ήταν λυμένο τόνισε και ο ναζί εγκληματίας που ηγείται κόμματος δεν θα μπορούσε να κατέβει στις εκλογές. Την ίδια ώρα καταδίκασε το κυβερνητικό αλαλούμ με τις τρεις τροπολογίες, σημειώνοντας δε ότι η ρύθμιση δεν αφορούσε μόνο τον συγκεκριμένο εγκληματία ναζί, αλλά κάνει απαράδεκτες γενικεύσεις που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν, περί άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων. Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι η γενίκευση αυτή εδράζεται και στην απαράδεκτη προσπάθεια ταύτισης κομμουνισμού - φασισμού, που εφαρμόζεται σε κράτη-μέλη της ΕΕ.

Τέλος, σχετικά με το επερχόμενο debate των πολιτικών αρχηγών, σημείωσε ότι το ΚΚΕ πρότεινε να υπάρχει δυνατότητα ελεύθερης συζήτησης και διαλόγου, κάτι όμως που απέρριψαν τα άλλα κόμματα.

Η  συνέντευξη του Δ. Κουτσούμπα

- Μια πρώτη διαπίστωση. Το μυστικό που σας κρατάει ακμαίο. Τρέχετε από δω, τρέχετε από κει. Τι σας κρατάει έτσι ακμαίο; Μεγάλο μυστικό, να μας πείτε.

- Η δυναμική του αγώνα, η αναγκαιότητα να υπηρετήσουμε. Όταν ο άνθρωπος είναι δραστήριος, αυτό τον γεμίζει φυσικά -όχι δραστήριος να κάνει κάτι που δεν βοηθάει το κοινωνικό σύνολο ή και τον ίδιο δεν τον γεμίζει- φαίνεται και στη φάτσα του και στη δράση του και στη στάση του, φαίνεται και στις θέσεις του. Εγώ φεύγω σε λίγο για Γιάννενα.

- Έχουμε τους διεκδικητές της εξουσίας και κονταροχτυπιούνται. Εσείς δεν διεκδικείτε με τους ίδιους όρους την εξουσία. Έχετε σταθερές απόψεις με τις οποίες κάποιος μπορεί να συμφωνεί ή να διαφωνεί. Το κακό με εσάς είναι ότι πολλοί συμφωνούν, αλλά δεν σας ψηφίζουν, αυτό θα πρέπει να το έχετε σαν πρόβλημα.

- Νομίζω αυτή τη φορά έχει μειωθεί αυτή η ψαλίδα. Ελπίζω να γίνει η έκπληξη.

- Δηλαδή, αυτό που βλέπουμε στις μετρήσεις είναι ότι το ΚΚΕ, γιατί όντως δείχνετε ενισχυμένοι στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, που είναι ένα εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας και το μελετάμε σ’ αυτή τη φάση. Θεωρείτε ότι το ΚΚΕ γίνεται, σ’ αυτές τις εκλογές, επιλογή σε ανθρώπους που μέχρι τώρα δεν σκέφτονταν να ψηφίσουν ΚΚΕ;

- Νομίζω υπήρχαν αρκετοί άνθρωποι που είτε είχαν άλλους προβληματισμούς, αντιρρήσεις, ίσως δεν είχαν πειστεί για κάποια ζητήματα. Σήμερα, και με την ίδια τους την πείρα όλα αυτά τα χρόνια, με τη συμμετοχή τους στη συλλογική δράση, στους αγώνες, μέσα από σωματεία, μέσα από συλλόγους, η παρουσία του Κόμματος και στη Βουλή και έξω απ’ αυτή, κοντά τους, στους χώρους δουλειάς, σπουδών, κατοικίας, στις γειτονιές, η υπεράσπιση των πραγματικών τους συμφερόντων, το γεγονός ότι έχει εντιμότητα, μαζί με σταθερότητα, με συνέπεια σ’ αυτά που λέει, δεν λέει άλλα τη μια φορά κι άλλα την άλλη.

- Μήπως τους τα εξηγείτε κι εσείς καλύτερα; Γιατί δεν τους πείθατε, αυτό σας προβλημάτιζε τα προηγούμενα χρόνια;

Είναι ο φόβος, είναι η προκατάληψη;

- Είναι πάρα πολλά πράγματα, και φόβος είναι, όταν ο άλλος έχει σ’ ένα εργοστάσιο, σ’ έναν χώρο δουλειάς, την εργοδοσία, τον προϊστάμενο από πάνω. Όταν έχει άλλα προβλήματα οικογενειακά, οικονομικά, επαγγελματικά, δεν βλέπει διέξοδο. Μερικά πράγματα πιστεύω πρέπει να ωριμάσουν και στη συνείδηση, δεν είναι εύκολο πράγμα, δηλαδή. Μην το βλέπετε απλά σαν επικοινωνία, παίζει κι αυτό τον ρόλο του φυσικά και σωστά πρέπει να αξιοποιείται απ’ όλους μας, αλλά δεν είναι το κύριο.

- Έχω ένα γράμμα για σας και πρέπει να απαντήσετε.

- Από το Λαύριο έρχεται. Ο κος Τσίπρας χθες παρουσίασε 11 δεσμεύσεις για προοδευτική κυβέρνηση όπου, όχι εμμέσως, σαφέστατα αναφέρεται και στο ΚΚΕ για ψήφο ανοχής. Σας κάλυψαν όλα αυτά που αναφέρει στα 11 σημεία, αν προλάβατε να του ρίξετε μια ματιά, ξέρω ότι διαβάζετε και ακούτε. Σας κάλυψαν, λέτε «να το σκεφτούμε ρε παιδί μου μπας και κάνουμε μια προοδευτική κυβέρνηση όλοι μαζί»;

- Αυτά που λέγονται 10 μέρες πριν τις εκλογές, λέμε στον ελληνικό λαό να κρατάει πάρα πολύ μικρό καλάθι. Διότι, τα έχουμε ζήσει με όλες τις κυβερνήσεις και με την προηγούμενη κυβέρνηση του κου Τσίπρα. Τι έλεγε προεκλογικά, σαν τέτοιες μέρες όπως τώρα, 10-15 μέρες πριν τις εκλογές και μετά έγιναν τα εντελώς αντίθετα, σε άλλη κατεύθυνση. Εγώ κρατάω απ’ αυτό το περιβόητο «συμβόλαιο με το λαό»… τέλος πάντων ο θεός να το πει «συμβόλαιο», αυτό έτσι όπως το ονόμασε, κρατάω αυτά που δεν προβάλει. Δηλαδή, ότι αυτά, κάποια, «θα» γίνουν στο μέλλον ξεκινώντας απ’ την αρχή της τετραετίας, εάν κυβερνήσει μέχρι το τέλος της τετραετίας, προϋποθέτει «να έχει εξασφαλιστεί δημοσιονομική εξισορρόπηση», «να δούμε τις αντοχές της οικονομίας», «να δούμε τον περίγυρο και τι θα γίνει», «να δούμε πώς θα πάει η διεθνής κατάσταση», «να δούμε αν θα πάρουμε την επενδυτική βαθμίδα»… και λοιπά, και λοιπά. Και τα λένε όλα τα κόμματα αυτά που θέλουν να κυβερνήσουν.

- Πολλά «αν» λέτε…

Δεν θα αποτελούσε μοχλό πίεσης όμως η συμμετοχή; Δεν το ρωτάω επειδή κάνω εγώ την ερώτηση, μεταφέρω τον προβληματισμό από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Μα δεν θα αποτελούσε έναν μοχλό πίεσης το ΚΚΕ δίνοντας ψήφο ανοχής; Ότι «αν δεν τα κάνεις αυτά σ’ έριξα, θα άρω την εμπιστοσύνη».

- Μια κυβέρνηση κυβερνά όχι για 2-3-5 πραγματάκια που είπε χθες ο κος Τσίπρας, κυβερνά για όλα τα ζητήματα. Η κυβέρνηση παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης απ’ τη Βουλή με τις προγραμματικές της δηλώσεις. Στις προγραμματικές δηλώσεις πρέπει να αναφερθεί, για παράδειγμα, στο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, πρέπει να αναφερθεί στα προαπαιτούμενα που αυτό έχει, στα εξάμηνα της ΕΕ. Θα πρέπει να αναφερθεί στην πρότασή του για το Χρηματιστήριο Ενέργειας, προκειμένου να πάμε στην «πράσινη μετάβαση» που αυτός το νομοθέτησε. Σ’ όλα αυτά το ΚΚΕ βρίσκεται στην αντίπερα όχθη, εντελώς. Άρα, απ’ την πρώτη στιγμή, θα έπρεπε να καταψηφίσει αυτή την κυβέρνηση. Μιλάμε για μια κυβέρνηση προοδευτική «μούφα», επειδή αναφέρθηκε σε προοδευτική κυβέρνηση.

- Ούτε θέτοντας τους δικούς σας όρους και βάζοντας δέκα πολύ βασικά πράγματα, δεν θα καθόσασταν στο τραπέζι να συζητήσετε με τον κο Τσίπρα; Να πείτε ότι το ΚΚΕ προϋποθέτει να συμβούν αυτά, τα θες;

- Αυτό που κάνουμε τώρα, αυτό που κάναμε 4 χρόνια στη Βουλή, συζήτηση ήτανε. Συζήτηση ανοιχτή και μάλιστα δημόσια, μπροστά στον λαό. Όταν μιλούσε ο ένας κι απαντούσε ο άλλος μέσα στη Βουλή, όταν ψηφίζαμε συγκεκριμένους νόμους, αυτό σήμαινε ότι συζητάμε δημόσια. Αυτό που κάνουμε τώρα, απαντώντας στο τι είπε χθες ο κος Τσίπρας, είναι δημόσια συζήτηση. Έτσι πρέπει να γίνεται η συζήτηση. Το να βρεθούμε κεκλεισμένων των θυρών, να ‘ρθει σπίτι μου, να πάω σπίτι του, ή στη βίλα δεν ξέρω τι έχει, ή να πάμε στα γραφεία να πιούμε έναν καφέ, ή να πιούμε ένα ποτό, όπως είπε την άλλη φορά, δεν λέει τίποτα. Απλώς, θέλει να ρίξει στάχτη στα μάτια, ξέρετε εγώ είμαι γενναιόδωρος, απευθύνομαι σε όλους κλπ. Το ΚΚΕ δεν πιέζεται. Ο κος Τσίπρας θέλει να πιέσει κάποιους οπαδούς του, που είναι πλέον πρώην ψηφοφόροι του, οι οποίοι φεύγουν, προσβλέπουν στο ΚΚΕ, σκέφτονται να το ψηφίσουν, κάποιοι έχουν αποφασίσει ήδη να το ψηφίσουν, κάποιοι ταλαντεύονται. Κι απευθύνεται σ’ αυτούς, πιέζοντάς τους ότι τέλος πάντως «ρε παιδιά, να φύγει ο Μητσοτάκης, να 'ρθω εγώ».

- Τους βάζετε στην ίδια μοίρα Μητσοτάκη και Τσίπρα;

Μα στα βασικά ζητήματα είναι ίδιοι, έχουν κοινή προγραμματική κατεύθυνση.

- Εξού και το «αυτοί είστε».

Μα «αυτοί είναι» έτσι κι αλλιώς. Εκφράστηκε αυτό τα προηγούμενα χρόνια. Τέσσερα χρόνια τώρα ο κ. Τσίπρας, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε το 50% των νομοσχεδίων που έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ στη Βουλή, το ΠΑΣΟΚ ψήφισε το 70%. Άρα, κοινή βάση, πάρα πολύ μεγάλη, υπάρχει. Μιλάμε για 400 νόμους, αν ψηφίζεις τους 200 ή αν ψηφίζεις τους 300 νόμους, γιατί δεν μπορεί να γίνει κοινή βάση και κυβερνητική για να μην ταλαιπωρηθεί ο λαός, για να μην ταλαιπωρηθεί η χώρα, για να μην ταλαιπωρηθεί, όπως λένε, η οικονομία με διπλές εκλογές ή με άλλες εκλογές;

- Πάμε στην ιστορία του κόμματος Κασιδιάρη και να σας ρωτήσω ευθέως. Το πολιτικό μας σύστημα όλο αυτό το διάστημα χειρίστηκε όπως έπρεπε την υπόθεση Κασιδιάρη; Εσείς δεν τη ψηφίσατε τη ρύθμιση στη Βουλή, γιατί, τι φοβηθήκατε;

- Κατ' αρχάς, ο χειρισμός, μιας και με ρωτήσατε, πώς το χειρίστηκε το πολιτικό σύστημα, ήταν απαράδεκτος, ήταν λάθος από την πρώτη στιγμή. Κατ' αρχάς, είχαμε μεγάλη καθυστέρηση της έναρξης της δίκης, ακολούθησε η διαδικασία σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, η οποία κράτησε πάρα πολλά χρόνια καθυστερώντας τη δίκη και δεν υλοποιούνταν οι προϋποθέσεις που έπρεπε να γίνουν. Δηλαδή, εμείς είχαμε προτείνει και αίθουσες να βρεθούν, μπορούσαν να βρεθούν, και προσωπικό επιπλέον να δοθεί για να περατωθεί αυτή η δίκη.

- Χάθηκε χρόνος δηλαδή...

- Πάρα πολύς χρόνος. Και χάθηκε και στη συνέχεια με το Εφετείο, με την έφεση, την έκδοση της απόφασης και δεν έχει τελεσιδικήσει η απόφαση. Μιλάμε για ένα ζήτημα το οποίο θα μπορούσε να ήταν λυμένο. Εγκληματίας ναζί, που ηγείται κόμματος, με άλλο όνομα, όχι το όνομα της Χρυσής Αυγής, που σ’ αυτή την κατεύθυνση κινείται, όπως και προηγούμενα, και άρα δεν έχει δικαίωμα.

- Θα είχε τελεσιδικήσει δηλαδή η απόφαση για να μην υπάρχει το κόμμα;

- Θα έπρεπε να λυθεί. Αυτό ήταν το πρώτο και μεγάλο λάθος και ένας από τους βασικούς λόγους που καταψηφίσαμε.

- Τη ρύθμιση που μπορεί όμως να το μπλοκάρει εσείς γιατί δεν την ψηφίσατε;

- Τη ρύθμιση που προσπάθησε να γίνει, πέραν από το ότι ήρθαν τρεις αλλεπάλληλες τροπολογίες κι έγινε ένα αλαλούμ, το οποίο το κατακρίναμε και αυτό, με πολλές καθυστερήσεις και ουσιαστικά να παίζεις στο γήπεδο του ναζί εγκληματία, προβάλλοντας αυτό το ζήτημα, γιατί του δίνεις ουσιαστικά και βήμα εμμέσως μέσα από τη φυλακή να προβάλλεται. Αυτό γίνεται κάθε μέρα, γιατί οι δημοσιογράφοι προβάλλουν αυτό το ζήτημα που συμβαίνει κλπ. Άρα, το ξεπερνάω κι αυτό. Αυτή η ρύθμιση δεν αφορούσε μόνο τον εγκληματία ναζί, τον συγκεκριμένο, τη ναζιστική ιδεολογία. Κάνει απαράδεκτες γενικεύσεις. Αυτές οι γενικεύσεις δεν έπρεπε να υπάρχουν στη συγκεκριμένη τροπολογία. Όλα τα υπόλοιπα που λέγονται περί άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων του ευρύτερου φάσματος που «θα» δημιουργηθούν ή είχαν δημιουργηθεί στο παρελθόν, υπάρχουν νόμοι, υπάρχει ο αντιτρομοκρατικός νόμος, υπάρχει το ένα, το άλλο και μάλιστα πολλοί σκληροί και άδικοι σε πολλές πλευρές τους νόμοι.

- Θα άγγιζε κι εσάς;

- Σήμερα όχι, αλλά αύριο… Όταν υπάρχει μία γενίκευση αυτού του ζητήματος και υπάρχει το προηγούμενο της ουσιαστικής ταύτισης, προσπάθειας ταύτισης, όπου κάποια κράτη-μέλη της ΕΕ το κάνουν ήδη πράξη, κομμουνισμού και φασισμού. Έλεος δηλαδή, πού βρισκόμαστε; Στον 21ο αιώνα. Και μάλιστα μήνα Μάιο. Το Μάιο που κομμουνιστές είχαν εκτελεστεί από τους ναζί κατακτητές, που τα κομμουνιστικά κόμματα, όχι μόνο της Ελλάδας, σε όλο τον κόσμο πρωτοστάτησαν σε αυτόν τον αγώνα ενάντια στον φασισμό, ο οποίος έκανε εγκλήματα για όλη την ανθρωπότητα και μιλάνε με αυτό τον τρόπο. Είναι απαράδεκτο.

- Μα ήδη ένα κόμμα έκανε πρόταση για εξαίρεση από τις εκλογές του ΚΚΕ, το κόμμα Τζήμερου - Κρανιδιώτη.

- Ναι, αυτοί οι γραφικοί τύποι, αλλά που δεν είναι καθόλου γραφικοί. Γιατί αυτοί γράφουν υποθήκες για το μέλλον και κρατήστε το αυτό, γιατί η κοινωνία μας πρέπει και να ενημερώνεται και πρέπει να επαγρυπνεί, ιδιαίτερα η νεολαία.

- Τι εννοείτε δηλαδή για το μέλλον;

- Αύριο με οποιαδήποτε σύνθεση δικαστηρίου θα μπορούσε κάποιος δικαστής, κάποια άλλη κυβέρνηση, κάποιος, οποιοσδήποτε να βάλει επί τάπητος αυτό το ζήτημα. Σας ξαναλέω έχει συμβεί σήμερα στην ΕΕ και δεν υπάρχει δικαιολογία ότι «ήταν αυτές οι ανατολικές χώρες» κλπ. κλπ. Δεν είναι δικαιολογία αυτή.

- Κύριε Κουτσούμπα, πάμε, γιατί μιλήσαμε μόνο για τις εξαγγελίες των άλλων, να δούμε και τα δικά σας, το δικό σας πρόγραμμα και να τα πάρουμε ένα - ένα συγκεκριμένα και να μας δίνετε και σύντομες απαντήσεις να τα απαντήσουμε όλα. Κατώτατος μισθός, στα πόσα λέει το ΚΚΕ;

- Για να είναι κατώτατος μισθός πραγματικά που να είναι αξιοπρεπής και να μπορεί να ζει ο άνθρωπος την οικογένειά του, χρειάζεται να επανέλθει τώρα, κάτι που δεν υπάρχει στα προγράμματα των άλλων κομμάτων, η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, να ξεκινάει από κατώτερο μισθό, ως αφετηρία η διαπραγμάτευση στα 850 ευρώ και ταυτόχρονα με ρύθμιση, με επαναφορά των τριετιών, που σημαίνει ότι ένας εργαζόμενος θα φτάσει με μόνο μία τριετία εδώ και τώρα στα 935 ευρώ. Και βεβαίως με μία σειρά άλλους παράγοντες. Αυτά είναι σε συνδυασμό, πρέπει να γίνουν μαζί.

- 13ος, 14ος μισθός;

- Πρέπει να επανέλθει.

- Πριν φτάσουμε σε αυτό. Σας κατηγορούν ότι αυτά που λέτε ακούγονται πάρα πολύ ωραία. Όχι 850, 950, 1.050, 1.550. Το θέμα είναι πού θα βρεθούν τα λεφτά. Γιατί οι πόροι ενός κράτος από κάπου πρέπει να προέρχονται. Εκεί έχετε άποψη εσείς;

- Να πω ένα παράδειγμα. Κοιτάξτε να δείτε, όταν δίνονται τα στοιχεία από τον προϋπολογισμό του κράτους ότι τα φορολογικά έσοδα, για παράδειγμα, κατά 95% βγήκαν από την τσέπη του εργαζόμενου ελληνικού λαού, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και μόνο 5% ήταν από τους μεγάλους εφοπλιστές που φοροαπαλλάσσονται, ξέρουμε έχουν 50 φοροαπαλλαγές κλπ,, από τους μεγάλους επενδυτές, που έχουν τεράστια κέρδη τα οποία δεν αποδίδονται και εδώ πρέπει να δεις αυτό το ζήτημα. Δεν μπορεί να γίνεται για παράδειγμα η καθιέρωση του κατώτατου μισθού με Υπουργική Απόφαση, γιατί αυτό λένε όλα τα κόμματα. Ούτε ο κ. Τσίπρας, ούτε ο κ. Μητσοτάκης είπε ξεκάθαρα ότι θα καταργηθεί αυτός ο απαράδεκτος νόμος που καθορίζει τον μισθό με Υπουργική Απόφαση. Διότι υπάρχει ένας κλάδος, ένας τομέας οικονομίας, ένας όμιλος ο οποίος έχει μεγάλη κερδοφορία και ο εργάτης, το σωματείο παλεύει, γιατί στο σύστημα στον καπιταλισμό αυτό γίνεται, δίνει, ενοικιάζει να το πω έτσι, πουλάει στον εργοδότη του την εργατική του δύναμη, την πνευματική κλπ. Και από εκεί και πέρα γίνεται διαπραγμάτευση. Εκεί ένας όμιλος θα μπορούσε να δώσει. Γιατί να μην πάρει αυτός ο άνθρωπος ο οικογενειάρχης παραπάνω μισθό μέσα από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση πολύ περισσότερο, μέσα από την κλαδική του Σύμβαση.

- Επειδή όλοι βάζουν εκλογικούς στόχους ακούμε τον έναν να λέει αυτοδυναμία, ο άλλος να λέει ένα ισχυρό ποσοστό για να μπορέσω να συμπράξω με κάποιον άλλον, το ΠΑΣΟΚ να λέει ένα ισχυρό διψήφιο. Ο εκλογικός στόχος του ΚΚΕ και του Δημήτρη Κουτσούμπα ποιος είναι;

- Όσο πιο ψηλά γίνεται. Ξέρετε ότι εμείς δεν βάζουμε αριθμητικούς στόχους, αλλά όσο πιο ψηλά γίνεται. Είναι διαφορετικό πράγμα να έχεις 15 βουλευτές και αυτό λέμε στον ελληνικό λαό. Με 15 βουλευτές μας είδε και μαχητικοί να είμαστε μέσα στη Βουλή και να συμβάλλουμε στην αποκάλυψη και στην παρεμπόδιση κάποιων αντιλαϊκών νόμων να μην περνάνε και κυρίως μας είδε και μέσα στους αγώνες, εκεί δηλαδή που πάνε να του πάρουν την πρώτη κατοικία του, στους πλειστηριασμούς, να βρεθούμε εκεί να τους εμποδίζουμε, εκεί που παλεύει για να αυξηθεί το μεροκάματο, για να αυξηθεί ο μισθός, σε κάθε δραστηριότητα.

- Εγώ βλέπω τα μηνύματα όση ώρα μιλάμε και δεν μπορώ να μη μεταφέρω την παρατήρηση. Σας πάνε και οι μη ενημερωτικές εκπομπές - συνεντεύξεις, κύριε Κουτσούμπα, που σας παρακολουθήσαμε το τελευταίο διάστημα και γίνατε και viral παρότι εσείς δεν έχετε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτή είναι η απόλυτη αντίφαση.

- Ναι, μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει το Κόμμα, εγώ προσωπικά δεν έχω. Εγώ εκφράζομαι μέσα από το Κόμμα. Έχει το Γραφείο Τύπου, έχει η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος, εκεί είναι όλες αναρτημένες οι ομιλίες μου, οι συνεντεύξεις, οι δηλώσεις, τα άρθρα μου, όλα αυτά.

- Θέλω μία συμβουλή να μου δώσετε τώρα. Debate την επόμενη εβδομάδα.

- Θα είστε εκεί;

- Ναι θα είμαι. Θα εκπροσωπήσω τον «ΑΝΤ1», το σκέφτηκα αρκετά, γιατί η άποψη και η αντίληψή μου είναι ότι γίνονται παράλληλοι μονόλογοι, δεν ξέρω αν αυτό έχει ουσία για την κοινωνία και αν μπορεί πραγματικά σωστά να ενημερωθεί ο τηλεθεατής.

- Γι’ αυτό ο εκπρόσωπός μας, είδατε στη Διακομματική, ο Γιάννης ο Γκιόκας, πρότεινε να γίνει ελεύθερη συζήτηση, όπως γίνεται σε άλλα πάνελ, όπως γίνεται τώρα με τους δημοσιογράφους και με τους πολιτικούς αρχηγούς να απαντάνε και να μπορεί να απευθύνεται ο ένας στον άλλον. Βέβαια, εκεί το απέρριψαν τα άλλα κόμματα, λένε «δεν γίνεται». Φυσικά κι αυτό έχει τα προβλήματα, αλλά εμείς λέμε τώρα: «Αν είναι δυνατόν τώρα, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών δεν μπορεί να γίνει πολιτισμένος διάλογος;». Θα μου πείτε ερώτημα είναι κι αυτό, αλλά τελοσπάντων. Εγώ πιστεύω ότι θα μπορούσε να γίνει.

- Κλείνοντας μία τελευταία ερώτηση. Θα τολμήσω να τον ρωτήσω να κάνει μία πρόβλεψη. Αυτοδυναμία δεν πρόκειται να υπάρξει, δείχνουν τα πράγματα. Πιστεύετε ότι τελικά μια ζωή θα ψηφίζουμε μέχρι να βγει αυτοδύναμο το πρώτο κόμμα;

- Όχι, πιστεύω ότι στις 22 Μαΐου μπορεί να γίνει κυβέρνηση.

- Μεταξύ ποιων;

- Μπορεί να γίνει κυβέρνηση συνεργασίας ανάμεσα στον πρώτο και σε κάποιον τρίτο, τέταρτο, πέμπτο...

- Αν βγαίνει ο λογαριασμός βέβαια;

- Ανάλογα ποιο κόμμα θα είναι, ναι.

- Αυτή είναι η πρόβλεψή σας;

- Βεβαίως, γιατί σας είπα και πριν υπάρχει κοινή στόχευση, δεν υπάρχει λόγος να ταλαιπωρείται ο κόσμος, να ταλαιπωρείται η χώρα, όπως λένε και να πηγαίνουμε τον Ιούλιο. Γιατί και τον Ιούλιο το πιο πιθανό είναι πάλι κυβέρνηση συνεργασίας να γίνει.

- Ναι, αλλά εσείς λέτε όχι.

- Εμείς λέμε «όχι», αλλά οι υπόλοιποι συμφωνούν. Εμείς λέμε «όχι» γιατί δεν έχουμε ίδιο πρόγραμμα με τους άλλους. Αλλά οι υπόλοιποι 5, 6, πόσοι είναι και τα μεγάλα κόμματα και τα μικρότερα είναι στην ίδια κατεύθυνση.

- Εσείς δηλαδή είστε εκτός και τους βάζετε να συμφωνήσουν, κύριε Κουτσούμπα.

- Μα πρέπει να συμφωνήσουν... Εμείς θα είμαστε αντιπολίτευση, θα παλεύουμε τα ζητήματα και θα βελτιώνεται η ζωή του λαού μας και να ανοίγουμε έναν δρόμο καλύτερο για να πάμε για ριζικές αλλαγές κάποια στιγμή.

- Κλείνουμε με αυτό. Λέτε στα κόμματα να τα βρουν για να μην ταλαιπωρηθούμε, αλλά παιδιά χωρίς εμάς.

- Ναι, καθαρή κουβέντα. Και μάλιστα αυτό είναι κριτήριο ψήφου. Λέμε σε όσους αποφασίσουν να μας ψηφίσουν και είναι πάρα πολλοί αυτοί και κάνουμε κάλεσμα, ακόμη και με τις διαφωνίες τους να έρθουν να μας ψηφίσουν έχοντας ως κριτήριο ότι μας θέλουν μαχητική αντιπολίτευση, σε αυτή τη φάση, μέχρι να αλλάξουν ριζικά τα πράγματα με τη συμβολή του ΚΚΕ και τη δική τους.

- Ευχαριστούμε πολύ. Καλή επιτυχία.

- Εγώ ευχαριστώ πολύ.

ΠΗΓΗ: www.902.gr

Πληροφορίες για τα cookies

Τα cookies είναι σύντομες αναφορές που αποστέλλονται και αποθηκεύονται στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή του χρήστη μέσω του προγράμματος περιήγησης όταν αυτό συνδέεται στο Ιντερνέτ. Τα cookies μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή και αποθήκευση δεδομένων του χρήστη όσο αυτός είναι συνδεδεμένος, για να του παράσχουν τις ζητούμενες υπηρεσίες και που ορισμένες φορές τείνουν να μην διατηρούν. Τα cookies μπορεί να είναι τα ίδια ή άλλων:

  • Technical cookies (τεχνικά cookies) που διευκολύνουν την πλοήγηση των χρηστών και τη χρήση των διαφόρων επιλογών ή υπηρεσιών που προσφέρονται από τον ιστό, όπως προσδιορίζουν τη συνεδρία, επιτρέπουν την πρόσβαση σε ορισμένες περιοχές, διευκολύνουν τις παραγγελίες & τις αγορές, συμπληρώνουν φόρμες & εγγραφές, παρέχουν ασφάλεια, διευκολύνουν λειτουργίες (βίντεο, κοινωνικά δίκτυα κλπ.).
  • Customization cookies (cookies προσαρμογής) που επιτρέπουν στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους (γλώσσα, πρόγραμμα πλοήγησης - browser, διαμόρφωση, κ.α.).
  • Analytical cookies (cookies ανάλυσης) που επιτρέπουν την ανώνυμη ανάλυση της συμπεριφοράς των χρηστών του Ιντερνέτ, επιτρέπουν την μέτρηση της δραστηριότητας του χρήστη και την ανάπτυξη προφίλ πλοήγησης για την βελτίωση των ιστότοπων.

Ως εκ τούτου, όταν έχετε πρόσβαση στον ιστότοπο μας, σύμφωνα με το Άρθρο 22 του Νόμου 34/2002 των Υπηρεσιών Κοινωνίας της Πληροφορίας, στην αναλυτική επεξεργασία των cookies ζητάμε τη συγκατάθεση σας για τη χρήση τους, με σκοπό να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας. Χρησιμοποιούμε την υπηρεσία του Google Analytics για τη συλλογή ανώνυμων στατιστικών πληροφοριών όπως για παράδειγμα ο αριθμός των επισκεπτών στον ιστότοπο μας. Τα cookies που προστίθενται από την υπηρεσία Google Analytics διέπονται από τις πολιτικές απορρήτου του Google Analytics. Αν επιθυμείτε μπορείτε να απενεργοποιήσετε τα cookies από το Google Analytics.

Παρακαλούμε, σημειώστε ότι μπορείτε να ενεργοποιήσετε ή απενεργοποιήσετε τα cookies σύμφωνα με τις οδηγίες του προγράμματος πλοήγησης σας (browser).