kozanitvbanner1363x131pix

MediaHome834p

CaseIH 970x250

TeoStores970x250

eco floor νέα διευθυνση 001

asepop970x250

spartakosBanner2

KALOMENIDIS ORIZONTIO

GARDEN 834 2024

musicart834pix

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα

noisi1

Ιάσονας Αποστολόπουλος: «Οι λιμενικοί έχουν εγκληματικές ευθύνες για τους 600 νεκρούς» (Ηχητικό)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Όταν θέλουν να ξεφορτωθούν μια βάρκα, δεν τους νοιάζει η ζωή των ανθρώπων που είναι πάνω» - Τα καιταιγιστικά λόγια του διασώστη που μίλησε στο Κόκκινο.

Ο Ιάσονας Αποστολόπουλος μίλησε στο Κόκκινο και την Αλέκα Ζουμή και αποδόμησε πλήρως κάθε αφήγημα της κυβέρνησης και του λιμενικού, για τα αίτια του ναυαγίου που είχε ως αποτέλεσμα όπως σημειώνει τον πνιγμό περισσότερων από 600 ανθρώπων.

«Είναι ανατριχιαστικό αυτό που έχει συμβεί, είναι η απόλυτη φρίκη, ο αριθμός των νεκρών είναι ασύλληπτος, μιλάμε πλέον για 600 νεκρούς ανθρώπους και οι άλλοι συνεχίζουν και λένε μόνο το νούμερο των πτωμάτων που έχουν βρεθεί, δηλαδή 78, τη στιγμή που δεν έχει βρεθεί κανένας άλλος δύο μέρες τώρα, το οποίο τι σημαίνει πρακτικά, σημαίνει ότι όλοι οι νεκροί μαζεύτηκαν την ώρα του ναυαγίου, ότι δηλαδή υπήρχαν δυνάμεις εκεί και τους μάζεψαν. Οι υπόλοιποι είναι στον πάτο της θάλασσας και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να βρεθούν ζωντανοί, οπότε αποκρύπτεται συνειδητά ο αριθμός 600 γιατί για τόσους μιλάμε και δεν υπάρχει τίποτα πιο χυδαίο μπροστά σε μια τέτοια φρίκη από το να κατηγορείς τα θύματα του ναυαγίου. Είναι αδιανόητο, όλη την πρώτη μέρα ακούγαμε ότι τα θύματα φταίνε που πνίγηκαν, δεν θέλανε να διασωθούν, οι νεκροί φταίνε δεν θέλανε να σωθούν, για να ξεπλύνουν τις αδιανόητα εγκληματικές τους ευθύνες, κατηγορούν θύματα ναυαγίου επειδή ναυάγησαν. Όπως κατηγορούν τα θύματα του βιασμού επειδή βιάστηκαν», ανέφερε ο διασώστης.

Μάλιστα, όπως σχολίασε, «αυτή η απόλυτη χυδαιότητα κατέρρευσε μέσα σε λίγες ώρες και από την φωτογραφία που έβγαλε το λιμενικό απ΄το ελικόπτερο που οι άνθρωποι φαίνονται ξεκάθαρα να κουνάνε τα χέρια και να ζητάνε βοήθεια, γιατί κουνούσαν τα χέρια, για να χαιρετήσουν τους έλληνες λιμενικούς; Και φυσικά και από το κείμενο που έβγαλε η ακτιβίστρια στην Ιταλία που αυτή μιλούσε με τους ανθρώπους και επιβεβαίωσε ότι θέλανε να διασωθούν από οποιαδήποτε λιμενική αρχή».

«Έπειτα περάσαμε σε άλλο fake news, είναι φοβερό το πόσο γρήγορα στήνονται τα αφηγήματα ξεπλύματος αυτού του εγκλήματος, λέγανε ότι δεν μπορούμε να τους διασώσουμε, είναι τόσο υπερφορτωμένο που δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε, βγάζανε κάτι αδιανόητους τύπους στην ΕΡΤ κάτι καθηγητές που έλεγαν ότι δεν μπορούσε αυτό το σκάφος να διασωθεί γιατί ήταν υπερφορτωμένο», συμπλήρωσε ο Ιάσονας Αποστολόπουλος.

«Και τώρα βλέπουμε ότι το ελληνικό λιμενικό όχι μόνο είχε προσεγγίσει, όχι μόνο ήταν εκεί αλλά επιχείρησε να ρυμουλκήσει και την βάρκα, αν είναι δυνατόν, το οποίο το αρνούνταν σθεναρά ενώ είχε αποκαλυφθεί από τους ίδιους τους πρόσφυγες και στον Αλέξη Τσίπρα και στον Κρίτωνα Αρσένη. Τους είπαν ότι το ελληνικό λιμενικό όχι μόνο μας έβλεπε επί τόσες ώρες και δεν έκανε τίποτα αλλά δεν έκαναν τίποτα να τους διασώσουν, τους ρυμουλκούσαν. Η ρυμούλκηση δεν είναι διάσωση για να το ξεκαθαρίσουμε, η ρυμούλκηση είναι μια ενέργεια που παραπέμπει σε push back», λέει με νόημα ο ίδιος.

Ερωτηθείς για το τι κάνουν τα διασωστικά που ο ίδιος έχει βρεθεί, σε τέτοιες περιπτώσεις: «Πραγματικά δεν ξέρω από ποιο fake news πρέπει να ξεκινήσουμε, ήταν σε διεθνή ύδατα αλλά τα διεθνή ύδατα χωρίζονται σε περιοχές έρευνας και διάσωσης (SAR), όπου ακούμε τη λέξη SAR περιλαμβάνει και διεθνή ύδατα, όλη η μεσόγειος είναι χωρισμένη σε τομείς έρευνας και διάσωσης και υπάρχει η δικαιοδοσία της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Μάλτας, αυτοί ήταν ξεκάθαρα σε ευθύνη της ελληνικής ζώνης έρευνας και διάσωσης, οπότε οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι για την προστασία της ζωής τους είναι, ήταν το ελληνικό λιμενικό, αυτό έχει λήξει, δεν υπάρχει τώρα καμία αμφιβολία γι’ αυτό», σημείωσε για να συνεχίσει:

«Δεύτερον, έπρεπε να διασωθούν άμεσα, ακόμη και ο ναύαρχος του λιμενικού, ακόμη και ο δικηγορικός σύλλογος Καλαμάτας μιλάνε πλέον για εγκληματικές ευθύνες του λιμενικού που τους κοιτούσε επί 15 ώρες και δεν τους διέσωσε, έβλεπε ένα τέτοιο καρυδότσουφλο με 750 άτομα πάνω, χωρίς σωσίβια, χωρίς σωστικά, χωρίς μέσα πλοήγησης, βλέπανε τους ανθρώπους να είναι σε κίνδυνο που αποδεδειγμένα ήταν σε κίνδυνο αφού πέθαναν… Και μόνο από τις εικόνες αυτές, και μόνο από τα διεθνή στάνταρ της ναυτιλίας -δεν έχει κανείς σωσίβιο, είναι υπερφορτωμένο και χωρίς σωστικά μέσα- οφείλεις επί τόπου να ξεκινήσεις διάσωση».

«Τι κάνεις σε αυτές τις περιπτώσεις;», λέει ο ίδιος και εξηγεί: «Καταρχάς να πούμε ότι εμείς έχουμε διασώσει πολλές φορές τέτοια αλιευτικά σκάφη και εγώ ο ίδιος έχω συμμετάσχει σε τέτοιες επιχειρήσεις διάσωσης με 500 και με 600 ανθρώπους πάνω τους. Είναι κάτι συνηθισμένο για εμάς, για τα διασωστικά πλοία της Μεσογείου, πριν από έναν μήνα μάλιστα οι Γιατροί χωρίς Σύνορα διέσωσαν ακριβώς ίδια βάρκα και δεν πέθανε ούτε ένας, ούτε γρατσουνιά και στις δικές μας διασώσεις ούτε μία γρατσουνιά, υπάρχουν συγκεκριμένα πρωτόκολλά, εμείς έχουμε τέτοια πρωτόκολλα, αν θέλει το λιμενικό να τους τα δώσουμε, πώς να διασώζεις τέτοιες βάρκες. Πρώτα από όλα πρέπει να τους κάνεις να σε εμπιστευτούν, προφανώς στην αρχή δεν σε εμπιστεύονται, δεν ξέρουν ποιος είσαι και έχουν πολλούς λόγους να φοβούνται το ελληνικό λιμενικό με όλα αυτά που έχουν τραβήξει στα χέρια τους και στις δικές μας διασώσεις πρώτα απ’ όλα κερδίζουμε την εμπιστοσύνη των ανθρώπων, κατεβάζουμε δύο φουσκωτά, πηγαίνουν κοντά και μιλάνε με τους ανθρώπους, έχουμε δύο πολιτισμικούς μεσολαβητές οι οποίοι μιλάνε, είναι μια πράξη βασική σε κάθε διάσωση να ηρεμήσουν οι άνθρωποι, να ηρεμήσεις το θύμα, να κερδίσεις την εμπιστοσύνη του και αφού είναι όλοι ήρεμοι και κάθονται, ξεκινάμε προσεγγίζοντας πάντα από την πρύμνη ή από την πλώρη γιατί από το πλάι σε τέτοια σκάφη μπορεί να προκληθεί ανατροπή, και μοιράζουμε σωσίβια σε όλους, δίνουμε σωσίβια σε κάθε επιβαίνοντα, εμείς έχουμε στο καράβι 2.000 σωσίβια, το ελληνικό λιμενικό έχει; Είχε σωσίβια πάνω να δώσει; Σίγουρα δεν έδωσε. Και αφού δώσουμε σωσίβια σε όλους ξεκινάμε να τους εκκενώνουμε λίγους - λίγους στο φουσκωτό μας και από το φουσκωτό τους μεταφέρουμε στο πλοίο μας και από το πλοίο στην ακτή. Αυτή είναι η διαδικασία. Κρατάει γύρω στις 8-9 ώρες αλλά αν ακολουθήσεις αυτά τα βήματα ελαχιστοποιείς τις πιθανότητες απωλειών. Δεν έκαναν τίποτα, είχαν 15 ώρες να κάνουν διάσωση και απλά τους κοιτούσαν. Οι λιμενικοί έχουν εγκληματικές ευθύνες για αμέλεια για άρνηση διάσωσης. Πλέον, όμως, έχουμε και αυτό το νέο στοιχείο που βγήκε από χθες ότι έδεσαν τη βάρκα και την τραβούσαν και μάλλον αυτό προκάλεσε τον θάνατο των 600 ανθρώπων. Η ρυμούλκηση είναι μια ενέργεια παντελώς ακατάλληλη σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι μια πολύ επικίνδυνη μανούβρα που δεν έχει καμία διασωστική αξία».

Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει ο Ιάσονας Αποστολόπουλος, «αυτό κάνουν πάντα όταν θέλουν να ξεφορτωθούν μια βάρκα, δεν τους νοιάζει η ζωή των ανθρώπων που είναι πάνω. Γιατί να δώσουν σωσίβια; Τους νοιάζει να ξεφορτωθούν τη βάρκα. Τους νοιάζει να τους πετάξουν σε ζώνες ευθύνης άλλων χωρών ή να τους επαναπροωθήσουν στις χώρες αναχώρησης, το ίδιο έγινε και στο Φαρμακονήσι, έδεσαν τη βάρκα και την ρυμουλκούσαν. Το ίδιο έγινε και στη Μύκονο πέρσι τον Ιούνιο, με οκτώ αγνοούμενους σύμφωνα με τους πρόσφυγες και μάλιστα ήμουν και εγώ στο δικαστήριο, υπεράσπισης των προσφύγων και οι λιμενικοί που τους ρωτούσαμε για ποιον λόγο ρυμουλκήσατε την βάρκα και τους πήγατε σε μια βραχονησίδα, δεν ξέρανε τι να πούνε, μας κοιτούσαν και έλεγαν ‘αυτές τις εντολές είχαμε’. Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, είναι ξεκάθαρο ότι εδώ ήθελαν να τους τραβήξουν προς κάπου αλλού, δεν ξέρω προς τα που, είναι ξεκάθαρο πως γι’ αυτό απέκρυψαν επιμελώς την ρυμούλκηση από τις επίσημες ανακοινώσεις τους».

«Εβγαλαν τρεις ανακοινώσεις, ξεχάσανε να πουν για την ρυμούλκηση; Στην τελευταία τους ανακοίνωση έχουν βήμα - βήμα τι έγινε και στη μία και σαράντα τη νύχτα λένε ότι η βάρκα σταματάει μπροστά στα μάτια τους και το πλωτό του λιμενικού πλησίασε να δει τι γίνεται και στις 2.04 ανατράπηκε, δηλαδή αυτά τα 40 λεπτά τι γινόταν; Ήταν εκεί. Γιατί δεν έγραψαν ότι τους ρυμουλκήσαμε; Γιατί ξέρουν και οι ίδιοι ότι δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η ρυμούλκηση, η οποία όπως φαίνεται είναι πολύ πιθανό να είναι αυτή που οδήγησε στο χαμό των 600 ανθρώπων», σχολιάζει ο διασώστης προσφύγων.

Όπως μεταδίδει, «στο εξωτερικό είναι συγκλονισμένοι όλοι, μιλάμε για το πιο θανατηφόρο ναυάγιο της Μεσογείου τα τελευταία 30-40 χρόνια, δεν έχει ξαναγίνει τέτοιο έγκλημα και δεν έχει ξαναγίνει να ζούμε σε μια δημόσια σφαίρα, η οποία το μόνο που κατηγορεί είναι είτε τα θύματα, τους νεκρούς, είτε τους διακινητές, δηλαδή τους εγκληματίες, φτάνει πια, είναι δυνατόν να συζητάμε για ευθύνη διακινητών και θυμάτων μόνο;». «Το ελληνικό λιμενικό δεν έχει καμία ευθύνη που το ήξερε 24 ώρες πριν; Και που για 15 ώρες δεν έκανε τίποτα; Δεν έχει καμία ευθύνη;», αναρωτιέται.

«Το περιμέναμε ότι θα συμβεί, όλη αυτή η ρητορική, η ενοχοποίηση των θυμάτων, όλη αυτή η ρητορική ποινικοποίησης της προσφυγιάς, είναι αυτή που οπλίζει τα χέρια των δραστών, αυτό είναι το ζήτημα, γιατί όταν εδώ και 4 χρόνια έχουμε μια κανονική πλύση εγκεφάλου ότι δεν είναι πρόσφυγες, είναι λαθρομετανάστες, είναι παράνομοι, είναι εισβολείς του Ερντογάν, αυτό ακριβώς είναι που οδηγεί στα push back, που οδηγεί στην αδιανόητη υποτίμηση της ανθρώπινης ζωής όσον αφορά τους πρόσφυγες στα εγκλήματα στη θάλασσα, στα βασανιστήρια, στις επαναπροωθήσεις», διαμηνύει και συμπληρώνει πως, «η κυβέρνηση είναι κομμάτι του ίδιου μηχανισμού, ο ένας φτιάχνει το αφήγημα, ο άλλος το εκτελεί. Συνέχεια συμβαίνει αυτό, σκοπός τους είναι η αποτροπή, ας μην έρχονται εδώ, ας πνιγούν στα νερά του γείτονα, τους δίνουν φαΐ και νερό για να τους ενθαρρύνουν να συνεχίσουν στην Ιταλία. Μιλάμε για τα  push forward της Τουρκίας και κανείς δεν μιλάει για τα push forward της Ελλάδας. Και φυσικά υπάρχει και όλο αυτό το ασφυκτικό κλίμα στον Τύπο όπου όποιος ή όποια μιλάει γι αυτά κατευθείαν θα στοχοποιηθεί, θα λοιδορηθεί και θα χαρακτηριστεί προδότης και ανθέλληνας».

Ο Ιάσονας Αποστολόπουλος, καταληκτικά σχολίασε πως «το τριήμερο πένθος είναι προκλητικά υποκριτικό, αυτοί που έχουν γεμίσει το Αιγαίο και την Μεσόγειο, δεν μπορούν να κηρύττουν πένθη. Εμείς δεν θα σιωπήσουμε, πρέπει να τονίσουμε με κάθε δυνατό τρόπο ότι αυτό το έγκλημα δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητο».

ΠΗΓΗ: www.avgi.gr

Δημοφιλή νέα...

Πληροφορίες για τα cookies

Τα cookies είναι σύντομες αναφορές που αποστέλλονται και αποθηκεύονται στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή του χρήστη μέσω του προγράμματος περιήγησης όταν αυτό συνδέεται στο Ιντερνέτ. Τα cookies μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή και αποθήκευση δεδομένων του χρήστη όσο αυτός είναι συνδεδεμένος, για να του παράσχουν τις ζητούμενες υπηρεσίες και που ορισμένες φορές τείνουν να μην διατηρούν. Τα cookies μπορεί να είναι τα ίδια ή άλλων:

  • Technical cookies (τεχνικά cookies) που διευκολύνουν την πλοήγηση των χρηστών και τη χρήση των διαφόρων επιλογών ή υπηρεσιών που προσφέρονται από τον ιστό, όπως προσδιορίζουν τη συνεδρία, επιτρέπουν την πρόσβαση σε ορισμένες περιοχές, διευκολύνουν τις παραγγελίες & τις αγορές, συμπληρώνουν φόρμες & εγγραφές, παρέχουν ασφάλεια, διευκολύνουν λειτουργίες (βίντεο, κοινωνικά δίκτυα κλπ.).
  • Customization cookies (cookies προσαρμογής) που επιτρέπουν στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους (γλώσσα, πρόγραμμα πλοήγησης - browser, διαμόρφωση, κ.α.).
  • Analytical cookies (cookies ανάλυσης) που επιτρέπουν την ανώνυμη ανάλυση της συμπεριφοράς των χρηστών του Ιντερνέτ, επιτρέπουν την μέτρηση της δραστηριότητας του χρήστη και την ανάπτυξη προφίλ πλοήγησης για την βελτίωση των ιστότοπων.

Ως εκ τούτου, όταν έχετε πρόσβαση στον ιστότοπο μας, σύμφωνα με το Άρθρο 22 του Νόμου 34/2002 των Υπηρεσιών Κοινωνίας της Πληροφορίας, στην αναλυτική επεξεργασία των cookies ζητάμε τη συγκατάθεση σας για τη χρήση τους, με σκοπό να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας. Χρησιμοποιούμε την υπηρεσία του Google Analytics για τη συλλογή ανώνυμων στατιστικών πληροφοριών όπως για παράδειγμα ο αριθμός των επισκεπτών στον ιστότοπο μας. Τα cookies που προστίθενται από την υπηρεσία Google Analytics διέπονται από τις πολιτικές απορρήτου του Google Analytics. Αν επιθυμείτε μπορείτε να απενεργοποιήσετε τα cookies από το Google Analytics.

Παρακαλούμε, σημειώστε ότι μπορείτε να ενεργοποιήσετε ή απενεργοποιήσετε τα cookies σύμφωνα με τις οδηγίες του προγράμματος πλοήγησης σας (browser).

x

TeoStores230pix