Επίδομα ανεργίας / Προς μείωση, ως «κίνητρο» για αναζήτηση δουλειάς
Προς μείωση του επιδόματος ανεργίας με πρόσχημα την δημιουργία «κινήτρου» για την αναζήτηση δουλειάς από τον άνεργο οδεύει η κυβέρνηση, θεωρώντας, προφανώς, ότι τα σημερινά 509 ευρώ είναι πραγματικό «αντικίνητρο» για την είσοδο στην αγορά εργασίας.
Το σχέδιο δεν θα είναι ανταποδοτικό, αναλογικά με τον τελευταίο μισθό του εργαζόμενου – όπως ήταν οι αρχικές διαρροές, – αλλά, όπως το σκιαγράφησε η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως από ραδιοφώνου, τους πρώτους μήνες το επίδομα θα είναι λίγο περισσότερο αυξημένο από το σημερινό, αλλά θα βαίνει μειούμενο στη συνέχεια, ενώ αλλάζουν τρόπος και κριτήρια χορήγησης.
Όπως τόνισε στα «Παραπολιτικά 90,1» η υπουργός, στόχος των παρεμβάσεων που θα γίνουν στο σύστημα είναι η δημιουργία κινήτρων για την εύρεση εργασίας. Η λογική είναι ο άνεργος να παίρνει περισσότερα στην αρχή, και εν συνεχεία αυτό το ποσό να βαίνει μειούμενο προκειμένου ακριβώς να τον ωθήσει να βρει απασχόληση.
«Η σκέψη είναι στην αρχή της περιόδου της ανεργίας να είναι πιο υψηλό το επίδομα, να είναι εμπροσθοβαρές και μετά να βαίνει μειούμενο για να σου δίνει ένα κίνητρο για να βρεις δουλειά» σημείωσε χαρακτηριστικά η υπουργός εξηγώντας ότι η λογική είναι ο άνεργος να παίρνει περισσότερα στην αρχή, στη δύσκολη περίοδο που ξεκινάει η ανεργία, και εν συνεχεία αυτό το ποσό να βαίνει μειούμενο προκειμένου ακριβώς να τον ωθήσει να βρει απασχόληση.»
Και πρόσθεσε: «Μας ενδιαφέρει να στηρίξουμε τις ευάλωτες εκείνες ομάδες, μας ενδιαφέρει να τονώσουμε την απασχόληση.»
Σύμφωνα με το πιο πιθανό σενάριο, το επίδομα ανεργίας θα «σπάσει» σε δύο μέρη: Ένα σταθερό για όλους τους ανέργους και ένα ανταποδοτικό, αναλόγως του μισθού και των εισφορών που έχει καταβάλει κάποιος κατά τη διάρκεια της εργασίας του.
Από εκεί και πέρα όμως, θα βαίνει μειούμενο. Ένα από τα σενάρια είναι, μόλις τους τρεις πρώτους μήνες, το επίδομα ανεργίας να ανέρχεται στα 580 ευρώ (από 509 ευρώ που είναι σήμερα) και στα επόμενα τρίμηνα να μειώνεται κατά 60% ή 50% του μισθού ως ένα κίνητρο για να βρίσκει δουλειά ο άνεργος από τους εργασιακούς συμβούλους της ΔΥΠΑ.
Αναλυτικότερα το νέο επίδομα θα διακρίνεται σε δύο μέρη:
Το πρώτο μέρος θα είναι σταθερό, καθώς θα το λαμβάνουν όσοι έχουν την ελάχιστη προϋπόθεση ένταξης. Το ύψος του θα εξαρτάται από τον εκάστοτε νόμιμο κατώτατο μισθό ( με τα σημερινά δεδομένα είναι 510 ευρώ) , αλλά θα ξεκινάει από πιο ψηλά και θα μειώνεται ανά τρίμηνο. Επίσης θα περιλαμβάνει και πρόσθετα ποσά (επιδόματα Πάσχα, Χριστουγέννων, τέκνων, μονογονεϊκής οικογένειας κλπ).
Το δεύτερο μέρος θα είναι μεταβλητό ( μπόνους) και θα το λαμβάνουν μόνο όσοι έχουν προϋποθέσεις και άρα θα έχουν συνεισφέρει περισσότερα στο ασφαλιστικό σύστημα σε ένα ευρύτερο χρονικό διάστημα. Ο υπολογισμός του θα συναρτάται από την ασφαλιστική ιστορία και το ύψος των αποδοχών του εκάστοτε δικαιούχου.
Πάντως σύμφωνα με τα σενάρια που έχουν έως τώρα επεξεργαστεί οι υπηρεσίες το α’ τρίμηνο της ανεργίας, αντί για το 55% του ημερομίσθιου του ανειδίκευτου εργάτη που είναι σήμερα, το επίδομα θα μπορούσε να αυξηθεί στο 70%, ώστε να είναι υψηλότερο, δηλαδή από τα 510 ευρώ που είναι σήμερα η τακτική επιδότηση ανεργίας να ανέλθει στα 640 ευρώ.
Εν συνεχεία θα υπάρξει ανάλογη μείωση του συγκεκριμένου ποσοστού για κάθε ένα από τα υπόλοιπα τρία τρίμηνα που απομένουν για να συμπληρωθεί το 12μηνο της παροχής. Η μείωση θα είναι τέτοια, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι το ίδιο, δηλαδή η παροχή να μην υπερβαίνει τα 7.140 ευρώ ( 510Χ14) που χορηγούνται έως τώρα, σε ετήσια βάση.
Έτσι, σε ένα πρώτο επίπεδο, ο σχεδιασμός που έχει γίνει είναι για το δεύτερο τρίμηνο ανεργίας, το ποσό να υποχωρεί στο 65% του ημερομίσθιου του ανειδίκευτου εργάτη (600 ευρώ ). Το γ’ τρίμηνο να περιορίζεται στο 55% όπως είναι και σήμερα (510).
Η «Καθημερινή» παραθέτει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα:
Κάποιος με περισσότερους από 11 μήνες εργασίας, με λιγότερα όμως από 5 χρόνια, θα λαμβάνει μόνο το πρώτο, κοινό και ίδιο σκέλος του επιδόματος (580 ευρώ).
Κάποιος με 5 χρόνια εργασίας που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό θα λάβει ένα επιπλέον ανταποδοτικό ποσό που θα είναι όμως μικρότερο από κάποιον που πριν την ανεργία ήταν – για παράδειγμα – 20 χρόνια εργαζόμενος και ο μισθός του ήταν άνω των 1.000 ευρώ.
ΠΗΓΗ: https://tvxs.gr/