Το Ε.Σ.Υ αργοπεθαίνει στην εντατική... [ γράφει ο Θόδωρος Μήγκος ]
Το Ε.Σ.Υ αργοπεθαίνει στην εντατική...
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας ιδρύθηκε στις 7 Οκτωβρίου του 1983 με τον Νόμο 1397/1983
Μπορεί ήδη να διανύουμε τον ένατο μήνα του 2024 και να έχουμε ακούσει αμέτρητες εξαγγελίες περί προσλήψεων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ζοφερή και εντελώς διαφορετική από αυτή, που μας παρουσιάζουν ορισμένοι...
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) διεξήγαγε μια μεγάλη έρευνα κατά την οποία, παρουσίασε τις ελλείψεις που υπάρχουν σε διάφορες θέσεις, σε πολλά νοσοκομεία της χώρας. Βεβαίως, για τη σημερινή κατάσταση στην οποία, έχει περιέλθει το Ε.Σ.Υ, δεν ευθύνεται μόνο η σημερινή κυβέρνηση αλλά, είναι αποτέλεσμα δεκαετιών αδιαφορίας και κομματικών εξυπηρετήσεων (π.χ: μετακινήσεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού από τις οργανικές θέσεις στις οποίες είχαν προσληφθεί σε άλλες, με μοναδικό γνώμονα τις κομματικές εξυπηρετήσεις) κλπ.
Ας δούμε ενδεικτικά δύο παραδείγματα για να καταλάβουμε την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Ε.Σ.Υ τα τελευταία χρόνια. Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ από, τις 10 χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν μόνο οι 4 αίθουσες λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και υλικών (χαμηλός προϋπολογισμός). Η αναμονή είναι πάρα πολύ μεγάλη, ως και πάνω από 1 έτος για ραντεβού ασθενών στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, στα εργαστήρια και στον προγραμματισμό επεμβάσεων (μπορείτε να δείτε όλη τη μεγάλη έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.avgi.gr/koinonia/492558_katarreoyn-logo-elleipsis-prosopikoy-ta-nosokomeia-tis-boreias-elladas-megali).
Παρόμοια, είναι τα προβλήματα στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο» το μοναδικό αντικαρκινικό νοσοκομείο της βορείου Ελλάδος το οποίο, εξυπηρετεί ένα σημαντικό αριθμό περιστατικών καθημερινά. Στο νοσοκομείο υπάρχουν ελλείψεις 25 με 30 % γενικά στο προσωπικό. Σε όλες τις υπηρεσίες υπάρχουν από 200 κενά και στη νοσηλευτική υπηρεσία πάνω από 100 κενά. 15 θέσεις περιλαμβάνει η προκήρυξη 7Κ από τους επιτυχόντες. Οι 10 είναι ήδη εργαζόμενοι ως συμβασιούχοι και 15 άτομα θα φύγουν σε άλλα νοσοκομεία οπότε το νοσοκομείο θα είναι μείον 10 άτομα (παραπομπή στην προαναφερθείσα έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ: https://www.avgi.gr/koinonia/492558_katarreoyn-logo-elleipsis-prosopikoy-ta-nosokomeia-tis-boreias-elladas-megali).
Το ελάχιστο προσωπικό που παραμένει στο Ε.Σ.Υ (για πόσο ακόμα?) εργάζεται κυριολεκτικά σε συνθήκες πολέμου χωρίς να λαμβάνει τις απαραίτητες άδειες έχοντας, συσσωρευμένα αμέτρητα οφειλόμενα ρεπό (πολλές φορές μπορεί να ξεπερνούν και τα δυο έτη) προσπαθώντας, ηρωικά να ανταπεξέλθει στην σκληρή πραγματικότητα και να βοηθήσει όσο το δυνατόν περισσότερους ασθενείς μπορεί.
Σε όλα τα προαναφερθέντα, θα μπορούσε να προσθέσει κανείς τις ατελείωτες ώρες αναμονής που απαιτούνται αν, χρειαστεί για οποιοδήποτε λόγο να προσέλθει στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών ενός δημοσίου νοσοκομείου. Εκτός και αν έχει την οικονομική δυνατότητα να απευθυνθεί, σε κάποια ιδιωτική δομή υγείας όπου, εκεί θα τον εξυπηρετήσουν άμεσα με ότι, αυτό συνεπάγεται…
ΠΗΓΗ:
https://www.lifo.gr/stiles/optiki-gonia/esy-i-megali-paraitisi
Άρθρο γνώμης για το www.kozani.tv
Θόδωρος Μήγκος - δημοσιογράφος