Σαν σήμερα 4 Οκτωβρίου
Σαν σήμερα 4 Οκτωβρίου - Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου.
Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε.
* Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων
23 Επαναστάτες καταλαμβάνουν και λεηλατούν την κινεζική πρωτεύουσα Τσανγκάν κατά τη διάρκεια μίας εξέγερσης αγροτών. Δύο μέρες αργότερα θα εκτελέσουν τον αυτοκράτορα Ουάνγκ Μανγκ.
610 Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη, και ανατρέπει το βυζαντινό αυτοκράτορα Φλάβιο Φωκά. Ο στόλος προσορμίζεται στην Κωνσταντινούπολη, αλλά σχεδόν κανείς δεν προβάλλει αντίσταση ‑ούτε η φρουρά, ούτε οι δήμοι, ούτε ο λαός‑, με αποτέλεσμα ο Ηράκλειος να γίνει εύκολα κύριος της πρωτεύουσας.
1582 Ο πάπας Γρηγόριος ΙΓ’ εφαρμόζει το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Σε Ιταλία, Πολωνία, Πορτογαλία και Ισπανία εκείνη τη χρονιά η 4η Οκτωβρίου μετατρέπεται σε 14η.
1669 Πέθανε ο Ολλανδός ζωγράφος, Ρέμπραντ (Χάρμενς Ζόον φαν Ράιν)
1824 Το Μεξικό γίνεται ομοσπονδιακή Δημοκρατία, βασισμένη σε ένα σύνταγμα παρόμοιο με των ΗΠΑ.
1830 Το Βέλγιο ανεξαρτητοποιείται από την Ολλανδία και γίνεται αυτόνομο κράτος.
1853 Ξεκινά ο Κριμαϊκός Πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, της Βρετανίας και της Γαλλίας. Ο πόλεμος έληξε τον Φεβρουάριο του 1856 με ήττα της Ρωσίας.
1883 Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό Express d’Orient (ή Οrient Express — Οριάν Εξπρές) το πρώτο διηπειρωτικό τρένο της Ευρώπης που έκανε διαδρομή ~2.740km από το σταθμό Gare de l’Est (Παρίσι) ως την Κωνσταντινούπολη, με ενδιάμεσες στάσεις Στρασβούργο, Μόναχο, Βιέννη, Βουδαπέστη, Βουκουρέστι. Άρχισε να λειτουργεί 5‑Ιουν-1883, πηγαίνοντας στη Βιέννη, όπου παρέμεινε ως τις 4 Οκτωβρίου ‑μέχρι να ξεκινήσει πάλι.
Η πρώτη διαδρομή, έφτασε στο Giurgiu της Ρουμανίας (μέσω Μονάχου-Βιέννης) όπου οι επιβάτες μεταφέρθηκαν μέσω του Δούναβη στο Ρούσε της Βουλγαρίας, αλλάζοντας τρένο για τη Βάρνα και στη συνέχεια ολοκλήρωσαν το ταξίδι τους στην Κωνσταντινούπολη με πλοίο.
Το 1885, άρχισε να λειτουργεί μια άλλη διαδρομή, φτάνοντας αυτή τη φορά στην Κωνσταντινούπολη 100% σιδηροδρομικώς μέσω Βιέννης, Βελιγραδίου, Νις, Φιλιππούπολης, ενώ το 1919 ξεκίνησε να λειτουργεί η γραμμή Simplon Orient Express, η οποία έκανε διαφορετικό δρομολόγιο (περνώντας από Λωζάνης, Μιλάνο, Βενετία, Τεργέστη, Βελιγράδι).
1895 Γεννήθηκε ο Αμερικανός κωμικός ηθοποιός, [Joseph Frank] “Buster” Keaton, (Μπάστερ Κίτον ‑πέθανε 1| Φεβ|1966)
1895 Διεξάγεται στο Νιούπορτ του Ρόουντ Άιλαντ, το πρώτο Αμερικανικό Όπεν γκολφ.
1904 Πέθανε ο αυστριακός χημικός, Καρλ Μπάγερ
1908 Η Κρήτη ενώνεται με την Ελλάδα. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας από το Λονδίνο, όπου βρίσκεται, δηλώνει ότι η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα είναι γεγονός αποφασισμένο από όλες τις Δυνάμεις.
1910 Στην Πορτογαλία ξεσπά αστικοδημοκρατική εξέγερση, η οποία ανατρέπει τη μοναρχία.
1912 Αρχή του Α’ Βαλκανικού Πολέμου: Μετά την άρνηση της Τουρκίας να υιοθετήσει τη διακοίνωση της Βουλγαρίας και της Σερβίας για την «επικύρωση της εθνικής αυτονομίας των εθνοτήτων της αυτοκρατορίας» και να προβεί σε διοικητικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις στις περιοχές όπου ζουν εθνότητες χριστιανών, οι δυο χώρες κηρύσσουν τον πόλεμο κατά της Πύλης.
1917 Γεννιέται η Χιλιανή κομμουνίστρια μουσικός Βιολέτα Πάρα.
1918 Εν τω μέσω επαναστατικών ζυμώσεων και αναβρασμού συγκροτείται η κυβέρνηση του Πρίγκιπα Μαξ στη Γερμανία, στην οποία μετείχε για πρώτη φορά με δύο στελέχη του και το Γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (Φ. Σάιντεμαν και Γκ. Μπάουερ).
Οι κυρίαρχες τάξεις δεν μπορούσαν πια να κυβερνούν τη χώρα χωρίς να υποστηρίζονται ανοιχτά από τους ηγέτες της σοσιαλδημοκρατίας. Με τη σειρά τους οι ηγέτες του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος συνασπίστηκαν πρόθυμα με τα αστικά κόμματα δηλώνοντας πως αυτό είναι αναγκαίο για το συμφέρον της «εθνικής ενότητας».
Το στέλεχος του κόμματος Ε. Νόσκε θα γράψει αργότερα: «Το παλαιό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα δεν ήθελε την επανάσταση. Όταν η στρατιωτική συντριβή έγινε αναπόφευκτη, το κόμμα αυτό έστειλε τους ηγέτες του στην κυβέρνηση του πρίγκιπα Μαξ του Μπάντεν για να προσπαθήσουν να σώσουν την κατάσταση» (902.gr)
1923 Γεννήθηκε ο Αμερικανός ηθοποιός, Charlton Heston (Τσάρλτον Ίστον ‑πέθανε 5|Απρ|2008)
1927 Αρχίζει τις εργασίες της η Επιτροπή Καταπολέμησης του Κομμουνισμού που συγκρότησε η κυβέρνηση. Ως πρώτο μέτρο αποφασίζεται «η εκκαθάριση των δημοσίων υπηρεσιών από τα κομμουνιστικά στοιχεία». Μελετάται, επίσης, «η διάλυση των κομμουνιστικών σωματείων».
1934 Στην Ισπανία κηρύσσεται γενική πολιτική απεργία, στην οποία παίρνουν μέρος ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι. Στις μάχες με τις κυβερνητικές δυνάμεις σκοτώνονται σχεδόν 3.000 εργάτες, ενώ συλλαμβάνονται πάνω από 30.000.
1934 Ο μετέπειτα δικτάτορας Ι. Μεταξάς δηλώνει ανοιχτά από το βήμα της βουλής: «Απεκτήσαμεν την πεποίθησιν…ότι η λύσις του πολυπλόκου πολιτικού και κοινωνικού προβλήματος, ουδόλως δύναται να επιτευχθεί δια της συνεχίσεως των κοινοβουλευτικών μεθόδων».
1943 Σε ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση Γερμανών τοποτηρητών (Γκαουλάιτερ) στο κατεχόμενο Πόζναν της Πολωνίας, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρειες. Η ομιλία αυτή μαγνητοφωνήθηκε και αποτέλεσε σημαντικό αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών στη Δίκη της Νυρεμβέργης.
1944 Ο ΕΛΑΣ απελευθερώνει την Πάτρα από τη γερμανική κατοχή και ‑την ίδια μέρα, με καταδρομική επιχείρηση, καταλαμβάνει και απελευθερώνει τη Σάμο.
1946 Γεννήθηκε η ξεχωριστή Αμερικανίδα ηθοποιός, Σούζαν Σάραντον (Susan [Abigail] Sarandon)
1947 Πεθαίνει ο Γερμανός φυσικός Καρλ Ερνστ Λούντβιχ Πλανκ (Μαξ Πλανκ), ο οποίος εισήγαγε τη θεωρία των κβάντα (βραβείο Νόμπελ Φυσικής, 1918).
1952 Τοποθετείται εξωτερικά σε ασθενή ο πρώτος βηματοδότης, που κατασκευάστηκε από τον δρ. Πολ Ζολ του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.
1955 Πέθανε ο αρχιστράτηγος και πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξανδρος Παπάγος
1957 Εκτοξεύεται στο διάστημα, για πρώτη φορά στην ιστορία του ανθρώπου, ο σοβιετικός μη επανδρωμένος δορυφόρος «Σπούτνικ 1», προκαλώντας σοκ στη Δύση.
1957 Συνέρχεται το 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο των Συνδικάτων στη Λειψία.
1966 Αναβιώνει η βυζαντινή γιορτή των “Δημητρίων” στη Θεσσαλονίκη ως ετήσιο πολιτιστικό φεστιβάλ.
1970 Πέθανε η Αμερικανίδα ροκ τραγουδίστρια, Janis Joplin (Τζάνις Τζόπλιν).
1974 Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ιδρύει τη Νέα Δημοκρατία και δημοσιεύει την Ιδρυτική της Διακήρυξη.
1974 Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας προειδοποιούν ότι το στρώμα του όζοντος στην ατμόσφαιρα θα μειωθεί κατά 10% μέχρι το 1990 και κατά 40% μέχρι το 2014, αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
1987 Η μεγαλύτερη στιγμή στην ιστορία του ελληνικού βόλεϊ. Η εθνική μας ομάδα κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό της Γάνδης, καθώς νικά στο μικρό τελικό τη Σουηδία με 3–2.
1992 Η El Al Πτήση 1862 | Boeing 747 συντρίβεται σε δύο πολυκατοικίες στο Άμστερνταμ, σκοτώνοντας 43 άτομα εκ των οποίων 39 στο έδαφος
1993 Το κέντρο της Μόσχας δονείται από τις ερπύστριες των πρώτων τεθωρακισμένων οχημάτων του ρωσικού στρατού που άρχιζαν να περικυκλώνουν το κτίριο του Ανώτατου Σοβιέτ. Το αντεπαναστατικό πραξικόπημα, με επικεφαλής τον Μπόρις Γιέλτσιν, ολοκληρώνονταν με μεγαλοπρεπή βαρβαρότητα, αντάξια εκείνης της βαρβαρότητας που έφερνε η παλινόρθωση του καπιταλισμού στη Ρωσία.
1994 Εκτόξευση του Soyuz TM ‑20
1994 Ισχυρός σεισμός μεγέθους 8,2 Ρίχτερ σημειώνεται με επίκεντρο τις νήσους Κουρίλες στη Ρωσία. 16 άτομα χάνουν τη ζωή τους, ενώ ακολουθεί τσουνάμι, σχηματίζοντας τεράστια παλιρροϊκά κύματα.
1996 Ο Μιλτιάδης Έβερτ επανεκλέγεται πρόεδρος της ΝΔ με ψήφους 103 έναντι 84 του Γιώργου Σουφλιά.
1999 6 νεκροί και πολλοί τραυματίες είναι ο απολογισμός της σύγκρουσης στα Τέμπη φορτηγού με το πούλμαν που μεταφέρει φιλάθλους του ΠΑΟΚ μετά τον αγώνα με την ΑΕΚ (1–1) στη Νέα Φιλαδέλφεια.
2005 Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
2009 Βουλευτικές εκλογές: Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% (91 έδρες), Κ.Κ.Ε. 7,54% (21 έδρες), ΛΑ.Ο.Σ 5,63% (15 έδρες) και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% (13 έδρες) να την αποτελούν.
2015 Ολοκληρώνεται το ταξίδι Τσίπρα στις ΗΠΑ, που μετά τους πολιτικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες στην άλλη άκρη του Ατλαντικού καταλήγει σε συμφωνίες για επενδύσεις και κέρδη για το κεφάλαιο made in … USA.
Ο αστικός τύπος ασχολήθηκε με το εάν καταλάβαινε καλά ή όχι τα αγγλικά του Κλίντον ή το εάν έβγαλε ή δεν έβγαλε τη φωτογραφία με τον Ομπάμα. Στην πραγματικότητα ο πρωθυπουργός της 2ης φοράς «αριστερά» καταλάβαινε μια χαρά όσα χρειαζόταν να καταλάβει, όπως επίσης και εξήγησε μια χαρά όσα ήθελαν να ακούσουν τα ιμπεριαλιστικά γεράκια των ΗΠΑ και τα αφεντικά μεγάλων οικονομικών μονοπωλίων που τον καλωσόρισαν τόσο θερμά.
Ο Αλέξης Τσίπρας πήγε στις ΗΠΑ εκπροσωπώντας συγκεκριμένα τμήματα του κεφαλαίου, εκπροσωπώντας το ελληνικό κεφάλαιο και επισκέφτηκε τους «τίμιους διαμεσολαβητές» (έτσι τους είχε αποκαλέσει ο Γ. Βαρουφάκης τον περασμένο Απρίλη) ανάμεσα σε ελληνική κυβέρνηση και ηγέτες της Ευρωζώνης. Επισκέπτεται εκείνους που τους είχε ευχαριστήσει ο Γ. Δραγασάκης, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ — ΑΝΕΛ, μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιούλη και την επίτευξη συμφωνίας, που έφερε την αντιλαϊκή λίστα με τα προαπαιτούμενα και στη συνέχεια το τρίτο αντιλαϊκό μνημόνιο…
Όλα καλά καμωμένα λοιπόν για το κεφάλαιο και στα βάραθρα η λαϊκή οικογένεια
ΠΗΓΗ: www.atexnos.com