Η απάντηση του Green Tank στο άρθρο της Ράνιας Στυλιάδου
Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι η δημοσιοποίηση της πιο πρόσφατης τακτικής μηνιαίας έκθεσής μας για το ανθρακικό αποτύπωμα της ηλεκτροπαραγωγής οδήγησε ανυπόστατα και παράτυπα στο
επιχείρημα ότι το Green Tank «εξελίσσεται στο καλύτερο φιλαράκι της ΔΕΗ» και ότι υπηρετεί συγκεκριμένα «συμφέροντα». Αυτό υποστήριξε η κυρία Ράνια Στυλιάδου στο άρθρο της με τίτλο «Τα κολλητιλίκια της Green Tank με τη ΔΕΗ και ο γάιδαρος του Χότζα», το οποίο δημοσιεύθηκε στις 05/11/2024 σε τοπικά μέσα της Κοζάνης.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το Green Tank είναι μια δεξαμενή σκέψης για το περιβάλλον που εργάζεται συστηματικά πάνω στα θέματα της ενεργειακής μετάβασης προς καθαρές μορφές ενέργειας και της Δίκαιης Μετάβασης.
Tο παρατηρητήριο για το ανθρακικό αποτύπωμα της ηλεκτροπαραγωγής, στο οποίο αναφέρεται η κυρία Στυλιάδου, αποτελεί την πιο πρόσφατη από τις τρεις μηνιαίες αναλύσεις μας για την ενεργειακή μετάβαση και υπάρχει από τον Ιανουάριο του 2023. Σε αυτό καταγράφεται η αναμφισβήτητη πρόοδος της χώρας στη μείωση των εκπομπών της ηλεκτροπαραγωγής, η οποία συμβάλλει στη μάχη ενάντια στην κλιματική κρίση, τις συνέπειες της οποίας βιώνει έντονα η χώρα μας τα τελευταία χρόνια.
Στην ανάλυσή μας αυτή δεν έχουμε διστάσει να παρουσιάσουμε τα πράγματα ακριβώς ως έχουν για τους φιλόδοξους στόχους απανθρακοποίησης που έχει θέσει η ίδια η ΔΕΗ. Για παράδειγμα, πέρσι η ΔΕΗ εξάντλησε τον συνολικό προϋπολογισμό άνθρακα για ολόκληρο το έτος ήδη από τον Νοέμβριο, υπερβαίνοντάς τον κατά 1.31 εκατ. τόνους – γεγονός που δεν παραλείψαμε να αναφέρουμε στην τελευταία μας μηνιαία έκθεση για το 2023 και καταγράφηκε τότε και από τον ελληνικό Τύπο.
Επιπλέον, για χρόνια ασχολούμαστε με τη μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας στη μεταλιγνιτική περίοδο, η οποία είναι αναπόφευκτη σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της χώρας και την οικονομική πραγματικότητα του λιγνίτη που διαμορφώθηκε από τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή κλιματική και ενεργειακή πολιτική.
Καθώς λοιπόν η Δυτική Μακεδονία είναι μια από τις περιοχές της Ελλάδας που επωμίζεται τις συνέπειες της ενεργειακής μετάβασης, εμείς καταγράφουμε τα προβλήματά της μέσα από τις αναλύσεις μας. Στη συνέχεια, προχωρούμε σε προτάσεις πολιτικής, με στόχο να διασφαλιστεί η Δίκαιη Μετάβαση της περιοχής χωρίς να αποκλείεται η τοπική κοινωνία από αποφάσεις που αφορούν άμεσα το μέλλον της. Σημαντικό κομμάτι της δουλειάς μας, δε, αφορά την τοπική νεολαία και την ενδυνάμωση της συμμετοχής της στη μετάβαση.
Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε ανελλιπώς μέσα από το έργο μας, τη συμμετοχή μας στον δημόσιο διάλογο, τις προτάσεις μας στην Επιτροπή Παρακολούθησης ΠΔΑΜ 2021-2017 και τη συνεχή επικοινωνία που έχουμε με την τοπική αυτοδιοίκηση και κοινωνία –ακηδεμόνευτα, όπως δείχνουν και οι ετήσιοι απολογισμοί μας, και με βάση τα δεδομένα - να συμβάλλουμε σε ένα πιο καθαρό, πιο βιώσιμο και πιο συμμετοχικό μέλλον για τη Δυτική Μακεδονία.
Διαβάστε ΕΔΩ το άρθρο της Ράνιας Στυλιάδου: "Τα κολλητιλίκια της Green Tank με τη ΔΕΗ και ο γάιδαρος του Χότζα". Κάντε κλικ στην εικόνα: