Ικαρία: Δυναμικό «ΟΧΙ» στις 110 ανεμογεννήτριες στο νησί – Κινητοποίηση στην Αθήνα
Παράσταση διαμαρτυρίας στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, την Παρασκευή 15η Νοέμβρη, στις 9 π.μ., ημέρα εκδίκασης των προσφυγών Δήμου και φορέων κατά της απόφασης της ΡΑΕ για εγκατάσταση ανεμογεννητριών
Να δώσουν μαζικό «παρών», στην παράσταση διαμαρτυρίας στο Διοικητικό Εφετείο των Αθηνών (Λουίζης Ριανκούρ 87, στάση Μετρό Πανόρμου) την Παρασκευή 15η Νοέμβρη, στις 9 π.μ., ημέρα εκδίκασης των προσφυγών του Δήμου και φορέων κατά της απόφασης της ΡΑΕ για την εγκατάσταση 110 ανεμογεννητριών στην κορυφογραμμή του νησιού, καλεί τους τους Ικαριώτες και τις Ικαριώτισσες, τους συλλόγους των Ικαριωτών της Αττικής η δημοτική Αρχή της Ικαρίας.
Σε δήλωσή του ο δήμαρχος του νησιού, Φανούρης Καρούτσος επισημαίνει πως η λεγόμενη «Ενεργειακή Μετάβαση» και η «Πράσινη Ανάπτυξη» που «προωθείται από ΕΕ, κυβέρνηση και αρκετά κόμματα είναι μαύρη για τον λαό μας, με πανάκριβους λογαριασμούς ρεύματος, διακοπές ηλεκτροδότησης, ενεργειακή φτώχεια, καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος. Σε αυτή την κατεύθυνση επιχειρηματικοί όμιλοι αξιοποιώντας τις κυβερνητικές πολιτικές έχουν εξαπολύσει μία τεράστια επίθεση στον φυσικό πλούτο της χώρας, με μοναδικό στόχο το κέρδος τους. Έχοντας ως πρόσχημα την “προστασία του περιβάλλοντος”, επικαλούμενοι και λόγους “μείζονος εθνικού συμφέροντος”, σχεδιάζουν την τοποθέτηση τεράστιων χερσαίων και υπεράκτιων αιολικών σταθμών, τεράστιους φωτοβολταϊκούς σταθμούς, εντός προστατευόμενων περιοχών, χωρίς κανένα σεβασμό προς το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες».
Και καταλήγει πως «είναι κάλπικο το ενδιαφέρον τους για το περιβάλλον καθώς ευθύνονται για την πολιτική που το καλοκαίρι μας καίει και το χειμώνα μας πνίγει. Για την πρόκληση πολεμικών συγκρούσεων σε ολόκληρο τον πλανήτη μέσω δολοφονικών συμμαχιών όπως το ΝΑΤΟ. Συνειδητά καταστρέφουν την φύση και τους λαούς θυσία στα τεράστια επιχειρηματικά κέρδη».
Άλλωστε, πριν από λίγες ημέρες, το Δημοτικό Συμβούλιο του νησιού σχετικά με την ανάπτυξη «υπεράκτιου» Αιολικού Πάρκου στο Ικάριο, υπογραμμίζει πως «οι ενστάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου δεν ελήφθησαν υποψιν, το υπουργείο Πολιτισμού έδωσε το “πράσινο φως” στη ΣΜΠΕ καθώς όπως αναφέρει “δεν προκαλείται άμεση ή έμμεση βλάβη σε χερσαίες, παράκτιες και ενάλιες θέσεις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, καθώς και στα εγκείμενα προστατευόμενα μνημεία”» και πως «εκατοντάδες φορείς σε διάφορες περιοχές της χώρας (Κρήτη – Έβρος – Δυτική Ελλάδα, κλπ) εκφράζουν την διαφωνία τους στην εγκατάσταση Υπεράκτιων αιολικών πάρκων».
Έτσι, το Δημοτικό Συμβούλιο ένωσε την φωνή του μαζί τους και δήλωσε ότι «σε καμία περίπτωση ο Δήμος Ικαρίας δεν θα αποδεχθεί τετελεσμένα γεγονότα και αποφάσεις που θα παρθούν ερήμην και εις βάρος της τοπικής κοινωνίας» ενώ σε ψήφισμά του, μεταξύ άλλων, τονίζει ότι «οι κυβερνήσεις διαχρονικά, με βάση τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. και με οδηγό τα συμφέροντα των ενεργειακών ομίλων, φόρτωσαν τα βουνά και τις πλαγιές με ανεμογεννήτριες και τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις με φωτοβολταϊκά. Τώρα, έφθασε η ώρα για την “αξιοποίηση” και της θάλασσας. Το σχέδιο ανάπτυξης πλωτών και σταθερής βάσης υπεράκτιων αιολικών πάρκων περιλαμβάνει 25 θαλάσσιες εκτάσεις με συνολική δυναμικότητα 12,4 GWh. Ενώ ήδη το 60% της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας προέρχεται από ΑΠΕ, δηλαδή υποτίθεται δωρεάν ενέργεια από τον ήλιο και τον αέρα, οι λογαριασμοί του ρεύματος είναι αβάσταχτοι για την λαϊκή οικογένεια. Από την άλλη, μέσα σε ένα πεντάμηνο απορρίφθηκαν 380 GWh ως πλεονάζουσα ενέργεια, που αντιστοιχούν στην ετήσια κατανάλωση 60.000 νοικοκυριών».
Σημείωσε πως «η ενέργεια θα έπρεπε να είναι κοινωνικό αγαθό και είναι αναγκαίο να αξιοποιηθούν όλες οι πηγές παραγωγής ενέργειας, μεταξύ των οποίων και οι ΑΠΕ, σχεδιασμένα, με βάση τις λαϊκές ανάγκες και την προστασία του περιβάλλοντος και όχι για τα κέρδη των ενεργειακών ομίλων» και κάλεσε το λαό της Ικαρίας, αλλά και των υπόλοιπων Δήμων της περιοχής, με την οργάνωση του και τις κινητοποιήσεις του να εναντιωθούν στην εγκατάσταση του Υπεράκτιου Αιολικού Πάρκου στο Ικάριο πέλαγος και στο Βόρειο Αιγαίο γενικότερα.
Και διεκδικεί:
- Να μην πραγματοποιηθεί καμία ανάπτυξη πλωτών ή σταθερής βάσης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ) στο Ικάριο πέλαγος.
- Να μην παραδοθεί ο φυσικός πλούτος της περιοχής μας στους επιχειρηματικούς ομίλους.
- Να εξασφαλιστεί ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος και του φυσικού πλούτου της περιοχής.
- Να καταργηθούν οι αντιπεριβαλλοντικοί νόμοι και οι σχετικές διατάξεις, που επιτρέπουν ενεργειακές επενδύσεις για τα συμφέροντα των λίγων.
- Να καταργηθεί το χρηματιστήριο ενέργειας. Φθηνό ρεύμα για τα λαϊκά νοικοκυριά, καμιά διακοπή ρεύματος σε εργατική – λαϊκή οικογένεια, μικρούς επαγγελματίες και αγρότες».
Τέλος, το Δημοτικό Συμβούλιο απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα αγώνα «σε όλους τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους, στους συνταξιούχους, στους ανέργους, στους συλλόγους αλιέων, αγροτών ενάντια στα σχέδια εγκατάστασης γιγαντιαίου αιολικού πάρκου μέσα στο Ικάριο πέλαγος, που επιχειρείται από την κυβέρνηση στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος για τα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα» αλλά και «στους συλλόγους των αυτοαπασχολουμένων, στις γυναίκες και στη νεολαία της περιοχής μας, στους πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους, σε κάθε μαζικό φορέα για να συντονίσουμε τον αγωνιστικό μας βηματισμό για να πάρει πίσω η κυβέρνηση τα σχέδια για τα πλωτά Αιολικά Πάρκα, που θα έχουν τραγικές συνέπειες στη ζωή των κατοίκων της περιοχής, καταστρέφοντας το φυσικό κάλλος της αλλά και με σοβαρές συνέπειες στις ακτές, συνολικά στον θαλάσσιο πλούτο, το θαλάσσιο περιβάλλον, τα οικοσυστήματα».
Από 902.gr